Merre tart a Kalózok hajója?

Röviden tekintsük át a Tampában történt változásokat, majd következzék egy-egy jóslat a 16 mérkőzés végkimenetelére.

Támadók

Irányító: Jameis Winston fejlődött újoncszezonjához képest, nem érkezett meg nála a gyakori sophomore slump (másodéves visszaesés). Kortársa, Marcus Mariota szerintem előrébb tart, de ettől még Winston is jó úton jár. A korábbi FSU játékost tartják az NFL leginkább „streaky” irányítójának, ha éppen megy neki a játék, akkor a legnagyobbakat idézi, viszont ha egy-egy „cold streakben” képes durván ritmuson kívüli ragadni, ilyen jönnek az ostoba fumble-ök. Le is nyilatkozta a Bucs edzői stábja, hogy dolgoznak azon, hogy a rossz sorozatok ritkábban kerüljenek elő és minél rövidebb ideig tartsanak. Az első számú csere, Mike Glennon Chicagóba igazolt, ahol kezdőjátékos lehet. Én annyira nem vagyok negatív véleménnyel Glennonról, mint sokan, sőt szerintem átlagos kezdőszintet tudna hozni egy Air Coryell alapú rendszerben kompetens támadókoordinátorral. Ugyanakkor Chicagóban egy Dowell Loggains nevű igen rossz támadókoordinátor dolgozik, a rendszerére pedig a katyvasz a legjobb kifejezés, amit tudok használni. Glennon hiányában Ryan Fitzpatrick lesz Winston helyettese, ha be kell állnia, az a rájátszásba kerülhet.

Futó: Itt már nem ilyen fényes a helyzet. Doug Martinnal nem sok jó dolog történt a 2016-os szezonban, összesen 8 meccsen játszott, azokon is szarul. Mellette volt egy elhúzódó sérülése és kapott egy 4-meccses eltiltást, mert megsértette az NFL drogpolitikáját, ebből ráadásul 3 meccs áthúzódik a 2017-es idényre, ennek megfelelő eltiltott listán van jelenleg. Első számú cseréje Charles Sims, aki szintén nem az egészségéről híres, ráadásul neki is pocsékul ment a játék 2016-ban. Dirk Koetternek még Atlantából spanja Jacquizz Rodgers, aki beugróként viszont jól teljesített, olyan mennyiségű labdacipelést bírt el, amit nem gondoltam volna. Hálából 3 évre vissza is igazolta őt Jason Licht vezérigazgató. Peyton Barber kapott még szerepet draftolatlan újoncként, összességében nem tűnt reménytelennek. A Todd Monken koordináta támadósorban nincs feltétlen szükség fullbackre, végül Alan Cross felfért a rosterre, tavaly 14 meccsen kapott szerepet, átlagos játékos a posztján, ha szükséges TE posztról is tud indulni.

Elkapó: Vincent Jacksonnak lefőtt a kávé, Russell Shepard pedig Carolinába szerződött. Érkező oldalon DeSean Jackson neve tűnik fel, aki tökéletes pár lehet a zseniális Mike Evans mellé. Ugyanakkor mélység nincs igazán a keretben, elvégre Evans és Jackson után Adam Humphries és Bernard Reedy következik. Ezen hivatott javítani a 3. körös újonc Chris Godwin, akinél kíváncsian várom, hogy milyen gyorsan veszi fel a liga ritmusát, illetve fog-e játszani a slotban, vagy csupán szélső elkapóként lesz Evans és Jackson cseréje.

Tight end: Mivel Winston előszeretettel használja a tight endeket (ezért nem annyira hangsúlyos a WR3 ebben a csapatban) és ráadásul itt Cameron Brate és Luke Stocker személyében meg is vannak. Brate évről évre jobb számokat hoz elkapásban, Stocker pedig blokkolásban tartozik a liga élvonalába. Nem mellesleg két hatalmas potenciálú újonc is felfért az 53-as keretre O.J. Howard és a kanadai Anthony Auclair személyében.

Támadófal: Donovan Smithről, az egykori Penn State LT-ről a 2015-ös draft előtt az volt a vélemény, hogy a vakoldalra nem elég atletikus, erős oldalon vagy guardként viszont jó játékos lehet. Ehhez képest eddig mindhárom szezonját baloldali tackle-ként játszotta le, nem jól. Mondjuk ilyen előzetes scouting reportok után ritkán válnak be az NFL csapatok kísérletei (igen-igen, tudom, hogy Cordy Glennről is ez volt az előzetes vélemény). Az előző holtidény ligaszinten leginkább agyelhajítós igazolása volt J.R. Sweezy, brutálisan rossz játékosról van szó, aki 6,5 millió dolláros fizetést kap éves átlagban, viszonyításképpen Josh Sittonnél ez a szám 7 millió, Richie Incognitónál meg 5,25. Hogy szép legyen az élet Sweezy az egész szezont sérültlistán töltötte, a helyén Kevin Pamphile legalább kevés pénzért volt ugyanolyan borzalmas, most állítólag Pamphile lesz a bal-, Sweezy a jobbguard, a Ali Marpet pedig bemegy centernek. Visszaigazolták az eddig kezdőcenterüket, Joe Hawleyt is 2 évre, átlagos játékosnak számít ligaszinten, nem is került sokba. Elvileg ő és Evan Smith lenne a két cserejátékos a fal belsejében, nem feltétlen rosszabbak, mint a kezdőguardok. Demar Dotson képviseli az állandóságot a Buccaneers falában, a 31 éves játékos évről évre hoz egy igen magas szintet az OL jobbszélén. Összességében a támadófal szélén problémás a mélység, belül ez adott, ellenben tackle poszton Leonard Wester és Caleb Benenoch van a rosteren, bár Pamphile is tud a fal szélén játszani.

Védelem

Védőfal: Akeem Spence Detroitba távozott, a helyére érkezett Chris Baker Washingtonból. Baker alkatához képest meglehetősen fürge, jó igazolásnak gondolom a klasszis Gerald McCoy mellé. Sealver Siligát visszaigazolták, így Clinton McDonalddal kiegészülve a rotáció is rendben van. Ráadásul Channing Ward személyében akad még egy olyan játékos is, aki játékszituációtól függően állhat fel a fal szélén vagy belsejében. Izgalmasabb kérdés, hogy mi Jason Licht szándéka a védőfal széleivel. Egyedül Robert Ayers nyújtott elfogadható teljesítményt a tavalyi szezonban az ő helye biztos. Szintén biztos a helye William Gholstonnak, akinek egy gyengén sikerült szezon után is bizalmat szavazott a vezetőség. A harmadik biztos tag Noah Spence, akinek az újoncidénye nem volt éppen kimagasló, de védőfalembereknél a harmadik év szokott vízválasztó lenni, addig élvezni szokták a bizalmat. Ryan Russell-lel és az imént említett Warddal teljes a rotáció itt, nem valami minőségi egység, Jacquies Smith van még sérültlistán, ő így az első 6 meccset biztosan kihagyja.

Linebacker: Lavonte David a legnagyobb vesztese annak, hogy Mike Smith lett a védőkoordinátor. A védelem összességében előrelépett, David viszont nem tud annyira tündökölni Smith sémájában, más feladatokat kap a gyenge oldali linebacker, mint korábban. Jelenleg ő a liga legjobban kereső „Willje”, ami nem arányos a teljesítményével. Az én agyamon átfutott, hogy egy megfelelő ajánlat esetén elcserélik (6 millió dollárt lehetne így spórolni). Maga a szerződés egyébként okosan van strukturálva, a 2017-es szezon után már úgy lehet kirúgni, hogy nem marad utána halott pénz. Kwon Alexandert én személy szerint túlértékelt játékosnak tartom, túl sok szerelés vét el, így pedig nem lehet jobb egy átlagos linebackernél. A harmadik tavalyi kezdő Daryl Smith helyén az eddig leginkább special teamben szerepelő Devante Bond fog játszani. A cserék közül meg kell említeni a 3. körös Kendell Beckwithet, aki már az LSU-ban csapattársa volt Alexandernek, vele hosszú távon valószínűleg kezdőként számol Mike Smith. Rajta kívül Adarius Glanton és Cameron Lynch teszi teljessé a névsort, nekik elsősorban a speciális egységben lesz dolguk.

Safety: Nem ez a poszt a védelem erőssége. Bradley McDougald Seattle-be távozott, érkezett J.J. Wilcox Dallasból, továbbá 2 éves szerződéssel visszaigazolták az élete legrosszabb szezonja után lévő Chris Contét, valamint a napokban csaptak le a Denverből kirakott 3-szoros Pro Bowler T.J. Wardra. Rajtuk kívül van még Keith Tandy és a 2. körös újonc Justin Evans van a keretben. Jelen állás szerint Ward az egyik kezdő, a másik helyre pedig Conténak és Tandynek van a legnagyobb esélye.

Cornerback: Kirúgták Alterraun Vernert, akinek annyira nem jött be a Bucs-kaland. Maradt a még mindig kitűnő Brent Grimes, de már 34 éves, mellette a pocsék újoncszezont futó Vernon Hargreaves III lenne a kezdő. Az egység mélysége megvan, Ryan Smith lenne a nickelback, Robert McClain és Javien Elliott pedig korrekt cserejátékosnak számít.

Special Team

A Jacksonville-ből szerződtetett Bryan Anger élete legjobb nettó átlagát rúgta az előző szezonban, az ő helye fix. Rúgóposzton viszont úgy tűnik, melléfogtak Roberto Aguayoval. Óriási tehetségnek volt kikiáltva, Jason Licht feltradelt érte a 2. körbe (ami rúgó esetében nonszensz), ezt újoncszezonjában úgy hálálta meg, hogy a mezőnygól kísérleteinek mindössze a 71%-át értékesítette. Mi sem jelzi jobban, hogy nem töretlen a bizalom Aguayo irányába, minthogy Nick Folk személyében Pro Bowler rúgót hoztak vetélytársnak 1 éves szerződéssel. Folk ha mentálisan rendben van, a liga élvonalába tartozik, bizonyítva ezt ki szorította az azóta már Chicagóból is kirúgott Aguayot. A long snapper helyzet érdekes, Andrew DePaola szerződése lejárt, a csapatnál volt Dax Dellenbach, aki Aguayo egyetemi long snappere volt, valamint Buffalóból leigazolták Garrison Sanbornt is. Ennek ellenére végül úgy döntött a vezetőség, hogy nem áldoznak fel rosterhelyet egy specialistára és a cserelinebacker, Adarius Glanton lesz a long snapper.

Jóslat a szezonra:

 1. @ Dolphins: Cutler az első meccsén még rozsdás lesz, Winston pedig vigyáz a labdára 1-0
 2. Bears: A Chicago secondary-je rossz, Winston célpontjai meg jók. 2-0
 3. @ Vikings: A Minnesota védőfala nagyon jó, ez a támadófalnak sok lesz, ráadásul Martin hiányában a futójáték sem fog működni. 2-1
 4. Giants: A liga egyik legjobb védőfala az óriásoké, így ők nyerik a csatát a lövészárokban. 2-2
 5. Patriots: Pontháborúra van kilátás, talán a Pats passzvédelme valamivel jobb, így behúzzák Bradyék. 2-3
 6. @ Cardinals: itt viszont alig lesz pont, hosszú a repülőút Glendale-be, így a hazai csapat nyer egy nagyjából és egészében nézhetetlen mérkőzésen. 2-4
 7. @ Bills: Buffaloban tankolós vették a figurát erre a szezonra, októberben ráadásul még annyira hideg sincs. 3-4
 8. Panthers: első csoportmeccs, ráadásul otthon, ezekre minden csapat felpörög, tavaly söpörték a párducokat, most is győzelemmel indítják a párharcot. 4-4
 9. @ Saints: Brees ellen a Mercedes-Benz Superdome-ban nehéz. 4-5
 10. Jets: a liga leggyengébb csapata ellen hazai pályán ez kötelező győzelem. 5-5
 11. Bye week
 12. @ Falcons: szabadhétről érkeznek, ráadásul Desmond Trufantnak Mike Evans a nemesise 6-5
 13. @ Packers: decemberben a tundrán egy floridai csapatnak nincs sok keresnivalója 6-6
 14. Lions: komoly meccs lesz ez a wild card helyért, hazai pályán nyer a kiegyensúlyozottabbnak tűnő csapat. 7-6
 15. Falcons: 11 napja van az Atlantának felkészükni erre a meccsre, ez dönt 7-7
 16. @ Panthers: rövid hét után utaznak Charlotte-ba, hazai pályán nyer a pihentebb csapat 7-8
 17. Saints: Kiélezett meccsen dönt a két védelem közti különbség. 8-8

Papp Gábor

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS