Csengettek a 70 milliónak

Lejárt a franchise taget kapó játékosok új szerződéseinek aláírási határideje és a Pittsburgh Steelers nem tudott megegyezni a kiváló futójával, Le’Veon Bellel. Busás összeget ajánlottak neki, de ez is kevés volt, így a running back jövő februárban a szabadügynökök között találhatja magát. Vajon jó döntés volt ez a részéről? Erre keresem meg a választ.

A támadóoldalon, főleg a szabályváltoztatások miatt a légi támadásokról szólt mostanában az NFL, a futójáték kissé háttérbe került. Egy ideig a tehetségek sem olyan színvonalon érkeztek meg ahogy azt a csapatok elvárták volna, de valami megváltozott az elmúlt 2-3 évben. Todd Gurley, Zeke Elliott és Leonard Fournette kiválasztása is remek döntésnek bizonyult, a Giants-nél pedig Saquon Barkley-n kívül fel sem merült komolyabban másnak a neve. Beleillik ebbe a sorba Bell is, akinek szintén az elit RB-k között a helye. Emiatt jogosan várhatja a nagy pénzt, de most túltolta a biciklit.

Ian Rapoport szerint egy 5 évre szóló 70 millió dollár értékű kontraktus volt a Steelers utolsó ajánlata, amelynek az első két évében több mint 30 millió dollárnyi összeg került volna kifizetésre. Hogy pontosan mit is jelent ez a szerződés? Tegyünk egy pillantást a legnagyobb fizetésekre:

  • Devonta Freeman: 5 év, 41 millió (22 millió garantált), 8,25 milliós átlag
  • LeSean McCoy: 5 év, 40 millió (18, millió garantált), 8 milliós átlag
  • Jerick McKinnon: 4 év, 30 millió (12 millió garantált), 7,5 milliós átlag
  • Leonard Fournette: 4 év, 27, 1 millió (full garantált), 6,7 milliós átlag

Fournette természetesen az újoncszerződésével szerepel és néhány héten belül Barkley is felkerül erre a listára, aki kb. 7,3-7,7 millió dollárral fog gazdagodni évente. A Jaguars tavaly draftolta a játékosát és Freeman is abban az évben hosszabbított. Utóbbi tehát valamivel nagyobb pénzt kapott volna idén, de így sem közelítette volna meg a Pittsburgh által felkínált összeget. Ugyan nem akkora klasszis Freeman, mint Bell, de nincs közöttük akkora különbség amekkorát az ajánlat tükröz.

Az évi 14 milliós szerződés 1,7-szer magasabb összeg, ez pedig igencsak kedvező lett volna a korábbi Michigan State játékosnak, hiszen majdnem akkora pénzről beszélünk amennyit a franchise tagért fog kapni, csak így hosszabb időre be lenne biztosítva. 26 éves, így ha jól teljesít, akkor akár ki is tölthette volna ezt az 5 évet, de a jelen állás szerint ez lesz az utolsó szezonja pittsburgh-i játékosként. Nehezen tudom elképzelni, hogy a szezon után megegyezzenek, ha eddig nem sikerült akkor most sem fog. Őrültség lett volna ennél magasabb fizetést adni neki és ugyan évről évre látunk extrém dolgokat az NFL-ben, de kevés esélyt látok arra, hogy lényegesen nagyobbat kaszálhat más csapatnál. A Steelers ráadásul az egyik legikonikusabb franchise, amely jelen állás szerint a következő években is a Super Bowlért küzdhet.

Persze azt is hozzá kell tenni, hogy nem Freemanékhez kell hasonlítani Bell igényeit, korábban volt már ekkora running back szerződés. 2011-ben Adrian Peterson 7 évet hosszabbított kb. 100 millió dollárért cserébe, Chris Johnson pedig 4 évre kapott 53,5 millió dollárt. Hogy ez megérte-e a csapatoknak azt mindenki döntse el maga, de véleményem szerint ezekben az esetekben is vastagon fogott a ceruza. Az évi 13-14 milliónak sokkal nagyobb értéke volt akkor mint most, igaz ha nem is nagy különbséggel, de mindkettejüket (főleg Petersont, aki egyértelműen generációs klasszis) jobbnak tartom Bellnél.

Egy cserére sem látok reális sanszot, egyszerűen túl nagy lenne a kockázat. Adott egy kiváló képességű futó, aki fel tudja rázni a teljes offense-t, de szinte képtelenség megegyezni vele. Én biztosan nem adnék érte nagy értékű választási jogot, mert nem akarok pofára esni a következő offseasonban. A Pittsburgh pedig tutira nem fogadna el egy kisebb értékű ajánlatot, hiszen csúcsra van járatva a csapat, Big Ben pályafutásából sincs sok vissza, addig kell verni a vasat, amíg forró.

Más játékosok igényeit is befolyásolhatja Bell viselkedése. A negyedik szezonjához ért Todd Gurley, aki ugyan játszhat még az ötödik éves opciójával, de előbb-utóbb el kell kezdenie a Rams-nek a tárgyalásokat. Őt Zeke Elliott követi a sorban, aki Bellhez hasonlóan szintén nem a szerénységéről ismert.

Lesznek itt még történések, biztosannem fogunk unatkozni. Jól tette a Steelers, hogy húzott egy határt, már az utolsó ajánlata is kirívónak számít, de ennyit még meg lehet adni egy ilyen játékosnak. Ellenben Le’Veon barátunk óriási baklövést követett el, nem valószínű, hogy még egyszer felajánlanak neki egy ilyen dealt, ráadásul ő sem lesz fiatalabb és ne történjen meg, de egy súlyos sérülést is bármikor összeszedhet. Mi lenne a ti lépésetek ebben a helyzetben, aláírnátok ezt a szerződést?

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS