Baltimore Ravens – Soha már..!?

A csalódást keltő 2015-ös szezont (5-11) követően, a Hollók ugyan képesek voltak játékukat magasabb szintre emelni, azonban a tavalyi idény is a várakozások alatt maradt. A Ravens 8-8-al végzett csoportjában, az AFC North-ban, mely ugyan elég volt a második helyre, de a rájátszásról Steve Bisciotti tulajdonos csapata lemaradt, ezzel 11 év után először „sikerült” elérnie a csapatnak, hogy két egymást követő szezonban is kimaradt a Super Bowlért folytatott küzdelemből. A vezetés a lehetőségeihez mérten minden követ megmozgatott a holt idényben, hogy a csapat újra korábbi fényében tündökölhessen és sikerrel kezdhesse meg a 2017-es szezont. A következőkben ezt a munkát tekintjük át röviden.

Csapatmozgások

A szezon nagy kérdési szoktak itt eldőlni, megtartjuk-e? Elengedjük-e? Ki jön? A Ravensnek már-már sajátja, hogy fiataljait rendre elhordják más csapatok, mivel a korábbi szerződések és a növekvő játékos igények miatt, a csapat pénzügyi helyzete általában véve nem túl jó. Ennek egyik eredménye, hogy a Hollók folyamatosan hatalmas védelmi változásokon esnek át, miközben csodával határos módon a védelem mindig talpon marad.

Akik érkeztek, és akik maradtak

A holt szezonban a hosszabbított Brandon Williams védőfal játékos (5 év, 52,2 millió), akit sokan az egyik legjobb játékosnak tartanak, különösen miután Timmy Jernigant elcserélték, hogy a 2017-es drafton 25 helyet előre léphessen a lila-fekete gárda a harmadik körben. Williams középső játékára nagy szükség van, mert kiváló játékos, aki a futást kegyetlenül megfogja, és e képességére pedig a 3-4 felállású védelmeknek igen fontos. Williams 2020-ig lesz Holló. Szintén a Falkában folytatja Lardarius Webb (3 év, 6,3M) és Anthony Levine (3 év, 4,2M) secondary játékos. Webb szerződése már tükrözi, hogy a korábbi „ball-hawk” corner teljesítménye – vélhetően kora és számos sérülése miatt – már nem olyan, mint régen, míg Levine, aki stabil csere a csapatnál és jó teljesítményt nyújt a speciális csapategységben, szerződése sem meglepő. Jó mélységet kapott ez a poszt, de erre a mozgások után, a védelem elemzésénél még kitérek. Érkezett a szabadügynök piacról a korábbi arizonai safety, Tony Jefferson, aki a tavalyi igazolású – egyben a védelem egyik legjobb teljesítményét mutató – Weddle-lel együtt ütős párost alkothat, miközben Jefferson pályán kívül és a pályán is igazi vezéregyénisége lehet a csapatnak (4 év, 34M).

Végül, de nem utolsó sorban, a pálya hátsó részét erősítendő, Ozzie Newsome GM megszerezte Brandon Carr játékjogát is (4 év, 23,5M). Az előző szezonban a Dallas színeit erősítő Carr tapasztalata igen sokat nyomhat a latba, és érkezésével, valamint a drafton szerzett fiatalokkal együtt a Ravens secondary igazán félelmetes lehet. Kellett is ide az erősítés, mert Achilles-ín szakadás miatt a tavaly berobbanó Tavon Young vélhetően kihagyja a teljes 2017-es szezont.

A csapat azért nem csak a védelmet erősítette. Ozzie Newsome saját védjegye lassan az NFL-ben, hogy a csapatot szemtelenül jó szerződésekkel „gyorstapaszolja”. Ennek keretében érkezett Danny Woodhead futó (3 év, 8,8M) és Jeremy Maclin elkapó (2 év, 11M) is. A támadófal megerősítésére jött a Jaguároktól Luke Bowanko center (egyelőre tisztázatlan draftjogért 2018-ban) és Tony Bergstrom (kondícionális 7. körért). A veterán játékosok érkezése azt jelenti, hogy a Ravens az újoncok és a fiatalok számára olyan példaképeket hoz, akik mentorként rengeteget taníthatnak társaiknak. Erre a tapasztalatra pedig minden fiatal szívesen épít, hogy karrierje során a lehető legjobb lehessen.

Távozók

Voltak azért áldozatok is. Mint már korábban írtuk, a csapat anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy minden kiválóságát megtartsa, így a csapat megvált Devin Hester visszahordótól, aki ittléte alatt nem gyarapította Hall of Fame jelölt érdemeit, Kendrick Lewis safetytől, Elvis Dumerviltől, aki annak idején igen kalandos úton került Marylandbe és Kyle Arrington védőtől. Visszavonult Steve Smith Sr elkapó, Jerraud Power cornerback, Zach Orr linebacker (egy igen komoly nyaki probléma miatt) és meglepetésre John Urschel guard is. Orr és Urshcel helye lényegében biztosnak tűnt, ám előbbi az életét veszélyeztető nyaki/gerinc rendellenesség, utóbbi pedig tudományos karrierje miatt döntött az NFL elhagyása mellett.

Akadtak olyan Ravens játékosok is, akikért más csapatok adtak azt a pénzt, amit a baltimore-i gárda nem tudott, vagy nem akart kifizetni. A szezon egyik nagy vesztesége Rick Wagner támadófal ember, aki végre úgy tűnt, hogy elitté tudja tenni a jobb oldalt (Marshal Yandával párban), azonban Brandon Williams az edzői stáb számára fontosabb láncszemnek tűnt, így Wagner Detroitban folytatja kiváló karrierjét. San Franciscóba költözött Dumervil és a kiváló fullback, Kyle Juszczyk is.

Vladimir Ducasse guard és Shareece Wright cornerback Buffalóba tette át székhelyét, ahol minden bizonnyal csere szerep vár rájuk, és szintén anyagi megfontolásból Lawrence Guy a Patriotsnál folytatja, a kiváló passzsiettető jó eséllyel pályázhat a kezdőbe is a Hazafiaknál. További távozók: Kamar Aiken a Coltsba, Timmy Jernigan az Eagleshez és Kaelin Clay a Panthers érintésével a Billshez.

Draft

A cseréknek és a 2016-os szereplésnek köszönhetően a Ravens az alábbi játékosokat választotta a drafton:

Marlon Humphrey – CB: Az Alabama egyetemről érkező újoncról kiváló hírek érkeznek, helye a csapatban – hacsak meg nem sérül – biztos. Kérdés, hogy bevethető-e egyből a kezdőben, vagy a rutin győzedelmeskedik még az edzői stáb szemében. Ne feledjük, hogy a Hollók a hátsó védelmi egységbe igen sok tapasztalt és jó játékost szereztek a holt idényben. Humphrey az előszezonban nem jutott érdemi szerephez, azonban hosszú távú megoldást jelenthet a poszton a későbbiekben.

Tyus Bowser – OLB: A második körös houstoni linebacker az előszezon meccseken már több szerephez jutott, mint Humphrey és meghálálta a bizalmat. Szakértők szerint a Ravens idei legnagyobb húzása lehet, aki hamar a kezdőben találhatja magát, még úgy is, hogy a nemrég távozó Doom helyére eredetileg nem Ő a favorit. Képességei alapján alkalmas az ellenfél irányítójának siettetésére is, azonban igazán a futásblokkolás területén tűnik ki.

Chris Wormley – DE: A Michigan egyeteméről érkező fiatal védő falember méretei és képességei alapján akár már a következő évben is komoly szerephez juthat, azonban ezt koránt sem lesz egyszerű elérnie. A poszt, vagyis a védőfal igen telített a Hollóknál, így Wormley esetleges játéka is várathat magára.

Tim Williams – OLB: Ozzie Newsome előszeretettel keresi korábbi iskolája kiválóságait, Williams személyében pedig megtalálta idei második jelöltjét is. Williams kiváló passzsiettető. Szükség is van a képességeire, mert Terrell Suggs sem lesz már fiatalabb és Doom sincs már a csapatnál. Williams korábban a boardokon még első körös várományos is volt, azonban a draftja nem úgy sikerült, ahogy elképzelte. A harmadik körös státusz viszont ellenállhatatlanná tette a csapat számára.

Nico Siraguse – G: Osemele és Wagner távozása miatt a San Diego State négy éven át kezdő játékosa szép reményekkel érkezett Baltimore-ba, hiszen méretei és képességei alapján is esélye volt a tekintélyes játékidő megszerzésére. Sajnos az edzőtáborok során lesérült, így a teljes idei évet kihagyja. Sérülése pedig elég komoly, mivel elülső, hátsó keresztszalag és belső oldalszalag szakadást szenvedett a fiatal játékos.

Jermaine Eluemunor – OL: A csapat, a támadófal tavalyi teljesítménye miatt úgy érezte, ez a poszt komoly erősítésre szorul, így Siragusa után is falembert húztak. A londoni születésű falember ugyan elég későn kezdte focis pályafutását, azonban New Jerseybe költözésük után hamar kiderült tehetsége. A Texas A&M pedig le is csapott rá. Jelenleg csere szerepkör vár rá, azonban származása miatt külön ízt kapott a Hollók idei londoni meccse.

Chuck Clark – S: Végül, de nem utolsó sorban, a secondary erősítésére érkezett Clark. Vele minden bizonnyal hosszabb távon számolhat a csapat, mivel egy olyan posztra jött, ahol szinte megkérdőjelezhetetlen a kezdők helye. Weddle és Jefferson ugyanakkor kiváló tanítói lehetnek az újoncnak, aki játékidőre leginkább csak a speciális egység soraiban számíthat.

Támadók

Az előszezon meccsek után kialakult a Ravens depth chartja, lássuk kik fogtak helyet a támadósorban.

A sérüléséből a napokban visszatérő Joe Flacco helye nem volt kérdéses, azonban a holt idény egyik legkérdésesebb döntésével John Harbaugh csapata elengedte a kiváló teljesítményt nyújtó Josh Woodrumot, hogy inkább a tapasztalt Ryan Mallett játékára tartson igényt. Woodrumot megpróbálták leigazolni a gyakorló csapathoz, azonban a játékos jogát a csoportrivális Browns szerezte meg.

A futóknál is van némi meglepetés, mivel a szintén kiváló teljesítményt nyújtó Taquan Mizzell-lel sem tudták megoldani, hogy a PS-be kerüljön. Játékjoga Chicagóba vándorolt. A gárda a „friss” szerzemény, Woodheaddel és a már tavalyról megszokott két futóval vág neki az idénynek. Teljesítményüket kimagasló figyelem fogja övezni, mivel az egység az előszezonban mutatott potenciált. Idén, hosszú idő után először a Ravens ráadásul fullback nélkül vág neki a szezonnal.

Annál inkább felpakolt a csapat tight endekből. Rögtön négyet is neveztek, igaz Vince Mayle inkább az elkapói képességeit fogja villogtatni (ő eredetileg elkapó volt.). Továbbá nagy kérdés, hogy Nick Boyle képes lesz-e uralkodni magán és egész idényben – eltiltás nélkül – a csapat rendelkezésére állni.

Szintén kisebb meglepetés, hogy a Hollók meglehetősen kevés – ám elég egyértelmű – játékost neveztek az elkapó sorba. Breshad Perriman, Mike Wallace és Jeremy Maclin helye betonbiztosnak tűnik, azonban a cseresor is igen hatékony tud lenni, így kifejezett érdeklődéssel várjuk, hogy idén melyik fiatal robbant ezen a poszton.

Ami viszont régóta mindenkit foglalkoztatott, az a támadófal. Osemele és Wagner is távozott az elmúlt két évben, míg a veterán igazolások, mint Zuttah vagy korábban Monroe nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Jelenleg a teljes baloldal nagy kérdőjel. A Ronnie Stanley-James Hurst-Ryan Jensen trió, a korábbi teljesítményeket figyelembe véve egyáltalán nem tűnik életbiztosításnak. Yanda, mint már oly’ sok éve klasszis a posztján, így Austin Howarddal, aki friss igazolás, közösen stabilizálhatják a jobb oldalt. Azért ne essünk egyből kétségbe, a cseresorba tapasztalt rókák érkeztek, így a sor valószínűleg a szezon folyamán szépen összeáll majd (legalábbis a korábbi évek tapasztalatai alapján).

Védők

Középen Williams és a tavaly kirobbanó formát mutató Michael Pierce helye eléggé megkérdőjelezhetetlen, míg az end pozícióban Brent Urban lépett előre, így övé lesz – legalábbis először – a kezdő poszt. Mögöttük a Ravens legforgalmasabb posztján is kiváló a backup.

A linebackereknél is csak egy kérdés volt, a biztos Terrell Suggs, C.J. Mosley, Matt Judon hármas mellé felérhet-e Bowser. Nos, úgy tűnik még nem, a csapat a jó formát mutató Kamalei Correa mellett voksolt. Ugyanakkor ez a pozíció szolgáltatta a legnagyobb meglepetést is, Patrick Onwuasor és Bam Bradley fogott itt roster. Utóbbi játékostól ráadásul ez azért is szép teljesítmény, mert ő draftolatlan újonc volt (UDFA).

A Hollók a secondaryba „ölték” a legtöbb erőforrást a holtidényben, ennek eredménye, hogy igazi veterán sor állt itt össze, Brandon Carr, Eric Weddle, Tony Jefferson és Jimmy Smith a liga egyik legjobb egységét alkothatják az év folyamán, és ez igen hasznos lehet, a jelenlegi, passzorientált ligában. Humphrey, Levine, Webb pedig igazi backupot jelent. Érdemes még szót ejteni ebben az egységben Jaylen Hillről, hiszen ő is UDFA igazolás és mutatott játéka alapján simán fogott rosterhelyet magának.

Speciális egység

Ez az egység, ami az előzetes várakozásoknak megfelelően a legkevesebb változáson esett át. Sam Koch és Justin Tucker egyaránt posztja egyik legjobbja, míg Morgan Cox igazi ikonná vált a csapatnál, hiszen a „play like a Raven” szlogen egyik megtestesítője (ne feledjük, hogy korábban szalagszakadással ment be a pályára, hogy egy kritikus játéknál ő adja hátra a labdát). A visszahordásoknál sincs túl nagy meglepetés, Camparano és Webb stabil játékra képes ezen a poszton, míg Moore helye visszahordói és elkapói képességei miatt lett biztos a keretben.

Gyakorló csapat és hiányzók

Ebben a sorban érdemes figyelni Jeremy Langfordra, aki már látott puskaport Chicagóban, valamint Quincy Adeboyejóra, aki jó teljesítményt nyújtott az előszezonban. Matt Skura pedig a támadófal erősítés előtt volt Jensen egyik legnagyobb vetélytársa a center posztért.

Eltiltás miatt nem áll a csapat rendelkezésére továbbá Darren Waller TE, illetve szezont érintő sérülése miatt: Brandon Kublanow C, Tavon Young CB, Brandon Boykin CB, Maurice Canady CB, Daniel Robertson CB, Nico Siragusa G, Alex Lewis G, Albert McClellan LB, Kenneth Dixon RB, Stephane Nembot T, Crockett Gilmore TE és Tim Wright WR. Bár a sérültek száma igen tekintélyes, már az első forduló előtt, igazi érvágást inkább csak Gilmore, Lewis és Siragusa jelent, míg McClellan bár fontos és megbízható csere, tényleges kezdő szintet ez idáig nem ért el.

Edzői stáb

Az edzők személye nem sokat változott a tavalyihoz képest. A kétkedők elhallgattatására Bisciotti hosszabbított John Harbaugh mesterrel. Marty Mornhinweg (offense), Dean Pees (defense) és Jerry Rosburg (special team) mesterek is posztjukon maradtak, míg a „Damoklész kardjaként” Pees nyakára ültetett Fraziert elvitte a Bills.

Ami érdekes lehet…

A futás felélesztése, hiszen ez az elmúlt két évben akadozott, és futás nélkül Flacco „bombái” sem voltak hatékonyak. Lesz életteli futójáték?

A holtszezon egyik legnagyobb dilemmája, hogy a védelmet vagy a támadást kell-e inkább egyben tartani. Vajon jó döntés volt Williams megtartása Wagner helyett?

Kiemelkedő harcot várunk Correa és kihívói (Bradley és Onwuasor) között, mivel a belső linebacker poszt igen képlékenynek tűnik a csapatnál. Ki lesz a befutó?

A londoni meccs sok hazai szurkolót vonz, jó meccset és győzelmet remélünk. Igazi fiesta lesz az európai mérkőzés?

Végül, ha valamilyen csoda folytán idén sem sikerül a rájátszásba jutás, úgy az edzői stáb több tagjának is inogni fog a széke. Jövőre is marad az idei szisztéma?

Tipp

Figyelembe véve a Ravens menetrendjét óvatos becsléssel 9-7, optimális esetben akár 10-6 is összejöhet nekik, az előbbivel wild card, utóbbival akár egy hét pihenő is jár… (Fenntartjuk a jogot, hogy a cikk írója elfogultan áll kedvenc csapatához, így az olvasónak jogában áll nem egyetérteni a leírtakkal)

Kovács Péter

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS