AFC Conference Round beharangozó: Kansas City Chiefs-New England Patriots

Elérkeztünk ahhoz a hétvégéhez, ahol kiderül, hogy melyik két csapat játssza majd Atlantában az LIII. Super Bowlt. Mindkét konferenciában az alapszakasz első két helyezettje jutott a főcsoportdöntőbe, ez az AFC-ben a Kansas City Chiefs és a New England Patriots.

Az alapszakasz 6. játékhetében már az összecsapott ez a két gárda, csak akkor a Patriots volt a pályaválasztó, 43-40-re nyertek Bill Belichick tanítványai. Az újonc Sony Michelnek akkor ment a futás (24 cipelésből 106 yard 2 TD), ahogy a múlt héten a Chargers ellen is (24 cipelésből 129 yard 3 TD). A Chiefsnek a múlt héten is voltak gondjai Marlon Mackkel és Nyheim Hines-szal, az volt a szerencséjük, hogy hamar előnyt szereztek, így sokat kellett passzolnia a Coltsnak. Ráadásul ez nem is egyszeri kisiklás volt, az alapszakaszban a főnökök ellen futották a 6. legtöbb yardot a 2. legmagasabb átlaggal és ők kapták a 3. legtöbb futott touchdownt is holtversenyben. Itt mindenképpen van egy nyerési pontja a vendégeknek. Ha Michel a pályán van, akkor a játékok 3/4-ében fut a Patriots, de ezt nem tudják megállítani az ellenfelek, Dante Scarnecchia a liga legjobb támadófal edzője, ez látszik a pályán, ráadásul James Develin és Rob Gronkowski személyében kitűnően blokkoló fullback, illetve tight end is van a keretben. -6 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható az Arrowheadben, ilyen időben komoly előny ha egy csapatnak ennyire hatékony futójátéka van. Nem mellesleg Belichick rekordja 59-1, ha van egy mérkőzésen 100+ yardos futója.

Szintén fontos szerepe volt az alapszakaszbeli vereségnek az, hogy Patrick Mahomes 2 interceptiont dobott a 4 touchdownja mellé, Bob Sutton védelmének viszont csak 1 labdaszerzés jött össze, Breeland Speaks strip sackje után Allen Bailey kaparta össze a disznóbőrt. Régi közhely, hogy a meccsek nagy részét az a csapat nyeri, amelyik jobb turnover-mutatóval zárja a találkozót, de ez különösen igaz az olyan mérkőzésekre, mint a mostani, ahol két elit támadósor csap össze.

Októberben többször sikeresen alkalmazta egyik régi jól bevált játékát Josh McDaniels, melyben három elkapót indít egy oldalról, a két belülről indulónál egy klasszikus Hi-Lo conceptet alkalmaz, a szélső elkapó pedig fut egy fly-t, így 3 szinten támadják a védelmet, zónázás ellen gyilkos játék ez, ami tökéletesen illeszkedik Tom Brady skillsetjéhez. Az egész Erhardt-Perkins filozófia lényege, hogy gyors rövidpasszokkal masírozzanak végig a pályán.

Andy Reidnél többet és jobban kevesen használjak a Hi-Lo mintákat, Mahomes viszont Bradyvel ellentétben például cover 2 ellen rendszeresen a mélyebb célpontot keresi még akkor is, ha a mélységi ablak szűkebb, mint a rövidebb útvonalat futó célpontnál található. Mahomes mellett még Tyreek Hill és Travis Kelce a KC passzjátékának a két kulcsfigurája, Hill sebességétől minden védelem tart, Kelce pedig testalkatához képest szürreálisan fürge labdával a kezében, ezeket az elemeket kitűnően használja Reid a play designnál.

Rátérve a védelmekre, a 12. játékhéttől kezdve a Pats védelem a játékok 32.3%-ában generál nyomást az ellenfél irányítójára, ami a legmagasabb ráta a ligában, nem véletlen, hogy nagy valószínűséggel a védelmi játékokat hívó Brian Flores lesz a Miami Dolphins következő vezetőedzője. A pass rush azon kevés dolog közé tartozik, ami a Chiefs védelmében is működik, 52 sackkel zárták az alapszakaszt, ami holtversenyben a legmagasabb szám volt, Chris Jones és Dee Ford is kitűnő évet fut, különösen Jones játéka lesz fontos, ugyanis Brady leginkább a fal közepéről érkező nyomásra érzékeny. Jones és Joe Thuney párharca nagy csemegének ígérkezik.

Visszatérve Flores védelmére, sok fake blitz-cel operál, amivel lefoglal egy falembert, aki így nem tud odasegíteni, a fal túloldalára, ahol twistekkel, stuntokkal próbálnak áttörni a Pats védői. Az első mérkőzésükön Dont’a Hightower spy-ként több hasznos megmozdulással jelentkezett, mindenesetre valamilyen módon maszkíroznia kell Floresnek Hightower szerepkörét, az egykori Alabama linebacker sebessége mára megkopott, ha gyorsan tudja olvasni Mahomes a játékát, abból jönni fognak a yardok a Chiefsnek.

Összességében a matchupok alapján talán valamivel esélyesebb a Patriots, viszont az Arrowhead a liga egyik leghangosabb stadionja, így Brady pre-snap áthívásai várhatóan nem fognak olyan zökkenőmentesen alakulni, mint azt a Gillette Stadiumban megszokhattuk, ez kiegyenlítheti a párharcot.

  1. 01. 21. 0:40, Arrowhead Stadium, Kansas City, MO (tv: Sport2, ÉLŐ)

Írta: Papp Gábor

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS