Indianapolis Colts – TC ráhangoló II. rész

Defense, Interior dline
Még tavasszal, a bowl fórumon írtam pár agymenést arról, hogy mi is lehet Eberflus elképzelése a front4-et illetően. Mindent a nyilatkozatokra, felcsipegetett morzsákra alapoztam, de összességében olyan kevés volt az infó, hogy merő spekuláció volt az egész. A helyzet mára sem változott sokat, még mindig inkább csak találgatunk. Annyit talán már tudunk, hogy a tavasszal kibeszélt unbalanced front, elephant DE-vel a strong side-on (copyright by Hawks ’13 környéke) elvethető, mert Hankins és Anderson sincs már a csapatnál, akikre az elképzelés alapvetően épült (Hankins mint 2 gap elephant DE és Anderson mint 3 tech, 1 gap weak side tackle). Marad a “klasszikusabb”, 2DT/2DE vagy talán még inkább a NT/UT/2DE verzió, utóbbihoz jobban megvan az emberanyag.

A két belső poszt egyikére – legyen DT, NT ill UT akármelyike – egy csomóan aspirálnak eséllyel. Al Woods, Margus Hunt, a tavaly draftolt Grover Stewart, a harmadik évét kezdő Ridgeway, az újonnan érkezett Autry és Nunez-Rochez. Sőt akár az idén draftolt Tyquan Lewis is aspirálhat valamelyik belső posztra amolyan end-tackle tweenerként. Már ez is 7 embert jelent, a valószínűleg nem több, mint 5 belső roster spotra. Szoros lesz a meccs, és le fog maradni 1, esetleg 2 olyan ember is, akinek a teljesítménye/tehetsége alapján lenne helye egy NFL rosteren, rotációban. Ebben a pillanatban Autry-nak és Al Woodsnak látszik bérelt helye, Stewart jó eséllyel megkaphatja az esélyt a második évéhez. Ridgeway, Nunez-Rochez és Hunt pedig eldönthetik a maradék (valószínűleg) 2 spot sorsát egymás között.
53-as roster tipp: Autry, Woods, Stewart, Ridgeway, Hunt. (Huntot a spec teambeli hasznossága miatt tippeltem be Rochez helyett)

Defensive end
Az roster spotra pályázók sorát a két tavalyi free agent – Sheard és Simon – nyitja, aztán a tavalyi 3. körös Basham, illetve a két idei 2. körös pick, Lewis és Turay. Anthony Johnson és Calaun Reid zárják a sort, de valószínűleg csak a TC végéig. Utóbbi két úriembernek eléggé halványak az esélyei a rosterre kerülésre. Az öt helyre Sheard, Basham, Lewis, Simon és Turay pályáznak jó eséllyel, és mivel öten is vannak, ez a poszt valószínűleg eldőlt már TC előtt. Csak abban az esetben változhat valami, ha valaki lesérül, eltiltják, vagy valami hülyeséget csinál. A leendő kezdőt már nehezebb megjósolni, de az eltérő képességek és felépítés miatt azért sejthető, hogy mit várhatunk. Sheard minden bizonnyal az egyik kezdő lesz, erre a klasszikus 4-3 end méretei és a tavalyi teljesítménye is feljogosítja. A másik oldalon már nyitottabb a verseny. Papíron Bashamnek lehet a legtöbb esélye, hiszen ő is klasszikus 4-3 méretekkel bír. Simon és Turay pedig undersized pure rusherként passz szituációkban kerülhetnek pályára. (Lewis pedig első évében főleg tanul, illetve rotációban, valakinek a cseréjeként léphet pályára.) De ha Bashamnek továbbra sem lesz második pass rush move-ja, akkor előfordulhat, hogy visszacsúszik early down run defenderré, és akkor valakinek elő kell lépnie kezdőként. Aki lehet Simon is, és akkor – méretben legalábbis – visszatértünk a Freeney-Mathis időkbe, amikor erős oldalon a klasszikus DE méretű Freeney, gyenge oldalon pedig a “kicsi” Mathis próbálta általában több, mint kevesebb sikerrel elkapni a QB tökeit. A mostaniaktól az akkori teljesítmény sajnos nem várható, és valószínűleg a védelmi feladatkörök is összetettebbek lesznek a Freeney-Mathis páros feladatainál (akik lényegében nem csináltak mást, mint irány a QB, downtól, distance-tól függetlenül). Már csak ezért is várható, hogy Sheard mellett / mögött heveny rotáció lesz játékhelyzettől függően. A TC legnagyobb kérdőjele – ahogy azt már írtam – számomra az, hogy vajon Mathis képes volt-e Bashamet megtanítani a második pass rush move-re vagy sem.
53-as roster tipp: Sheard, Basham, Simon, Lewis, Turay

Linebackers
A teljes vakrepülés posztja, erről már a bevezetőben is írtam. Ez a poszt szerintem nem csak számunkra, de még az edzői stáb számára is vakrepülés lesz. Kezdem a felsorolással, aztán próbálok valami rendet vágni a sorban, ha lehet. Elöl a már tavaly is itt levők, őket követve az újonnan érkezők: Morrison, Jeremiah George, Anthony Walker Jr., Luke Rhodes, Darius Leonard, Skai Moore, Chris McCain, Najee Goode (remélem jól írom a nevét), Tyrell Adams, Zaire Franklin. Tíz játékos két és fél posztra, és Leonard-on kívül senki nincs közöttük, akinek lockolható lenne a helye, Leonard-é is csak azért, mert 2. köröst nem szokás kirakni első TC után.

Az SLB a maga 20% snapszámával nem érdemel 1+1 embernél többet a rosteren. Azért 1+1 és nem 2, mert szerintem már a backup embernek is olyant fogunk megtartani, aki sérülés esetén elviszi az SLB posztot, de egyébként más poszton is bevethető rotációban. A méretei és képességei alapján Morrison, Jeremiah George, Walker Jr, McCain, Goode is képes lenne run stopper SLB-t játszani. Én a tavalyi teljesítmény alapján George-t és Walkert választanám (utóbbit azért, hogy megkapja a 2. éves esélyt, és mert ő MLB-ként is szóba jöhet. Talán a taktikailag legérettebb, legértelmesebb játékos az összes között. Képességekben viszont – eddig – nem mutatott kiemelkedőt. De még mutathat.). Az MLB kulcs pozíció lenne, ide egy tapasztalt, kiemelkedő tehetségű kezdő illene, de ilyenünk nincs. Van helyette Najee Goode, akit szerintem azért hoztunk, hogy ha más nem érkezik, ő legyen 2018-ra a szükség megoldás, aztán meglátjuk. Mögötte George, Walker versenghetnek még a posztért. Weak side-on közép távon Leonard tűnik befutónak, de eleinte inkább Skai Moore, Franklin (neki elképesztőek az atletikus adatai) kerülhet pályára. Ez is már túl sok név, úgyhogy nem is sorolom a további neveket, inkább írok egy tippet a rosterre, aztán hat hét múlva meglátjuk:
53-as roster tipp: George, Walker Jr, Goode, Leonard, Moore, Franklin. (Hat embert írtam, mert érzésem a sok kérdőjel miatt ezen a poszton plusz egy embert vinni fogunk. Ha mégsem, akkor az azért lesz, mert Rhodes long snapperként egyébként is rosteren van, és őt tekintjuk a hatodik bevethető LB-nek.)

Cornerbacks
A PFF éppen ma rakta a Colts secondary-t a liga 32. helyére. Megértem az okát. A Quincy Wilson, Pierre Desir, Nate Hairston, Kenny Moore, DJ White, Chris Milton, Lashad Durr, Robert Jackson, Henre Toliver névsortól még egy NFL csere irányítónak sem lennének rémálmai. Konkrétan, Indianapolison kívül szerintem Quincy Wilsonon kívül senki másnak nem ismerik a nevét. Szóval a poszt vékony és kutyául is állunk. Ugyanakkor szerintem annál a 32. helynél jóval előbbre is kerülhet az egység, mert az NFL-ben nem a nevek döntik el a teljesítményt, viszont a rangsorokat igen. A Wilson, Desir szélső duó, Hairstonnal kiegészülve slotban egy használható hármas lehet. A rossz hír az, hogy ez a jó hír. Ez kb. a 2018-as upside. Wilson mindenesetre szerintem kiemelkedő tehetség, neki csak idő kell. Desir már nem rookie, de nem is idős, ha képes ott folytatni ahol tavaly abbahagyta, akkor egy serviceable kezdő szinten képes megoldani a posztot. Mögöttük Moore és …. majd meglátjuk, hogy ki kerülhet be. Remélem nem Milton, mert az azt jelenti, hogy a maradék még borzalmasabb. :) De bízzunk abban – úgyse tehetünk mást -, hogy találunk egy UDFA gyöngyszemet és szép lesz a világ.
53-as roster tipp: Wilson, Desir, Hairston, Moore, White, Toliver (a végére azt a kettőt írtam, akikről a draft idején azt olvastam, hogy a zónázás az erősségük).

Safeties
Papíron a poszt egészen pofásan alakul, a valóságban viszont annál több a bizonytalanság. A Hooker, Geathers duó akár az NFL jobb safety párosai közé is jósolható lenne. Geathers minőségi strong safety, Hooker pedig kiemelkedő tehetség a posztján. Csakhogy mindkettő sérülésből lábadozik, PUP-on kezdi a TC-t. Mathias Franklin tavaly meglepően jól mutatkozott be, ő jó helyettesnek tűnik Geathers helyén. Ha vele kezdjük az idényt, az nem lenne akkora baj, de Hookernek nincs megfelelő helyettese. T.J. Green, azon kívül, hogy sz*r, azon kívül nem is tud free safety-t játszani, az ifjakról pedig semmit nem tudni. De ez az a poszt, amelyik még TC alatt is markánsan átalakulhat, függően attól, hogy igazolunk-e valakit. Breeland többször is járt nálunk, de még rajta kívül is van több, minőségi kezdő safety munka nélkül a piacon. Ezt a lyukat úgy érzem be fogjuk tudni foltozni, akárhogy is alakul idény elején a helyzet. Hosszú távon persze Hookeré az egyik / vagy a one high / safety poszt, ez nem lehet kérdés.
53-as roster tipp: Hooker, Geathers, Franklin, Green v. egy új igazolás.

Spec teams
Itt igazából egyedül a spec team edző képessége, tudása a kérdés, a többi rendben van. Rhodes a long snapper, aki LB is egyben. Sanchez egy év alatt a liga egyik elit punterévé nőtte ki magát, Adam pedig Adam. Kortalan, megbízható, hall of famer.

Összefoglalva
Kezdem a posztonkénti erősorrenddel, elöl a legerősebb posztok, a végén a legproblémásabb. (Az ST-t kihagyom.)
1. QB
2.-3. OL, TE
4.-6 Safety, WR, RB
7.-8. DI (def. interior), ED (DE),
9.-10 LB, CB

A QB első helynél feltételeztem, hogy Luck egészséges lesz, a safety posztnál azt, hogy Hooker és Geathers felépülnek idénykezdetre, vagy igazolunk valakit. A többi szerintem a posztonkénti elemzés alapján a helyén van. Gondolkodtam, hogy a DI posztot feljebb rakom, mert a tavalyi teljesítmény ill. az emberanyag alapján előbbre való lenne, de a séma váltás miatt az egész frontban bizonytalan vagyok.

Összességében van néhány kifejezetten mély és minőségi poszt, néhány oké, néhány vékony, és 1-2 rendkívül kérdőjeles poszt a rosteren. Erre a csapatra minden oldalról nagy betűkkel van/lesz ráragasztva a rebuild matrica 2018-ban is. Szakmai/stáb oldalról is, a fiatalok arányát , a tapasztalat hiányt tekintve is, és a kérdőjelek számát tekintve is. Egy elit NFL csapat rosterén ilyenkor TC előtt már legfeljebb 6-8 hely kiadó, gyakran annál is kevesebb. Nálunk kétszer annyi. És ezek között kezdő posztok is akadnak. Ez a rögvalóság egyik oldalról.

A másik oldalról viszont, a tavalyi évvel összevetve lehetünk sokkal bizakodóbbak is. Nem csak Luck miatt, bár természetesen elsősorban miatta. De az új stáb is új reményeket jelent. Most még hihetünk benne, hogy az NFL legjobb stábját sikerült Ballardnak összeszednie, ez a luxusunk jövőre már valószínűleg nem lesz meg. :)

Végül az rengeteg fiatal fejlődésében is bizakodhatunk. A tavaly draftoltak például eddig nem tudtak kiemelkedőt letenni az asztalra, de azért szerencsére ég és föld a különbség a Grigson időkhöz képest. A Hooker, Wilson, Mack, Basham, Stewart, Hairston, Walker Jr. tavalyi draft-hetes fogatban még mindig benne van, hogy közülük 1-2 csatlakozik a tavaly már berobbant meghatározó fiatalokhoz (Lattimore, Kamare). Elsősorban persze Hooker és Wilson. De – ha nem is Lattimore-i szinten – Hairston is fejlődhet még, és a maradék négyben is látni a lehetőséget. Az idei drafttal (leginkább a 2. körös pickekkel) ugyan nem voltam annyira megelégedve, mint a tavalyival, de a rengeteg pick miatt így is van legalább 5-6 játékos akikben van komoly fantázia, lehet szurkolni a fejlődésükért.

Továbbá Ballard tavaly megmutatta, hogy a free agentekhez sem grigsoni kézzel nyúl. Tavaly két komolyabb igazolása volt (Hankins, Sheard), mindkettő remekül játszott. Emellett hozott vagy tucatnyi noname, vagy máshol megbukott olcsó játékost, akikről talán egy kivételével mindről kiderült, hogy a legjobb szezonjukat produkálták nálunk. Van tehát okunk bízni abban, hogy Ebron, Autry is jók lesznek, illetve a sok UDFA, máshonnan felszedett noname játékos (illetve az utolsó pillanatbeli majd még ez után érkező játékos/ok) erősíteni fogják a csapatot.

Ez természetesen rengeteg “ha”. Ilyen a rebuild. Kevesen bizonyítottak még, de rengetegen állnak a sorban, akikben látni az esélyt arra, hogy bizonyíthatnak. Lesznek akik bizonyítani is fognak, lesznek akik nem. Ha az összesített arány a bizonyítottak felé billen, akkor ez a roster, ugyanezekkel a nevekkel idény végére sokkal jobban festhet papíron is annál, ahogyan most fest.

Kővári Péter (peterk2005)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS