Fact or fiction: ismét az Eagles-nek lesz a legjobb futás elleni védelme?

Bár a Super Bowlon pontzuhatagot láthattunk, de a szezon nagy részében remekelt az Eagles védelme. A jó defense alapja a hatékony futás elleni védekezés, hiszen ez megnehezíti a passzjátékot is. Történtek változások a bajnok keretében, de vajon újra ott tud lenni a run D a csúcson?

Remek védőfalat raktak össze Philly-ben, hiszen Brandon Graham, Fletcher Cox és Vinny Curry a csapatban volt már, de egy csere keretében lehúzták a Ravenst Timmy Jernigannel, a szabadügynök piacról megszerezték Chris Longot, a draft első körében pedig Derek Barnettet választották. Ugyan egyre jobban keresik az NFL-ben a kicsivel kisebb testalkatú, de gyorsabb játékosokat, viszont az Eagles-nél rámentek a fizikalitásra és a 260 lb tömeg alatti falemberekkel nemigen álltak szóba. Persze a linebackereknek is óriási szerepe van, akik közül ugyan Jordan Hicks kidőlt, de Nigel Bradham és Mychal Kendricks is jó évet hozott, így sikerült pótolni a hiányát.

Természetesen ennyi jó játékost nem lehet egyben tartani, így az idei offseasonban is volt némi mozgás. Megváltak Vinny Currytől, akivel nem sikerült megállapodni a fizetéscsökkentésről és a Buccaneersben kötött ki. Kendricks is távozott, aki a Browns játékosa lett. Érkező is volt: Michael Bennett jött Seattle-ből egy ötödik körös választási jogért cserébe. Ugyan még nem tisztázottak a pályán kívüli ügyei, de a hírek szerint ott lehet a 2018-as szezon kezdetekor. Erősítésnek mondható Chris Long is, aki hosszú ideig kacérkodott a visszavonulással, de végül meggyőzte az edzői stáb. A rutin képviseletében Haloti Ngata is a bajnoknál kötött ki. Ugyan Timmy Jernigan hosszabbított, de hátműtéten esett át az offseasonban, ez pedig könnyen taccsra vághatja a következő szezonját, láttunk már ilyet az NFL-ben.

Fact or fiction? Fiction. Bár félek, hogy most magamra haragítottam a Philly szurkolókat, de kitartok az álláspontom mellett. Valószínűleg továbbra is jó minőséget fog képviselni az Eagles futás elleni védekezése, de szinte képtelenség újra a liga tetején végezni. Visszatér Hicks, így a linebacker sort papíron nem éri veszteség. Curry helyett Bennett lehet ott a védőfal szélén, akinél kérdés, hogy mennyire fogják megzavarni a vele kapcsolatos negatív hírek és azt se feledjük, hogy ő és Long is benne van már a korban. Pánikra azonban semmi ok, hiszen készen áll a nagyobb szerepre a tavalyi első körös Barnett, a Graham-Barnett-Bennett-Long négyest pedig sok csapat elfogadná magának. Kulcskérdés lehet Jernigan fizikai állapota, akinek ugyan van esélye arra, hogy pályára lépjen, de ne lepődjünk meg azon, ha kezdetben nem lesz 100%-os a hatékonysága. Az érkező Ngata alaposan benne van már a korban, őt a rotációba várom. Tavaly inkább a passzok működtek az Eagles ellen és ha valamelyest sikerül megtalálni a rést, akkor egy-egy meglepetés futás komolyan odavághat a statisztikának. Ugyan nem gondolom, hogy nagy mértékben jelen lesz (ráadásul Jim Schwartz-ot is a liga legjobb védőkoordinátorai között tartják számon), de a Super Bowl hangovernek is lehet némi befolyása. Összességében tehát azt gondolom, hogy csukott szemmel is top 10-es a Philadelphia futás elleni védelme, de idén lesz náluk néhány jobb alakulat.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS