A Deon Yelder akta

Ahogy Bazza látta

Ritkán írok más csapat játékosairól, leginkább azért mert a “sajátjaimhoz” képest sokkal kevesebb időm van figyelni rájuk. Viszont a GM játéknak van egy számomra nagyon izgalmas oldala, hogy ugyebár nemcsak az IRL Lions játékosok kerülnek hozzám hanem természetesen más NFL csapatok player-ei is. Így került a figyelmem központjába Deon Yelder is aki mind IRL mind a mi GM játékunk draftján is UDFA lett. A saját UDFA draftunkon ő volt a legfőbb kiszemeltem és szerencsére sikerült is megkaparintani. Persze ilyenkor bárkibe könnyű belelátni az új HoF sztárt, meg ugye az edzőtáborok idején minden elkapó az új Megatron, meg minden TE miniGronk.
Yelder esetében leginkább az új Antonio Gates a legtöbbször elhangzó összehasonlítás.

A Saints TE helyzete alapvetően egy érdekes téma. Fleener kivágása után szinte teljesen szabad lett a vásár a kezdő posztért. Nem mintha a kivágás előtt nem lett volna az, de ez mellékes. Általában amikor ilyen kesze-kusza a helyzet akkor leginkább a tapasztalat amit szeretnek megfogni az edzők. Ebben az esetben itt Ben Watson jelenti a rutint, aki a 15. szezonját kezdi idén az NFL-ben és hát valljuk be elég hektikus teljesítményre képes. Tavaly egy viszonylag elfogadható szezont zárt a hollóknál, de nála bármikor benne van egy sérülésekkel tarkított 200 yardos szezon is. Mögötte Michael Hoomanawanui és Josh Hill sorakozik a depth charton, hát egyikük sem az a játékos akire alapozni lehet a támadójátékát egy csapatnak, mégha olyan remek irányítója van is mint Drew Brees aki talán még egy villanybojlerből is képes volna elkapónak kinéző valamit faragni.
És itt jön a képbe az én kis kedvencem.

Na de ki is az a Deon Yelder?
Deon Louisville munkásnegyedében nőtt fel. 8 évesen kezdett el focizni, de fel kellett hagynia vele mert a tanulás és az iskolába vezető buszos utazás (ami minden nap egy órát igényelt oda és vissza) felemésztette idejének nagy részét így nem volt elég módja a gyakorlásra. Az volt az álma, hogy autótechnikusként dolgozik majd. Kosárlabdázni kezdett miután a focit abbahagyta.
A középiskolája már kicsivel közelebb volt az otthonához, a buszutak lerövidültek. Sport terén a kosárlabdázás töltötte ki továbbra is az életét de amikor junior lett újra képbe került nála a foci. Kiderült, hogy nem is rossz benne. Ő lett csapata első számú wide receiver-e, játszott safety-t is sőt a kirúgások visszahordásában sem volt rossz.
Akkoriban Jeff Brohm volt a Western Kentucky támadó koordinátora, aki érdeklődött Yelder iránt és meglátogatta a középiskolában. Mikor egyetlen egyetem sem ajánlott neki full ösztöndíjat, akkor walk on-ként került a Hilltoppers-hez.

Yelder első nekifutásra nem tűnik többnek mint egy egyéves csoda, one year wonder ahogy odakünn mondják. 2013-ban és 2014-ben egyáltalán nem került pályára, míg 2015-ben is csak a speciális egység tagjaként. 2016-ban már minden meccsen pályára lépett, de továbbra is nagy részben az ST tagja volt, egyetlen elkapást sem jegyzett.
2017 volt az igazi áttörés számára, amikor a Western Kentucky pass-happy offense-ében 52 elkapásból 688 yardot és 7 TD-t termelt, ezzel összesítésben országos szinten elkapások számában negyedik míg yardokban harmadik lett a tight end-ek között.
A megtáltosodás hátterében csapatának teljes edzőcseréje is állhat, a HC Jeff Brohm helyét Mike Sanford Jr. vette át míg az új támadókoordinátor Junior Adams lett a Hilltoppers-nél.
Meghívást kapott az NFLPA Collegiate Bowl-ra (ez a Senior Bowl és az East-West Shrine Game mögött a harmadik legnagyobb esemény a szezon ezen szakában, az itt szereplő játékosok nagy része általában soha nem kerül pályára az NFL-ben). Yelder nem jegyzett elkapást a meccsen, de a gyakorlásokon mutatott játéka elég volt ahhoz, hogy meghívást kapjon a Senior Bowl-ra.

Deon egy fantasztikus hetet zárt az edzéseken, a Senior Bowl mérkőzésen pedig a Giants által draftolt Kyle Lauletta passzát elkapva touchdown-t is jegyzett.

Mint már korábban említettem az NFL drafton nem került kiválasztásra, a draft után azonban a New Orleans Saints UDFA játékosokhoz képest nagy pénzt kínálva azonnal lecsapott rá.

Deon (becenevén THUMP vagy BIG THUMPER) pontosan olyan
játékos lehet amilyen az utóbbi években hiánycikk volt a szenteknél, egy igazi “pass catcher” TE.
Nem az a játékos akire bonyolult útvonalakat lehet majd bízni, de egy nagyon megbízható célpont lehet a 7-10 yardos passzoknál.


Legnagyobb gyengeségeként a blokkolását hozták fel neki, mutatott biztató jeleket futásblokkolásnál de egyelőre ezt nem tudta konzisztensen hozni.
Nem sokban különbözik az általában középső vagy hátsó körökben draftolt TE-ektől, de nagyon sok elemző szerint egy olyan kreatív edző kezében mint Sean Payton igazi fegyver válhat belőle.

Bazzani (T.S.)
via FirstDown Fórum

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS