Darrelle Revis szögre akasztotta…

Darrelle Revis, Joe Namath mellett, talán minden idők legemblematikusabb figurája volt a New York Jets csapatának, visszavonulása apropóján tekintsünk hát vissza pályafutására. A játékkal középiskolában ismerkedett meg komolyabban. Nem csak a football, de a kosárlabda is érdekelte, atletikus képességeinek köszönhetően a parketten is igen szép teljesítményre volt képes. A jó nevű Aliquippa gimnázium csapatát állami bajnokságig vezette, a döntőben az ő kiemelkedő játékának köszönhetően hódították el a bajnoki címet. Eközben a kosárcsarnokban első két évében 25.2 pontot átlagolt meccsenként, amivel csapata legjobbja volt.

A középiskolás évek után a Pittsburgh Egyetemet választotta, a helyi Panthersben pedig már az első évében szinte minden meccsen kezdő volt. Egyéni díjakkal és elismerésekkel teli egyetemi pályafutása során nem csak a ragyogó védőmunkájával, de a kiváló visszahordásaival is felhívta magára a figyelmet, ezek közül több is pontszerzéssel zárult.

2007 januárjában bejelentette, hogy nem tér vissza végzős évére Pittsburghbe, és jelentkezett a draftra. A később Cincinnatibe kerülő Leon Hall-lal számítottak a két legjobb cornerbacknek. A Combine-t ugyan egy vádlisérülés miatt kihagyta, de a Pro Day után áradoztak róla a megfigyelők. A Jets egy csere keretében már a 10. helyen le akart rá csapni, de nem jött létre a megegyezés a Houston Texans csapatával, így végül a 14. helyen, a Carolina Pantherstől elcserélt pickkel draftolták le. Az edzőtáborban olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy az alapszakasz kezdetére már kimondva is ő volt az egyik kezdő szélső védő. Újonc szezonjáról mindent elmond, hogy összesen három touchdownt kaptak róla, pontosan annyit, ahány labdaszerzést is bemutatott. A következő két szezon hasonlóan zajlott, rendkívül érett játékot mutatott be, ekkora ragadt rá a “Revis Island” becenév, amit később márkanévként levédetett. Különösen egy 2009-es statisztikája árulkodó, hiszen 11 mérkőzést játszott Andre Johnson, Randy Moss, Steve Smith, Terrell Owens, Roddy White és Chad Johnson ellen, akik összesen 32 elkapást tudtak felmutatni 291 yardért, ez embertelen teljesítmény. Leginkább annak köszönhette a sikerét, hogy egyszerre volt kiemelkedően atletikus, ragyogóan olvasta a játékot és annyira érezte a labdát, mint az elkapók közül is csak kevesen. Emellett rendkívüli üzleti érzékkel is bírt, így a negyedik szezonja előtt nem jelent meg a csapat edzőtáborában, mert jogosan kevesellte a neki járó, nagyságrendileg 1 millió dollárt. Egészen a nyitómeccsig húzódtak a tárgyalások, végül 4 évre, 32 millióért írt alá. A következő évét ugyan beárnyékolták a sérülések, de így is csak a Pittsburgh Steelers tudta megállítani őket az AFC döntőben. Ekkorra egyértelműen a liga legjobb cornerévé nőtte ki magát. 2012 őszén szenvedte el első igazán komoly sérülését, a Miami Dolphins elleni csoportrangadón elszakadt a térdszalagja, sérültlistán fejezte be az évet. Felépülése közben is felerősödtek a hangok, miszerint szeretné átstrukturáltatni a szerződését, erre azonban a Jets nem volt vevő. 2013 áprilisában aláírt a Tampa Bay Buccaneershez, ahol egy 6 éves, 96 millió dolláros szerződést kapott. Teljes összeget nézve az NFL legjobban fizetett védője lett, viszont a szerződésében nem volt garantált tartalom. Ellenértékként egy első és egy negyedik körös draftpicket kapott érte a Jets. A jó szezon ellenére sem érezte magát igazán jól a Tampa védelmi sémájában, a Bucs vezetésének pedig a 16 milliós éves bére fájt nagyon, ezért egy év után, életében először szabadügynök lett. Ismét tanúbizonyságot tett üzleti érzékéről, szinte órákkal később megállapodott a New England Patriots csapatával, akik egy évre 12 milliót fizettek neki. A célját elérte, hiszen a jövedelmező kontraktus nem csak rengeteg pénzt hozott neki, de idény végén a kupát is felemelhette az emlékezetes Seattle Seahawks elleni döntő után. Ekkor volt pályafutása csúcsán, innentől egy másik fejezet kezdődött.

2015-ben visszatért a New Yorkba, de tanulva a tampai hibából, ezúttal 39 millió garantált tartalom is volt az 5 éves, 70 milliós szerződésben. Első évében még csak a szakírók vélték felfedezni a visszaesés jeleit, a számai nem ezt tükrözték. Sok más zsenivel egyetemben sajnos ő sem ismerte fel, mikor kellene szögre akasztani a csukát, óriási önbizalommal vetette bele magát a 2016-os idénybe. Az őrizetére bízott Bengals-sztár AJ Green 13 passzból tizenkettőt elkapott mellette, 180 yardot felírva a védő számlájára. Ez csak az év kezdete volt, gyakorlatilag bohócot csináltak belőle az ellenfél klasszisai, darabjaira hullott a „Revis-sziget”. Ennek megfelelően a Jets vezetősége el is köszönt tőle. Mindenki azt várta, hogy rövidesen bejelenti a visszavonulását, ezért óriási meglepetést keltett, hogy 2017 novemberében 2 évre leigazolta a Kansas City Chiefs. Az elvárásoknak természetesen már itt sem tudott megfelelni, a szezon végeztével útjára bocsátották.

2018. július 18-án bejelentette visszavonulását. 11 éves karrierje alatt 291 millió dollárnyi értékű szerződést írt alá, amiből 124 millió ténylegesen kifizettek neki. Hétszeres Pro Bowler, háromszoros All-Pro. Óriási tehetség fejben és testben is, megkérdőjelezhetetlen helye lesz Cantonban. Némi keserűséget csak a kései visszavonulása hagy maga után, de szerencsére a korábbi játékával bőven „kártalanított” minket ezért. Köszönünk mindent! Búcsúzóul pedig álljanak itt Revis elköszönő, szép szavai:

„Megtiszteltetés volt, hogy az elmúlt 11 szezon során megmutathattam a világnak azt az ajándékot, amit kaptam. A mai napon lezárom életem azon fejezetét, melyről gyermekként álmodtam, hivatalosan visszavonulok a Nemzeti Football Ligából. A foci olyan ajtókat nyitott meg előttem, melyeken korábban lehetetlennek tűnt belépni. A magas szintű játék felé táplált olthatatlan szenvedélyem életet lehelt az emberező szélsővédő posztba, amely akkor már a kihalás szélén tántorgott. Óriási megpróbáltatás volt minden vasárnap a liga történetének legjobb elkapóin védekezni, de egyben megtiszteltetés is.

Szeretnék köszönetet mondani az edzőimnek, csapattársaimnak, példaképeimnek, akik óriási hatással voltak az életemre és segítettek, hogy olyan emlékekkel gazdagodjak, melyeket a családommal életünk végéig dédelgethetünk. Izgatottam várom az előttem álló kihívásokat, melyeket ezentúl már nem az NFL berkein belül kell keresnem.

Éljen sokáig a Revis-sziget!”

Megyeri Krisztián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS