Denver Broncos: Offseason analitika X. – Az edzői stáb

Az elmúlt hetekben végignéztem posztonként a rostert. Ez a keret 2 éve Super Bowlt nyert. Azóta volt sok távozó, a döntő meg nem énekelt hősei közül is többen visszavonultak vagy eligazoltak, de a csapat magja még meg van. Noha egyfelől egy sikeres bajnoki meneteléshez nagyon sok dolog kell, amire nem is feltétlen van ráhatása egy játékosnak vagy edzőnek, de ahogy 2011 és 2015 között minden évben megvolt a PO, úgy a keret továbbra is erre lenne hivatott. Kérdés, hogy ezt ki tudja-e hozni a csapatból az edzői stáb.
HC – Vance Joseph
Tavaly azt mondtam, hogy a legnagyobb kérdőjel az újonc vezetőedző lesz (és a QB helyzet). Nos jó kérdés, hogy egy még nagyobb kérdőjelet kaptunk-e válaszul vagy egy egyenes és egyértelmű választ, csak nem akarjuk tudomásul venni. Nem véletlen írtam a bevezetőben, hogy ez egy PO keret. Úgy ahogy 2016-ban, úgy le lehet maradni a rájátszásról, úgy ahogy tavaly, ilyen játékosállománnyal nem. A visszaesésnek kell hogy legyen oka. A legkézenfekvőbb különbség Gary Kubiak és Wade Phillips távozása és Vance Joseph, Mike McCoy érkezése valamint Joe Woods előléptetése.
Mondom én. És bár McCoynak szezonközben megköszöntük munkáját, Vance Joseph marad, helyette a Super Bowl győztes segédedzőket rúgtuk ki támadó oldalon az utolsó szálig, de a továbbra is a jobbak közé tartozó védelemért felelős edzők se mind úszták meg a takarítást.A tavalyi kérdés: Jó döntés volt-e kinevezni egy koordinátori tapasztalattal is alig-alig rendelkező embert vezetőedzőnek? 
Tavaly se voltunk biztosak benne, most se. Vagy épp az ellenkezőjében vagyunk biztosak. A miami védelem szerintem méltatlan volt egy olyan névsorhoz ami Suh-val és Wake-kel kezdődött, de egy HC-nak nem feltétlen kell jó koordinátornak lennie és nem is hívott playeket VJ maga. Amivel meggyőzte Elwayt az az egyénisége, hogy született vezető.
Ebből a képességéből sajnos egy szikrát se láttunk, amikor tavaly a bye week után kisiklottak a dolgok. Egyrészt igaza volt Elwaynek, amikor kikapsz az aktuális leggyengébb csapattól, jön 3 idegenbeli meccs, köztük a saját divíziónk címvédője és idei győztese és a leendő bajnok, hogy arra utazzunk haza, hogy valami Patriots nevű csapatot fogadjunk Boston környékéről, akkor nagyon kell egy vezér, aki ki tudja rántani a csapatot a hullámvölgyből. Csak ehhez képest mit láttunk a szakmailag korábban igen keveset bizonyító, cserébe valóságos karizmabomba Josephtől?

Míg szezon során egy darabot nem láttunk abból, hogy született vezető lenne, szezon után hirtelen felszínre törtek. A játékosok kiálltak mellette és egy business reggelin sikerült meggyőznie Elwayt, hogy ő tökéletes csak mindenki más alkalmatlan. Így aztán az idei kérdés: Jó döntés volt-e megtartani Vance Josephet, aki sok évtizedes negatív csapatrekordokat döntött meg?

Egyrészt lehet mondani, hogy egy edzőnek idő kell. Általában 3 évet adnak, hogy implementálja a saját rendszerét, feltöltse a csapatot saját embereivel a kulcsposztokra, etc, etc. Csakhogy nálunk nem egy menesztett vezető edző szarának eltakarításával kellett kezdeni, nem egy rebuild első évében voltunk, egy 9-7-es csapatot vett át, nyilvánvaló hibákkal, nyilvánvaló erősségekkel. A hibák megmaradtak, az erősségek fokozatosan eltűntek. A futás elleni védelmet sikerült rendbe tenni, de itt megállt a tudomány. Egyszerűen nem az a helyzet, hogy el lehessen adni, hogy megtettük az első bébi lépéseket, az eredményét még nem látjuk, de hamarosan érkezik az is. Egy óriáslépést láttunk, csak a rossz irányba, hátrafelé.
Két lehetőséget látok: 
1. Vance Joseph bust. Ez lehet akár azért mert inkompetens, akár azért mert még nem áll készen, hogy HC legyen. Legalább koordinátorként töltsön már el pár évet, legalább egy értékelhető védelmet rakjon már össze, ami az övé.
2. Csak tapasztalatlan. Amitől féltettük őt bőven és sajnos maximálisan bejött. De hátha tanult a hibáiból, és másodszorra jobban csinálja majd azokat. Ez különbözik attól, hogy még nem áll készen, lehet hogy készen áll, csak saját kárán meg kell tanulnia néhány dolgot. Például, ha azt hiszi, hogy minden tökéletes egy edzésen, aztán 21-0-ra kapunk ki egy nagyon fontos meccsen, akkor valamit elront.

A kérdést tehát inkább úgy módosítom, hogy: Van-e remény Vance Joseph számára a második évében?
Nem kell nagyon messzire menni, ha reményt akarunk meríteni, Doug Pederson egy 7-9-cel kezdett, második évében Super Bowlt nyert a csere QB-val. Belichick egy 5-11-es szezonnal kezdte építeni a dinasztiát Bostonban, azóta se volt losing season még Brady nélkül se és a következő évben jött az első gyűrű. Coughlin 6-10zel mutatkozott be New Yorkban, amit egy 4 éves rájátszási sorozat követett egy Super Bowl győzelemmel, igaz ő egy 4-12es csapatot vett át, amihez már a 6-10 is előrelépés volt. Ha már Giants, Bill Parcells útja is rögösen kezdődött, 3-12-1, de második évében már 9-7-tel rájátszásban volt, amit 4. évére egy Super Bowlra futtatott föl a Broncos country nagy-nagy sajnálatára. Jimmy Johnson egy 3-13-mas csapattal is tudott még egyet hátralépni hogy lendületet vegyen, bár nála nem biztos hogy alaptalanok a szándékos tankolásra utaló vádak, de ha akaratlanul tankol az ember, az is tankolás, az 1-15, 7-9 utáni 3 PO és 2 SB pedig minden rosszul bemutatkozó HC mentsvára…

Persze sokkal több az az edző, aki losing seasonnel mutatkozik be, és nem viszi semmire, vagy mondjuk 3-5 év alatt egy PO-t kiszenved valahogy. És losing season és losing season között is van különbség. Vance Josepth alatt a csapat a fejlődés legkisebb jelét se mutatta, 8 meccses losing streak, 8 két számjegyű vereség, nem  tudott megfelelően belenyúlni a meccsekbe, amikor azok rossz irányt vettek. De még csak meccsek között sem tudott irányt váltani, mennyi ideig hagyta McKenzie ámokfutását pl? És úgy általában sok mindent el lehet mondani a tavalyi Broncosról, de azt nem, hogy jól edzett lett volna, vagy hogy kihozták volna magukból amit tudnak…
A másik kiszemeltünk Kyle Shanahan is losing seasonnel kezdett. De ott az év végére valami elkezdett működni, és hiszem, hogy egy sokkal gyengébb csapattal zárt jobb mérleggel. VJ egy 9-7es csapatot vett át, kicsi Shanny egy 2-14-eset. Ott úgy érzem több ok van a bizakodásra, mint ideát. Elway azt mondja:

“I think he’ll be a better coach just from what he experienced last year having gone through that. It’s like I said, it’s like drinking through a fire hose for him. A lot of times you don’t know what you’re getting into until you actually become the head coach. I think Vance is a great young coach with a lot of energy.”

Mondjuk tavaly meg azt mondta, hogy szenzációs edző lesz már első évében, az én bullshit szűrőmön ennek konkrétan egyetlen szava sem jut át. Vance Joseph emberi nagyságában ügyesen úgy veszi magára a felelősséget, hogy valójában az összes többi edzőre hárítja azt:

“Early on in the season, I didn’t do a good job of pushing our coaches to make the proper changes that I thought could have helped us. I allowed guys to coach — that was my goal — but I wasn’t very good at coaching the coaches. I’ll get better at that. That was one of my shortcomings.”

Szóval Studesville elfelejtett futókat nevelni, Tolbert elkapókat, Pagac meg az OLB-khez nem ért többé.  Aki megszakítja a leghosszabb aktív shutout nélküli sorozatot lőtávolon belül az all time rekordhoz és annyit tud mondani, hogy edzésen mindenki milyen nagyszerű volt, aki 8 egymást követő meccsen kikap, és meccsről-meccsre van képe elmondani, hogy mindenki milyen jó ezdésen, amikor a saját felelősségére kérdeznek rá, csak kerülő, kitérő vagy hárító választ ad az nagyon messze van attól, hogy head coach legyen. Sokat lehet fejlődni egy nyár alatt, de neki nagyon-nagyon sokat kéne.

Utoljára Josh McDanielsszel volt vesztes szezonunk. Adja magát az összehasonlítás a két sztáredző között. JMD számomra a két lábon járó katasztrófa, ő egy 8-8-as csapatot vett át közel olyan jó offense-zel, mint a 2016-os Broncos védelme és tán még szarabb védelemmel, mint a 2016-os Brocos támadó sora. És míg a támadó guru edző, a “once in a lifetime” OC nem sokat várt az offense leépítésével és középszarrá varázslásával, talált egy jó védőkoordinátort és így meg tudta ismételni a 8-8-at. Más kérdés, hogy tervei szerint mindent elüldözött ami kicsit is jó volt, így 1 év után azt a DC-t (Nolan) is menesztette, hogy újra a 2008-as mélységében “tündökölhessen” a védelem, és gyakorlatilag másfél év alatt tette nukleáris sivataggá azt a csapatot aminek annyin múlott a PO, mint a 16-osnak, de legalább csalni megtanult korábbi mesterétől csak nem olyan jól, Frisco elleni Londoni meccs után pár héttel le is bukott a videózással. Ugyanakkor ha összehasonlítom őket, mint head coach, JMD valójában jobb kevésbé volt szar. Ő mint GM megbocsájthatatlan és jóvátehetetlen hibákat követett el, amiből semmi nem tanult, mint HC a rostermenedzsment szempontjából ugyanezt el lehet mondani, de Kyle Ortonnal csapatnak nézett ki az offense pedig ő se hinném, hogy sokkal jobb lett volna mint Siemian. 
Vance Joseph ellenben tragédia volt pályán hozott döntései, nyilatkozatai, meg millió másik aspektusban, ellenben semmi jóvátehetetlen hibát nem vétett. Távozott néhány pozíciós edző, akikkel semmi baj nem lett volna, de ők egyrészt pótolhatók, másrészt elképzelhető hogy tényleg megfáradt kicsit a kapcsolatuk a játékosokkal és új hangra van szükség (Csak akkor ne mond, hogy minden tökéletes volt edzésen!!!)  1 év elveszett egy öregedő csapat lehetőségeiből, de a csapat együtt van, nem kell minden fogaskereket lecserélni, és igazából pontosan látni, hogy melyek azok amikkel baj van. Edzőként alulmaradt még JMD-vel szemben is, de most nem olyan kilátástalan a helyzet, mint 2011-ben volt. Persze új edző sincs, akiben reménykedhetnénk, hogy kihúz minket a gödörből, de van új irányító, abban kell reménykedni.

Btw, új QB, az éremnek van egy másik oldala is. Tavaly ilyenkor az hallhattuk mindenhonnan Elwayéktől, hogy nem kell nekünk Romo, tökéletesen elégedettek a QB szituációval. Mondhatni nem jött annyira be. Most így van egy új, remélhetőleg utolsó lövése Josephnek egy új QB-val. Ha ezzel sem jön össze, biztos vagyok benne hogy repül. Biztos sok dolgot máshogy fog csinálni, mint tavaly, ez persze nem jelenti azt hogy jobban. Pedig jobban kéne, egyszer meggyőzte Elwayt, hogy őt nevezze ki a kis Shanny helyett, egyszer meggyőzte, hogy a tragikus bemutatkozás ellenére maradjon, de korábbi QB-nk, nincs hozzászokva a sikertelenséghez, nagyon nincs végtelen türelme és nem szívbajos, ha úgy érzi váltani kell. Rúgott már ki edzőt PO szereplés után is. Ahhoz, hogy 3. évét is itt kezdje meg, Vance Josephnek minimum rájátszásba kell jutnia, de egy nagyon csúnya 1&done is végzetes lehet számára…

DC- Joe Woods
Míg Kubiak egy jó edző volt, hosszú és mély denveri kötődéssel, aki helyét nehéz átvenni, addig Wade Phillips a legjobb DC volt hosszú és mély denveri kötödéssel, aki helyét lehetetlen pótolni. A sajtó szöveg szerint Wade papát azért engedtük át, hogy ne okozzon feszültséget, hogy neki nagyobb tekintélye van, mint az új HC-nak. Ha valóban ez volt az ok, akkor kár volt érte, ha nem, akkor is. Joe Woods a legjobb DB sor, a No Fly Zone edzője volt és a liga egyik legjobb position coacha. Ha nem nálunk lép egyet előre hamar vitte volna más csapat. Bemutatkozása nem volt tökéletes, de rossz se. A futás elleni védelem stabilizálódott, sőt újra a legjobbak közé került, a pass rush visszaesett és úgy általában a passz elleni védekezés fokozatosan szétesett, amivel ő sem tudott mit kezdeni. ex DB coachként ez kicsit csúnya a bizonyítványban, de én újra megvédeném a védelmet, mert amíg versenyben voltunk, addig semmi baj nem volt vele, és ha az Offense nem szabotálja a szezont, szerintem a passz elleni védekezés is kitartott volna.

Woods egyébként Phillips védelmét vitte tovább, aminek itteni verzióját szép lassan kezdenek kiismerni, ezért kisebb változtatások történtek is benne. Több zóna védekezéssel próbálkozott az emberezés helyett, amibe csapdákat rejtett el, hogy több labdát szerezzünk, de ez nem annyira jött be, de amúgy semmi drasztikus változtatás. Idén lehet még eggyel távolabb kerülünk a 15-ös sémától ahogy alakul ki a saját stílusa, de ha elég kis lépésekkel teszi ezt, akkor nem lesz jelentős visszaesés. Mondjuk ha eggyel fölötte megbukik a rendszer és teljes rebuild jön, annak ő is áldozata lehet vagy ő lesz a következő túl korán kinevezett HC, de eddig megállta a helyét. Idén persze neki is mutatnia kell valamit, hogy a tavalyi issue-kat hogyan orvosolja, ráadásul egy megrövidült CB sorral kell pont a pass D-t felrántania, de benne még nem vesztettem el a bizalmam.

OC – Bill Musgrave
A tavalyi év bűnbakja nálam Vance Joseph. Nem csak edzők közt. A legnagyobb csalódása viszont Mike McCoy volt. Nem csak edzők közt. Bár nem a legszebben ért véget főedzői pályafutása San Diegoban, azért megvoltak ott is a maga sikerei, előtte pedig 3 QB-ra is képes volt testreszabott playbookot készíteni Denverben OCként. Nos, ebből nem sokat láttunk tavaly. Egy-egy play alakulásának függvényében sok döntést kellet hoznia a mindenkori QB-nak, ami tekintettel arra, hogy milyen tapasztalatlan hármassal vágtunk neki a szezonnak igencsak megkérdőjelezhető volt a részéről, hogy-hogynem, nem is igazán működött élesben. Párosítsd a liga egyik gyengébb támadófalát egy tapasztalatlan lassú QB-val, és egy túl bonyolult playbookkal az eredmény sok-sok sack és turnover lesz. Ami működött Riversszel és előtte Manninggel, arra egy Siemina, Osweiler és Lynch még nem képes, és egyébként nem is lesznek rá képesek soha. De McCoy pont azért lett visszahozva, mert bizonyított, hogy QB-tól függetlenül képes működő playbookra…

Szezon közben átvette helyét Musgrave, aki megúszta a nagy edzői tisztogatást, szerencséjére OC poszton már elvitte a balhét McCoy. Na nem mintha Musgrave-vel hatalmas előrelépés történt volna, de szezon közben nem is fog egy saját teljesen más playbookot implementálni. Bár amúgy 11-ben McCoy megtette ezt, akkor volt rá legalább egy bye weekje.
Musgrave Oaklandban kifejezetten pofás támadósort rakott anno össze 2016-ban Derek Carral, engem kicsit meg is lepett, hogy egyet vissza kellett lépnie a piramisban (QB coachnak hoztuk). Mondjuk Derek Carr jobb matéria, mint akár Siemian akár Osweiler akár Lynch, de összevetve utódjával Todd Downinggal azt hiszem fair megállapítás, hogy egy Derek Carr önmagában még nem garancia a sikerre, de ez legyen a Raiders problémája.

Musgrave egy West Coast edző, Minnesotában a futó koncepciói nem különböztek olyan nagyon a Shanny-Kubiak vonalban megszokottól (egyébként játékosként Shanny volt az edzője Fricoban majd Denverben is) és a QB bootleg se teljesen idegen tőle, viszont 1 év elég volt neki Chip Kellyvel, hogy leegyszerűsítse ezeket a sémákat és inkább a tempóra helyezze a hangsúlyt. 2013-ban talán egyedül a Philly játszott gyorsabb offense-t, mint mi. Persze összehasonlítani nehéz, Gase a McCoytól tanult Erhardt-Perkinst, Chip Kelly pedig az NCAA-ban elterjedt spread alapokra építette a playbookot, bár volt benne option is, meg minden, ami akkor NFLben kifejezetten innovatívnak számított, igazából akkor nem vettem igazán a fáradtságot hogy megértsem, inkább a Broncosra fókuszáltam. Azóta meg Kelly megítélése mondhatni megváltozott. Mondjuk az option az messze nem az ő innovációja volt és spead up és leegyszerűsített playbookot se ő hozta be az NFL világába, de a hater tábor meg azt felejtette el, hogy amilyen dicstelenül fejeződött be NFL-es kirándulása olyan fényesen indult 2013-ban. Musgrave-től pedig továbbra is West Coastra számíthatunk, csak sokkal gyorsabbra, mint Kubiakkal.
Amúgy minden offense sémáról lehet írni hogy ez miért jó, miért ez a legjobb választás, miért lehetetlen levédekezni, etc, etc, de az úgy általában megállja a helyét, hogy ha no huddle-t játszol, az ellenfél nem tud cseréli, vagy 12 man on the fieldet kockáztat, ami ajándék 5 yard. Ha meg nem cserél, nem tud felállást változtatni a playnek megfelelően. Hogy mást ne mondjak, mérföld magasan akkor volt utoljára jó offense, amikor up tempot játszottunk Gase-szel. Kubiaknak 2 év alatt nem sikerült összeraknia a sajátját, a tavalyit meg temessük el jó mélyre.
Szóval a West Coast egy egyszerűbb, de gyorsabb implementációjára számítok, sok rövid route-tal, amik hamarabb kifejlődnek, hamarabb el lehet passzolni a labdát, könnyebb megvédeni a QB-t, jönnek a kis értékes yardok és playek közt nincs ideje a védelemnek összeszedni magát. A West Coast offense-t mindig is szerettem, Manning óta hatalmas híve vagyok az up tempo-nak, a kettő házasságának papíron valami jó dolognak kell hogy legyen.
Egy denveri blogon van ennél sokkal részletesebb írás, hogy mi várható a Musgrave offensetől, belemegy mélyen a konkrét play koncepciókba, szép gifekkel illusztrálva, Broncos fanoknak kötelező darab!:
https://www.milehighreport.com/2018/7/23/17600686/gif-horse-broncos-bill-musgraves-offense-part-1
https://www.milehighreport.com/2018/7/30/17627142/gif-horse-broncos-musgrave-offense-part-2

Összességében

Damoklész kardja ott lebeg a főedző Vance Joseph feje fölött. Azok után ahogy megcsúfolta tavaly a Broncos szurkolói büszkeségemet egyik felem a bukásáért szurkol és egészen biztosan nem lesz neki elég egy szezon, hogy visszaszerezze a bizalmam, a csapatnak mégis az lenne jobb, ha beváltaná a tavalyi reményeket, ha helyes döntésnek bizonyulna a bizalom feléje. Ugyanis ha ő bukik, az most úgy érzem borítaná a dominót. Nem érzek olyan erős koordinátort csapaton belül, akinek a kinevezése biztosítaná a kontinuitást, ha pedig új edző jön valószínűbb, hogy nem a jelenlegi pozíciós edzőkhöz keresnénk egyet, hanem hagynánk neki, hogy saját embereivel töltse fel a csapatot, onnantól séma változások várhatók, veteránok menesztése, lejáró szerződések még ritkább meghosszabbítása, egy szóval rebuild. Legutóbb a rebuild 1. évében PO-ba jutottunk, de ahhoz kellett egy nagyon gyenge divízió és egy nagy adag mázli, a második évben meg egy HOFer QB. Egy újabb rebuild nem biztos, hogy ilyen pozitív kimenetelű lenne.
Elway még biztonságban van, de ha Joseph bukik, akkor nála is szép lassan fel fog merülni, hogy hányszor nyúlhat még mellé. A QB helyzet és VJ kinevezése 2 rossz döntés. Most Keenum és VJ megtartása újabb 2 kulcsfontosságú döntés, amikért ő a felelős. Tekintettel arra, hogy játékosként mit tett a csapatért és nagyon nem mellesleg, hogy GMként is hozott már egy gyűrűt, neki több ilyen rossz döntés fér bele, de ha 0/4-gyel állna év végén akkor már ő is érezné a nyomást… 
A keret erejével elégedett vagyok, Woods szerintem rendben volt tavaly is, Musgraveben bízok, bár tavaly meg McCoyban bíztam, viszont Vance Josephfel kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok.

Miheller Balázs (Black Adder)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS