Denver Broncos: Offseason analitika VIII. – Linebackerek

Denver-i körútunk végéhez közeledik lassacskán, ám van még néhány igencsak fontos poszt, melyekről midnenképpen meg kell emlékezni. Következzen a védelem közepső része:

Linebackers
Maradva a DI-ED-LB felosztásnál, most LB posztra csak a középső linebackerek kvalifikálják magukat, akik csak néha-néha rohamozzák a QB-t, elsősorban a falon átjutó futást állítják meg illetve passznál visszalépnek coverage-be.
Nem a legfontosabb lába a védelemnek, de még a front7-nek se. Globális trend az NFLben, hogy egyre kevesebbet invesztálnak erre a posztra. A 2000-es évek elején, amikor a csapatok a tampa2-t másolták a MIKE az egyik legfontosabb pozíció volt. Ma egyértelműen az edge rusherök az elsők a sorban, de a D-line és a secondary is megelőzi prioritásban az LB-ket. 2011 óta 3 különböző sémában játszottunk, Dennis Allennél 43 undert, aztán JDR-rel egy hibrid 43-mat, majd Phillipsszel egy Phillips 34-et. Von Miller mindegyik sémában elsősorban pass rusher volt, DJ Williams (korábbi 1. körös pick) még Shanny hagyatéka volt, de szépen átvették a helyét mid/late round pickek és udfa-k. Wesley Woodyard (udfa), majd Danny Trevathan (6. kör), aztán Brandon Marshall (FA, korábbi 5. körös), Todd Davis (FA, korábbi udfa), Corey Nelson (7.kör). Az utóbbi években már 3. napos pickek se nagyon érkeztek, Steven Johnson udfa-ként és Zaire Anderson is udfa-ként ragadt meg egy időre a csapatnál. Ez azért fájó kicsit, mert korábban nagyon éreztük ezeket a kései LB picket, valaki túl alacsony volt, valaki a coveragehez lassú, mindenkinél valami weakness, amiről kiderült nem nagyon hátráltatja őt nálunk. Beépítettük a csapatba, 1-2 éven belül átvette az elődje helyét, majd már nevelkedett mellette az utódja. Nem volt visszaesés. Igazán gyengék csak akkor voltak, amikor Mays volt az MLB és Fox valami perverzióból kifolyólag úgy gondolta jó ötlet ha ő fogja a TE-et. Egy sztár 3 down LB persze sokat segíthetne a védelmen, de ugyanazt a pénzt máshova elköltve, jobban jövünk ki. A gond csak az, hogy a vérfrissítés is abba maradt. Nem az első körös sztárjátékos hiányzik, hanem a fiatalok Marshall és Davis mögül.
Az hogy a Marshall-Trevathan páros egyik tagjával hosszabbítottunk, még rendben van, a fizetési sapka fokozatos növekedésével minden poszt értéke növekszik, de nem azonos mértékben, az LBk jól láthatóan lemaradóban vannak a többi D# poszttól. Bár Marshall is kevesebbet tesz hozzá, mint Von Miller, Wolfe, Harris vagy Talib, de nem érzem őt túlfizetettnek, akkor se ha belekalkulálom a képletbe a pozíció inflálódását. Ugyanakkor most mintha kicsit későn ébredtünk volna rá, hogy a Marshall-Davis páros mögött annyira nincs senki, hogy lassan létszámra se lennénk meg. Ez történik amikor egy 10. TE fontosabb, mint egy 3. LB…

Brandon Marshall
A legnagyobb nevünk a posztra, és nem azért mert volt egy ugyanilyen nevű Pro Bowler WR a keretben, nem is azért, mert ő a renitens térdelő a csapatból a himnusznál. Ezek olyan dolgok, ami miatt más fanbase-ek esetleg felfigyelhetnek rá, a pályán nyújtott teljesítménye viszont jobbára olyan, hogy nem hibázik nagyot, teszi a dolgát, de ha a védelem dönti is el a meccset, általában nem ő az, ő inkább szép csendben gyűjti a tackle-öket. A 75 solo tackle önmagában nem gy kiemelkedő szám NFL szinten, főleg hogy ez egy olyan stat, amiben szeretik előnyben részesíteni a nagy neveket. Valakinek elég pályán lenni, hogy minden tackle-höz odaírják az ő nevét, assistok nélkül talán eggyel relevánsabb statisztika, de így se kell sokat belelátni. Nagyon valószínű, hogy nálunk Brandon Marshallé valójában is a legtöbb, de posztjából adódóan ez nem meglepetés. Konzisztens, megbízható játékos, nem a tavalyi volt a legjobb éve, de nem is lógott ki lefelé, sem a saját sztenderdjéhez képest, sem a csapattársak közül.
Passznál fel tud venni 1v1ben egy TE-et vagy RB-t ha úgy alakul a play, magabiztosan takarítja el a falon átjutó futásokat és igazából ennyi a dolga. Nem kell őt Shazierhez, Kuechly-hez, fénykorát élő Patrick Willishez, NaVorro Bowmanhez vagy Urlacherhez, Briggshez hasonlítani. A bevezetőben fejtegetett változás eredménye, hogy egy korszakos védelembe bőven elég volt Brandon Marshall és Danny Trevathan és az egyiküket sikerült elfogadható áron megtartani. Mondjuk ez az elfogadható ár is a tízest nyaldossa ha alulról is. idén 7 ,millió, jövőre 9 (ebből 4M a garanált), 2020-ra 9,5M (amiből 2 garantált). Erre az utolsó évére nem biztos, hogy visszajön, de még az se kizárt, főleg ha ráeresztjük a szabót arra a szerződésre, vagy adunk neki egy újat.

Todd Davis
Az hogy elhanyagoltuk a posztot az elmúlt években elsősorban Todd Davis jelenlétén játszik. Míg Barrettet és Rayt már-már kint látom a csapatból jövőre, a DT-Sanders párosból is max az egyik mezét venném meg ha azt akarom, hogy jövőre is releváns legyen, addig Todd Davis új szerződést kapott. Persze más nagyságrendűt, de az ilyen képességű játékosok, akik megfelelően betömnek egy lyukat, általában mennek ahogy letelik a rookie szerződésük. Todd Davisnek lejárt, de nem volt next man up. A Nelson-Davis párosból az egyiket muszáj volt megtartani. A 2 down LB mellett döntöttünk a 3rd down LB-vel szemben, szerintem azért, mert utóbbira a safety sorból is tudunk delegálni embert, de az is lehet, hogy Davist stabilabbnak látták. De két éve semmit nem tettem volna arra, hogy bármelyikük is marad. Trevathan és Woody is jobbak voltak náluk, sőt ők kifejezetten jó játékosok voltak nálunk, mégis menniük kellett. Nincs bajom Davisszel, de ha korábban jön rookie vérfrissítés, most Nelsont követte volna és ez csapatépítésileg szuboptimális helyzet a csapat érdekeit nézve. Vannak posztok ahol ez kevés lenne, voltak már jobb játékosok akiknek távozniuk kellett. Ami miatt ezt pedzegetem, egyrészt a előbb gondoskodunk a jövőről, akkor most lehet olcsóbban lenne egy játékosunk, aki nagyjából ugyanazt tudja mint Davis. Mondjuk nem baj, ha néha-néha valaki kap új szerződést, had bizakodjanak a fiatalok, hogy ők is ilyen szerencsések lesznek, de az FO eddigi játékospolitikájától egy kicsit karakteridegen Todd Davis szerencséje. Másrészt mi lett volna a B terv, ha Davis is, Nelson is azt mondja inkább szétnéz a piacon? Nyilván nem akkora tragédia, mintha mondjuk Manning visszavonulna, Oszi meg szétnézne Houstonban, cserébe viszont felkészülni is sokkal könnyebb lett volna erre egy vagy akár két évvel korábban.
Davis maradt, ez 2018-ra win-win szituáció(már ha winnek mondható 5 helyett 6 győzelem), az FO meg ha kicsit késve is, de kapcsolt és hozott új reménységet a posztra. Ez viszont már egy 0 kimenetelű tranzakció. Vagy kidobtunk 2 picket, vagy Davis nem tölti ki 3 éves szerződését, de ez valószínűleg csak jövőre lesz probléma…

Josey Jewell
Utalgattam már a bepótolt vérfrissítésre, most végre nevén nevezhetjük az egyik illetőt. Korábban nagyon hamar felültem volna a bandwagonra, mert nagy százalékban jöttek be a kései valamilyen hiányossággal draftolt LBk a csapatba. Azóta azért voltak jelentős változások az edzői stábban, talán a scout teamben is, a séma sem teljesen ugyanaz (a Phillips 34-be még nem draftoltunk ILB-t) és a hosszú évek amíg hanyagoltuk a posztot, kicsit mérsékelte a várakozásaimat.
A játékstílusa alapján 3rd down LB-nek várnám, ilyen módon szépen ki is egészítheti Todd Davist és már rookieként bontogathatja a szárnyait, más kérdés, hogy Sua Cravens de akár Simmons is lehet nickel LB és ezzel elsősorban az ő snapjeit vennék el. A realitás az az lehet, hogy Corey Nelson snapjeit örökli meg, abban lehet bizakodni, hogy elődjénél jobban gazdálkodik velük. Előzetesen kicsit lassúnak tartották, ezért csúszott a 4. körig, de én nem lepődnék meg, ha lépést tudna tartani a TE-ekkel, akik rá jutnak. Más combine-on 40 yardot futni és más a pályán egy snappet lejátszani és  nem egyedül kell bejátszania a DL és secondary közti területet, lenne mellette egy megbízható veterán Marshall személyében, és nem az idők végezetéig kell az elkapó nyomában maradnia, csak amíg Miller vagy Chubb átjut az OT-n.
Míg a várakozásokat igyekszem visszafojtani egy Corey Nelson helyettesre azért az se lehetetlen forgatókönyv, hogy eleget nyújt futás ellen is ahhoz, hogy tovább lépjünk Todd Davisen. Ha nem, akkor se történt semmi, van egy LBnk a rotációba. Az ideális az lenne ha átvenné Todd Davis helyét, ha nem is idén – ha már nem 1-2 éve érkezett – hanem jövőre, és akkor lehetne nézni hogy hogyan aránylik a DM a teljes fizetéshez…

Zaire Anderson
A két kezdő mögött az egyetlen aki maradt tavalyról. Na, pont ennyire fogyott el a régen az egyik legmélyebb posztnak számító LB sorunk… Egy kicsit most olyan mint a TE osztag, ugyan van egy Marshall, de mögötte sok játékos, akik között nincs, vagy nem várható nagy különbség. Annyi, hogy egy kicsit magasabb színvonalon tudnak hasonlót az LB depth charton… Davis a kezdő, Jewelltől várom hogy első legyen a rotációban, de nem esek kétségbe akkor se ha Zaire-t látom a pályán. És bár eddig nem számolgattam, hány embert várok rosterre, lehet átléptem már az 53-mat, de Andersonnak is meg van minden esélye, hogy megtarthassa szekrényét az öltözőben.

Keishawn Bierria
Újabb versenyző a most overhyped rookie of the class versenyben. Team leader, high motor, tragic childhood, bármelyik hollywoodi film főhőse lehetne ilyen backgrounddal és ilyen karaktertulajdonságokkal, csak a hollywoodi álmok ritkán válnak valóra. Nem kap el Superman ha kizuhansz a felhőkarcolóból és még ha el is kapna se segítene rajtad, mert nem a beton érintése a halálos hanem a fékút rövidsége, amin egy felfelé repülő szuperhős ha lehet még csak ront, de legalább az ő keze is leszakadna a manőver során, de vissza a focihoz…
Annyian fogadkoznak Bierria kapcsán, hogy mindenképp érdemes őt kitüntetett figyelemmel követni a TC-n, és a Todd Davis, Jewell, Zaire, Bierriea sorból nem nehéz kitűnni. Csak Davisszel nem véletlen hosszabbítottak, Zaire-nek 2 év előnye van a védelemben, Jewell pedig nem véletlen húztuk 2 körrel korábban, hanem azért met többet várunk tőle. De a TCn nem fog számítani, hogy ki mikor jött, hol draftoltuk mennyit keres, ha jobb lesz náluk, akkor akár kezdő is lehet és semmi esetre se érzem legyőzhetetlennek Marshallt leszámítva egyik ILB-t se. Anno Corey Nelson és Lamin Barrow között hasonló különbség volt a drafton, mégis már rookieként előzött Nelson a DC-ln. Ettől függetlenül először valószínűleg az ST-ben kell hogy bizonyítania, hogy rostert ér a rotációba vagy kezdőbe verekvése pedig bő 1-2 éves projekt a várakozások szerint. Legfeljebb felülmúlja a várakozásokat, végül is ha a TC elején már stabil helye van az ST-ben máris kacsintgathat az LB rotáció felé, ahonnan csak egy lépés, hogy ő legyen Marshall legtöbbet használt párja. Talent level alapján minden esélye meg van, csak a többieknek is meg van minden esélye és a fent említett okok miatt ő kezdi hátulról a versenyt, de hé, az underdog szerep tökéletesen illik a hollywoodi történetébe és a korábban említett noname LB-k se első évükben váltották meg a világot. Woody 6 meccsen kezdett ugyan rookieként, de aztán JMD alatt 2 éven keresztül többnyire csak az ST-ben villogott. Trevathan 3rd down LBként kezdte, második évétől lett everydown játékos, Marshallt 3× cutolta a Jags rookieként, mielőtt nálunk befutott volna, Todd Davis 2 évet várt hogy ő legyen a next man up… A nickel LB poszt megszerzése szerintem free for all, a special team elvesztette a vezéreit szóval van tér bőven az első lépés(ek) megtételére Bierriának és Jewellnek is

Jerrol Garcia-Williams
Ha valaki gondolkozna, hogy mi az a szerep, amiről Bierria kapcsán beszéltem, az ne nézzen messzebbre Garcia-Williamsnél. és azt is láthatja, hogy mennyire dicsőséges egy szerep, vetekszik a 4. PS meccsen brillírozó RB-jével, aki így megkaparintja a 4. RB posztot a rosteren. Jerrol Garcia-Williams 11 meccsen lépett pályára, 2 tackle-t jegyzett, ott volt az ST-ben de ott se igen hívta fel magára a figyelmet. Az az igazság, hogy jelen pillanatban nincsenek rosszabb esélyei, mint a 2 rookienak, hogy jövőre is ő csinálja ugyanezt, csak új arcoktól szeret többet várni az ember, meg azért feltételezzük, hogy nem véletlen költöttünk hosszú évek után újra draftcetlit a posztra, ráadásul rögtön kettőt. Az edzői gárda is algihanem abban bízik, hogy a TC végén Jewell és Bierria neve is előbbre lesz Garciáénál.
Az ő szemszögéből, egy Nelson ment előle, 2-en jöttek elé, tehát eggyel hátrébb van, ST-ben nála fontosabb embereket is nélkülözhetőnek tituláltunk és gondolkodás nélkül elengedtünk FAn, szóval alaposan bubble-ben van. Nem hinném, hogy 5-nél több ILB marad rosteren és nem várom őt az 5-be. Ha Todd Davis elvesztené a kezdő pozícióját és lenne rá vevő, esetleg, de ez két valószínűtlen esemény, ennyi erővel ő is bizonyíthat, csak az ST-ben talán már kevés is lesz, eredeti posztján is kéne. Az hogy nem számít, ki mikor honnan jött a kezdőre igaz, a rosterre annyiból nem, hogy ha egy draftolt játékos ugyananynit tud, mint egy udfa, előszeretettel az előbbi favorizálják, mert nagyobb potenciál van benne, és mert ismerősebben cseng a neve, ami miatt nehezebb PS-be csempészni őt.
Garcia helyében barátkoznék a paractice squad fogalmával.

Joe Jones
Már első évében mi voltunk a 4. csapata, de az első ahol pályára is lépett. Nem kevesebb, mint 7 meccsen. Mondjuk ez lehet az én szegénységi bizonyítványom, de nekem nem nagyon tűnt fel, hogy játszik azon a 7 meccsen. Pedig tekintettel arra, hogy novemberben érkezett, utána akkor stabil tagjának kellett lennie a special teamnek, de azt hiszem az én eye tesztemen elbukott tavaly. Aztán lehet csak a szervezetem védekező mechaniczmusa, hogy nem nagyon tette el a hosszútávú memóriába ezeket a 30-40 pontos vereségeket…
Egyébként egy atletikus linebacker lenne egy workout warrior, aki elsősorban passz szituációkban alkotott maradandót a pályán, úgyhogy akár a nevelésében is lehetne bízni, combine számai lenyűgözőek, csak míg egyetemen kevés lehetőséget kapott, addig a profik között gyakorlatilag nem is kapott lehetőséget. Az hogy korábban már 3 csapat lemondott róla, annak az esélyét növeli, hogy idén folytathatja az NFL franchise bingo-t karrierjével…

Bo Bower
UDFA rookie. A prospekt elemző oldalakon fénykép sincs róla (annyit találtam róla, hogy túl kicsi túl lassú, jó kombo), Broncos mezben ugyan már van, de úgy tűnik mondták neki, hogy ne nagyon válasszon mezszámot… Így indulnak a hosszú pályafutások…

Összességében
Van egy jó linebackerünk, egy tavalyról visszatérő kezdő, akire futó szituációknál számíthatunk, 2 draftolt újonc, akik közül ha csak az egyik beválik, már meg vagyunk ezen a poszton is. Na nem velük fogjuk dominálni a Pro Bowl választást, nagyon esetleg Marshall kerülhet képbe, de nem is nekik kell, ezt a védelmet a secondary és a pass rush emelte arra a szintre 2015-ben ahol volt és ugyanazon recept alapján próbálunk visszajutni oda. Persze Trevathan jobb volt, mint Davis, ennél fogva van egy kis visszalépés, lehet rájuk olyan tucatjátékosként tekinteni mint a TE-ekre, de van egy nagy különbség. A védelem gépezetében ez egy jól forgó fogaskerék, nem ez hajtja az egészet, de nem is veti vissza. Ellenben támadó oldalon Julius Thomas óta nincs megbízható 3. célpont, amit nagy erőfeszítésekkel próbálunk egy TE-el megoldani mindhiába és az endzone-ra sincs olyan játékosunk, akit beküldünk és fel tudjuk neki dobni oda, ahol vagy ő kapja el vagy senki. Ez jöhetne más posztról is, de elég elkeseredetten próbálkozunk a TE-ekkel. Ha az LBktől várnánk a pickeket vagy a sackeket és jönne ugyanez a produktum más lenne a leányzó fekvése. Valaki aki egy Gronkot vagy Kelcét is hatástalanítani tudna üdvözlendő lenne, de a legtöbb ellenfél ellen mind a DL mögötti takarítást, mind a rájuk jutó emberek levédekezését megoldják.
Hogy kevesebbet várunk el védelmi sémában egy LB-től mint támadó sémában egy TE-től, vagy az LBk eggyel magasabb színvonalon tudják nagyjából ugyanazt egymásközt mint a TE-ek vagy Marshall jelenléte számít ennyit, akárki is játszik épp mellette, ezt döntse el mindenki magának. Akármi is az ok, az LB sortól azt várom, hogy nem fog rajtuk elmenni meccs, hozzáadnak annyit amennyit kell, ellenben az összekötőknél idén is nagy vetésforgóra számítok, ahol senkivel se leszünk igazán elégedettek, és a 3. célpont jelöltek közül az elkapókban jobban bízok.

Miheller Balázs (Black Adder)

Kommentelésért látogass el fórumunkba (kattints a képre)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS