Kérdezz-felelek: cserék és esélylatolgatások

Az Oakland Raiders mellett a New York Giants is kiárusításba kezdett, tovább menetel a Rams és a Steelers is kezdi megtalálni a helyes utat. Ellenben a Jaguars összeomlóban van, ami akár a rájátszásról való lemaradást is jelentheti. De vajon mi mit gondolunk ezekről?.

NFC

1. Rebuild mode-ba kapcsolt a Giants, elcserélték Apple-t és Harrisont. Megérte eladni őket? Ki lehet a következő távozó?

Megyeri Krisztián: Apple rövidke ideje alatt is teljesen beleszürkült abba a posványba, ami jelenleg a Giantset jellemzi. Tehetséges srác, amit New Yorkban nem igazán tudott bizonyítani, az ellenérték pedig nagyjából korrekt. Mindkét csapat és Apple is jól járhat az üzlettel, ha sikerül felvennie a ritmust New Orleansben. Harrison 6 és fél szezon alatt 5.5 sacket hozott össze, ennél még akkor is többet illett volna, ha nem ez az elsődleges feladata. Lassan betölti a 30-at, nem a jövő csapatának alapköve, bőven pótolható. Következő trade? Eli-t a Jaguarsba!

Temesvári Zsolt: Apple-t mindenképpen megérte, úgy érzem a teljesítményéhez képest jó árat kapott érte a Giants, viszont Harrison nálam jóval nagyobb értéket képvisel egy 5. körös draft cetlinél. Ha az óriások 1-6-os mérlegét nézem érthető, hogy már nekiláttak a jövőt tervezgetni, viszont nem biztos, hogy például Odell Beckhamnek sok türelme lesz majd ehhez.

Azt, hogy ki lehet a következő „áldozat” nehéz lenne megmondani, mert több értékes játékos is akad a keretben, aki más csapatban húzóember lehetne, és jó értéket kapna érte Gettleman. Lehet, hogy néhány Giants szurkoló most a szívéhez kap, de nekem Landon Collins és Janoris Jenkins neve ugrik be elsőként.

2. Meddig maradhat veretlen a Rams?

Megyeri Krisztián: Mondok egy merészet: 16-0 lesz, idén nem szenved vereséget a Rams.

Temesvári Zsolt: A kérdés remekül van feltéve, hiszen a mai NFL-ben szinte egyenlő a lehetetlennel veretlenül végig játszani egy szezont. Nem véletlen, hogy a Patriots-nak sem jött ez össze végül 2007-ben, és annak is már több mint 10 éve. A sérülések és a folyamatos eredménykényszer miatt mindenki elbukik előbb vagy utóbb. Azt gondolom, hogy a Rams legkésőbb a 11. héten a Kansas City ellen, de az orrom meglepetést szimatol, és úgy érzem, hogy már a Packers és a Saints csapatai közül az egyik sikerrel járhat Los Angeles népszerű NFL franchise-a ellen.

3. Sűrűsödik a mezőny az NFC North-ban, kit látsz itt a legerősebbnek?

Megyeri Krisztián: A Lions és a Bears bárkit elkaphat, de a csoportgyőzelemhez nem érzem elég kiegyensúlyozottnak a teljesítményüket. A Packers gyakorlatilag Aaron mesteren múlik, ha őt sikerül megvédeni és a sérülések is elkerülik a viharvert WR-szekciót, akkor bennük van az első hely. A legerősebbnek a vikingeket látom. Még úgy is, hogy közel sem játszanak olyan jól, amire a játékoskeret erőssége predesztinálná őket. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy bőven tudnak még javulni, körbeverés pedig gazdagon lesz a csoport többi szereplője között, úgyhogy szerintem Zimmer mester bevezeti a fiait az első helyre.

Temesvári Zsolt: A csoport valóban rendkívül szoros, egyedül a Minnesota emelkedik ki a többiek közül, de nekik is csak egy győzelemmel van több a versenytársakénál. Ráadásként a New Orleans Saints-t látják vendégül vasárnap, és ez a meccs ismét átrendezheti majd a tabellát.

A legkiegyenlítettebnek ennek ellenére a Vikingeket tartom, szerintem ők rájátszásba kerülnek majd csoportelsőként, mögöttük pedig a Green Bay lehet a másik rájátszás csapat. Tudom sokan meglepődnek most ezen, de Aaron Rodgerst soha nem vagyok hajlandó leírni, nyert ő már Super Bowlt egy sérültekkel teli csapattal. Meg aztán valahogy mindig sikerül betolni a Sajtfejű szekeret. (na, jó tavaly nem, de akkor sérült volt A-Rod)

A Bearsnél a védelem idén kiváló, de Mitchell Trubisky játéka olyannyira ad-hoc jellegű, hogy szerintem több fontos meccs is el fog menni rajta még idén. Nem konzisztens, nem elég nyugodt, egyszerűen éretlen. Nem véletlenül mondogatták, hogy még egy egyetemi szezont mindenképpen maradnia kellett volna a North Carolinán.

A Detroit ugyan jól erősített Harrisonnal, de még legalább két jó képességű játékosra szükség lenne, hogy valós esélyük lehessen. Mondjuk a denveri Brandon Marshall és az arizonai Deone Bucannon vagy Patrick Peterson pont elegendő lehetne.

AFC

1. Az AFC-ben a Raiders ad el mindenkit aki él és mozog. Sokat kritizálták Grudent, de az Amari Cooperért kapott 1. körös pick igencsak jónak tűnik. Egyetértessz ezzel?

Megyeri Krisztián: Legalább annyira érthetetlen Gruden ténykedése, mint a Dallas vezetőségéé. Coopert ellenértékét második kör közepére saccoltam, ezt jelentősen túllicitálták, majd világgá kürtölték, hogy végre náluk van az a szélső elkapó, akivel megváltják a világot. Apró probléma, hogy Cooper a szélen max átlagos, slotból indulva már sokkal veszélyesebb. A trade nyertese a Raiders, az viszont elkeserítő, hogy utolsó oaklandi idényüket ilyen látványosan feladták, ez a szurkolótábor nem ezt érdemelné.

Dr. Pongrácz Zoltán: Amari Cooperért első kört kapni az Krőzus királysága, ez eszeveszett nagy eladás volt Grudenék részéről. Ebben teljesen egyenes a serpenyő karja, ha ő 3. körért veszi Martavis Bryantet akkor bizony drágán fogja mérni Coopert, akár dropgép, akár mennyire tart is a taklitól, egy jó második számú, az már majdnem első. A csodálatos, csakúgy mint a Mack trédnél, ahogy ezekhez partnereket talál, felhajtja a licitet majd kizsebeli, mint a mesebeli Alibaba. Eddig Szezámban betermeltek 3, azaz három darab első kört.

Papp Gábor: Vak tyúk is talál szemet. Annyi megkérdőjelezhető döntése volt Grudennek rövidke regnálása alatt, hogy már csak matematikai alapon is kellett, hogy jöjjön valami előnyös üzlet.

2. Bajban a Jaguars, 3-4-gyel állnak és közel az összeomlás. Vajon összejön nekik a rájátszás?

Megyeri Krisztián: Remélhetőleg nem. A tavalyi idény után akkorára nőtt a srácok arca, hogy egyszerre nem férnek be az öltözőbe. Bortles előző idénye kimagaslóan jól sikerült, de ettől ő még egy közepes game manager, semmi több, Fournette és a kezdő vakoldali tackle pedig megsérült. A Texans lassan játékba lendül, Watson is magára talál, a WC-helyre pedig nem lesz elég a 8-8 körüli mérleg, amit jósolok nekik.

Dr. Pongrácz Zoltán: A Jaxet felváltották just win üzemmódba, ezt viszont el is kell viselni. Sajnálatos módon ez most úgy fest mintha a macskámat felpumpálnám kardfogú tigrissé, ami már csak a fantáziában létezik. S olyan gyenge az Akhilleuszuk sarka, karja vagy egyszerűen csak Bortles-be dőlnek, mert tényleg az a bolond, aki egy percig is elhitte ezt a hömpörő cirkusz világszámot.

Papp Gábor: Nem csak a Jacksonville, az egész AFC South romokban van. A Titans kezében még talán jobban sír a labda, mint a Jaguarséban. A Colts nagyon fiatal, ráadásul az elkapó- és a cornerback-soruk rettentő lyukas. A Texans 4-meccses győzelmi szériájáról meg mindent elmond, hogy a két jobbik a csapat, akit megvert az a Dallas és a Jacksonville. Összefoglalva én leginkább valami olyan forgatókönyvben hiszek, hogy az utolsó heti Jaguars @ Texans fog dönteni a csoport egyetlen rájátszáshelyéről, a győztes 9-7-tel megy playoffba.

3. Szépen lassan feljött a Steelers az AFC North első helyére, idén is bedarálják a csoportjukat?

Megyeri Krisztián: Ha Big Ben nem szenved sérülést, akkor egyértelműen igen. A Browns ugyan fejlődik, de ez idén még csak néhány győzelemre lehet elég. A Baltimore támadósora nem fogja tudni tartani a mostani szintet, a Bengals pedig teljesen szétesett, amiben a sérülések is szerepet játszottak, ráadásul ligaszerte a második legnehezebb sorsolás áll előttük. Nem látom, hogy a következő 10 meccsen a 3 három csapatból melyik tudna jobb mérleget produkálni a Vasasnál.

Dr. Pongrácz Zoltán: A következő két meccs választ ad a konkrét kérdésre. A dominancia alapja, hogy a sebzett elefántot el kell fektetni, ha nem akkor magadra vess, meg volt azt esélyed, összeszúrkodtad, megkergetted, de talpon maradt. S visszajön és eltapos. A Steelersnek jelenleg két igen erős ellensége van, Roethlisberger, aki támadókordinátornak képzeli magát és Tomlin aki még túlképzeli a saját védelmi guruságát, igaz ezekben is el lehet feküdni.

Papp Gábor: Nagyon kiegyensúlyozott csoport idén az AFC North, ilyenkor rendszerint az a csapat szokott az első helyen végezni, amelyiknek a legjobb a divíziómérlege, talán tényleg a Steelers a legesélyesebb, de ha jön a menetrend szerinti Roethlisberger-sérülés, akkor most nem olyan jó ez a keret, hogy nélküle győzelmeket szerezzen.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS