AFC konferenciadöntő beharangozó – Jaguars at Patriots

New England Patriots – Jacksonville Jaguars

Zsinórban a hetedik AFC döntőjére készül a New England Patriots, ami egészen egyedülálló sorozat, az ellenfél egy tavalyi 3-13-as csapat, a Jacksonville Jaguars. Blake Bortles és Tom Brady: igazi Dávid és Góliát párharcnak tűnik ez az összecsapás. És jelen esetben a látszat nem csal…

Amikor a Jaguars támad…

A Jaguars szeret sok futással szeret operálni, majd ha sikeresen felhúzták a line of scrimmage környékére az ellenfelet, jöhetnek a play action passzok Bortlestől. Elég jó elkapósora van az irányítónak: Marqise Lee, Allen Hurns, Dede Westbrook és Keelan Cole egyaránt képes zavart okozni az ellenfél védelmében. Persze ez akkor működik, ha Leonard Fournette futásaival képes lesz áttörni a Patriots védelmi falán és linebacker során, ahol Kyle Van Noy és Trey Flowers a két „húzónév”.

Nem lehetetlen futni a New England ellen, ehhez viszont az kell, hogy ne kerüljön korán nagy hátrányba a Jacksonville. Passz ellen valamivel jobban a Pats védelme, a pass rush meglepően jó, a nagynevű hátsó védelmi alakzat ugyan picit alulteljesít, de így sem nevezném gyengének. Sokat használnak három safetys felállást Patrick Chunggal, Devin McCourtyval és Duron Harmonnal, meglátjuk, hogy a jaguárfürgeségű elkapókkal sikerül-e lépést tartaniuk.

Amikor a Patriots támad…

Az alapszakasz második legtöbb pontot szerző támadóegysége játszik az alapszakasz második legkevesebb pontját engedő védelemmel, azaz elviekben itt egy kifejezetten magas színvonalú összecsapásnak nézünk elébe. Ha előre kellene tippelnem, hogy ki jön ki győztesen a párharcból, én a hazai támadókra tennék. A Jaguars passzvédekezése elsősorban 1-1 personnel, azaz a három elkapós felállás ellen hatékony, ezt pedig ritkán alkalmazza Josh McDaniels, annak ellenére, hogy Brandin Cooks, Chris Hogan és Danny Amendola személyében meg van hozzá az alapanyaga. A múlt héten Vance McDonald volt képes komoly sebeket ütni a Jaguars védelmén, mihez kezdenek most Rob Gronkowskival? A New England futójátékát igen nehéz elemezni, elvégre Bill Belichick rotációjára ezen a poszton leginkább a sztochasztikus jelző alkalmazható, az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Dion Lewis kapja a legtöbb labdaértintést.

A Jaguars legnagyobb esélye, hogy az A.J. Bouye–Jalen Ramsey cornerback páros kiveszi az elkapókat a játékból, így pedig lehetőség lesz Gronkot duplázni – Myles Jack és egy safety a legesélyesebb, de felépítéséből adódóan nem kizárt, hogy Ramsey-t is ráküldik Gronkra, így Aaron Colvin feladata marad az egyik elkapó őrzése. Ha működik a „szoros emberfogás”, akkor a vendégek mély és minőségi védőfal emberei odaérhetnek Bradyhez, mivel Todd Wash védőkoordinátor képes variálni, egyben pihentetni a Calais Campbell, Yannick Ngakoue, Dante Fowler, Malik Jackson, Marcell Dareus és Abry Jones pusztító hatosfogatot.

Úgy gondolom, hogy egyik csapat védelme sem lesz képes végigdominálni, így azon múlik majd a mérkőzés végkimenetele, hogy melyik támadósor vigyáz jobban a labdára. Bortles nagyjából olyan gyakran dob hatost a pályán, mint egy átlagember a „Ki nevet a végén?” társasjátékban, szóval ez alapján esélyesebb a Patriots, de ne feledjük, hogy egészen elképesztő mennyiségű labdát szereztek ebben a szezonban a vendégek védői is. Ha esélyeket kéne latolgatnom, azt mondanám, hogy 70-30 a Patriots javára.

Papp Gábor

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS