Videóelemzés: Barkley és Mayfield nagy estéje

Lezajlott az idei előszezon első fordulója, amely a hosszú várakozás vége mellett azt is jelentette, hogy számos játékos most lépett először pályára az NFL-ben. Nagyon nagy elvárások vannak az első körös választottakkal szemben, és ez fokozottan igaz Baker Mayfieldre és Saquon Barkley-ra is. Előbbitől azt várják, hogy oldja meg a Browns több évtizedes QB problémáját, míg utóbbinak a Giants futójátékát kell felélesztenie. A bemutatkozás jól sikerült, mindkét csapat azt kapta amit vártak.

A korábbi Penn State futó kapott kevesebb lehetőséget, de ez nem is csoda, hiszen nem akarták, hogy egy tét nélküli összecsapáson dőljön ki. Nem kell messzire menni a balszerencsés eseményekért, a washingtoni Derrius Guice ACL szakadás miatt nem játszhat már idén. Alig lépett ki a pályára Barkley, már az első játékából 39 yardot futott:

Egy counter play-t láthatunk, ahol bal oldalról a jobb oldalra vágott át a futó és a jobb oldali tackle, valamint a tight end közötti “C” gapet vette célba. A védő be tudott törni a TE belső válla mellett, amit érzékelt Barkley is, így oldalra vágott ki. Itt mutatkozott meg, hogy miért tartották ilyen értékes játékosnak a draft alatt, hiszen hiába volt két védő is 5 yardra tőle, olyan szinten fel tudott gyorsítani, hogy esélyük sem volt a szerelésre. Vajon hány yardot szerzett volna Paul Perkins?

Ezt követően jöhetett a Mayfield show, aki ugyan a kezdők ellen nem tudott first downt szerezni, de a cseréket dominálta. Egy holding büntetés után hátrébb került a Browns, de a 3rd & 18 sem kottyant meg a korábbi Oklahoma irányítónak:

Szép keresztet mutatott be a két DT, de hiába robbant be a #72-es Kerry Wynn, mert jól lépett fel a zsebben Mayfield és volt egy célpontja, aki tisztára játszotta magát.

Újabb harmadik kísérlet, ahol ugyan csak 6 yardot kellett megtenni, de így sem volt egyszerű helyzetben a quarterback:

Hat emberes blitz-et látunk, ahol jól működött az emberfogás is, hiszen nem volt lehetőség a passzra. Befelé mozgott az #59-es számú Lorenzo Carter, így senki sem kontrollálta a játéktér szélét, Mayfield pedig kellően atletikus ahhoz, hogy megfussa a first downt.

A következő GIF-ben a nap legszebb dobását láthattuk az újonctól. 2nd & goal szituáció, a célpont pedig David Njoku volt:

Ez az a játék, amire az ellenfél szurkolói is csettintenek, hiszen nem volt rossz a coverage, igaz a nyomás lehetett volna lényegesen nagyobb.  Teljesen esélytelenek voltak a védők, akik jókora fizikai hátrányban voltak, de kiváló a dobás, hiszen tökéletes magasságban érkezett és szűk folyosó állt rendelkezésre a TD abszolválásához. Azt hiszem mindenki ilyen tökös átadást szeretne látni az irányítójától.

A negyedik és egyben az utolsó játék inkább az elkapó Antonio Callaway miatt marad emlékezetes, de Mayfield is kellett ehhez az elkapáshoz:

 

Öt emberrel rohamozott a Giants és ki is kényszerítették Mr. 1/1-ta zsebből. Futás közben kellett elengednie a labdát, ami az oldalvonal felé szállt és tökéletes helyre érkezett a bomba. A visszajátszás után derült ki, hogy lenn volt Callaway mindkét lába, így érvényes lett az elkapás. Bravúros mozdulat, de ne feledjük, hogy nem a legegyszerűbb művelet így futás közben passzolni, sok QB pontatlanná válik ezeknél a mozdulatoknál.


Ugyan óvatosan kell bánni az újoncokkal és az előszezon sem dönti el az idény végkimenetelét, de a Browns és a Giants is azt kapta az első körös választottaitól, amit várt. Barkley megmutatta az elképesztő sebességét és a laterális agilitását, ráadásul 230 fontos tömeggel mozog úgy, mint a nála lényegesen könnyebb futók. A show-t Mayfield vitte el, aki végig nyugodt maradt és kiválóan értékesítette a harmadik downos kísérleteit is. Megtalálta az elkapóit, mozgás közben sem romlott le a pontossága, ha pedig kellett akkor lábon tette meg a szükséges yardokat. Már most borítékolhatjuk, hogy ő lesz a következő Hard Knocks rész egyik sztárja. Remélhetőleg a kezdő védelmekkel szemben is több lehetőséget kap, hiszen ha ellenük is így tud játszani, akkor rövid időn belül elveszi Tyrod Taylor helyét.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS