Meddig tart még a balszerencse?

A tavaly még San Diego Chargers 5-11-es eredménnyel zárta a 2016-os szezont, ezután elküldték Mike McCoy vezetőedzőt, annak ellenére sem volt maradása, hogy rengeteg sérültje miatt a csapat korántsem optimális összetételben játszott. A 2017-es szezont már Los Angelesben kezdi a franchise, miután megkapta az engedélyt a költözésre. Papíron egy ígéretes gárdáról beszélhetünk, de rengeteg benne a kérdőjel, illetve egyre inkább úgy fest, hogy valamiféle átok ül rajtuk, mert ennyi sérülést és ennyi szoros vereséget kevesen tudnak felmutatni az utóbbi években. Bezzeg nekik a kettő együtt is megy… Szinte a teljes edzői gárda megújult, relatív stabil a játékoskeret, érdekes lesz látni, hogy vajon a Denverbe távozott McCoy-jal volt a fő probléma vagy sem.

Támadók

A támadóoldalon Philip Rivers-szel kell kezdeni a bemutatást, hiszen ő az egység motorja és a liga egyik meghatározó irányítója az elmúlt 10 évben. Sohasem sikerült nyernie semmit, de rendre remek statisztikákkal és komoly elismerésekkel zárja az idényeket.

A lényeges posztokon komoly segítsége van, továbbra is számíthat Antonio Gates-re, illetve Hunter Henryre tight end pozícióban, Keenan Allenre és Travis Benjaminra elkapó poszton, valamint Melvin Gordonra futó szerepkörben. A névsor veretes, de amíg a támadófal nem áll össze rendesen Rivers előtt, addig nehéz elképzelni, hogy valami komolyat tud alkotni. Márpedig a fal nem igazán áll össze a jelek szerint. A holtidényben elengedték King Dunlapot és D.J. Flukert, hozták Russell Okungot, és draftolták Forrest Lampet és Dan Feeney-t, mind-mind a javulás jegyében, de eddig nem igazán látszik az előrelépés. Persze nem segít, hogy Lamp sérültlistán van (említettem már az átkot?), hogy Feeney harmadik körös létére nem tudott a kezdőposztra odaérni, és hogy a korábbi újoncreménység, Max Tuerk is képtelen előrelépni. Azt gondolom, hogy erős védelmek és jó passz siettetés ellen a Russell Okung – Matt Slauson – Spencer Pulley – Kenny Wiggins – Joe Barksdale kvintett lehet a visszahúzó faktor Rivers és a Chargers számára.

Védők

A védelem John Pagano 3-4-es sémájáról állt idén át Gus Bradley vezetésével a Seattle-ben használt 4-3 under sémára. Emberanyag tekintetében jól állnak ezen az oldalon, de kérdés, hogy milyen gyorsan sikerül hatékonyan elsajátítani ezt a komplex sémát. Joey Bosa és Melvin Ingram az egyik legjobb pass rusher duó lehet a ligában, és ha összeáll a védőfal közepe, akkor a front seven igencsak erős lehet. A hátsó védelmi alakzatban a Casey Hayward – Jason Verrett páros szintén a legjobb szélsőhátvédek közé érhet be és a Jahleel Addae – Tre Boston – Desmond King safety trió is igen ígéretesnek tűnik. Papíron betonkeménységű lehet az egység, de biztosan kell még nekik pár meccs, amíg teljes erővel tudnak az új sémában játszani.

Speciális egység

A speciális egység fiatal és tapasztalatlan, Drew Kaser punter, Mike Windt long snapper és Younghoe Koo várhatóan nem lesznek meghatározói a sikereknek, jóval inkább az első két forduló alapján a vereségeknek.

Edzői stáb

Anthony Lynn rakétaszerű tavalyi felívelés (futóedző, támadókoordinátor, vezetőedző) után érkezett a Buffalo Bills-től. Rutinos stábot sikerült összeállítania, így elvileg „csak” vezetnie, motiválnia és egyben tartania kell a társaságot, de persze ez nem lesz egyszerű feladat. Ken Whisenhunt személyében maradt a régi támadóedző, így nagy valószínűséggel a séma is. Jó a kapcsolata Rivers-szel és szép számokat értek el korábban együtt, vélhetően ezért is maradhatott a helyén. Rutinos ex-head coachról beszélünk, aki valószínűleg egyedül, komoly szabadsággal viszi a támadósort. Gus Bradley egy erősebb vezetőedző zakóból érkezett a csapathoz a Jacksonville Jaguarstól, de ettől még jó megoldás lehet védelmi koordinátorként, hiszen korábban a védelmi szakértelme miatt lett belőle főnök.

Tipp

Papíron nagyon veszélyes gárda a Chargers, de roppant kemény az AFC West, már kezdésként buktak két szoros meccset és még csak most következik a csúcsformában rajtoló Kansas City Chiefs. Be kell indulniuk, ha komolyak a rájátszásos céljaik, mert ez a csoport nem úgy fest, mint amit hozni lehet egy novemberi-decemberi feltámadással… Egyelőre a csoport utolsó helyére várom őket.

Csögley Roland

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS