Egyetemi edzők a mélyben?!

Harmadik hetéhez érkezett az egyetemi football szezon, és az már most kijelenthető, hogy az új csapatokhoz aláíró főedzők egyelőre szinte példátlan módon sikertelenül kezdték az idei évet. Az eddig lejátszott három hétvége alatt rengeteg meglepetés győzelem illetve vereségvolt már, és a java még hátra van. De nézzük meg mely nagy csapatok illetve nagynevű, edzők azok, akik nem az elképzeléseik szerint kezdtek.

 

Chip Kelly – UCLA


A kaliforniai egyetem vezetőedzőjeként egyelőre három sima vereséggel kezdett, melyek közül egyedül az Oklahoma elleni elfogadható, de a Cincinnatit és a Fresno Statet minden körülmények között vernie kellene egy ilyen patinás egyetemnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a támadó guruként emlegetett és elismert, ámbár a korábbi renoméjából sokat veszítő Kelly eddigi három meccsén 17,3 pontot átlagolt csak csapatával. A támadó sémát tehát egyelőre nem sikerült megtanítania, az egyébként nagyon tehetséges gárdának.

Kevin Sumlin – Arizona

Rick Scuteri/Associated Press

A korábban Houstonban és a Texas A&M-nél is sikereket halmozó edző Arizona-i regnálása két vereséggel indult, a BYU és a Houston ellen, míg tegnap végre első sikerét is megélhette, igaz a Southern Utah másodosztályú csapata nem mondható veretes ellenfélnek. Az Oregon State ellen mindenképpen győzelmet várnak tőle a szurkolók, hogy aztán szeptember végén a USC-t fogadva esélyük legyen a szintén gyengén kezdő Trójaiak ellen a győzelemre.

Chad Morris – Arkansas

Photo: Andy Shupe

Morris a Clemson támadó koordinátori tisztségét követően az SMU-nál remek munkát végzett. A győzelemre szinte képtelen csapatból, egy pozitív mérlegű gárdát csinált 3 év alatt. Ezek után nem véletlen, hogy az SEC egyik korábbi élcsapata az Arkansas vezetőinek figyelmét is felkeltette, akik a csalódást keltő Brett Bielema utódjaként le is csaptak rá. A kezdés az elvárások szerint alakult, hiszen győztek a másodosztályú Eastern Illinois ellen, ám a folytatás már közel sem alakult fényesen. Az akkor még 1-2-es, az óta harmadik vereségét is begyűjtő Colorado State verte meg a Vaddisznókat, majd a tegnapi napon, a jóval gyengébb North Texas verte bucira Morris fiait. A 44-17-es vereség olyan szintű szégyen, ami már most megrengetheti az új edző alatt a kispadot. Ráadásként hihetetlenül nehéz sorozat áll előttük, mivel sorrendben az Auburn – Texas A&M – Alabama – Mississippi négyessel kell játszaniuk október közepéig.

Willie Taggart – Florida State

Photo: Ted Hyman, 247Sports

Jimbo Fischer a Texas A&M csapatához távozott, és Taggart a South Florida és az Oregon csapatainál is letette már névjegyét. A kinevezése nem volt annyira meglepő a Seminoles részéről, talán inkább az, hogy Taggart egy év után elhagyta az Oregont. Nos, kezdésként a Virginia Tech ellen nem sok sikerben volt részük, a 24-3-as vereség még az ő szempontjukból hízelgő. A védelem megtette, amit tudott, de a támadó játék kilátástalan. A második héten már fény csillant az alagút végén, a Samford ellen 36 pontot tettek a táblára, és nyertek magabiztosan. Tegnap a Syracuse ellen szintén győzelem volt az elvárás, és valljuk meg, a Nolesnak 10-ből 10-szer meg kell vernie az Orangeot. Na, amit a szurkolók kaptak, annak nem volt sok köze a várakozásokhoz. Idegenben 7! Pontra futotta a támadóktól, miközben a védők is feltették a kezüket, és 30 pontot nyaltak be Dino Babers fiaitól. A menetrendjük ugyan nem mondható kifejezetten erősnek, de így 3-4 vereség simán benne van még a pakliban, és ezzel gyakorlatilag a pozitív mérleg, valamint a Bowl részvétel is veszélybe kerülhet.

Scott Frost – Nebraska

Photo: Nebraska Athletics

Frost hazatért szülővárosába, ahol tárt karokkal és hatalmas várakozásokkal várták őt a Cornhuskers szurkolók. Évente 10 győzelem az, ami elvárt Lincolnban, és az egyik komolyabb Bowlon való részvétel. Az szezonnyitó, Akron elleni meccs elmaradt az időjárás miatt, így „bemelegítés” nélkül kellett játszani a Colorado ellen. A szezon eddigi talán legjobb meccsét játszva, szoros meccsen végül alul maradtak Frosték, ráadásul hazai pályán, aminél rosszabb bemutatkozást nem is képzelhetett volna el a fiatal főedző. Persze egy szoros vereség, egy jó csapat ellen még megmagyarázható. De a tegnapi produkció a Troy csapata ellen már nem. Ismét hazai pályán égett le a Huskers, ráadásul egy jónak erős túlzással sem nevezhető csapatot vendégül látva. A gyenge támadó játék, és az eladott labdák miatt azonban esélyük sem volt végül a győzelemre. A mérleg 0-2 és a következő meccsre az Ann Arbourba kell utazni, hogy megmérkőzzenek a Michigan csapatával. Sok szerencsét Mr. Frost!

Persze vannak edzők, akiknek jobban sikerült a szezon kezdet:

Dan Mullen – Florida: 2-1
Herm Edwards – Arizona State: 2-1
Josh Heupel – UCF: 2-0
Joe Moorehead – Mississippi State: 3-0
Jimbo Fischer – Texas A&M: 2-1
Mario Cristobal – Oregon: 3-0

A folytatás sem ígérkezik rossznak. Szeptember 20.-án kezdődnek a 4. heti meccsek. Néhány mérkőzés, amit mindenképpen érdemes látni a football szurkolóknak.

A HÉT MECCSE:

Texas A&M vs #1 Alabama 21:30

Szeptember 21 Péntek     Kezdés(magyar idő szerint)
Washington State vs #22 USC 4:30

Szeptember 22 Szombat    
#8 Notre Dame vs Wake Forest 18:00
Nebraska vs #19 Michigan 18:00
Pittsburgh vs North Carolina 18:20
#15 TCU vs Texas 22:30
#16 Mississippi State vs Kentucky 1:00
Texas Tech vs #24 Oklahoma State 1:00
Florida vs Tennessee 1:00
Arkansas vs #7 Auburn 1:30
#9 Stanford vs #20 Oregon 2:00
#6 Wisconsin vs Iowa 2:30
#23 Arizona State vs #10 Washington 4:30

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS