Beharangozó, NFL 2014 Week 16

Az utolsó előtti fordulónak annyira sietős, hogy mire a beharangozó elkészül három összecsapáson már túl is vagyunk. A Jaguárok az 1/1-ért folytatott küzdelemben alulmaradtak a Titánokkal szemben, de ezt a legkevésbé sem bánják Floridában. A szombaton megrendezett csütörtöki találkozó azonban még ennél is nagyobb meglepetéssel szolgált. Tudniillik a Sasok beleálltak a „földbe” a Redskins ellen, ezzel pedig rájátszás részvevőt varázsoltak a Lions-ból. Vasárnapra virradóra még Philip Rivers csapata is visszahozta playoff reményeit, lévén Colin Kaepernick és társai egy megnyert mérkőzést buktak a Levi’s Stadiumban.

Azért maradt még izgalom bőven a mai napra, ezek közül értelemszerűen jórészt a „rájátszásba kerülünk vagy nem?” kérdést feszegetőket emeltem ki, azokat is önkényesen… Itt van például a Cards visszavágója a Seahawks ellen vagy a Texans összecsapása a Hollókkal: az előbbi párosítás biztos résztvevője a rájátszásnak, az utóbbi matchup résztvevők pedig esélyesek arra. Még sem kerültek bele a szórásba, ezért ajánlom mindenkinek, hogy párhuzamosan szemlélje az eseményeket, higgyék el, megéri…

Nézzük tehát, miről szól a 16. játéknap, álljon itt négy beharangozó, valamint a szokásos szubjektív tippek sora.

Pittsburgh Steelers (9-5) – Kansas City Chiefs (8-6)

Az idény során mindkét franchise hasonlított arra a mesehősre, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is… Ma este aztán eldől majd a Heinz Fielden, hogy melyikőjük érdemli a fele királyságot. Big Benék nagy valószínűséggel folytatva a hagyományt nekiesnek Tamba Haliéknak, mint tót az anyjának, azonban nem árt figyelembe venniük, hogy a kansasi védelem a passzjáték ellen komoly eredményeket mutatott fel az idényben. A megoldás kulcsa mindkét oldalon a futójáték lehet, azaz Le’Veon Bell „felőrli-é” a Főnökök védelmi falát, netán Jamaal Charles-nak jön ki jobban a lépés. A Kansas City Chiefs nagyon régen távozott győztesen Pittsburgh-ből, de ha valami nem várt fordulat miatt mégis sikerülne megállítani az ex-Chiefs Todd Haley irányította rohamokat Andy Reid legényeinek, akkor… De nem lesz, akkor…

Tipp: Steelers, a támadók, és főként az elkapók, teljesítménye miatt.

New Orleans Saints (6-8) – Atlanta Falcons (5-9)

Az NFC South az idényben mindent alulmúlt, a többi divízió teljesítménye fényévnyi távolságra van tőlük. A Mercedes-Benz Superdome is látott már szebb napokat, Sean Peyton csapata inkább idegenben jeleskedett a szezonban… Matt Ryan és Drew Brees régről ismerik egymást, mindkettőjük tudatában van annak mire képes a másik, és bizony néhanapján meglepetést is tudnak okozni egymásnak. A csoportjukban hárman küzdenek a playoffért, és számomra továbbra is a – döntetlenje miatt felemás előnyt élvező – Panthers tűnik befutónak. A „két szék közül a pad alá” variációtól függetlenül még parázs összecsapásnak lehetünk szemtanúi, de – tegyük szívünkre a kezünket és – lássuk be, egyik csapat sem érdemli a sorsát. Se a továbbjutást, se a másik továbbjutása miatt kiesést.

Tipp: Saints, hazai pálya és szerencse…

Dallas Cowboys (10-4) – Indianapolis Colts (10-4)

Két, szinte biztosra vehetően rájátszás résztvevő találkozik az AT&T Stadiumban és Jerry Jones klubtulajdonos nagy örömére nem kizárólag a szokásos decemberi „kötelező vereség” néz ki a hazaiaknak. A hazaiaknak jó hír, hogy a Philly bukott Washingtonban, de Tony Romo már csak azért is odateszi magát… és bár kérdéses DeMarco Murray keze épsége, figyeljük csak meg, hogy milyen vidáman „cipeli majd a disznóbőrt” az indianapolisi védelem ellenében. Chuck Pagano és Andrew Luck pedig – immáron biztos playoff résztvevőként – nem hajszolja majd túl magát, lévén januárra is kell, hogy maradjon kraft a fiúkban, hogy sikerrel abszolválják a Wild Card összecsapást. És tudom, hogy csúnya dolog ilyent még akár feltételezni is, de utolsó előtti forduló ide, rájátszás helyezés oda, a Colts legszívesebben el sem utazna Jockey Ewing hazájába.

Tipp: Cowboys, mert a győzelemmel „behúzzák” a csoportelsőséget.

(MNF) Cincinnati Bengals (9-4-1) – Denver Broncos (11-3)

Hétfő este, az idény utolsó Monday Night Football összecsapása miatt, valóban érdemes lesz ébren maradni. A Broncos ugyanis valószínűleg nem hagyja magát letaszítani a rájátszás bye-weekről, tehát Peyton Manningék nem feltartott kézzel állnak majd ki a Paul Brown Stadium gyepére. Ezzel szemben Andy Dalton és a Cicák szeretnének már visszatérni a hagyományokhoz, miszerint otthon nem kegyelmeznek senkinek. A hagyománytisztelet fontos dolog, de ehhez lesz néhány keresetlen szava a Broncos felturbózott védelmének, akik – lássuk be- nem kell túlságosan megerőltessék magukat A.J. Green semlegesítésével, marad a Bengals talonjában Jeremy Hill és a futójáték. És – bár a szürke különböző árnyalataiban tetszeleg mostanság – a denveri támadósor is bármikor képes magára találni és a passzjátékban rommá verni bármelyik secondary-t.

Tipp: Broncos, mert jobb csapat, aki eligazodik a dzsungelben…

További mérkőzések és tippek:

(TNF) Jacksonville Jaguars (3-12) – Tennessee Titans (2-13) 21-13

Washington Redskins (4-11) – Philadelphia Eagles (9-6) 27-24

San Francisco 49ers (7-8) – San Diego Chargers (9-6) 35-38 (h.u.)

Carolina Panthers (5-8-1) – Cleveland Browns (7-7) => Carolina Panthers

Chicago Bears (5-9) – Detroit Lions (10-4) => Detroit Lions

Houston Texans (7-7) – Baltimore Ravens (9-5) => Baltimore Ravens

Miami Dolphins (7-7) – Minnesota Vikings (6-8) => Miami Dolphins

New York Jets (3-11) – New England Patriots (11-3) => New England Patriots

Tampa Bay Buccaneers (2-12) – Green Bay Packers (10-4) => Green Bay Packers

St. Louis Rams (6-8) – New York Giants (5-9) => St. Louis Rams

Oakland Raiders (2-12) – Buffalo Bills (8-6) => Buffalo Bills

(SNF) Arizona Cardinals (11-3) –Seattle Seahawks (10-4) => Seattle Seahawks

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS