Conference Round beharangozó – Titans at Patriots

New England Patriots – Tennessee Titans

Előjáték

A Patriots csapata hozta az elvártat, megszerezte a konferencia első kiemelését. A Titansről nem sokan gondolták, hogy befér a Liga legjobb nyolc csapata közé. Papíron így a rájátszás második fordulójának legbiztosabb kimenetelű mérkőzését rendezik szombat éjszaka a Gillette-ben. Tényleg ennyire egyértelműen számíthatunk a Patriots győzelmére?

Támad a Patriots

A szokásos Tom Brady-ódákat most mellőzzük, aki nincs beoltva NFL ellen, az pontosan tudja, hogy a 40 éves irányító ismét nagy évet futott. Nézzük inkább a fegyvereit.

Idén elkerülték a sérülések, így Gronk (Rob Gronkowski) újra vadállatként dúlja fel a védőkoordinátorok lelki nyugalmát. A New Orleans Saintstől megszerzett Brandin Cooks szintén 1.000 yard felett zárta az alapszakaszt. Ha két mélységi veszélyre kell figyelnie a védelmeknek, abból a futás fog profitálni. Az idény második felére sérülések és formajavulás miatt a zsebrakéta Dion Lewis lett az a futó, aki őrületbe kergeti az ellenfél védelmét. Bár a támadófalból kiesett Marcus Cannon a jobboldalról, ennek ellenére kellő védelmet, időt adnak Bradynek, és Shaq Mason vezérletével a Liga egyik leghatékonyabb futását alapozzák meg.

A Titans védelmi koordinátora az NFL legnagyobb ikonja, a 80 éves Dick LeBeau. Nagyon pofás védelmet rakott össze, futás ellen kifejezetten elit teljesítményre képesek. A passzvédekezés erősítésére a drafton is komoly tőkét áldoztak (1/18 CB Adoree’ Jackson), és a piacon is aktívak voltak (éppen a Pats szabad ügynökét, Logan Ryant szerezték meg). Így eljutottak a megbízható átlag szintjére. A legkisebb javulást az engedett pontokban érték el, éppen beférnek a második harmad aljára. A legkiemelkedőbb egyéni teljesítmény a másodéves Kevin Byardé, a safety 8 lehalászott labdával ligaelső.

Senki nem fog a bőréből kibújni, LeBeau ontani fogja a zone blitz-cet, Brady darabokra fogja cincálni a Titans zóna védelmét.

Támad a Titans

A Liga egyik legtehetségesebb dual threat irányítója Marcus Mariota, vagy a szegény ember Russell Wilsonja? Inkább az elsőre szavazok, de valahogy az első három éve az utóbbi felé billenti a mérleg nyelvét. (Bár mikor passzolt önmagának TD-t Russell? Na, ugye!) Bár a passzjáték még mindig hagy kívánnivalót maga után, de DeMarco Murray sérülése után végre letették a garast Derrick Henry mellett. Meg is hálálta a bizalmat, így az exotic smashmouth football (egzotikusan fogom lenyomni a torkodon a focit) a Kansas City Chiefs ellen megmutatta, hogy mire képes.

Ha valami, akkor ez bizalommal töltheti el a Titans rajongókat, ugyanis a Patriots védelme futás ellen idén hajlamos kapitulálni. Egyébként is a végletekig mutatják a „hajlik, de nem törik” felfogás két végletét: 28. helyen állnak engedett yardban, de ötödikek engedett pontokban. Másképp megfogalmazva: mire fog menni az NFL 19. RedZone támadó egysége a 4. legjobb RedZone védelme ellen? Szerintem nem sokra.

Összegzés

Annak ellenére, hogy évek óta várom, hogy a Titans végre felüljön az AFC South trónjára, nem hiszem, hogy képesek lennének megállítani a Patriots hengert. Bevállalós játékokkal, játékhívással ideig-óráig tarthatják a lépést, a végére a Patriots érvényesíteni fogja a papírformát.

New England Patriots 34 – Tennessee Titans 20

Boka Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS