Divisional Round beharangozó: New Orleans Saints – Philadelphia Eagles

Magyar idő szerint vasárnap este New Orleansbe látogat a Philadelphia Eagles csapata, hogy a helyi Superdome-ban próbáljon meg jegyet váltani a konferenciadöntőbe. A mérkőzés egyértelmű esélyese az első helyen kiemelt Saints, azonban több okból sem szabad lefutottnak tekinteni a párharcot, ehhez azonban tökéletes taktikára lesz szükség!

Philadelphia Eagles

Sok újdonságot nem árulok el azzal, hogy futás ellen a Szentek védelme ligaelit, talán egyenesen a legjobb. Hiába tartom jó futónak Wendell Smallwoodot és a nagy öreg Darren Sprolest, sok vizet nem fognak zavarni, ha folyamatosan beküldik őket a falemberek között. Ez viszont abszolút nem azt jelenti, hogy ne lehetne nagy szerepük. Rövidpasszos, gyors játékot várok az Eaglestől, sok no huddle-el, ami fárasztja majd a Saints védelmét. Alshon Jeffery, Zach Ertz, Golden Tate és Nelson Agholor is kiváló elkapók, de ötödikként nyugodtan számolhatunk itt a már említett Sprolesszal, futó létére remekül használható az elkapásoknál is. És akkor még nem is említettem a nemrég aktivált Mike Wallace-t, aki a pálya széthúzásában, mélységi célpontként tovább bővítheti a repertoárt.  Velük szemben pedig hibátlan a matchup, hiszen Marshon Lattimore messze van a tavalyi formájától, a megváltónak igazolt Eli Apple-nek pedig pont annyi haszna van, mint hasonló keresztnevű kollégájának a Giantsben. Nem sok.

A Saints kordában tartásához két emberre kiemelten kell figyelni a vendégvédelemnek: Alvin Kamarára és Michael Thomasra. Előbbi feladatra talán egy igazán gyors linebacker lehet alkalmas, akit kifejezetten Kamarához dedikálnék, mert egymaga is képes lerendezni komplett csapatokat. Kövesse mindenhova, ne engedje elszabadulni, ezzel Drew Breest passzra tudják kényszeríteni. Na nem mintha azt nem tudná iszonyat magas szinten művelni, viszont Thomason kívül klasszis elkapó nincs a rosteren. Ha őt tudják legalább limitálni, a többi WR nem fogja hibátlanul lehozni a meccset. Hasonló taktikát eszelt ki ellenük a Cowboys is, és láthatóan jól működött, bár sebességüket tekintve a Sasok linebackerei nincsenek a dallasi egységgel azonos szinten.

New Orleans Saints

Talán a támadósornál érdemes kiemelni leginkább az első kiemelés legfontosabb hozadékát: hazai pályán játszik a csapat. Brees játéka ég és föld, de az egész csapatra hatással van. Úgy érzem, hogy itt dőlhet el igazán a meccs, hiszen ha a Saints hozza, amire hazai pályán képes, rettentő nehéz lesz bárkinek is megállítani őket. A liga egyik legjobb futójátéka, meccsenként 31.5 pont a táblán, dome… nem olyan kombináció, amivel a ligaszinten harmadik leggyengébb passzvédelmek találkozni szeretnének. Bár tényleg nincs klasszis elkapó Thomason kívül, de Tedd Ginn Jr. sebességét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha a segítségével a Saints nyújtani tudja a pályát, ezzel növelve a védők között megnyíló területeket, azt Kamara és Mark Ingram könyörtelenül ki fogja használni, hiába átlag feletti a Fletcher Cox vezette védőfal.

A futás elleni produkcióról már beszéltem, nincs hová ragozni, pláne akkor, ha az ellenfél futóegysége nem éppen félelmetes, hogy finoman fogalmazzak. Nem került még szóba ugyanakkor a Szentek passzsiettető brigádja. A zseniális Cam Jordan mellé érkezett a draft első körében Marcus Davenport, ketten pedig igen jó hatékonysággal rombolják az ellenfél támadófalát. A philadelphiai fal jó erőkből áll, itt nagyjából döntetlenre hoznám a küzdelmet. És akkor következzen a secondary, ami sokkal jobb az ellenfél egységénél, hiszen míg az Eagles hátsó emberei ligaszinten a 30. helyre méltóak, addig a szentek – köröket rájuk verve – a 29. legerősebb egység ezen a téren… Ugyanakkor, ha a Sasok az általam vizionált taktikát követik, akkor Sean Payton csapata sokkal nagyobb hangsúlyt tud fektetni a légvédelmi elhárításra, ami egy megkergetett Nick Foles mellett aranyat (győzelmet) érhet.

Összegzés

Bár a szezon közben brutális verést mért a hazai csapat ebben a felállásban az Eaglesre, sok még az egyenletben az ismeretlen. Terron Armstead felépülése nagy lökést adna a hazai csapatnak, nem tudjuk számszerűsíteni a Foles-faktort, bárki megsérülhet, stb. Mindent egybevetve 10 pontos Saints-győzelmet várok, mert komplettebbnek tűnnek, klasszis irányítóval.

New Orleans Saints – Philadelphia Eagles 38 – 28

Írta: Megyeri Krisztián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS