Fact or fiction: Josh Rosen lesz a legjobb rookie QB

Számos nagy reménységű irányító állt profinak idén, de megoszlottak az álláspontok, hogy ki a konszenzus #1. Ez a tény kicsit aggodalomra ad okot, hiszen emlékezzünk vissza Cam Newtonék évfolyamára, ahol rajta kívül sorozatosan dőltek be az első körös projektek. Idén többen is Josh Rosenben látták a megváltót, ő azonban a 10. helyig csúszott. Vajon el tudja hallgattatni a kritikusait?

Baker Mayfield lett az 1/1-es, akinek némi meglepetést jelentett a kiválasztása, hiszen Sam Darnoldot várták az elejébe, viszont a korábbi Oklahoma játékosnak volt a legproduktívabb egyetemi karrierje. Persze ahogy az NCAA-ben, úgy kezdetben itt sem lesz kikövezett útja Mayfieldnek, hiszen jelenleg Tyrod Taylor a Cleveland Browns kezdő irányítója. Darnold Josh McCowntól “tanulhat”, Teddy Bridgewater nem valószínű, hogy faktor lesz, én nagyon féltem a korábban megsérült térdét. Talán Josh Allen volt a legmegosztóbb személyiség, akinek szurkolói ódákat zengtek a karjáról, de a védelmek túl könnyen kényszerítették hibára. Neki A.J. McCarronnal és Nathan Petermannal kell megküzdenie és olvastam olyan híreket, amely alapján Peterman mozgott a legjobban a tavaszi edzések során. Érdekes.
El is érkeztünk Rosenhez, akinek Sam Bradford az első számú vetélytársa. A korábbi 1/1-es sem az egészségéről ismert, két ACL szakadáson van túl és tavaly is műteni kellett a térdét. Lamar Jackson egy Super Bowl győztes irányítótól, Joe Flaccótól lesheti el a profi élet legfontosabb trükkjeit, de a sokoldalúsága miatt már újoncként is könnyen lehetőséget kaphat.

Fact or fiction? Fact. Pro systemből érkezik Rosen, ő áll a legjobban készen az NFL-re. Ugyan tapasztalt “ellenfele” van Sam Bradford személyében, de nem lepődnék meg ha hamar ő lenne a kezdő. Mondom ezt egyrészt Bradford egészségi állapota, másrészt a képességei miatt. Érdekes lesz látni a Browns helyzetét, akik Tyrod Taylorral is nyerhetnek meccseket, de komoly nyomást jelenthet Mayfield versenyképes személyisége. Érzésem szerint nehezebb dolga lesz Darnoldnak, akivel nagyon óvatosan kell bánnia a Jetsnek. Az 1/3-as választott több olyan jelet mutatott a USC-n, amelyek alapján franchise irányító válhat belőle, de túl sokat hibázott, és az Ohio State védelme pedig gyakorlatilag megette őt a Bowl mérkőzésen. Óriási káosz lehet a Bills háza táján, hiszen egyelőre nem győződhettünk meg McCarron valódi képességeiről, Peterman borzasztóan mutatkozott be tavaly, a Darnoldnál leírtak pedig fokozottan igazak Josh Allenre is. Elsősorban a futásairól vált híressé Lamar Jackson, de a karja alulértékelt, NFL dobásokra képes. Nála a mentális képességek jelenthetnek problémát, intelligenciában elmarad az átlagtól. Úgy gondolom, hogy a papírforma alapján Mayfield vagy Rosen lehet a legjobb rookie irányító és könnyen benne van, hogy utóbbi lesz az. Felnagyította a média a problémáit és ha nem sérül meg, akkor már újoncként nagy hatásfokkal találhatja meg a célpontjait.

Asbóth Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS