Indianapolis Colts – TC ráhangoló

Mielőtt a rosteren végig mennénk, muszáj a stábbal kezdeni. Teljesen új edzői csapat vág neki az új évnek, akik nem csak újak, de a fontosabb pozíciókban egytől egyig újoncok is. Frank Reich HC, Nick Siriani OC és Matt Eberflus DC is – bár valamivel idősebbek és több tapasztalatuk van, mint az új NFL trend, hogy 30-as éveik elején járó edzőket neveznek ki koordinátori, sőt vezető edzői posztra – az új pozíciójukban “zöldfülűek”. Ráadásul sematikusan is új idők elé nézünk. Az offense Reich saját szavaival  élve “will be a multiple attack, up-tempo offense”, amit könnyebb magyarra fordítani, mint “magyarra”. Hogy pontosan milyen is lesz ez a támadó séma, azt egyelőre csak találgatjuk. Valószínűleg a Philly és a Chargers offense valamilyen keverékét fogjuk látni, a tavalyinál sokkal több 12, sőt 21, 22 personnellel, alaposan megfűszerezve read option illetve RPO elemekkel. A play action is nagyobb szerepet kaphat, több lesz a 3, 5 lépéses passz hívás és (végre) sokkal kevesebb a long developing 7 lépéses játék. A játékos keret alkalmas lehet erre, de – talán a TE poszt kivételével – minden poszton bizonyítani kell még, hogy alkalmas is.

Védelemben is séma váltás lesz, és itt talán még több a kérdőjel, mint támadó oldalon. Eberflus is most lesz előszor koordinátor, még nem felelt teljes védelemért. Azt tudjuk, hogy hozza az “iskolájának” 4-3-as “tampa like” rendszerét. Ezen felül viszont elég keveset. Az összeszedhető hírmorzsák alapján a 4-3-ra váltás mellett a tavalyinál többet zónázó, cover 2-t és cover 3-at váltogatva használó védelmi rendszerre számíthatunk. A front sevenben – a stáb által is elismerten – egyelőre még keresik az ideális 3tech embert. Meglátjuk, hogy megtalálják-e, vagy valamilyen szükségmegoldást alkalmazva az általuk elképzelthez képest némileg más felállásban játszik-e a fal közepe 2018-ban. (sidenote: szerintem Ballard a 2019-es drafton – amelyik kiválónak és mélységében is átlag fölöttinek ígérkezik belső védő falember poszton – az egyik korai picket erre a 3tech falemberre fogja ellőni). A legtöbb kérdőjel mindazonáltal nem is a front 4-ben, hanem mögöttük, a LB sorban van. A SLB a kisebbik kérdőjel, mert – szintén edzői elmondás alapján – az új rendszerben csak egy kb. 20%-os snapszámú posztról lesz szó. Futás ellen védekezni tudó LB-ből van egy rakat rosteren, Morrison, George. Walker Jr valamelyike meg fogja tudni oldani a posztot elfogadhatóan. A nagy kérdőjelek az MLB és a WLB poszton vannak. Ha tippversenyt rendeznénk, hogy ki kit tart befutónak az egyes posztokra, szerintem legalább 4 ember jönne ki esélyesként mindegyik posztra, körülbelül hasonló voks-számmal. Talán Leonard kapná a legtöbbet, de ő az egész offseasont kihagyta, nem is volt egészséges, és rookie is. Szóval ő is legalább akkora kérdőjel 2018 szeptemberére, mint bármelyik másik játékos. Az összes posztot figyelembe véve is a két kezdő linebacker posztért folyó verseny alakulását lesz talán a legérdekesebb, legérdemesebb követni a training camp során.

Lássuk akkor posztonként a rostert. Mely posztokon körvonalazódik már most a leendő kezdő, mely posztokon vannak nagy kérdőjelek, mely posztok lehetnek a roster erősségei, és hol lesznek/lehetnek a lyukak, gyengeségek.

Offense

Quarterback
A headline story természetesen Luck hogyanléte. Dobál-e már, ha dobál mit dobál, kis labdát-e, nagy labdát-e, kinek dobálja azokat és mennyit dobál belőlük? Senki sem tudja a stábon kívül igazán, és emiatt – meg persze a tavaly történtek miatt – ha Colts, akkor Luck adta a témát a médiának az offseasonban. Eljött az igazság pillanata, kezdődik a TC, és megjött a legfontosabb hír is, hivatalos formában: Luck a TC-t limitáció nélkül kezdi. Teljes programot fog végezni, ott lesz a pályán, ő irányítja az első csapatot. Várhatóan preseason meccseken is látni fogjuk, talán nem is csak a 3. meccsen. A poszt egyébként – feltéve, hogy Luck egészséges lesz – a Colts erőssége. A Luck, Brissett duó NFL összevetésben is szinte bármelyik csapattal megállja az összevetést. Luck egészségesen a liga krémjébe tartozik – még úgy is, hogy a saját képességeinek maximumát (még?) nem érte el – , Brissettnél jobb csere irányítója pedig talán csak a Phillynek van jelenleg.
53-as roster tipp: Luck, Brissett

Offensive line
A támadófal volt a Colts achilles sarka évekig. Úgy néz ki, 2018 fordulópont lehet, a gyengeségből erősségé válik. Őszintén szólva ez most már nem csak remény, de elvárás is kell, hogy legyen. Erre a falra a Colts 3 első, 1 második és 2 harmadik körös, és több harmadik napi draft picket költött, ezért tulajdonképpen KÖTELEZŐ, hogy jó legyen. Amondó vagyok, hogy ha a sérülések elkerülik a társaságot, és Mewhort is bevethető lesz, akkor kijelenthető, hogy jó is lesz. A Castonzo, Nelson, Kelly, Mewhort négyes a képességeiket és az eddig nyújtott teljesítményük alapján is kinéz olyan egységnek, ami mellé már egy elfogadható jobboldali tackle teljesítmény is elég (lehet) ahhoz, hogy a fal összességében szintet lépjen, és az NFL első feléhez tartozzon. Szerintem az egységben – kiegészülve Smith-el, Haeg-el, Good-al – közép távon ennél több is benne van, de ehhez idő kellhet. Én mindenesetre csalódott lennék, ha 1-2 éves távlatban nem lenne stabil top10, de inkább top5 közeli ez a fal, tekintettel a rengedeg beleölt magas pickre. De ez a jövő, most, és 2018-ra a cél az, hogy stabil, a korábbi évekhez képest szintet lépő fal legyen Luck előtt, amelyik a futás elősegítésében is a liga első felébe tartozik.
53-as roster tipp: Castonzo, Nelson, Kelly, Slauson, Howard, Smith, Mewhort, Haeg, Good, Bond v. Clark

Wide receiver
T.Y. Hilton és az ismeretlen. Körülbelül így lehet röviden összefoglalni a 2018-as elkapó gárdát. Hilton megbízható, (kopogjuk le, nehogy eljinxeljem) szerencsére nem sérülékeny, de egyedül nem tudja megoldani a posztot. Ő a két húsz yardos között igazán hatékony, akkor, ha kap időt és segítséget ahhoz, hogy el tudjon szakadni az őrzőjétől. Szoros őrizet alatt, contested catchekben a méretei és adottságai miatt nem tudja kihozni magából a maximumot. A Ravens által “átvert”, nálunk kikötő Ryan Grant bár az “ismeretlenségből érkezett” – a Ravens szerződést sokan nem is értették -, de azért egy megbízható, precíz routetokat futó, jó kezű elkapó. Aki reményeink szerint meg akarja mutatni, hogy a Ravens által neki ajánlott szerződés nem volt véletlen. A Reich által felvázolt rendszerbe passzolni fog, képes lehet bejátszani azt a területet – elsősorban a pálya középső, 5-15 yardos területeit – ami elvonhatja Hiltonról és a tight endekről az extra figyelmet. Cain az adottságai alapján az a possession receiver lehet, akire évek óta várunk. Magas, erős, gyors, fizikális. Engem kicsit Garconra emlékeztet, csak nála is nagyobb, erősebb. De ő egyelőre csak remény, nem bizonyított még semmit. Az igazi fekete ló az elkapó sorban Chester Rogers. A tavalyelőtti idény végén mutatott játéka, és a sérüléséig a tavalyi offseason teljesítménye alapján akár breakout szezonja is lehet 2018-ban. Úgy tűnik, hogy a csapat és Luck is így gondolja, mert az offseasonban vele gyakorolt a legtöbbet. Összességében, a TC nyitó napján ez az egység NFL összehasonlításban az egyik legvékonyabb és leggyengébb a ligában, viszont megvan rá az esély, hogy az idény során megmutatja, hogy sokkal-sokkal jobb annál, mint ami ebben a pillanatban papírból látszik.
53-as roster tipp: Hilton, Grant, Rogers, Cain, Fountain (PR/KR nem WR lesz)

Tight end
Erről az egységről nem írok sokat. Ismerjük őket, játszottak is már, a két kezdő is egyértelmű, mögöttük is – sérülést kivéve – szerintem elég egyértelmű a helyzet, legfeljebb a #4 TE neve kérdéses, aki remélhetőleg nem sokat lesz pályán. Reich elmondása szerint sok 2TE-s játék lesz beépítve a playbookba, ami természetes is azok után, hogy Doyle mellé elhoztuk Ebron-t évi 7.5 millióért. Luck látott már olyan playbookot amiben sok 2TE-s hívás volt, és feküdt is neki. 2014-ben Allen és Fleener a liga legtöbb elkapott TD-vel rendelkező TE duója volt. Úgyhogy hajrá előre.
53-as roster tipp: Doyle, Ebron, Swoope, Alie-Cox v Daniels

Running back
A vénülni nem akaró, a snapek zömét kapó veterán vezér (Gore) helyett idén fiatalokból gyúrt running by committee várható. Mack, Turbin, Michael és Ferguson maradtak tavalyról, hozzájuk csatlakozott a draftról Hynes és Wilkins. Mack tavalyi szezonjától nem voltam elájulva. A sebesség, robbanékonyság látszik, szélen életveszélyes, ha meg tudja csinálni neki a helyet az offense, de a tackle boxon belül többet ment falnak, mint nem. Ugyanott, ahol a vén Gore rendszeresen megtalálta a lyukakat, Macknek nem sikerült. Mint utólag kiderült, tavaly végig vállsérüléssel játszott, idén sokkal jobb lesz, de hiszem, ha látom. Mindenesetre a #1 poszt így is az övé a TC előtt. Legyen neki – és azoknak, akik szerint megtanult tacklek között is futni – igazuk! Turbin 4 meccses eltiltással kezd, ami akár azt is jelentheti, hogy rosterre sem fog kerülni. Ferguson nem hiszem, hogy ki tudná szorítani – azt sem értem, hogy mit keres még a rosteren -, de ha Christine Michael tényleg felépült, és tényleg olyan jó, mint azt tavaly Ballard a sérülése előtt mondta, akkor megtörténhet, hogy Turbinnak a “gyúrás extrákkal” a szerződésébe kerül. Érdemes lesz figyelni a TC-ben a snapszámokat. De náluk is sokkal érdekesebb lesz követni, hogy mi történik Hynes-al és Wilkins-el, a két újonccal. Mindkettőben sok fantáziát látok. Hynes egy igazi jolly joker lehet. Elképesztően gyors, de nem csak gyors, hanem fürge is. Emellett átlagon felül jó a keze – játszott slot receivert is -, és a kis termete ellenére nem fél befutni a tackle box sűrűjébe sem, és úgy tűnik, hogy a teste is bírja a kiképzést. Szerintem őt csak a blokkolási hiányosságok limitálhatják a pályára kerülésben. Ha csak elfogadható szinten képes lesz megtanulni blokkolni, akkor nem tudják nem a pályán tartani, annyi féleképpen használható. Wilkins klasszikus futó – bár ő sem fakezű -, aki inkább Mack snapszámaira lehet veszélyes. Nekem nagyon tetszik a futó stílusa, ami a felépítéséből (relative magas súlypontjából) is adódik: mintha Jamaal Charles-t látnám a pályán amikor őt nézem. Emellett türelmes, megvárja amíg megnyílik a rés, és utána rongyol csak bele. Nálam ő a sötét ló, ő lehet – és nem Mack – az igazi “bell cow”, a jövő évek #1 Colts RB-je. Feltéve, ha bizonyítja, hogy a college tape nem hazudott, mert Mack college tape-je is izgalmas volt, aztán az NFL produktum már nem lett olyan izgalmas.
53-as roster tipp: Mack, Hynes, Wilkins, Turbin v. Michael.

Folyt. köv. a védelemmel.

Kővári Péter (peterk2005)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS