Itt már csak a Szerencse segíthet!

Finoman szólva sem sikerült jól a Colts elmúlt két szezonja. Bár az indianapolisi együttes 8-8-as mérleggel végzett, a rájátszásról ismét lemaradt. Egyre többen követelték a Ryan Grigson & Chuck Pagano duó fejét, ám Jim Irsay érthetetlen okokból kitartott mellettük. A 2015-ös eredményeket még lehetett Andrew Luck sérülésével magyarázni, ám a tavalyi produkcióra már nem volt mentség, így a szezon végén Irsay megköszönte az eddigi general manager munkáját és Chris Ballardot nevezte ki a helyére. Pagano azonban meglepő módon maradt és kapott még egy évet a bizonyításra, ám ne legyen kétség afelől, ha az idén is lemaradnak a rájátszásról, akkor jövőre új vezetőedzővel vágnak neki a csikók a szezonnak.

Évek óta a támadófal a legnagyobb probléma. Nem képesek megvédeni Andrew Luckot, ráadásul a futás blokkolásban sem jeleskednek. Ballard érkezésével, joggal reménykedhettek Indianapolisban, hogy a helyzet javulni fog, ám 1-2 kiegészítő emberen kívül nem jött erősítés ebbe a csapatrészbe. Tavaly kis túlzással az játszott a falban, aki arra járt, ez pedig nem túl bíztató, egy olyan franchise életében, amely az NFL egyik legjobban fizetett játékosává tette irányítóját. Pedig gyenge támadófal ide vagy oda, Luck így is remek teljesítmény nyújtott tavaly. Mint kiderült az irányító egész évben sérüléssel küzdött (egy meccset ki is hagyott), de így is eljutott 4.000 yard és 30 hatpontos fölé. A holtidényben megműtötték, és azóta mindenki csak találgatja, mikor térhet vissza a karmester. Bár a PUP listáról már lekerült a neve, az első pár héten szinte biztos, hogy nem játszik. A kezdő irányító így Scott Tolzien lehet, akitől extra teljesítményre lenne szükség, különben gyorsan elszállhatnak az álmok. Az edzői stáb is érezte, hogy kéne még egy „tapasztaltabb” irányító Tolzien mellé/mögé, ezért megszerezték a Patriots-tól Jacoby Brisett-tet a korábbi első körös bust Philipp Dorsettért cserébe. Az aktuális QB fő célpontja idén is T.Y. Hilton lehet, mellette Donte Moncrief szerezhet kellemetlen perceket az ellenfél védőinek, ha épp egészséges. Dorsett távozásával Kamar Aiken és Chester Rogers küzdhet meg a harmadik számú elkapó posztért.

Távozott a csapattól a Dwayne Allen is, aki szintúgy Bostonba tette át a székhelyét egy csere keretein belül, így tight end poszton is meggyengültek. A tavalyi év nagy felfedezettje Jack Doyle mellett Erik Swoope lehetett volna a megoldás ezen a poszton, ám ő az előszezonban megsérült és sérültlistára is került. Így Brandon Williams és Darrell Daniels kettősre hárulhat majd nagyobb szerep a passzjátékban. Luck hiányában még nagyobb hangsúlyt lesz a futójátékon, amely idén is a veterán Frank Gore-ra épül. Gore tavaly ismét 1.000 yard fölé jutott, és idén is ezt várják a 34 éves running backtől. Goal line, illetve a rövid yardos szituációknál továbbra is Robert Turbin kaphatja a labdákat és szerezhet fontos yardokat. A harmadik számú futó a rosteren az idei drafton 4. körben kiválasztott Marlon Mack lesz. A fiatal futótehetség bíztatóan mozgott az előszezonban és az edzéseken is, és a hírek szerint az edzői stáb is nagy dolgokat vár tőle. Mack egyaránt használható lesz futó, illetve passz playeknél is, így nagy hasznára válhat a Coltsnak.

Mindent összegezve, ahogy eddig is a Colts támadó hatékonysága Luck játékától függ. Vele mindenki ellen jó esélyei vannak a csapatnak, de nélküle gyakorlatilag minden egyes győzelem csoda lenne.

A védelem évek óta a liga alsó feléhez tartozik és az „erősítéseket” elnézve ez idén sem lesz másképp. A védőfalból távozott Arthur Jones, illetve Kendall Langford is. Jones rengeteget bajlódott sérüléssel, de amikor játszott sem mutatott meggyőző teljesítményt, ráadásul nem keveset spóroltak a kivágásával. Langford szintén sérültlistán fejezte be a tavalyi szezont, és a fizikai felmérőn sem ment át, így neki sem volt maradása. Érkezett viszont Johnathan Hankins a védőfalba, aki tavaly remek szezont futott a Giants együttesében. Egyértelműen az egység javulását várják tőle Indianapolisban, amire minden esély adott. Nem úgy a linebacker sorban. Szinte kizárólag olyan játékosok érkeztek, akik máshol inkább kiegészítő embernek számítanának. Érkezett a bajnokcsapattól Jabaal Sheard és Barkevious Mingo, valamint a csoport ellenfél Texanstól John Simon. Belső linebacker posztra viszont csak Jon Bostic jött, így ez az egység is elég gyengének tűnik. Már tavaly is feltűnően gyenge volt a pass rush, az egyetlen kiemelkedő teljesítményt Erik Walden mutatta fel 11 sackkel, de ő távozott a Titans együtteséhez. A secondary is elég lyukas volt, nem is meglepő, hogy több draftcetlit a hátsó védelmi egységre használt fel az új GM. A legnagyobb erősítés az első körös választott Malik Hooker lehet, aki hosszú távon megoldhatja a Colts safety problémáit. Érkezett továbbá Quincy Wilson és Nate Hairston is a cornerback sorba, akik Vontae Davis sérülésének köszönhetően gyorsan a kezdőben találhatják magukat. Összességében megvan az egységben a potenciál, a kérdés, hogy ez mire lesz elég.

A Colts védelme idén sem lesz ligaelit, sőt véleményem szerint továbbra is a leggyengébbek között lesz, ám sok a tehetséges játékos, akik hosszabb távon beérhetnek.

Ha volt a ligaelitbe tartozó csapategysége az Indianapolisnak, akkor az egyértelműen a speciális egység. A múlt idő sajnos indokolt, hiszen a „Fourth Down Army” mókamestere Pat McAfee nyolc NFL-ben eltöltött szezon után, váratlanul bejelentette visszavonulását. McAfee a pályán és azon kívül is egy igazi jelenség volt, akit egyszerűen nem lehetett nem szeretni. A helyére Jeff Locket igazolta le a csapat, aki egészen az előszezon 3. hetéig biztonságban érezhette magát, akkor ugyani némileg meglepő módon kivágták, hogy az újonc és remek nevű Rigoberto Sanchezre bízza a disznóbőr rugdosását. A long snapper poszton is változás állt be a csapat életében: Matt Overton munkáját Luke Rhodes vette át. Az egyetlen biztos pont a veterán legenda Adam Vinatieri. A 22. szezonját kezdő rúgón egyelőre nem fog az idő, így 1-2 évig még nem lesz gondja a csapatnak ezzel a poszttal.

Nagyon kétarcú csapat az Indianapolis Colts, és gyakorlatilag Andrew Luck játékától függ a sikeres vagy a bukása. Nélküle szinte esélytelenként indulnak harcba bármelyik csapat ellen, de Luck zsenije győzelmeket, sőt rájátszást érhet. Sajnos az Front Office és az edzői stáb évek óta képtelen egy valamire való támadófalat pakolni az irányító elé, így idén is inkább csak a szenvedés várható…. Leggyengébb sorsolás ide vagy oda, egy 8-8-nál jobb mérleget nehéz lenne elképzelni, és mivel Luck októberig szinte biztosan nem játszik, így ez is kisebb csodával érne fel. Egy biztos, itt már csak a Szerencse segíthet…

Farkas Ádám

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS