Divisional Round beharangozó: Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts

22:35-től kezdetét veszi a rájátszás második köre, ahol becsatlakozik az AFC első kiemeltje, a Kansas City Chiefs együttese. A Főnököknek nem lesz egyszerű dolguk, ha tovább szeretnének jutni, hiszen a bombaformában lévő – az előző körben a Houston Texanst legyőző – Indianapolis Colts érkezik az Arrowhead Stadiumba. A két csapat kezdő irányítója összesen 89 TD-t passzolt az alapszakaszban, így elég nagy “tűzijátékra”  van kilátás…

Patrick Mahomes valósággal berobbant az NFL-be, a másodéves irányító vezetésével a Chiefs szenzációs támadójátékokat mutatott be az alapszakaszban.  Mahomes 5097 passzolt yard mellett 50 TD-t és mindössze 12 interceptiont dobott, így pedig joggal pályázik az MVP címre. Szükség is volt a támadósor remeklésére, hiszen a védelem egészen gyengén teljesített, ami nem jó ómen a remek formában lévő Colts offense ellen.

Nincsenek egyszerű helyzetben a Kansas City ellen játszó védelmek, hiszen Mahomesnak több életveszélyes fegyvere is van: Travis Kelce a liga egyik legjobb elkapó tight endje; Damien Williams úgy tűnik, tudja pótolni Kareem Huntot; és ott van természetesen Tyreek Hill! Hill rengeteg nagy játékot hozott össze a szezonban, így egy igazi kihívás lesz a Colts védelmének, hogy megállítsa őt.
Nagy kérdés, hogy mennyire fog működni a futójáték kansasi oldalon, hiszen ezzel levehetnék a terhet Mahomes válláról. Az Indy védelme nem igazán találkozott még idén hasonló erősségű támadósorral, és mivel az utóbbi időszakban az irányító siettetésében sem remekeltek, ez mindenképp a hazaiak malmára hajthatja a vizet.

Photo by heavy.com/Getty Images

Védőoldalon már komoly problémák lehetnek: rengeteg yardot szereznek ellenük az ellenfelek, a Luck vezette csikóknak pedig ez az egyik specialitásuk. Komoly kihívás elé néz majd a Chris Jones, Dee Ford, Justin Houston fémjelezte védelem, hiszen egy liga elit támadófal ellen kéne folyamatosan nyomást gyakorolniuk.
Egy fontosabb hiányzója lehet a Chiefsnek Eric Berry személyében: a kiváló safety ismét sérüléssel bajlódik, így kérdéses a játéka, pedig a rutinjára nagy szükség a Colts támadósor ellen. Mindent összevetve rengeteg múlik azon, hogy hányszor sikerül megállítani a vendégek támadóit, hiszen egy-egy kivédekezett drive eldöntheti a meccset két ilyen ponterős támadósor összecsapásán.

1-0! Ez volt az elmúlt hét jelmondata Indianapolisban. A Colts igazi underdogként érkezett a rájátszásba, ám az első héten magabiztos játékkal lépték le a csoportrivális Houston együttesét. A Kansas City gyengébb védelemmel rendelkezik, mint a Texans, cserébe a liga egyik legjobb támadósorával kell felvennie a versenyt a Matt Eberflus dirigálta védelemnek.

Múlt héten olyan történt, amire még a legelvakultabb Colts szurkolók sem számítottak, az Andrew Luck vezette támadósor a földön és a levegőben is dominálta a houstoni védelmet. Főleg az első félidőben játszott hiba nélkül a csikók támadósora, amit a 21 feltett pont is jól mutat. A támadófal továbbra is zseniális, és Marlon Mack is nagyszerűen játszott: 148 yardja 6,2-es futásonkénti átlagot jelent, így pedig Lucknak is könnyebb dolga volt. T.Y. Hilton kisebb sérüléssel bajlódott, így „csak” 85 yardig jutott, ám kulcsszituációkban mindig megjátszható volt. Nagy kérdés, hogy teljesen rendbe jön-e a bokája, hiszen sok kellemetlen percet okozhat az ellenfél védelmének. A Chiefs ellen csak Ryan Grant elkapó nem lesz bevethető, így nyugodtan mondhatjuk, hogy nagy adok-kapokra van kilátás a két támadósor jóvoltából.

Photo by Matt Kryger/IndyStar

A védelem továbbra is erőn felül teljesít, ami nagyban köszönhető Eberflus rendszerének. Továbbra sem engedtek 100 futott yardot egyetlen futónak sem, ráadásul múlt héten DeAndre Hopkinst is limitálni tudták. A kulcskérdés az lesz, hogy folytatódik-e a tendencia, hogy nem nyelnek be nagy játékokat, vagy Tyreek Hill ezúttal ki fog rajtuk. A Texans ellen működött az irányító siettetése is, erre pedig nagy szükség lesz Mahomes ellen is, aki elképesztő higgadtsággal játszik a zsebben. Sérülés miatt biztosan kihagyja a mérkőzést Tyquan Lewis, valamint a két safety Mike Mitchell és Malik Hooker is, ez pedig nagy érvágás lehet a Colts passz elleni védekezésében. Összességében ugyanazt tudom leírni, mint a Kansas védelménél, fontos lesz kivédekezni egy-egy támadást, vagy valahogy labdát szerezni, hiszen egy sok pontos mérkőzésre van kilátás…

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS