Conference Round beharangozó – Falcons at Eagles

Philadelphia Eagles – Atlanta Falcons

Ha néhány héttel ezelőtt, Carson Wentz térdszalag szakadását megelőzően kérdeztek volna, akkor gondolkodás nélkül a hazaiak, az Eagles győzelmét mondtam tippeltem volna a két csapat párharcában. De az élet furcsa dolgokra képes, Wentz súlyosan megsérült, a Falcons pedig úgy tűnik, az egész szezonban előadott szenvedéseik után kezd összeállni. A védelem már-már a tavalyi rájátszás formáját hozza és ugyan Matt Ryan továbbra sem brillírozik, de a remek szezont produkáló Los Angeles Rams ellen ez is tökéletesen elegendő volt a győzelemhez. De elég lesz-e a vérmes philadelphiai szurkolótábor előtt is?

Amikor az Eagles támad…

Wentz hiányában a régi/új irányító, Nick Foles vezeti majd a hazaiak rohamait. Az a Foles, aki első kezdő meccsén idén négy (!) touchdown passzt osztott ki, viszont az azt követő két mérkőzésen mindössze egy hatpontos és két eladott labda fűződik a nevéhez. Emellett pedig eléggé kilátástalannak tűnő, bátortalan játék. Az elkapókon eddig sem múlott semmi: az Alshon Jeffery–Nelson Agholor–Torrey Smith trió mindent megtett annak érdekében, hogy elkapják a feléjük repülő labdát. Igaz utóbbinál becsúszott néhány csúnya labdaelejtés is, mindemellett hasznos játékosa a támadó alakulatnak. Velük szemben Robert Alford és Desmond Trufant feladata lesz elsősorban a védekezés, de a Keanu Neal – Ricardo Allen safety párosra is komoly felelősség hárulhat. Előbbi játékos lassan ligaelitté lesz, tekintve, hogy a futások levédekezésében is hatalmasat nyújt hétről hétre. Utóbbinak Zach Ertz követése lehet az egyik fő feladata. Nem gondolom, hogy könnyű este vár rá, még akkor sem, ha Ertz éppen pihen, tekintve, hogy a hazaiak Brent Celek és Trey Burton személyében kiváló tight end tartalékokkal rendelkeznek. A jó safety teljesítményre tehát passzjátékban és futásvédekezésnél is szükség lesz, mivel az Eagles futótriója igencsak kitesz magáért az utóbbi időben. LeGarrette Blount hozza a rövid yardokat, belemegy a darálóba, Corey Clement a széleken és a vörös zónás játékoknál hasznos, a szezon közben megszerzett Jay Ajayi pedig a nagy játékokat, valamint az első illetve második próbálkozásokat tudja sikerre vinni. Emellett bármelyikük kezébe bátran passzolhat majd Foles, ők megoldják. A támadó falról csak annyit, hogy Jason Peters hiánya nem látszik nagyon, a másodéves Halapouli Vaitai igazán jó teljesítményt nyújt, Jason Kelce újra ligaelit center benyomását kelti, Brandon Brooks pedig a szokásos (zseniális) guard teljesítményt hozza.

Védő szempontból más képet rajzolódik ki. A védőfal kiválóan játszott a Rams ellen. Jared Goff érezte a törődést, háromszor is földre vitték és több alkalommal is nagy nyomás alá helyezték. Emellett egy támadósorozatot leszámítva, az MVP jelölt futót, Todd Gurleyt is sikerült limitálnia Dontari Poe-éknak. Ebben persze nagy szerep jutott a linebacker sornak is, amelyben Deion Jones valami elképesztőt játszik hétről-hétre és a Vic Beasley–De’Vondre Campbell duó is egyre jobb játékot mutat a rájátszásba érkezve. A hátsó alakzatról már ejtettem szót, de fontosnak tartom megemlíteni Jeffery fizikális adottságait, képességeit. A Falcons védelem korábban nem nagyon találkozott a fizikai erejét ilyen nagymértékben kamatoztató elkapóval. Rengeteg múlhat majd a párharcán Desmond Trufant ellenében.

Amikor a Falcons támad…

A tavalyi év Matt Ryan nagy szezonja volt: MVP teljesítmény, Super Bowl szereplés. Idén sokkal visszafogottabb teljesítményt nyújtott „Matty Ice”. Ez köszönhető annak, hogy a támadó koordinátora, Kyle Shanahan a San Francisco 49ers főedzője lett, és utódául az alkohol és drogproblémákkal küzdő, (de kigyógyult?) egyetemi edzőt, Steve Sarkisiant nevezték ki. Sarkisian hozta magával az elképzeléseit, ami, fogalmazzunk úgy, részben bevált. Nehéz elmenni amellett, hogy 2016-ban a támadók ligaszinten másodikak voltak, addig 2017-ben csak a nyolcadik helyre futotta. Ez sem rossz, de az, hogy tavalyhoz képest 187 ponttal, meccsenként 11,7 ponttal kevesebbet gyűjtöttek kivételesen gyengének számít. A visszaesés elsősorban a passzjátékban terén tapasztalható: idén több mint 700 yarddal kevesebbet hozott, a futójáték közel azonos az elmúlt szezonéval. A másik sarkalatos pont az eladott labdák kérdése. Ryan tavaly egész szezonban hétszer, idén már 12 esetben dobott interceptiont. Ami azért is fontos tényező, mert az Eagles ebben a kategóriában elit: 19 labdát halásztak le, ezekből egyet vissza is hordtak a védők.

Aztán itt van a futójáték kérdése. A Falconsnak két remek futója van Devonta Freeman és Tevin Coleman személyében, akik együtt közel 1.500 yardot és 12 touchdownt termeltek. A hazaiak viszont a liga legjobb futás elleni védekezését tudhatják magukénak, kevesebb, mint 80 yardot engedve meccsenként az ellenfeleknek.  A támadófalat tekintve, a vendégek a liga egyik legjobb ötösével bírnak, legalábbis összetételét tekintve, idén ugyanis visszaesett a teljesítményük és nem jó előjel, hogy Andy Levitre kihagyta a Rams elleni mérkőzést, illetve Alex Mack is sérüléssel bajlódik. Várhatóan mindketten pályára léphetnek majd, de a Fletcher Cox–Timmy Jernigan duó ellen, sokszor a 100%-os játékosok sem elegendőek.

Nagy párharc lehet még a Julio Jones és Roland Darby közt, de a Mohamed Sanu–Jalen Mills vetélkedésen is sok múlhat. Papíron mindkét esetben az elkapó számít jobb játékosnak, Jonest maximum limitálni lehet, megfogni képtelenség. Ha a védőedző Jim Schwartz megfelelő játékokat hív, akkor a front seven általi nyomás elégséges lehet arra, hogy Ryan ne találjon magának elkapót. Fontos lesz még a linebacker sor teljesítménye is. A két szélen Nigel Bradham és Mychal Kendricks remekül teljesített az alapszakaszban, középen – Jordan Hicks és Joe Walker sérülése miatt pár hete igazolt – Dannell Ellerbe kezdhet másodjára Sas-szerelésben. Itt lehet keresnivalója a vendégeknek a tight end Austin Hooper révén, aki elég megbízhatóan kapja el Ryan átadásait és a vörös zónán belül is szeretik használni.

Szoros mérkőzés várható, a védelmek dominanciájával. A két csapat közt a védelmi egységek aktuális formája és a két irányító közötti pillanatnyi különbség dönthet. Akár egy hosszabbításos mérkőzést is el tudok képzelni.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS