Denver Broncos: QB analízis

Case Keenum
A legfontosabb poszton a legnagyobb kérdőjel. Az idei szezon két dolgon áll vagy bukik, Vance Josephen és Case Keenumon. Előbbinek úgy kéne valamit felmutatnia, hogy eddig amihez hozzányúlt az elromlott, utóbbinál legalább egy reménykeltő évbe lehet kapaszkodni. A Broncos edzői gyökerek visszanyúlnak a régi houstoni csapathoz, hogy ezért került-e képbe Keenum azt nem tudom, de persze akkor és ott már UDFA rookieként mindenkinek egyértelmű volt, hogy egy future HOF prospect érkezett hozzájuk, a 0-8-as QB mutató senkit ne tévesszen meg Vance Joseph-fel már akkor sok szenzációs edzést csináltak együtt végig…
Ennél a pontnál ketté bontanám a karrierjét. Mike Zimmer (és Pat Shurmur) előtt és után.

Warning! Száraz statisztika jön, nem gameplay. Azért ezt választottam, mert egyelőre fogalmam sincs, hogy milyen rendszert fog Musgrave implementálni és mert nincs időm kedvem elvégezni a kutató munkát Keenummal, hogy milyen offense-ekben játszott.

Zimmer előtt
24 meccsen kezdett. Ez pontosan ugyanannyi, mint amennyi Trevor Siemian neve mellett áll. Persze a macskának annyival könnyebb dolga volt, hogy mindezt egy csapatban tehette, bár 2 OC mellett, Keenumnak 4 évet kellett dolgoznia ugyanennyi lehetőségért.

1. Mennyire tud haladni a pályán vele az offense?
5,86 net yards/attemp. Viszonyításképp Siemian 5,87, tavaly 5,41. Siemiant jóval többször sack-kelték, bár ez nem varrható egy az egyben a fal nyakába. Azt mondom – bár ez könnyen vitaindító lehet – hogy ez még akár elég is lehetne. A liga hátsó felébe tartozó szám, de inkább a középmezőny vége, mint a vert mezőny. Nem reménytelen.

2. De mi lesz mindezzel adjustálva, ha azt is nézzük, hogy hányszor fejezi be TD-vel hányszor INT-tel?
A kedvenc olyan statisztikám, ami nem veszi figyelembe magát a playt, csak az eredményt az adjusted net yards per attemp. Keenum 2017 előtt a 24 meccsén ugyanennyi TD-t adott, és kb ugyanennyi INT-et. 24-20 a differential.

Nos, a formula jobban bünteti az INT-et, mint a TD-t ezért nem meglepő módon azt a billegő 5,86-ot leviszi 5,35-re. Nem túl jó, de igazán tragikus se. Masszív futójáték kell, hogy kompenzálja, vagy jól kell beosztani, hogy mikor INT, mikor TD. Tim Tebow-nak a számai alapján meccset se nagyon kellett volna nyernie, mégis volt egy hatos győzelmi szériája, amikben nagyon jól gazdálkodott a momentummal.
Az állatorvosi vadló, számomra kicsit meglepő módon hasonlóan gazdálkodott a TD-kel és INT-ekkel. Kicsit több TD-t szerzett kicsit több INT-et, 30-24, adjustálva továbbra is fej-fej mellett vannak egymással, 5,34. Persze nem a macska tavalyi szezonjára kell gondolni, a tavalyelőtti húzza fel neki, amikor még nem volt itt a sztáredzőnk. 6,22 NY/A és 6,04-es ANY/A, az a fölött a mágikus hatos fölött van, ami nekem kicsit olyan, mint futóknál, hogy eléri-e a 4 Y/C-t (yard per carrie). A tavalyi 4,38 pont annyira tragikus szám, mint amilyenre emlékszünk a pályán látottak alapján.

3. Magic faktor
Újabb statisztika, amiben nagyon egyformák. Keenum két 4th quarter comeback és három game winning drive, míg Siemian három 4QC és két GWD. De itt is meg kell jegyezni, hogy a macska mindet 2016-ban jegyezte…
Ergo, van egy irányító, aki 2012-2016-ig kb. az, mintha átlagoljuk Siemian két évét. Nem jó, de nem is kétségbeejtő. Ha jól jön ki a lépés, egy 2015-ös NFZ mellé akár elég is lehet. A mostani csapat mellé igazából egy drágább Siemian, aki ha elveszti az önbizalmát, nem is átlag Siemian lesz hanem 2017-es Siemian…

Zimmer után…
És akkor jött 2017. A post-Zimmer Keenum. Ez ugyan kisebb minta, mert csak 14 meccs, de lássuk mi történt a fenti statok mentén:

1. Hogy halad a pályán?
6,78 net yards per attemp. Ezzel a jó, de nem kiemelkedő kategória 10. a ligában Carson Wentz, Derek Carr, Russell Wilson előtt. Egy ilyen szám azt sugallja, hogy képes a passz játék a hátán vinni a csapatot, akár gyengébb futójátékot is elviselve. A 4,4-es sack % utalhat arra, hogy a fal jobb munkát végzett előtte, ami segíti őt ebben a statisztikai mutatóban, de akkor elővehetnénk sorba az elkapókat is, az ellenfél védelmeket, és akkor inkább feladom.

2.) TD-INT
Talán itt a leglátványosabb a javulás. 22 TD – 7 INT. 1-1-ről 1,5-0,5-re változott. Ez bőven meglátszik a TD-kkel INT-ekkel adjustált statjain, a 7,03 ANY/A az egy second tier QB statja.

3.) Magic
Egy 4QC a neve mellett és hráom GWD. Plusz egy a rájátszásban. Ha azt nézem, hogy mellé 11-3 a W-L mutatója, hát lehet nem fogja Elway rekordjait döntögetni ezen a téren, de nem is fogja úgy elchokerkedni a meccseket, mint egy Chargers-kicker…

Precizitás
Váltsunk kicsit a nyers számok világából a kis mértékben megemésztett számokéba.
Egy passz lehet sikeres, annak ellenére, hogy szakszóval élve “szarpassz”. Ott a sima TD, de rövidet dobsz, a WR-nek vissza kell fordulnia érte, így utoléri a safety. Statisztikailag egy gyönyörű 40-50 yardos passz mondjuk, valójában viszont egy kihagyott TD. És persze a WR is droppolhat egy sima TD-t, ami statisztikailag egy incomplete passz. Most a PFF-et még nem veszem elő, mert így is túl nyúlt azon a terjedelmen az írás, mint szerettem volna, volt viszont szezon után egy nagyon érdekes stat a precizitásról. Azaz arról, hogy csak a WR környékére dobja-e a QB vagy pontosan oda, ahova kell.

https://ftw.usatoday.com/2018/03/nfl-most-accurate-quarterbacks-pro-football-focus-pff-stats-tom-brady-kirk-cousins

Nézzük a top5-öt!

  1. Tom Brady 24,2%
  2. Philip Rivers 22,6%
  3. Jimmy Garoppolo 22,5%
  4. Drew Brees 22,3%
  5. Carson Wentz 22,1%

A top5-ben tehát 3 future HOF, köztük az aktuális MVP, és Wentz aki sérüléséig az MVP címért volt harcban. Garoppolóról majd a Niners-fanok értekeznek, hogy mire számítsanak fél szezon alapján, aztán majd az idő eldönti, hogy bug volt-e a rendszerben vagy tökéletesen illeszkedik a neve Rivers és Brees közé. A másik név nem túl meglepő.

De nézzük a bottom 5-öt.

27. Mitchell Trubisky 13,4%
28. Case Keenum 12,6%
29. Kirk Cousins 12,3%
30. Derek Carr 10,4%
31. Deshaun Watson 10,3%

Az FA piac két legnagyobb igazolása Keenum és Cousins a bottom 5-ben! Egyrészt mivel Cousins lett volna a másik opció, és nála még Keenum is jobb hagyhatnánk is, másrészről viszont ez egy olyan stat, ami azt sugallja, hogy Keenum (is) nagyon ki van szolgáltatva a supporting cast minőségének. Nos, szó se róla, most jól belehúztunk a drafton a WR posztba, de Cody Latimer óta egy 2. napos újonc nem jelent automatikus Deckert…
Trubisky veri őket. Ugyanakkor Watsont szemre valahogy elfogadnám a csapatba, hiába az utolsó a listán. Carrnak down éve volt, de azért ha most ő jött volna évi 18 millióért, akkor mégis bizakodóbb lennék. Nem tudom mi van emögött, az biztos hogy optimistább lennék, hogy a top5-ben olvasnám Keenum nevét…

És akkor a 18 milliós kérdés: Kit vettünk? Egy átlag Siemiant vagy egy second tierbe tartozó irányítót. Nagyon nem mindegy. Bizakodásra adhat okot, hogy nem ő az egyetlen QB, aki Fisher távozásával szintet lépett.
Viszont kicsit talán beszédes, hogy a Vikes front office fejében mintha meg sem fordult volna Keenum megtartása. Láttam sok játékost, aki egy jól működő denveri gépezet fontos láncszemének tűnt, Elway mégsem tett nagy erőfeszítéseket marasztalására és aztán kiderült, hogy más gépezetben már megközelíteni se tudja azt, amit itt mutatott és pár éven belül kikopott a ligából. Malik Jackson az ellenpélda meg talán Danny Trevathan, de főleg Jacksonnál én azt éreztem, hogy választani kellett Wolfe és közte és Wolfe rugalmasabb volt a tárgyalásokkor (március előtt piaci ár alatt aláírt).
Na most ha feltételezem, hogy a Vikes menedzsmentje is érti a dolgát, akkor alighanem azért fizettek egy tízessel többet Cousinsért, mert úgy gondolják, hogy Keenumot inkább a rendszer tette naggyá, minthogy ő tette volna naggyá a rendszert. Még mielőtt élesben látnám nálunk, sajnos inkább hinnem kell a Vikes FO ítélőképességében, mint reménykedni a denveri QB-suttogókban.

Paxton Lynch
Nos, még mindig nagyon kicsi a minta, de a kicsi minta alapján azokban a kategóriákban amik mentén Keenumot és Siemian összehasonlítottam (meg amiben úgy általában az ismeretlen QB-kat szoktam) a rossz és a borzalmas kategóriákba esik. De kicsi a minta, hagyjuk. Sokkal beszédesebb, hogy miért ilyen kicsi a minta. Mert Siemian simán lejátszotta őt edzésen. Meg Osweiler. És ezt azon a néhány meccsen a pályán is láttuk, pedig pályán Siemiantől és OZ-tól se azt láttuk, amiről VJ beszélt az edzések kapcsán. Első körös irányító ha pályára kerül ne bokán fossa magát. Tebow semmivel se volt tehetségesebb nála, sőt, Tebow se passzolt nála jobban, sőt. Ő valahogy mégis NFL játékosnak tűnt a pályán. Most lehet vitatkozni, hogy TE-nek, HB-nek, FB-nek vagy QB-nak. Lynch… áh hagyjuk.
Normális edzővel normális sémában lehet belőle valami, de szerintem neki az újrakezdéshez, ahhoz hogy visszanyerhesse az önbizalmát már teljes környezetváltozás kell, más csapatban kisebb elvárásokkal lehet kiderül mekkora tehetség, nálunk nem fog.

Chad Kelly
Felszerelés és contact nélkül hihetetlen jól tolta a rookiek közt, már-már Montee Ball-i magasságokban… Ha azt veszem, hogy felépült a sérüléséből, és eddig nem derült ki off-field balhé róla, akkor akár több is lehet a jelenértéke, mint a beruházási 7/uccsó. Ritkán válnak be azok a játékosok, akik első évüket IR-en vagy NFI-n töltik, mivel itt gyakorlatilag semmi érték nem forog kockán, oké, hogy bepróbáltuk, de amikor előjön belőle a Sloter a 3rd team ellen inkább arra gondoljunk először, hogy ki van előtte a sorban.
Ha beelőzné Lynchet, akkor akár még bizakodnék is. Mert ahhoz, hogy egy első köröst, akiről naponta elmondod, hogy nem tettünk még le róla, tremendous talent, meg minden, azt nem teszel gameday inaktívnak, ha nem egyértelműen rosszabb, mint a másik kettő. Lásd tavaly. Ha Chad Kelly-ben találtunk egy Siemiant, akit nem kell kezdetni, hogy elmenjen az önbizalma, akkor akár jól is járhatunk… Itt megjegyzem, hogy ha Lynch harmadik számú irányító lesz, akkor lehet többet árt, mint használ. Mivel Keenum mögött nincs senki rajta kívül aki dobott már labdát a profik közt, ezért megtartjuk, de ez egy lose-lose szituáció. Ha megőrzi a 2. helyét, akkor 2 évig még kapja a könnyű pénzt, aztán az ügynökén múlik, hogy pénztáros vagy quarterback lesz a továbbiakban…

Nick Stevens
Camp arm. Draft után hoztuk, nem QB helyére, sok WR-nek sok labdát kell dobni, de én azt hittem megoldjuk háromból. Ha tényleg olyan jó Lynch is Kelly is, akkor hadd dobáljanak annyit, amennyit lehet…

Összességében
Keenum. Vagy jó lesz vagy nem.
Ha rossz lesz, akkor vele bukik VJ és vagy még egy év szenvedés, vagy viszonylag magas DM-et kell benyelni, hogy jöhessen más. És még azt is megkockáztatom, hogy nem csak ketten buknak. Elway sérthetetlenségi mítoszán is minimum karcolást fog ejteni, hogy hagyta Rosent (és Allent), és sokadik próbálkozásra se talált irányítót.
Ha jó lesz, akár a rájátszás is meglehet. És ez egyben csapda is, mert ez már nem a 2015-ös védelem, de az elvárás biztos vagyok benne, hogy a jó Keenumra lesz szabva. Egy jó Keenum megmentheti VJ-t, de Joseph idén nem bújhat senki és semmi mögé. Eredmény kell, nem finom reggeli.

Szerintem Keenum nem lesz olyan jó, mint Minnesotában volt és a csapat nem lesz olyan körülötte, mint 2015-ben volt, abba a Siemian-klón Keenum is elég lehetett volna. Viszont ha annyira nem is jön össze neki, még mindig lehet “elég jó”. Egyfelől azt mondom, hogy minden Keenumon múlik, de talán a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy annyira lesz jó, hogy nem rajta fog múlni. Nem viszi hátán a rájátszásba a csapatot, de nem is szabotálja a meccseket 2-3 jól időzített turnoverrel…

Miheller Balázs

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS