Játszik-e még valaha Ryan Shazier?

A Monday Night Football ismét egy mészárszékre emlékeztetett, ezért kicsit utánamentem, mit mond az esetről az orvostudomány. Dusán barátom, aki idegsebész főorvos az alábbiakat nyilatkozta végignézve a videót.

“A back injury, valójában spinal injury, azaz gerincvelő és/vagy csigolya sérülés. Itt – visszanézve a tegnap látottakat – egyértelmű a dolog, és a contusio (bevérzés) valamint a collusio (elmozdulás) keveredhet a kommunikációban. A bevérzés a következőt jelenti: ha belül (a gerincvelőben) van bevérzés, az baj, attól meghal az a rész és sosem regenerálódik. Ha kívül pattan el egy ér, akkor jobb az eset, mert ott megvárva a felszívódást, regenerálódhat a mozgás.
Ami egyértelmű, hogy az alsó csigolyákhoz kapott kézzel, ezért mindkét lába bénulhat (ott és akkor, a lábmozgás tökéletes hiányában, ez ideiglenesen meg is történt), ami jól jel, hogy visszanyerte valamelyest (ez nagyon kismértékű lehet ennyi idő alatt) a mozgásképességét.
További jó jel, hogy nem kellett műteni, az már beavatkozás és véglegesen lemondhatna a további pályára lépésről, mert csak a nulláról hoznák fel sántító járásba. Semmi több.
Most valahol ott tartunk – optimális esetben – hogy külső ér vérzett be és meg kell várni, amíg az felszívódik. Utána kérdés, hogy a mozgáskoordinációja milyen gyorsan állítható helyre.
Meggyőződésem, hogy nagy felelősség lenne prompt a gyógyulás után visszaküldeni a pályára.”

Úgy tippeli, ha minden optimálisan alakul (és a médiája nem hazudja túl a gyógyulást), akkor szeptemberre lesz újra bevethető. Ez a best scenario orvosilag. A legrosszabb (totális bénulás és tolószék élete végéig) már a műtét hiányában is kis valószínűségű. Bizakodjunk, hogy a jobb hipotézis valósul meg!

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS