Divisional Round beharangozó: Los Angeles Rams – Dallas Cowboys

Magyar idő szerint vasárnap 2 óra 15 perckor kezdi meg az idei playoff szereplését a Los Angeles Rams, az ellenfele a Seattle Seahawksot kiejtő Dallas Cowboys lesz. Vajon felül tud kerekedni a hazai csapat támadóin az idén remeklő dallasi védelem?

Los Angeles Rams

A kaliforniai az egészségesebb gárda, hiszen Todd Gurley és Lamarcus Joyner is pályára tud lépni, mindössze Ethan Westbrooks játéka kérdéses, de az ő esetleges hiányát pótolni tudnák a védőfalban. Nem kockáztatta Gurley játékát az utolsó két fordulóban a Rams, de jól helyettesítette őt a szerintem alulértékelt C.J. Anderson, így érdekes lesz látni, hogy vajon mennyire veszik elő a szezon közben megszerzett futót. Persze a légi támadásokban sem veszélytelen a Rams, alaposan kiélvezi Jared Goff a Sean McVay által kitalált szisztémát és 4600 passzolt yard felett zárt a korábbi 1/1-es irányító. Célpontok akadnak bőven, Robert Woods és Brandin Cooks is 1200 yardos elkapó, akik bármikor képesek egy nagy játékra. Halálos hármast alkothatnának Cooper Kuppal kiegészülve, aki a 10. játékhéten elszenvedett ACL-szakadás miatt nem lehet ott a pályán. Josh Reynolds, valamint a két tight end, Tyler Higbee és Gerald Everett próbálja meg feledtetni a hiányát. Természetesen a támadófal sem kis nevekből áll, a liga legjobbjai között tartják számon az Andrew Whitworth-Rodger Saffold-John Sullivan-Austin Blythe-Rob Havenstein ötöst.

A védelem valamivel gyengébben teljesít a vártnál, a statisztika alapján a legjobb esetben is csak egy átlagos csapatrészről beszélhetünk, ez pedig mindenképp csalódás ettől a névsortól. Persze itt is találunk klasszis teljesítményt, és a liga idei (egyik) legjobb védőjét is ebben a keretben találjuk Aaron Donald személyében. 20,5 sacket szerzett a 3-4-es defensive end, amivel magasan a legjobb lett. Nem tudnak felnőni mellé a társak és talán Ndamukong Suh sem hozta azt a hatást amit vártak tőle. A legtöbb szereléssel Cory Littleton zárt, aki Mark Barronnal kiegészülve próbál hentelni középen. A secondarybe a 13. héten visszatért Aqib Talib, akinek sokat érhet még a rutinja, a legnagyobb labdavadász pedig John Johnson III és az időnként túlságosan is vérmes Marcus Peters volt az alapszakasz során.

Dallas Cowboys

Nagy csatában gyűrték le a Seattle Seahawks együttesét, ami óriási mentális lökést adhat a játékosoknak, hiszen a szezon során többször is leírták őket és megkérdőjelezték a képességeiket. Sokkal rosszabbul állnak a texasiak a sérülésekkel, hiszen elveszítették a bokáját és a sípcsontját eltörő Allen Hurnst (akiről jó hír, hogy a következő edzőtáborra már felépülhet), de nem lesz ott a pályán David Irving sem. Questionable státuszt kapott Cole Beasley, Maliek Collins, Blake Jarwin, Xavier Su’a-Filo és Darian Thompson is, így az ő játékukra maximum 50% esély van.

Az elmúlt héten már bemutattam a Cowboys legjobb játékosait és azóta sem változott sok minden, a támadóknak továbbra is elsősorban Zeke Elliottban kell bízniuk. Kellő segítséget tud adni neki a támadófal ahhoz, hogy bármikor 100 yard felett zárjon, a Rams futás elleni védelme pedig mindössze a 23. helyen zárt. Nem tudjuk mennyire lesz egészséges Cole Beasley, így még a szokásosnál is nagyobb szerep várhat Amari Cooperre. A magas vételár ellenére is jó döntésnek tűnik a megszerzése, bár még mindig konzisztensebb teljesítményt kell nyújtania. A prímet azonban a védelem viszi, amely hosszú idő után összeállt, ráadásul a játékosokon kívül Rod Marinelli is érti a dolgát. A védőfal gyakran próbálja keresztmozgásokkal kizökkenteni az ellenfeleket, ez pedig megkönnyíti Jaylon Smith és Leighton Vander Esch munkáját, akik a liga egyik legjobb linebacker duóját alkotják.

Összegzés

Az elmúlt időszakban rendkívül sokat számított a kiemelés, nem sok babér termett a rájátszásba besurranó csapatoknak, rendre dominálták őket a top kiemelt együttesek. Sean McVay pedig valóban elhozta a Ramshez a kaliforniai álmot, úgy játszottak az alapszakaszban Goffék, ahogyan azt a tulajok a költözés előtt várták. Remélhetőleg a következő években több hasonló kvalitású szakembert tudnak kinevezni, hogy végre kikopjanak a Jeff Fisherhez hasonló kóklerek. Nyolc hétig veretlenek voltak és sokat ér a Kansas City Chiefs elleni győzelem is, a Chicago Bears és a Philadelphia Eagles elleni vereség azonban némileg vészjósló lehet. A jelenkori Cowboys legnagyobb problémája, hogy rendre nem tudtak teljes csapatot kiállítani, valami mindig hiányzott a boldoguláshoz. Évekig képtelenek voltak megvédeni Tony Romót, mikor pedig összehozták ezt az erős támadófalat, akkor a védelem gyengélkedett. Jelenleg Dak Prescott személyében adott egy átlagos irányító, akinek ha jó napja van, akkor kiválóan tud játszani, de óriási szenvedésekre is képes. A recept Elliott etetése lehet, ami működőképes tervnek tűnik, hiszen gyenge a futások ellen a Rams defense és ezzel az órát is pörgetni tudják. Ugyan remek idényen van túl Goff és valóban egy jó játékossal van dolgunk, de az ő nagyságát elsősorban a rendszer adja, így egyszer-egyszer be lehet őt kergetni a málnásba, pláne ha kevés idő áll a rendelkezésére és kell a nagy játék.

A Los Angeles Rams a favorit, de reális esélyt látok a meglepetésre is. Mi kell ehhez? Elsősorban az, hogy Marinelli fogást találjon McVay-en is, amennyiben szabad teret tud biztosítani a linebackereinek, úgy alaposan legyengíthetik a hazai offense-t. Különösen nagy hatása lehet ennek akkor, ha sokat tudják birtokolni a labdát. Azt azonban mindenképp számításba kell venni, hogy vendégként lép pályára a Cowboys, így egy rossz kezdés akár a vereséget is jelentheti. Még rajtuk is képes lehet átgyalogolni a Los Angeles, akiknek van olyan jó támadófala, hogy semlegesítsék ennek a dallasi védelemnek a rohamait, ráadásul az elkapók is képesek a secondary dominálására.

Nem tartom lehetetlennek azt a forgatókönyvet, hogy alaposan bekezd a Rams, több mint 10 ponttal elhúz, a Cowboys pedig nem tudja velük tartani a lépést, de nem ezt várom. Úgy érzem, hogy nem fog majd annyira brillírozni ez a támadósor, mint az alapszakasz nagy részében és még mindig megvan az a lendület a Dallasban, hogy megszorongassa a vendéglátóit.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS