Magyar a pályán!

First Down: Üdvözlöm riportalanyomat, Jánvári Viktort! Szia, ugye jól tudom, hogy hivatalos minőségben vettél részt a londoni Baltimore Ravens – Jacksonville Jaguars NFL mérkőzésen?

Jánvári Viktor: Szia, Zoli! Igen, a londoni NFL mérkőzések kiegészítő egységeit a BAFRA (British American Football Referees Association, www.bafra.info) biztosítja a mérkőzések alkalmával, ez a brit amerikai foci bírói szervezete.

FD: Oh, ezek szerint Te magad is tag vagy?

JV: Igen, tízévnyi hazai játékvezetői pályafutás után (www.mafsz.org) az életem úgy alakult, hogy Angliába költöztem a családommal, de az amerikai foci iránti elhivatottságomat nem adtam fel. A brit bírói szervezet tárt karokkal fogadott és nagyon jó a kapcsolat, sok meccsen voltam, sőt egyetemi kisdöntőt is vezethettem fehérsapkásként tavasszal.

FD: A hivatalos bírók ugye amerikaiak?

JV: Persze! 🙂 Bennünket az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettünk a meccs előtti bírói konzultáción, a nyolc tengerentúli kolléga profi módon a feladatokat elosztva készült a mérkőzésre, hogy gördülékenyen menjen a meccs. Közülük heten a gyepen voltak, egy pedig a lelátón videó bíróként tett szolgálatot.

FD: Mi volt pontosan a pozíciód, hogy volt elosztva a brit csapat?

JV: Egyrészt a „chain crew”-t adta, ami a 10 yardos lánccal és a kísérlet számát jelző dobozzal való foglalatosság, az első félidőben a vendégcsapat oldalán. Én ennek tükrözésében a hazai oldalon a 10 yard végén a „first down”-t jelző rúddal voltam, külön a földre fektetett kiemelt nyíl alakú sállal, hogy kiemelten láthassák a játékosok, mikor érik el a kötelezően megteendő távolságot. Az egység egy másik része a technikai dolgokban segédkezett, írták a büntetéseket, cipelték a lejátszókat vagy a fehér sapkás referee, Pete Morelli kommunikációját segítették.

FD: Voltál már sok magyar és angol meccsen, ment irányodba játék? Éreztél különbséget a többihez képest?

JV: A játék piszok gyors! Rögtön az első támadó játékhívás – egy rövid passz – az oldalamra jött, gyorsan hátrálnom is kellett, nehogy a forgalomban leütközzenek. Én sem vagyok kicsi darab, de a profi játékosok bőven ütik a 190 cm-es átlagmagasságot, 110 kilogrammot, és ehhez képest félelmetes sebességgel közlekednek. Úgyhogy két másodperc alatt összekaptam magam, mert bár számítottam rá, de ott aztán újra tudatosult, hogy ez egy teljesen más világ, egy új típusú kihívás.

FD: Akkor ezek szerint a Jaguars oldalán maradtál végig? Volt valami kommunikáció Feléd az oldalvonalról?

JV: Az első félidőben igen, aztán, mint az NFL-ben szokásos (bár nekem ez újdonság volt), helycserével átjutottam a Ravens oldalára, követve a játékvezető kollégát. Sok minden nem jutott nekem, egyszer megkérdezték, hogy nem túl sok-e a káromkodás? Ugyanis főleg a védőkoordinátorok helyezkedtek mögöttem és nem fogták vissza magukat a fiúk. Másodjára érdeklődtek, hogy mi a foglalkozásom, – ugyanis az oldalvonali segítségek, labdaszedők mind angol csapatokból voltak (edzők és játékosok, vegyesen), én közöltem, hogy játékvezető vagyok és ezt nyugtázták.

FD: Megkedvelt játékosok, játékélmények?

JV: Az első Marcedes Lewis TD előtt is kedveltem az összekötőt, többször volt a Fantasy csapataimban, és majdnem végigkövethettem a pontszerzést, de a rúd megkerülése közben egy pillanatra szem elől vesztettem, csak konstatálni tudtam a TD-t. Paul Posluszny-t nevezném még meg, ő sokszor kijött az oldalvonalhoz és a koordinátorával egyeztettek. És volt egy játékos, aki mellett eltörpültem, Calais Campbell, aki ezen a meccsen nagyon odatette magát, sack-et és fumble-t hozott össze. A másik oldalról a második félidőben az atomfáradt, már őszülő szakállas Terrell Suggs jött az oldalvonalhoz és kért két snap pihenőt védőkoordinátorától. A rezzenéstelen arcú John Harbaugh is meg fog maradni emlékeimben a fake puntnál (imitált rúgás, trükkös játék), szerintem előre látta a játék katasztrofális bekövetkeztét. A játékosokkal egyébként a hotelben is összefutottunk néhányszor. Valamint volt egy Blake Bortles futás felém…

FD: Hehe… és mint ex-játékos megmondanád, hogy egy aránylag vékonyabb kivitelű Bortles-en meg tudnád-e csinálni a szerelést?

JV: Haha, minden bizonnyal rosszul jönnék ki belőle.

FD: Szerepelsz valamely kiemelt képanyagban?

JV: Nem tudok róla.

FD: Akkor meglepnélek egy összefoglalóval! 1:16-nál az Jánvári Viktor? https://www.youtube.com/watch?v=JuPUTlYWYjo

JV: Na, erről beszéltem, a nyíl alakú sál, ami jelzi a first downt!

FD: Esetleges következő alkalom, amikor láthatunk?

JV: Október 22-én a Twickenham Stadiumban az Arizona Cardinals – Los Angeles Rams mérkőzésen, valahol…

FD: Köszönöm az interjút és csókoltatom Drága Családodat!

Dr. Pongrácz Zoltán

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS