Melyik futó végez a legtöbb yarddal?

Számos klasszis running back teljesítményt látunk idén, a passzjáték felerősítése mellett a futásokra is különös figyelmet fordítanak a csapatok, ami nem csoda, hiszen ezek is megkönnyítik a légi támadásokat. Az MVP címre is esélyesnek tartják Todd Gurley-t, de Zeke Elliott is remekel, illetve az elmúlt hónapban felzárkózott melléjük az újonc Saquon Barkley. Vajon a számok alapján ki lehet a legjobb idén?

Jelenleg Elliott áll a legtöbb yarddal, 1262-nél tart ami nem csoda, hiszen őt foglalkoztatták a legtöbbet, 268 labdacipelésnél tart. Gurley is átlépte az 1200 yardot (1203) úgy, hogy kicsivel kevesebb carry-t (244) kapott. Az újonc Barkley a harmadik RB akinek a neve mellett négy számjegyet találunk, ő 1124 yarddal segítette a Giants támadósorát. Persze az a lenyűgöző ezekben a játékosokban, hogy az elkapásokból is kiveszik a részüket, számos WR elbújhat mellettük. Ebben Barkley a legjobb, ami nem is csoda, hiszen a szezon elején volt olyan mérkőzése amikor 14 elkapást mutatott be és ebben az időszakban inkább a játék ezen elemében tudott hatékony lenni. A 629 elkapott yardjával a negyedik a futók között Christian McCaffrey, James White és Tarik Cohen mögött. Gurley (504) és Elliott (502) közel azonosan áll. A scrimmage yardok pedig így néznek ki:

  1. Zeke Elliott: 1764
  2. Saquon Barkley: 1753
  3. Todd Gurley: 1707

Valóban elit számok. A futásonkénti átlagban Barkley a legjobb (5,4 y/c), de természetesen Gurley (4,9) és Elliott (4,7) száma is kimagasló. Az eredményességben Gurley viszi a prímet, a 19 touchdownja (15 futott + 4 elkapott) szinte extrémnek számít, de Barkley (9+4) és Elliott (6+3) is gyakori vendég az end zone-ban. A 100 yard feletti meccsek tekintetében Elliott van az élen, hiszen hét ilyen mérkőzést produkált, míg Gurley (ő a 200 yardot is át tudta lépni) és Barkley hatot. Fontos a konzisztencia is, így az Excel segítségével szórást is számoltam:

  1. Zeke Elliott: 37,9
  2. Saquon Barkley: 45,9
  3. Todd Gurley: 46,9

Pongrácz doktor szent meggyőződése, hogy James Conner jobb és hasznosabb, mint Barkley, nála ez az érték 44,9-t mutat, a számai pedig a TD-k kivételével elmaradnak. Ezt akkor meg is beszéltük.

Nemcsak a konzisztencia fontos, hanem a nagy játékok is, ebben pedig az idei 1/2-es választott az ász. Neki van a ligában a legtöbb 20 és a 40 yard feletti futása a ligában. Előbbiből 14-et, utóbbiból hatot tudhat a magáénak. Azért is különleges ez, mivel Elliottnak „mindössze” egy 40 yard feletti futása volt Gurley-nek pedig egy sem. A labda megtartása sem okoz gondot a Giants és a Rams sztárjának, hiszen egy fumble sincs a nevük mellett, ellenben Zeke barátunk már négyszer elhagyta a játékszert.

A Pro Football Focus-nál Barkley a király, 89,3-as pontszámmal az élen áll a futók rangsorában. Érdekesség, hogy egy másik újonc, Nick Chubb van a második helyen. Todd Gurley a 14-dik (78,4), Zeke Elliott pedig a 24-dik (73,1) a rangsorban. Közelebbről is megvizsgálva a PFF számait egy dologból látszik Barkley-n, hogy újonc, ez pedig a passzblokkolás. Több gyenge osztályzatot is kapott, ami nem is csoda, hiszen számos rookie szenved a játék ezen elemében. A futásban és az elkapásokban azonban elit, így nem véletlen az első helye. Gurley kiegyensúlyozottabb, igaz ő az elkapásokban kicsit gyengébb. Elliott Barkley-ra hajaz a gyengébb blokkolójátékával.

Vessünk egy-egy pillantást a futóink játékstílusára és lássuk a részletes értékeléseket is:

Todd Gurley

A C és a RG között alkalmazzák a legtöbbet, ahol 5,4 yardos átlaggal fut és 8 darab 10 yardnál hosszabb játéka volt már itt. Ezen kívül közel azonosan alkalmazzák minden irányba, egyedül a left tackle és a tight end között fut valamivel kevesebbet. A LG és a LT között a legsikeresebb, ahol 6,4 futásonkénti átlagot tudhat magáénak.

762 snapet töltött eddig a pályán, amelyből 83-szor a slotba, 19-szer pedig az oldalvonal mellé állították fel. Egyértelmű, hogy bízik McVay Gurley kezeiben is.

Zeke Elliott

Természetesen Elliottot is gyakran alkalmazzák a center és a guardok között, de ő meglepően sokat fut a tight endek külső válla felé. Azért is érdekes ez, mert magához képest itt a leggyengébb, a legnagyobb átlagot (5,5) pedig akkor hozta amikor a RG és a RT között vágott neki a védőknek.

Ő a 784 snapjéből 4-t visszahordóként töltött, a slotban 35, az oldalvonal mellett pedig 14 alkalommal kezdte meg a snapet.

Saquon Barkley

Barkley-nál látjuk a legextrémebb képet. Látszik, hogy neki van a leggyengébb támadófala, amelyen ráadásul többször is változtatnia kellett Pat Shurmurnak. A C és a LG között mindössze 2,2 yardos átlagot produkál, a LT és a TE között pedig 9,5-t. Durva. Általánosan elmondható róla, hogy a fal mindkét széle felé hatásosabb játékra képes, mint középen.

Barkley 674 snapet kapott, ebből kétszer visszahordóként. Őt helyezték el a legváltozatosabban, egyszer fullbackként kezdte meg az adott játékot. Ő valamivel kevesebbet állt fel WR pozícióban, hatszor indult a slotból, 28-szor pedig az oldalvonal mellől.

Összegzés

Három extraklasszis running backkel van dolgunk, akik nemcsak a posztjukon kimagaslóak, de a liga legjobb játékosai közé tartoznak. Ha nem jön közbe semmi sérülés, akkor még hosszú ideig az NFL elit játékosai között maradhatnak, hiszen nemcsak a képességeik, hanem a fizikai felépítésük (kb. 6’0″ magasság, 220-230 lb tömeg) alapján is alkalmasnak tűnnek erre. Todd Gurley-nek van a legnagyobb tapasztalata, a negyedik szezonját tölti a ligában. Egy idény kivételével végig remekelt, az ő játékára is komoly hatással volt Sean McVay, aki az elkapásokra is sokkal többet kezdte el használni. Valóban az idei év egyik sztárjátékosa, de érzésem szerint vannak nála jobbak is, nálam nem ő lenne az MVP. Volt egy-egy gyengébb mérkőzése, ez pedig könnyen a legértékesebbnek járó címbe kerülhet. Talán Zeke Elliott a legsokoldalúbb játékos ebből a felsorolásból, ráadásul sokkal keményebb stílusa van mint azt sokan gondolják, akár emberrel a hátán is képes még yardokat haladni. Kicsit gyengébb az elkapások tekintetében, de ez is csak relatív, hiszen itt is hozza azt a szintet amit egy futótól várnak. A fumble gondja viszont valós, az idei 4 rendkívül soknak tűnik. Saquon Barkley még újonc, így neki van a legnagyobb plafonja, ráadásul szezon közben is tudott változtatni a stílusán. Kezdetben túl sokat kereste a nagy játékokat, emiatt több futást is elrontott és számos alkalommal is a big play-ek nyomták fel a statisztikáit. Az idő előrehaladtával azonban lecsökkentette a negatív yardos play-eket, de a hosszú futásai is megmaradtak.

A statisztikáknál maradva Elliottnak és Barkley-nak lehet a legnagyobb esélye arra, hogy a legtöbb yarddal zárjanak. A Rams már a rájátszásban van és egy idő után tudat alatt is ügyelni fognak a játékosok a sérülés elkerülésére, ráadásul a cserék is egyre több lehetőséget fognak kapni. Elliott 431, Barkley 538, Gurley pedig 335 yardot futott az elmúlt 4 mérkőzésen. A trend alapján tehát azt gondolom, hogy Gurley inkább a rájátszásban villoghat. Ha akkora segítséget kap Barkley mint az elmúlt hónapban, akkor neki lehet a legnagyobb esélye a top yardmennyiség eléréséhez, ellenkező esetben viszont Elliottot tartom erre a legesélyesebbnek. Egy azonban biztos, sok szép játékkal fognak minket még megajándékozni minket ezek a futók. Ti hogy látjátok, szerintetek melyik futónak lesz a legtöbb yardja idén?

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS