Kibírják-e februárig a Főnökök?

A Főnökök 12-4-es mérleggel zárták a tavalyi alapszakaszt és az Oakland Raiders előtt éppen megcsípték az AFC West első helyét. Ennek megfelelően egy hetes pihenővel mentek neki a rájátszásnak, de ez az extra pihenő nem volt elegendő nekik, hogy a Pittsburgh Steelers gárdáján átverekedjék magukat. A 18-16-os vereséggel egy remek alapszakasz került lezárásra, ami kapcsán ismét felerősödtek a hangok, miszerint Alex Smith-szel a kormányrúdnál sokkal többre nem is számíthat Kansas Cityben. Hiába kemény a védelem, hiába remek a speciális egység, a támadó gépezetnek megvannak a korlátjai és ezek átlépéséhez elsősorban új irányítóra lenne szükség.

Véleményem szerint ez nehéz kérdés, mert bár Smith nem elit QB, de az elmúlt években Andy Reid kezei alatt egy konzisztens, pontos játékot hoz és már nem rossz értelemben kellett game managerként emlegetni. Sok csapat örülne, ha egy hasonlóan pontos, hatékony, labdára vigyázó irányítója lehetne. Nehéz azért is, mert korai húzásra nincs „lehetősége” a Chiefs-nek, így kissé ördögi körnek is tűnhet a helyzet. Ebből a körből próbált kitörni Reid és stábja az igen agresszív és meglepő Patrick Mahomes draft pickkel. A Buffalo Bills idei elsőkörös (10.) cetlijéért adták oda a saját idei első és harmadik körös választási jogukat, valamint a 2018-as első körös húzásukat, hogy elhozhassák az ifjú titánt. Kemény lépés volt, de zseniális húzásnak bizonyulhat, ha beválik és franchise irányító lesz a belőle. Mindettől függetlenül az idei szezon még Smith-től függ irányítóposzton, valamint a remekül felépített kerettől összességében.

Támadók

A támadóoldalon Jamaal Charles és Jeremy Maclin távozása jelentette a fontosabb híreket, ha elvonatkoztatunk a fentebb tárgyaltaktól. Charles nem tudott egészséges maradni az utóbbi időben és komoly anyagi megtakarítást jelentett az elbocsátása, míg Maclin egyszerűen alulteljesítette korábbi szerződését. Érdekes módon a sokak által kritizált támadóoldalra nem érkezett komolyabb erősítés a holtszezonban, így gyakorlatilag ugyanaz az egység próbálja összezavarni a védelmeket idén, mint tette tavaly. Maradt az irányító, maradt a támadó fal (egyedül baloldali tackle-ben volt változás), maradt a tight end és az elkapóknál sem történt számottevő változás. Futóposztra érkezett a harmadik körben Kareem Hunt, aki Spencer Ware kiesése miatt korábban jutott szóhoz, mint sejteni lehetett. Reid a folytonosságra és a rendszer minél alaposabb ismeretére helyezte a hangsúlyt.

A Chiefs támadófala nem elit, mégis megbízható alakulat, amelyik együtt jobb, mint az egyes tagok (Eric Fisher – Bryan Witzmann – Mitch Morse – Laurent Duvernay-Tardif – Mitchell Schwartz) képességei sejtetnék. Mögöttük kell Alex Smithnek operálnia Travis Kelce személyében egy elit tight enddel és Tyreek Hill-lel, mint életveszélyes fegyverrel megtámogatva. A fullback Anthony Sherman segít még Huntnak és a többi futónak a lehető leghatékonyabb ground attack elérésében. Az első két mérkőzés alapján remekül működik a gépezet, működik a futás és egyre bátrabb a passzjáték is. Hunt egyelőre vezeti a futók listáját yardok tekintetében, Smith az 5. helyen tartózkodik, míg Hill a 4. helyen áll jelenleg ligaszinten. Ezek a számok a korábbi évek viszonylatában meglepetést jelentenek sokaknak, nekem egészen biztosan. Ilyen sziporkázó támadóegység birtokában veszélyes csapattá érhet a Chiefs, hiszen a védelme és a speciális egysége eddig is a legveszélyesebbek között volt.

Védelem

Nézzük, hogy mitől olyan veszélyes a kansasi védelem, illetve, miért a veszélyes és nem az elit szót használom. Aránylag sok yardot engedélyeznek, viszont nagyon keményen büntetnek labdaszerzésekkel. A liga egyik legjobb turnover mutatójával rendre ők büszkélkedhetnek és sok meccset döntött el a védelem egy-egy nagy játékkal az elmúlt években. Minden szinten találunk klasszis játékost, akik remekül dolgoznak együtt. Itt is megfigyelhető a folyamatosság évek óta.

A védőfalban Chris Jonest emelném ki, szerintem az egyik legjobb fiatal védőfali játékos, iszonyatos atletikussággal és pass rush képességekkel. A linebacker egység vezére Derrick Johnson, aki évek óta az egyik legjobb belső linebacker, persze akkor, ha egészséges. A Justin Houston-Dee Ford-Tamba Hali trión, bár az NFL egyik legveszélyesebb egysége gyengülni látszik, Hali „öregedése” okán. Houston a Von Miller, Khalil Mack nevével fémjelzett elit védőkaszthoz tartozik, továbbá a fiatal Ford is folyamatos fejlődést mutat és mára kompetens társa Houstonnak. A hátsó alakulatban Eric Berry kiesése fájó, hiszen posztjának egyik legjobbja, de a Chiefs már korábban is bemutatta, hogy Berry nélkül is képesek kompetens safety játékot a pályára tenni. Marcus Peters sokak szerint a legjobb fiatal szélsőhátvéd, aki olyan labdaérzékkel rendelkezik, mint nagyon kevés védő, egyben képes egymaga egy-egy meccset megfordítani vagy lezárni. Papíron nem cseng jól a hátsó védelmi alakulat Peters és Ron Parker mögött, Berry hiányában, de mivel az egyik legjobb defensive back edző dolgozik Kansasban és támogatja őket a konzisztens pass rush, nem szabad meglepődni a vártnál jobb hátsó játékon.

Speciális egység

A speciális egység kapcsán elég Dustin Colquitt és Hill nevét beírnom, és a kevésbé jártas NFL drukkerek is érzik a csapatrész erősségét. Dave Toub edző neve már kevesebbeknek cseng ismerősen, de nézzen utána bátran bárki, ahol ő megjelenik, ott remek teljesítmény jön ki rendre.

Edzői stáb

Andy Reid neve többször elhangzott már, őt általában a legjobb vezetőedzők között tartják számon. Legendásan alapos figura, iszonyat részletesen elemez, készül minden ellenfél ellen. Egyben head coack és ő hívja a játékokat a támadóoldalon, híresen nagy munkabírású és nagy tapasztalatú edző. Bob Sutton a védelmi koordinátor, aki a már említett agresszív, nyomáson és labdaszerzéseken alapuló védelmet irányítja korát meghazudtoló frissességgel. Dave Toubról fentebb írtam már, Matt Nagy támadókoordinátor túl sok szót laikusként nem érdemel, mert ugye valójában Reid viszi az egységet, de egész biztosan komoly tudású ember lehet. Várhatóan ő is szép NFL karriert futhat be, elég csak megnézni milyen jól alakul az előző Chiefs koordinátor Doug Pederson helyzete a Philadelphia Eagles vezetőedzőjeként. Emmitt Thomast emelném még ki, hamár a secondary kapcsán részleteztem a munkásságát.

Tipp

Az idény előtt is is komoly szezont vártam a Főnököktől, de ezzel a nyitással akár a tavalyi 12-4 megismétlése is elképzelhető. Várhatóan végig versenyben lesznek a roppant erős AFC West trónjáért, a rájátszásos egy hét pihenőidőért és végre egy hosszabb playoff menetelésért. Persze ehhez lesz még egy-két szava a Denver Broncosnak vagy akár az Oakland Raidersnek is…

Csögley Roland

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS