L.A. Rams – Fisher után szabadon!

A Kosok előbb székhelyet váltottak, aztán edzői stábot, mi ez, ha nem teljes újjáépítés? Sokat vártak rá a Rams szurkolók, hogy Jeff Fisher végre eltűnjön a képből, ez idén megtörtént. Az új vezetőedző Sean McVay lett, aki a legfiatalabb ezen a poszton a maga 30 évével. Új vezetőedzőhöz új koordinátorok is dukálnak, a támadó oldalra Matt LaFleur, míg védőoldalra a rutinos Wade Phillips érkezett. Pofásnak tűnik az új stáb, lássuk, mi van a konyhájukban!

Sean McVay és Matt LaFleur első számú feladata az lesz, hogy a tavalyi 1/1-es irányítóból, Jared Goffból és a tavalyi ligautolsó támadósorból NFL-re kész egységet tákoljanak össze. Nem kis kihívás, de szerintem nekik sikerülhet. Biztos vagyok benne, hogy már idén egy teljesen új Rams támadósort fogunk látni, Goff előszezon játékán már látszik az előrelépés, de ez igaz valamelyest az egész offense-re. A Rams vezetői nem csak az oldalvonal mellé, hanem a pályára is akartak Goffnak barátokat szerezni, ennek eredménye, hogy Los Angelesben folytatja a két korábbi Bills elkapó, Sammy Watkins és Robert Woods, akik mindjárt a Depth Chart elején találták magukat (aminek fényében még viccesebb Tavon Austin szerződése). Remek játékosok, nem kell bemutatni őket, és nagy segítségére válhatnak Goffnak, feltéve, hogy egészségesek tudnak maradni. Azért ezzel akadt gondjuk, kevés biztosító kötne velük magas összegű sportbaleset biztosítást. Austinnak még a 3. hely sem biztosított, mert a harmadik körös újonc, Cooper Kupp kifejezetten jól játszott eddig.

Az összekötőknél Lance Kendricks távozása után igazán csak Tyler Higbee maradt, aki még nem mutatta meg miért van az NFL-ben, érkezett mellé egy újonc Gerald Everett személyében, akiben egyelőre többnek tűnik a potenciál, de igazán kész játékos nincs ezen a poszton. Persze a legjobb babgulyásban is van egy kis fonnyadt zöldség.

A futóknál természetesen Todd Gurley az arc, persze neki is többet kellene mutatnia a tavalyi játékánál, ami ugyan nem kizárólag rajta múlik, de lássuk be, ő sem volt csúcsformában. Ehhez nem ártana tehermentesíteni egy kicsit, de erre nem sok megoldás akad. Az első számú cseréje az a Malcolm Brown, aki egy 2015-ös draftolatlan szabadügynök, tehát a mélység azért hiányozhat.

A támadófal viszont sokkal jobban néz ki, mint tavaly és ez Goff és Gurley számára is biztató lehet. A méretes csalódásnak könyvelt Greg Robinson ment, ugyanakkor az idősödő, de még mindig kiváló Andrew Whitworth jött a baloldalra, micsoda kontraszt! A másik szélen Rob Havenstein fejlődhet tovább, belül pedig a Rodger Saffold, John Sullivan, Jamon Brown trió ügyeskedhet, nem néz ki ez olyan rosszul.

Védőoldalon leginkább az foglalkoztathatja a Rams szurkolókat, hogy fog-e játszani a liga egyik legjobb védője, Aaron Donald. A kiváló defensive tackle nagyon szeretne az NFL legjobban fizetett védője lenni, amire egyébként rá is szolgált, viszont az álláspontok a hírek szerint nem nagyon közelednek egymáshoz. Egyesek szerint ezért Donald akár alapszakasz meccseket is kihagyhat, bár csodálkoznék, ha ez bekövetkezne, szerintem az idénynyitóhoz közel bejelentik majd a megállapodást. Az új koordinátor, Wade Phillips köztudottan 3-4-es védelmet preferál, így a korábban a 4-3-as alapfelállást játszó játékosoknak hozzá kell szokniuk valami újhoz, például Donald is defensive end lehet az új sémában, ami elvileg nem fekszik az alkatának, de én biztos vagyok benne, hogy így is aprítani fog, mert egyszerűen azt tudja. Manapság a két alapséma (4-3, 3-4) között nincs már nagy különbség, szinte mindegyik csapatnál valamilyen hibrid felállás létezik, szerintem Phillips megtalálja majd mindenkinek a helyét. Michael Brockers lehet a nose tackle, míg Ethan Westbrooks lehet Donald párja, miután sajnálatos módon Dominique Easley újra térdsérülést szenvedett és kihagyja a szezont. A legutóbb Detroitban szereplő Tyrunn Walker hasznos tagja lehet még a rotációnak.

A linebacker sort középen a kiváló Mark Barron-Alec Ogletree duó képviseli, a széleken pedig Robert Quinn és a Philadelphiából átköltöző Connor Barwin siettetheti az irányítókat. Ők négyen komoly fejtörést okozhatnak bármelyik támadósor számára, a liga egyik legjobb ilyen egysége lehet ez. A mélység azért itt sem tökéletes, bármilyen sérülés komoly veszteségeket okozhat.

A hátvédsorban tavaly voltak gondok és nem tudni, hogy idén mire is lehet számítani majd ezen a téren. Trumaine Johnson is tud jobb lenni, de ő azért stabil kezdő, bár nem adtak neki most sem hosszú távú szerződést, ismét franchise tag alatt játszik. Ha Phillips rendszerében is jó lesz, akkor jövőre már megfizethetik. Vele szemben E.J. Gaines sem a legjobb szezonját futotta, bele is került a cserébe, amelyben érkezett Watkins a Billstől. Helyette Kayvon Webster kezdhet, de Nickell Robey-Coleman vagy Troy Hill is bevetésre vár, igaz Hillnek az első két meccset ki kell hagynia eltiltás miatt. Középen Lamarcus Joyner és Mo Alexander söprögethet, de hamar szerephez juthat a 3. körös újonc, Josh Johnson is.

A speciális egységben nem történt változás, Johnny Hekker még mindig a liga egyik legjobb puntere, a mezőnygóloknál pedig továbbra is Greg Zuerlein rugdossa majd a disznóbőrt.

Ahogy az elején mondtam, egy teljesen új Ramst fogunk látni 2017-ben. Szerintem a támadók sokat fognak fejlődni, főleg a passzjátékban várok nagy előrelépést, aminek azért halvány nyomait már lehetett látni az előszezonban. A védelem számomra nagyobb kérdés, a kezdő front seven erősnek tűnik, de ha egy-két ember kiválik, már nem fest olyan jól a kép, miközben a hátvédsor igazi fekete bárány, főleg rajtuk múlhat, hogy a védelem a liga első vagy második felébe fog-e tartozni. Összességében azért egy csoportgyőzelem óriási meglepetés lenne, de szerintem a rájátszás is bravúrkategória még ennek az újra formálódó csapatnak. Azt gondolom, hogy egy 50% körüli mérleggel és hozzá biztató játékkal már elégedettek lehetnének a szurkolók, amiből aztán jövőre már bármi is lehet.

Barcsik Norbert

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS