Az Earl Thomas-ügy

Eljött az idő, hogy Earl Thomas holdoutjáról beszéljünk…
Azért fontos erről beszélni, mert keresztmetszeti nézete annak a Seattle-nek, amelyre sok szurkoló könnyes szemmel tekint vissza, de elég disszonáns érzéseket kelt a magamfajta embereken, akik cégvezetőként nézik a dolgokat.

Most éppen az a Bobby Wagner kényszerült bele, hogy “mondjon valamit”, aki amúgy fontosabb pozícióban, és legalább ugyanolyan, ha nem magasabb szinten játszik, mint Thomas, hiszen a liga jelenlegi legjobb belső linebackere. És aki, nyilván nem fogja azt mondani, hogy “nem támogatom, ne kapjon több pénzt”… (https://profootballtalk.nbcsports.com/2018/07/10/bobby-wagner-supports-earl-thomas-absence-from-seahawks-workouts/)

De nézzük a dolog “életvitellel kapcsolatos” részét.

  • Megsérülsz és vége, nem kapsz több pénzt.
  • Megsérülsz és vége, nem mehetsz többet edzőtáborba a srácokkal.
  • Megsérülsz és vége, maradhatsz az asszonnyal és a kölykökkel, meg mindenki mással, akit bevonzottál a “családba”.
  • Megsérülsz és vége, újra ki kell találni magad.

Nem tudom érezzük-e, hogy ennek nincs köze ahhoz, hogy 5-15 %-kal több pénzt kapsz-e 2-3 éven keresztül. Ezek a dolgok bekövetkeznek így is úgy is, és bizonyos összeg felett mindegy, mert a további sorsod ugyanúgy el tudod rendezni jól, vagy rosszul 50 millióból, és 60 millióból is. (De valójában 5 millió dollárból is, ha nem kívánsz rá minden héten új sportkocsira, és nem etetsz egy falut…)
Amit Cliff Avril mond az a legnagyobb kamu – Avril amúgy is csalódást keltően viselkedik mióta visszavonult.

Nézzük a tartós károsodás, nevezetten az agyvelősorvadás utórengéseit. Sajnos megint csak nem attól függ, hogy hány tízmillió van a számládon. Ez a kérdés akkor eldől, amikor profinak állsz. Ebben a pillanatban azt a döntést hozod, hogy az egészségedet pénzre váltod. Szomorú, de láttunk olyan nem tehetségtelen embert (pl. a Ninersnél), aki azt mondta, köszi neki ez nem kell.

Nézzük a topon maradás költségeit. Ezek az élsportolók irgalmatlan összegeket költenek arra, hogy a testük egyben maradjon. Ez egy reális költség, és ezt valóban ki kell fizetniük, és bár Te meg én ezt képtelenek lennénk kifizetni, nekik valójában zsebpénz és köszönő viszonyban nincs az emelés mértékével.

Miről is szól ez az egész? Ez egy biztosítás.

Ha megsérülnék, akkor még kapok ennyit. Legyünk tisztességesek: Pete Carroll túlhasználta a védelmet, ezért sok a sérülés. Reális, hogy Thomas ki-ki hagy meccseket, esetleg visszavonulni kénytelen idejekorán, mint Bum Bum Kam.
Ennek nyilván vannak statisztikai nyomai és Thomas is túl van komolyabb sérülésen, ami amúgy nem látszik a teljesítményén. Egyértelmű, hogy szeretne még több pénzt kiszedni a rendszerből. Érthető döntés, ha elmegy egy olyan csapathoz, ahol a védelem nem kap ekkora terhelést. Így lehet benne még akár 5 év is. Hogy ez a Tony Romo és Dez Bryant nélküli Cowboys, vagy sem azt nem tudom megítélni.
Viszont abból hogy Seattle-ben akar maradni több pénzért azt gondolom, hogy nincs hátra 5-6 éve a ligában, reálisan két évet szeretnek még a pályán eltölteni (Emlékezzünk csak a lábtörős hisztikére…).

Szóval adott egy Wagner, aki évek óta a védelem legjobb játékosa. Neki nincsenek olyan meccsei, mint Shermannek a Texans ellen. És ennek az embernek mondani kell… valamit. Ez egy rettenetes szituáció. Az öltöző, a közös csaták összetartást várnak el, de én még mindig Sherman-Bennett párost, a Seahawks öltöző individualista rossz szellemeit érzem. A legálságosabb, hogy úgy helyezték az egyéni érdekeiket előtérbe, hogy a játékostársaknak fülébe mérget csepegtettek,  kvázi lázították őket. Kam keveset keresel, most Earl Te keresel keveset, Berry és Smith is többet keres.

Na ez a nagyon szar. Ezt a fekete mágiát Carroll gyújtotta, azzal, hogy végtelenül frusztrált játékosokat épített fel és sajnos 3 éve elvesztette a kontrollt felettük. Tulajdonképpen sebészként kivágott ő sok beteg szövetet, de lehet, hogy Thomas sem éli túl.
Engem nem érdekel a 2018-19-es szezon. Sok jó dolog történt 2010 óta, nem vagyok elégedetlen, 1-2 gyengébb szezon nekem beleférne, ha látom, hogy megyünk előre. Most úgyis csúcsra izzik a Rams és a Niners. Jó eséllyel 1-2 év múlva őket is eléri a “mórmáni” hullám, addigra kell egy fiatal és harapós Seahawks.
Szurkolóként sajnálnám, de mint cégvezető nem tartanám meg Thomast, pickre váltanám. Jövőre úgyis nagy döntések előtt áll Paul Allen és Pete Carroll egyaránt.

Holy Diver

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS