“Harc” az 1/1-ért

A szezon előrehaladtával egyre jobban tisztázódnak az erőviszonyok. Számos csapat tett nagy lépést a rájátszás eléréséért, de többen is a nyomukban vannak. A liga alján tanyázó alakulatok szurkolóinak is van miért izgulniuk, hiszen a gyenge szereplés “kárpótlásáért” a legértékesebb drafhelyekhez jutnak hozzá a következő évi játékosbörzén. Három franchise-nak, név szerint a Cleveland Browns-nak, a San Francisco 49ers-nek és a New York Giants-nek van reális esélye az 1/1-re. Most azt fogom megvizsgálni, hogy ki köthet ki a legnagyobb eséllyel a liga alján.

Cleveland Browns (0-9)

Hátralévő menetrend:

vs Jaguars
@ Bengals
@ Chargers
vs Packers
vs Ravens
@ Bears
@ Steelers

Valaki csúnyán elátkozhatta a clevelandi gárdát, hiszen képtelenek rátalálni a sikert jelentő útra és hiába fogadkoztak Hue Jackson kinevezésekor, nagy valószínűséggel az ő munkájának is befellegzett. Ráadásul összekülönbözött a Sashi Brown vezérigazgatóval, ez pedig a végső csepp lehet a pohárban. A nagyobb probléma, hogy ismét remek úton van a Browns az 1/1-es választási jog megszerzéséért és erre az évre nem ez volt a céljuk. Tavaly még védhető volt az 1-15-ös mérleg, de a holtszezonban több neves szabadügynököt is sikerült megszerezniük, ráadásul a draft is igen pofásan nézett ki.

Az előttük álló két és fél hónap sem néz ki túl bizalomgerjesztően. A Jacksonville Jaguars végre felemelkedett az évtizedes lúzerkedésből és Clevelandbe is győzni mennek. A Cincinnati Bengals mérlege nem túl acélos (3-6), de az első mérkőzésükön alapos verést mértek Andy Daltonék az áldozatukra. A Los Angeles Chargers sem lehet büszke a 2017-es esztendőre, hiszen ennél eredményesebb játékra is képesek lehetnek, de a végjátékból általában rosszul jöttek ki. A Green Bay Packers Aaron Rodgers kiesése után is próbál egyben maradni, persze nem tudjuk, hogy néhány hét múlva is lesz-e esélyük a Wild Card hely megcsípésére. A Bengals-hoz hasonlóan a Baltimore Ravens is viszonylag simán nyert Kizerék ellen, és még az ő helyzetük sem lefutott. A Chicago Bears az a Chicago Bears, John Fox vezetésével bárki ellen képesek kikapni, így itt reális esélyt látok az első győzelem megszerzésére. Az utolsó fordulóban sem lehet reménytelen a helyzet, hiszen a papírforma alapján a Pittsburgh Steelers ekkor már a rájátszásban fogja érezni magát és könnyen lehet, hogy a fakóval állnak ki.

San Francisco 49ers (1-9)

Hátralévő menetrend:

Bye
vs Seahawks
@ Bears
@ Texans
vs Titans
vs Jaguars
@ Rams

A Niners új edzői stábot kapott, amelynek az Atlanta Falcons és a Washington Redskins korábbi támadókoordinátora, Kyle Shanahan lett a főnöke. Várható volt, hogy nem tudnak azonnal 180 fokos fordulatot venni és a számos sérülés sem könnyítette meg a fiatal head coach dolgát. Ennek ellenére versenyben voltak és az első hat játékhéten ötször is 3 ponttal vagy annál kevesebbel kaptak ki. Múlt vasárnap végre megtört a jég és a hitehagyott New York Giants-et tudták két vállra fektetni.

Jó érzéssel mehetnek tehát a pihenőhétre a játékosok, nem kell azon agyalniuk, hogy mikor szerzik meg végre az első győzelmet. Nem sok esélyük lesz a Seattle Seahawks ellen, akik a Los Angeles Rams mellett a rájátszásba készülnek. Jared Goffékkal a záróhéten csap össze a Niners, így abban az esetben ha bebiztosítja a “szomszédvár” a helyét, akkor lehet esélyük. A Clevelandnél leírtakat itt is fenntartom, a főleg védőoldalon tehetséges, de rendkívül rosszul menedzselt Chicago Bears ellen összejöhet a második győzelem. Ezután három AFC South randevú következik, amelyből a Deshaun Watsont elvesztő Houston Texans elleni meccs kivételével óriási bravúr lenne a győzelem.

New York Giants (1-8)

Hátralévő menetrend:

vs Chiefs
@ Redskins
@ Raiders
vs Cowboys
vs Eagles
@ Cardinals
vs Redskins

Magasan a Giants gyengélkedése a legnagyobb meglepetés, hiszen a keretük erőssége alapján azt várhattuk volna, hogy a rájátszásért fognak küzdeni, de gyorsan kiszálltak ebből a harcból. A szabadügynökök igazolása nem túlzottan vált be, Ben McAdoo-ék pedig nem tudtak megújulni a tavalyi évhez képest. A védelem egy része láthatóan fel is adta a küzdelmet és az elmúlt két héten nagyobbnál nagyobb játékokat engedélyeztek az ellenfeleknek. A vasárnap folyamán egy podcastet is meghallgathattok a Giants blogon, ahol a gyenge szereplést kiváltó tényezőkről lesz szó.

A Kansas City Chiefs szereplése igazi hullámvasút, de Alex Smith-éknek meg kell oldaniuk a Giants elleni összecsapást. Az elmúlt időszakban a Washington Redskins ellen számos érdekes meccsük volt Eli Manningéknek, többször is odaszúrt egyet valamelyik csapat a másiknak, így ne lepődjünk meg, ha az esélyek egyoldalúsága ellenére is két küzdelmes csoportmeccset látunk majd. Az Oakland Raiders otthonában nem sok esélyt adok a new yorki együttesnek és a Dallas Cowboys, valamint a Philadelphia Eagles is más célokért küzd idén. Az Arizona Cardinals is összekapart már négy győzelmet, így ők is jobb játékerőt képviselnek az alulteljesítő csapatnál.

Adott három csapat, ebből egy győzelem nélkül, kettő pedig mindössze egy győzelemmel áll. Egyikük számára sem könnyű a hátralévő sorsolás, bár jelen esetben mi számítana nekik annak? A legrosszabb (vagy most a legjobb?) helyzetben a Browns van, akik megismételhetik a Detroit Lions bravúrját és nyeretlenül fejezhetik be az évet. Valljuk be, erre minden esélyük megvan és jelenleg úgy érzem, hogy ők választanak elsőként a 2018-as drafton. Kivéve, ha el nem cserélik… A 49ers szép győzelmet aratott a Giants ellen, de önmagában ez még kevés a boldogsághoz. A vendégek védelme totálisan feladta a küzdelmet és a hátralévő hetekben nagyobb ellenállásra számíthatnak. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a szezon első heteiben rendre csak néhány ponttal kaptak ki, tehát versenyképes tud lenni a Shanahan-féle keret. A Bears, a Texans és ha addig rájátszásba jut, akkor az utolsó fordulóban a Rams ellen sem lehetnek esélytelenek. A Giants-nél a tulajok biztosították Ben McAdoo-t, hogy a szezon végéig nem lesz edzőváltás, így érdekes lesz látni, hogy meddig tart Janoris Jenkins-ék “sztrájkja”. Egy csoportellenfelet akár így is meglephetnek, de jelen pillanatban a liga talán legrosszabbul játszó csapatával van dolgunk.

A leírtak alapján úgy gondolom, hogy a legnagyobb esélye a Brownsnak van az 1/1-es pickre, hiszen lépéselőnyben vannak a két vetélytársukhoz képest. Jelenleg a 49ers követi őket a sorban, de jobb formában vannak a Giantsnél, így a véleményem szerint, több győzelemmel fognak zárni.

Ti hogyan látjátok, milyen sorrendet vártok a jövő évi drafton?

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS