Denver Broncos: Offseason analitika V. – Offensive Line

Offensive line
Végül is nevezhetjük támadófalnak, csak itt-ott meg van szakítva egy-két nyílt kapuval. Még mindig jobb, mint pár éve, amikor inkább oszlopok próbálták nehezíteni az akadálytalan áthaladást. Elég vékony oszlopok, amik a tetőt alig bírták el. Még egy poszt ahova pénzt és draftpicket nem sajnálva próbáltuk rakosgatni a téglákat de valahogy rendre mellényúltunk és már építkezésekből leselejtezett törmelék került a fontos helyekre vagy épp a malter hiányzott.
Most így visszatekintve, ki merem jelenteni, hogy 2008 óta nem volt jó támadó falunk. Akkor a Clady-Hamilton-Wiegmann-Kuper-Harris sor gondoskodott arról, hogy senki ne érjen Jay Cutler közelébe. Egész évben mindössze 12 sacket engedve (11-et Cutler 1-et Ramsy szenvedett el). Pár éve azért kellett küzdeni, hogy egy meccsen ne jöjjön össze ennyi. Mindezek mellé 4,8-as futásonkénti yardhoz blokkoltak, amit ráadásul még ront 2 sikertelen end around és Cutler térdelései. Ha szigorúan csak a futókat nézem 316 kísérletből 1558 yard, azaz futásonként 4,93. Mindezt úgy, hogy példátlan sérülés hullám súlytotta az RB-ket, 7 különböző futót kellett bevetni a szezon során, köztük akkora neveket, mint Michael Pittman, Selvin Young, Andre Hall, PJ Pope, Ryan Torain a fullbacknek hozott Peyton Hillis vagy a Walmartból visszahívott (konkrétan pénztárosként dolgozott már) Tatum Bell. És akkor mellé teszem még azt a tényt, hogy Cutler Chicagóban hosszú éveken keresztül bizonyította, hogy pass protection terén nem ő tette naggyá a falat, akkor azt kell, hogy gondoljam, az a 2008-as fal olyan közel volt a ’90-es évek végi legendás ZBS falhoz, amennyire csak lehetett.

Ezek az évek egy gyors tollvonással eltűntek, amikor JMD lett az edző és kitalálta, hogy megsemmisít mindent, ami eddig működött, mert ő majd jobban tudja. Az eredményt ismerjük. A sémaváltást egyedül Clady élte túl jelentős teljesítményromlás nélkül, akit viszont a sérülések lassítottak le kicsivel később. Magát a falat volt, hogy Peyton Manning jelenléte jónak álcázta, amikor 2 mp alatt eldobod a labdát, akkor nekik is könnyebb dolguk van, és amikor az elit 4 célpontos passzjáték miatt csak 5-6 ember marad a boxban, akkor a futáshoz is könnyebb blokkolni, hisz létszám fölényben van a fal. 4 éven keresztül 21, 20, 20, 17 sack szépen mutatott a kirakatban, de ahogy lelassult az offense azonnal visszajöttek a sackek is. Bár a fal összetétele is változott meggyőződésem, hogy az okokat az irányító személyében és az offense sebességében kell keresni.
Mindemellett persze maga a liga is változik, tolódik a passzjáték irányába. 2011-ben elsőként reagáltuk le a helyzetet a védelem oldalán. 1/2-ben Von Millert választottuk, aki azóta is domináns pass rush, az erős oldalon. Hosszú évek receptje volt a vakoldalra pass protectionben erős tackle-öt választani az erős oldalra pedig jó futás blokkolót. Mára mindkét oldalra elsősorban pass blockert kell keresni. Pontosabban kéne keresni, mert míg a Von Miller jelenség terjed amerre csak lehet, lásd a szomszédban Khalil Macket hogy csinál bohócot az épp aktuális RT-nkből legyen az Schofield, Sombrero vagy Stephenson, addig a játékosbörzén a támadófal játékosok színvonala észrevehetően csökken, köszönhetően talán annak, hogy az NCAA-ben használt sémák jelentősen eltérhetnek az NFL-ben megszokottaktól így az átállás nem annyira problémamentes. Míg a ’80-as ’90-s években az OT volt a “safe pick” a drafton, bust elkerülés szempontjából, most a talán a legnagyobb a be nem válók aránya a top prospektek között, veteránok terén meg abszolút középszerű játékosokkal is hosszabbítani próbálnak a csapatok, vagy nagyobb összegeket kicsengetni nekik a piacon. Pont a Broncos ennek az egyik nagy áldozata. Bár drafton inkább a 2. napon nyúltunk mellé, a szabadügynök piacon Stephenson és Menelik Watson jelentősen rontják Elway sikerrátáját…

Szóval 2008 óta eltelt 10 év, a falunk sokkal gyengébb, elvesztettük azt az irányítót, aki egy ilyen gyengeséget el tudna fedni, álcázni tudná, mindeközben nő a szerepe a pass protectionnek a jobb (erős) oldalon is és évről-évre nehezebb és drágább orvosolni a hiányosságokat. Nem mondanám, hogy kedvező helyzetben vagyunk. Tavaly a gyenge fal, egy rakat rutintalan irányító, és a védelembe más posztokról se nagyon érkező segítség (pass protectionben nem túl erős running back felhozatal, itt kérdezem halkan még egyszer sokadszor, hogy miért pont Ronnie Hillman) kifejezetten gyenge tight endek és egy game plan, ahol sok dolgot kellett volna processzálni a snap és a passz között teljes tragédiát eredményezett.
Idén próbálunk változtatni a game planen, egy egyszerűbb sémával, amiben könnyebb döntést hozni, egy tapasztaltabb jobb QB-val, aki nem fossa magát bokán ha jön a pass rush és főleg nem kezd saját endzone felé menekülni feladva további értékes yardokat, hanem eldobja a labdát és egy új jobb tackle-lel, aki idén se egy ideális jelölt, de legalább próbálkozunk tovább és nem hitetjük el magunkkal, hogy megoldott a poszt, mint tavaly a QB-knál. RB és TE posztról viszont idén sem lehet sok segítséggel számolni, ha lehet talán még kevesebbre C.J. Anderson távozásával, de az igazán fasza az lenne, ha a QB és RT megoldaná a problémát az RB futhatna a TE meg elkaphatna vagy futáshoz blokkolhatna… De a hosszas bevezető után lássuk személyenként…

Center
Egy poszt, ami a fal összteljesítménye ellenére hosszú távra megoldottnak tűnik.

Matt Paradis
A 2014-es játkosbörzén érkezett a 6. körben, 2015-ben a bajnoki évben jött az áttörés, 2016-ban a PFF-nél top 3 center volt, aztán tavaly jött egy kis visszaesés, mint ahogy mindenkinél. Míg nincs megfejtés arra, hogy a sokkal jobb edzések hogyan mutatkozhatnak meg rosszabb teljesítményként élesben a pályán, addig csak reménykedünk, hogy visszatér régi formájába. De ha csak azt hozza, amit tavaly, akkor se lesz gondunk a fal közepével, hisz a történelmi mélyrepülés alkalmával is egyke volt az egyébként gyenge fal 2 stabil pontjának.

J.J. Dielman
Tavaly az 5. körben draftolta a Bengals, most nem találom a forrást, de úgy emlékszem őrá mondták azt Vance Joseph-ék, hogy nagyon akarták a drafton, csak nem sikerült elhozni. Egy kicsivel több volt, mint egy általános várakozás egy új future contract játékosnál és belső falemberek között gyakoribb csiszolatlan gyémántra bukkanni a hátsó körökben, mint más posztokon, szóval lehet a reményeket magasabbra állítani. Sok múlik persze azon, hogy center vagy C/G. Csak mert a kezdő center az biztos Paradis, cserének meg verszatilis játékosokat szokás vinni, akik vagy C-G vagy G-T poszton bevethetők. Mivel a hivatalos oldalakon egyelőre C betű van a neve mellett, ide írom őt, de Connor McGovern és Max Garcia “ellen” vannak esélyei RG poszton. Reálisak.

Guard
Filozófiai kérdés: Félig teli vagy félig üres a pohár? Az okosok úgy próbálják megoldani hogy lecserélik egy másikra, amiben szemre ugyanannyi víz van, hátha úgy választ lehet adni a fenti kérdésre.

Ronald Leary
A legnagyobb nevű falemberünk és Paradis mellett a másik stabil pont (abban a bizonyos pohárban egyelőre ő határozza meg a vízszintet). Kár hogy ez még így is csak a fal 40%-a. Az a hír járja, hogy idén a baloldalt fog játszani, ahogy azt Dallasban is tette. Mondjuk nem tudom mi alapján változott a koncepció, neki tavaly is kényelmesebb lett volna baloldalt játszani, míg Garcia és McGovern annyira még nem lakták be preferált oldalukat, sőt abban se vagyok biztos, hogy ideálisabb volt nekik ott játszani. Persze most új támadófal edző van, úgyhogy tovább nem is fejtegetem, sok dolgon nem változtat, előzetesen továbbra is két stabil pontja van a falnak, legfeljebb az egyébként gyengébben teljesítő tackle (RT) kap kisebb segítséget a guardtól, meg talán azt mondanám hogy az RG fontosabb poszt mint az LG, de igazából szerintem eltűnőben vannak az oldalak közti különbségek fontosság terén úgyhogy ebbe sokat nem látnék bele, a tackle-ök között meg papíron egy tapasztaltabb veterán lesz jobb oldalt szóval lehet Bollesre jobban rá is fér majd egy erősebb csapattárs közvetlen mellette, bár utóbbit illetően azért vannak még kétségeim… Leary jó lesz, Paradis jó lesz, csak hogy a fal jó lesz-e, az nem merül ki ennyiben, kell egy potens RT.

Connor McGovern
2016 5. körös választott, 3. évét kezdi a csapattal, bár sok sót eddig nem evett meg. 5 meccsen kezdett eddig, Garcia kegyvesztésének köszenhetően befutónak tűnik a posztra, bár Garciának lesz még egy lövése TC-n és ott van Dielman is, az óriási DM-mel bebiztosított Menelik Watson esetleges posztváltása és még egy rakás OG, akik tisztán mögötte/mögöttük vannak a sorban, de azért ott vannak, szóval hátra nem dőlhet.
Eddig semmi kiemelkedőt nem nyújtott, se pozitív se negatív irányba. Ha az RT csak annyit tudna mint ő (vagy Garcia for that matter) akkor nem sok probléma lenne a fallal, de ez sajnos eggyel kevésbé fontos pozíció. Upgrade-nek lenne hely, de nem létszükség, nekem bőven jó, ha a mostani keretből kerül ki a kezdő.

Max Garcia
2015 4. körös, rookie-ként csereként segítette a csapatot a gyakran sérült vagy csak tudatosan pihentetett sztár Evan Mathis mögött. Az több mint biztató volt, meg is örökölte a kezdő LG posztot és azt se mondanám, hogy szánalmasan leszerepelt volna. Azért érezhetően nem felfelé ívelt a pályája, de számomra egy kicsit meglepő volt, hogy az alapszakasz után, de még az OTA-k előtt elvesztette a kezdő pozícióját McGovern ellen, aki ugyan láthattunk Leary sérülése után a kezdőben 5 meccsre, de szemre olyan hatalmas különbséget én nem fedeztem fel. Amennyire váratlanul ért a “csere”, annyira sokat látok bele. Szerintem szeptemberben nem lesz a keret tagja, ha csak TC-n nem ragadja meg nagyon az utolsó alkalmat. De úgy tűnik amire én azt gondolnám, hogy OK, az kevés lesz neki.

Billy Turner
A másodvonalas guard jelöltek között ő az aki már másfél éve a csapatnál van, hogy ez mekkora előny jelent a teljes offense edzőgárda lecserélésével azt nem tudom, de legalább meg van már a saját szekrénye az öltözőben és TC-n nem nyírják meg a haját a csapattársak. Ő McGovernnel és Garciával ellentétben eggyel kijjebb mozgatható, G/T posztok között így nem is biztos, hogy közvetlen velük versenyzik meg nem is biztos, hogy akkora különbség van köztük.

Sam Jones
Idei 6. körös újonc, hogy legyen egy 3., 4. vagy 5. ember ugyanarra a posztra, akitől nagyjából ugyanaz várható. Lehet hogy Garicának nem a teljesítményével van baja, akkor magyarázható Sam Jones egyébként viszont reálisan nem lehet többet várni tőle akár kezdőben, akár csereként. Viszont belső falembereket azért lehet találgatni akár a 6. körben is, de nem lesz könnyű dolga rosterre jutni. PSbe csempészni viszont talán nem lenne túl nehéz, hogy jövőre újra próbálkozhasson. Rookieként se esélytelen, de a várakozásaimat az első héten nem növelné, ha ő lenne a kezdő vagy a csere McGovern mögött…

Jeremiah Poutasi
Egykori 3. körös journey man. Én nem nagyon hiszek a 4. esélyekben, de campbodynak megteszi…

Austin Schlottmann
Nem szeretem azokat a falembereket akiknek a neve S-sel kezdődik. Különösen ha Sch-val. Hát ezek nem tanulnak semmiből?!

Tackle
Na itt kezdődnek a problémák. Nem is az a gond, hogy mennyi víz van a pohárban, hanem hogy úgy tűnik lyukas az alja, és bármit töltünk bele úgy folyik ki belőle, ahogy az ellenfél passzsiettetőei jönnek át a fal szélén tátongó lyukon meccsenként négyszer-ötször.

Garrett Bolles
Lehet csak azért mert kellően alacsonyak voltak a várakozásaim az IQ bajnok felé, de nálam átugrotta a lécet. Nyilvánvaló hibái vannak, de az olyanok minthogy túl feltűnően húzza vissza az EDGE-t, azok még nevelhetőek, mondjuk jó kérdés, hogy egyetemen miért nem tették ezt meg, mert buta, akkor az új OC-nak se lesz sokkal könnyebb dolga. A mentalitása viszont nem rossz egy OT-nak, felszedett pár kilót, amitől ha nem lassult nagyon be, még jól jöhet neki és a tavalyi szintje se volt igazán tragédia. Ne hasonlítsuk a tape-et Joe Thomaséhoz, de még Cladyéhez se, de manapság nem könnyű nála jobbat találni, szóval meg kell becsülni ami adatott…

Jared Veldheer
Oaklandban szolid LT volt évekig, majd Arizonában volt meghatározó ugyanezen a poszton 2 és fél évig. Aztán lesérült, tavaly visszatért és játszott jobb oldalt, baloldalt, sőt tán még guardként is. Az alapján, hogy 13 meccsen kezdett maradt még a tankban, hogy reménykedjünk, de a komoly gondok RT poszton vannak, Veldheer meg ott szignifikánsabb gyengébb volt mint vakoldalon. Márpedig elvileg jobbra szánjuk, így nem túl jó jel. Persze új OT, aki nem volt olyan szar az elmúlt években, mint itt bárki, csak ugyanilyen reményekkel érkezett Stephenson majd Menelik Watson. Máshol ők se voltak annyira szarok, mint itt. Meglátjuk.

Menelik Watson
Egyetlen dolognak köszönheti, hogy még itt van. Tavaly IR-en fejezte be és nem ment át az orvosin mielőtt garantálttá vált az idei pénze, sérülés esetére meg eleve garantált volt. Hát igen, nem a legjobb szerződés, ami kikerült Elway kezei közül. Próbáljuk menteni a menthetőt, úgyhogy kipróbáljuk eggyel beljebb, sok tackle-nek mentette már meg a karrierjét vagy odázta el a végét az, hogy guardként még elfogadhatót tudott nyújtani. McGovern, Dielman, Garcia vonalnál akár még jobb is lehetne, de ahogy most áll van egy k..va drága cserénk…

Cyrus Kouandjio
Ő olyasmi sötét ló, mint Dielman G/C poszton. 2014-ben 2. körben vitte a Bills, de nem töltötte ki a szerződését, tavaly már a Lionsnál próbálkozott, de nem élte túl a keretszűkítést. Két hónap munka nélkül és utána novemberben szedtük fel az FA-ról és a csapat leggyengébb posztján nem sikerült stabil kezdő helyet szereznie magának (1 meccsen kezdett Watson sérülése után), szóval by definition journeyman lenne, aki a rosterért küzdhet fél éves csapattal töltött előnyből. Viszont valamiért több hype-ot kap, mint a többi másodvonalas tackle. Meglepődnék ha ez a kezdőbe röpítené őt, Watson meg a DM miatt szinte biztos, hogy marad, főleg ha 2 poszton hasznossá teszi magát, de a sor végére akár még odaférhet. Egész OL-t nézve a 3-5. számú csere lehet Dielman és Watson mögött Turnerrel és Sam Jonesszal (esetleg Garcia). Sam Jones PS eligible… Ha pedig rosteren van, ezen a poszton akár el is jöhet az ő ideje is és még akár le is járhat. Az összes közvetlen rivális sokkal-sokkal jobb játékost állít fel az aktuális RT-vel szembe, mint bárki a rosteren. Vagy végignézzük ahogy Bosa, Mack, Houston 5 sacket jegyeznek ugyanaz ellen a szerencsétlen ellen vagy cserélgetjük, hogy legalább jobban eloszoljon. Vagy valamelyik nagyszerű future HOF TEünk besegít. Vagy majd Booker fogja meg őket. Vagy 6 OL-lel állunk fel és jön Watson. Így jobban belegondolva én se írtam volna alá 18 millió alatt Keenum helyében…

Leon Johnson
camp body

Elijah Wilkinson
camp body

Andreas Knappe
Ő is a Kanapén ülve követi majd a szezont…

Összességében
A csapat egyik gyengesége és a liga gyengébb támadó falainak egyike. Ugyanakkor annyira azért talán nem szar, mint amennyire az emlékeinkben él. Jó center, jó left guard, elfogadható right guard és left tackle, csak az az RT poszt ne lenne. Viszont van és nem várom sem Veldheertől sem mástól a poszt varázsütés szerű megoldását. Gameplannel kell felkészülni arra, hogy arról az oldalról a szelet se álljuk el Keenum elől… Ez így jól is hangzik, csak ezt kellett volna csinálni 2015-ben, 2016ban és 2017ben is mégse tettük vagy mégse sikerült. Úgy tűnik nem olyan egyszerű megvalósítani mint leírni… Amiben bízhatunk, hogy Keenum nyomás alatt is beleáll a dobásba, mondjuk nem jó ha összetörik, de sok minusz yardtól megmenthet minket, és egy egyszerűbb támadó sémában talán az ellenfélnek is kevesebb idő jut a sackre. Itt minden tizedmásodperc számíthat. Én előbb teszem a pénzem arra, hogy Keenum a minnesotai formáját hozza, minthogy meg van a megoldás az RT posztra, de ha Keenum úgy tolja Minnapolisban, akkor azzal elrejtheti a jobb oldali tackle hiányosságait.
Hogy valós megoldás mikor lesz RT posztra? Nos, ha Kubes visszajött scouting advisornak igazán jöhetne az öreg Shanny is tippeket adni a drafton támadófalra vonatkozóan…

Miheller Balázs (Black Adder)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS