Beharangozó, NFL 2014 Week 5

Repül az idő… akárcsak Aaron Rodgers kezéből a disznóbőr – ezt csütörtök éjjel a Vikingek bánták –, észre sem vesszük és máris az NFL 2014-es idényének ötödik vasárnapján ülhetünk le a képernyő elé. Folytatódik a show, így – a vasárnapi ebédhez szóló harangszót megelőzve -, négy összecsapást „csócsálunk meg”, továbbá szubjektív tippeket adunk az amerikai foci szerelmeseinek a tizennégy hátralévő mérkőzésre. (Bye week: Dolphins, Raiders)

firtdown-blog-image

Arizona Cardinals (3-0) @ Denver Broncos (2-1)

Mindkét csapat pihenten fut ki a pályára, a Cards hazai pályán győzedelmeskedett a 49ers felett, a Broncos Seattle-ben vesztette el veretlenségét, méghozzá a ráadásban… Fogadkoznak is Denverben, hogy ez volt az utolsó vereségük az alapszakaszban! Lévén Peyton Manning és célpontjai (elsősorban Emmanuel Sanders, majd Wes Welker, Demaryius és Julius Thomas) a továbbra is kiemelkedőt nyújtanak támadásban, ugyanez a futójátékról már nem mondható el. A denveri védelem „visszakapta” Danny Trevathan-t, ezzel a siralmas futójáték elleni védekezésük javulhat. Az „Arizónai álmodozók”, akárcsak két éve repülőrajtot vettek (akkor 4 győzelem után következett 9 vereség), de – mivel az elsőszámú irányító, Carson Palmer továbbra is a kispadot kénytelen koptatni -, így jórészt a védelmi egységük erejére kénytelenek hagyatkozni. Lesz gondja tehát a Vadlovaknak a futójátékkal és az ellene való védekezéssel, ellenben amennyiben a passzjáték dominál majd, ott a Drew Stanton vezette Pintyek vereségre lesznek kárhoztatva.

Tipp: Denver győzelem, Peytonék nyögvenyelősen, de behúzzák a meccset…

Chicago Bears (2-2) @ Carolina Panthers (2-2)

firtdown-blog-image

2010 őszén, a vetélytársak legutóbbi mérkőzésén Matt Forte 100+ yardnyi futásaival és két hatpontossal járult hozzá a 23-6 arányú chicagóiak sikeréhez. Az eredmény megismétlődése esetén három „on the road” győzelmet számlálna a Bears (ennek dicsőségét elhalványítja a két hazai vereség), amire 8 éve nem volt példa. A Panthers vezetőedzője, Ron Rivera, volt Bears játékosként és védelmi koordinátorkért igazán ismerősként tekinthet egykori csapatára, valószínűleg jó tanácsokkal segíti majd Cam Newton futóhiányos (DeAngelo Williams és Mike Tolbert is sérült) támadóegységét és Luke Kuechly dirigálta védelmét. A futás a labda mindkét oldalán kritikus a hazaiaknál, ezért ha Jay Cutler megfelelő mixet gyúr a playhívásokból, akkor a Marshall-Jeffery-Bennett elkapó trió és Matt Forte kellő mennyiségű pontot pakolhat a táblára. És akkor még nem beszéltünk a „sack-király” Jared Allen visszatéréséről, amit SuperCam kilenc eddigi földre vitele után nem nagy örömujjongással fogad majd…

Tipp: Bears győzelem, ugyanis Matt Forte négy év után újra eldönti a csatát…

Cincinnati Bengals (3-0) @ New England Patriots (2-2)

firtdown-blog-image

A népes magyar Pats-szurkolótábor szomorúságára ezt a meccset mind „országos kettesre” hozzák a bukmékerek, nem beszélve az NFL szakírókról. A Foxborough-i Gillette Stadium-ba kilátogatók a feltámadást remélik, csakhogy ebbe a Bengals veretlen és pihenőhéten túl lévő csapatának is beleszólása lészen. Tom Brady teljesítménye – jórészt társak híján – mindent alulmúlt eddig, a Chiefs elleni összeomlás utolsó negyedében valószínűleg már utódját, Jimmy Garoppolót láthattuk TD-drive-ot vezetni… A Pats passzolt támadó yardok tekintetében a 29. helyen áll, passz elleni védekezésben az első, ezzel szemben a Bengals jól balanszírozott támadójátéka, köszönhetően Andy Dalton és Giovani Bernard „együttműködésének” három sima győzelmet eredményezett. Ha a Dalton-Brady összehasonlítást vesszük alapul, ott szintén a „Gyufafejű” vezet, ez akár még fél évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tűnt. Így amennyiben a Vince Wilfork és Rob Ninkovich vezette hazai védelem nem képes ellenállni a Dalton-vezette rohamoknak, úgy nagyon szomorú estéje lehet az otthon kiváló statisztikával rendelkező Hazafiaknak. És valószínűleg Bill Belichick és „régi harcostársa” Tom Brady is elgondolkodóba esik a „stoplis szögre akasztását” illetően.

Tipp: Bengals győzelem, mert ahogy azt fizikából tanultuk: a nagyobb sebesség – azonos tömeg esetén – nagyobb lendületet ad…

Baltimore Ravens (3-1) @ Indianapolis Colts (2-2)

firtdown-blog-image

Van mit csodálkozni a vendég Hollók 3-1 mutatóján, ugyanis Ray Rice, Eugene Monroe, Terrell Suggs, Lardarius Webb és Dennis Pitta hiányát egy csapatnak sem lenne könnyű túlélni. „És mégis forog a Föld” – mondhatná John Harbaugh idézve Galileit, a csapat győzni akarása tényleg bámulatos. És vasárnap este Indianapolisban következik a Colts gárdája, akik egy szánalmas kezdés után álltak élre a támadó yard és szerzett pontok tekintetében… Márpedig tavaly a Ravens idegenben 2-6-os mérleget produkált, Andrew Luck – elkapói segítségével – pedig éppen franchise-rekord megdöntésére készül, letaszítva Peyton Manninget a trónról. Az elkapók közti összehasonlítás is izgalmas mérkőzést vetít előre, ugyanis míg Steve Smith Sr. 35 évesen „jár a csúcsra” Joe Flacco segítségével, addig Reggie Wayne eddig 23 elkapást jegyezhetett Luck passzaiból. A statisztika 2011-ből mutat a párharcban Ravens győzelmet, azóta hat mérkőzésből hat Colts diadal született. Meglátásom szerint Chuck Pagano fiai jobban forgatják a pisztolyt és a hollók kénytelenek lesznek vereséggel távozni a Lucas Oil Stadium-ból.

Tipp: Colts győzelem, indoklás nélkül…

Tippek a további mérkőzésekre:

Houston Texans @ Dallas Cowboys => Dallas Cowboys

Buffalo Bills @ Detroit Lions => Detroit Lions

Pittsburgh Steelers @ Jacksonville Jaguars => Pittsburgh Steelers

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints => New Orleans Saints

Atlanta Falcons @ New York Giants => New York Giants

St. Louis Rams @ Philadelphia Eagles => Philadelphia Eagles

Cleveland Browns @ Tennessee Titans => Tennessee Titans

New York Jets @ San Diego Chargers => San Diego Chargers

Kansas City Chiefs @ San Francisco 49ers => Kansas City Chiefs

Seattle Seahawks @ Washington Redskins (MNF) => Seattle Seahawks

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS