Kérdezz-felelek: 9. játékhét

1. Csúfos vereséget szenvedett a Raiders a harmadik számú irányítóval felálló 49ers otthonában. Szerinted is ők lettek ezzel a legesélyesebbek az 1/1-re?

Temesvári Zsolt: Facebook oldalunkon is gyakorlatilag ugyan ezt kérdeztük olvasóinktól, akik ebben a pillanatban nagy többségben úgy gondolják, hogy igen. Én ezzel nem tudok vitatkozni. Egyrészről mert az Oakland játéka már kilátástalanba süllyedt, és eddig sem tudták támadásban kihasználni az elkapókat, Amari Cooper elcserélésével meg az eddigi lehetőségek is csökkentek. Másrészről a Giantsnél vannak egyéniségek, sztárok a csapatban, akik miatt soha nem tudnám igazán leírni őket. Persze ritka gyengén játszanak idén is, de azért papíron messze nem a leggyengébb csapatuk van, inkább edzői, manageri kérdések vannak náluk.

Tamás Mihály: Egyértelműen a Raiderst tartom gyengébb csapatnak. A Giants se eredményesebb, de mégis sokkal jobb játékosaik vannak, mint a már Bruce Irvingtől is megszabaduló, és lelkileg teljesen összeomlott oaklandi csapatnál, amely ráadásul még kétszer fog játszani a Chiefs ellen.

Asbóth Tamás: Grudenéknél tényleg beakadt a videómagnóban a szalag. Kevés megalázóbb van annál, mint így kikapni egy tök újonc irányítóval felálló csapat ellen, akik hasonlóan rossz mérleggel állnak. Állítsd meg a futást, kényszerítsd rá őket a passzra és működnie kell a tervnek. A facebook oldalunkon ugyan a Giants lett megemlítve a Raiders legfőbb “riválisaként”, de azt gondolom, hogy a Bills-nek és a Cardinals-nek nagyobb esélye van arra, hogy az Oaklandhez közelítsen. Az eddigiekhez képest könnyebb lesz Manningék sorsolása és Lauletta letartóztatásával valószínűleg a QB csere is elnapolásra került.

2. Ha már a Niners, mit szólsz Nick Mullens bemutatkozásához?

Temesvári Zsolt: Meglepődtem, igaz ez egy olyan liga ahol manapság semmin sem szabad. Mégis… Egy draftolatlan szabadügynök, egy alapból gyengécske egyetemről, harmadik számú irányítóként lejátssza a pályáról minden vetélytársát, ezt nem gondoltam volna. Szoros összecsapást vártam, de az eredmény jól ábrázolja mekkora a különbség a két csapat között, ha a 49ersben is jól irányít valaki. Remélem hosszabb távon is meg tudja majd mutatni, hogy alkalmas kezdő irányítónak, igaz a realitás az, hogy maximum egy hasznos csere irányító szintig viszi. Én hiszek a csodákban, láttunk már olyat, szóval: Hajrá Nick fiam, mutasd meg nekik!

Tamás Mihály: A számok magukért beszélnek, a legjobb bemutatkozás volt az övé 1970 óta, ráaádul főműsoridőben. Számomra nem von le a teljesítményének az értékéből, hogy a Raiders ellen tette ezt meg.

Asbóth Tamás: Számítottam rá, hogy nem fog megégni, de nem vártam tőle ennyire klasszis játékot. Jó kezekben van, Kyle Shanahan vélhetően mindent megtett azért, hogy a lehető legkönnyebb legyen a bemutatkozása, de a neheze még csak most jön. Egy nagyon gyenge ellenfél ellen brillírozott, de ha így folytatja akkor van esélye arra, hogy megragadjon a ligában.

3. Több nagy mérkőzésünk is lesz a héten, pl. a Steelers-Ravens, a Lions-Vikings és a Rams-Saints. Inkább a csoportrangadókat várod jobban, vagy a vélhetően az NFC első helyéért zajló összecsapás miatt vagy izgatottabb?

Temesvári Zsolt: Számomra a két legjobban várt összecsapás a hétvégén az említett Saints – Rams és a Seahawks – Chargers párharc lesz. Előbbi, azért mert a Szentekben érzem a lehetőséget, hogy megállítsák a Kosokat, másrészről én kifejezetten kedvelem a két csapat támadó játékát, és kíváncsian várom, hogy melyik támadó egység tud majd több pontot feltenni a táblára. A másik meccset azért is várom, mert a két csapat mindig jó partyt szokott adni egymásnak, és jelenleg mindegyik jó formát mutat. Az említett összecsapások közül én bevallom, nem szeretem az AFC North rangadóit. Egyrészről Eagles szurkolóként nekem kicsit az a csoport kiesik, másrészt pedig, sem a Steelers sem pedig a Ravens játéka (sem magák a csapatok) nem annyira, ínyemre való, igaz minden évben meg szoktam nézni 2-3 meccsüket. A rangadókat mindig kihagyom, kevés pont, nagy küzdelem, én meg a támadó játék híve vagyok elsősorban, mint azt írtam feljebb.

Tamás Mihály: Egyértelműen a csoportrangadókat, ez minden szezonnak a sava-borsa. Még 8 meccs van hátra, nem ezen múlik a konferencia elsőség. És ahogy egyre több a fedett stadion, szerintem egyre kevésbé lesz lényeges a hazai pálya előnye.

Asbóth Tamás: a csapatom bye weeken van, így vélhetően egyszerre két-három meccset fogok követni, aztán majd alakul ahogy alakul. 🙂 Az biztos, hogy a Rams New orleans-i vendégszereplése igazi csemegének számít a két edzőgárda miatt.

4. Ki kerül ki győztesként a Brady-Rodgers párharcból?

Temesvári Zsolt: Ha csak a két irányítóra és a statisztikáikra nézünk, akkor Rodgers-t mondom. Az ő extra teljesítményére szüksége lesz a Packersnek, ha nyerni akar, és Rodgers azért szokta is hozni ezt az extrát. Bradynek úgy érzem jobb segítői vannak, így ha ő szimplán egy átlag felettit hoz, már azzal simán győzhet a Patriots. A két csapat keretének erélyét nézve ugyanis a mérleg a Pats irányába billen. Én mindenesetre Rodgersnek szurkolok majd, aki számomra az egyik kedvenc NFL játékos jelenleg, míg Brady a lista alján van a népszerűségi versenyben.

Tamás Mihály: Nem tudom, mennyire számít meglepetésnek, ha azt mondom, hogy Rodgers? Ha itt is kikap a Packers, akkor a 3-4-1-es mérleggel csak matematikai esélyük marad a rájátszásra. Hiszem ha látom.

Asbóth Tamás: Ha az egyéni teljesítményt és a statisztikákat nézzük, akkor Rodgers mellett tenném le a voksom. Nélküle iszonyatosan gyenge ez a Packers, az egész liga egyik legrosszabb kerete lenne, így hétről-hétre kell tőle az extraklasszis játék. Természetesen Brady is borzasztó sokat dob a Patriots-on és ha a csapatok számítanak, akkor ő lehet a befutó. Persze azt is tegyük hozzá, hogy egyre nagyobb nyomás alá kerül a Green Bay, az pedig tudjuk mit jelent.

5. Szerinted tovább tart a Texans győzelmi szériája?

Temesvári Zsolt: Én látok esélyt rá, hogy a Denver ellen is nyerjenek, a két csapat formája pont ellentétesen alakult az elmúlt hetekben. Ráadásul az összecsapás pikantériája, hogy pont a Houstonba cserélte korábbi korszakos elkapóját Demaryius Thomast a Denver. Az ő segítsége sokat számíthat, de pár napnyi közös edzés nem eredményez csodákat. Szoros lesz, ez biztos, és szerintem a két támadó játék közötti különbség a Texans győzelméhez lesz elég. 32-24 lesz a végeredmény

Tamás Mihály: Meglepődnék, ha nem.

Asbóth Tamás: Könnyen elképzelhető, hiszen nem úgy működik a Broncos ahogy működniük kellene és több szoros vereséget is elszenvedtek már. Persze a Texans-t sem kell félteni, két nagyon gyenge edzői stáb fog egymásnak feszülni. Demaryius Thomas elcserélése miatt is parázs lesz ez a párharc, hiszen egy denveri legendáról beszélünk, akinek rögtön a korábbi csapata ellen kell bizonyítania.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS