Merre tovább, melyik úton?

Tom Bradyvel vagy nélküle? Ez a kérdés foglalkoztatja és osztja meg a Patriots szurkolókat az idei offseason elején. Nehéz belegondolni is, hogy a tizenkettes máshol folytatja, vagy visszavonul, és nem látjuk többet. De azt is nehéz látni, hogy tudna nálunk maradni. Megpróbálom köbre járni a témát, főleg arra fókuszálva, milyen dolgok lehetnek hatással az irányítónk maradásával kapcsolatban.

Az első és legfontosabb dolog a szerződése:
Tavaly az átsrukturálás után létrejött az a helyzet, hogy idén a szezon végeztével lejár a szerződése. Viszont 2 évig még dead money keletkezik utána a fizetési sapkát tekintve, évenként 6,75 millió dollár. Amennyiben március 18-ig nem sikerül megkötni az újabb szerződést, úgy ez a két összeg összeadódik, és egy évre terheli a sapkát. vagyis 13,5 millió könyvelési költséget jelentene. Vagyis ha távozik, vagy március 18 után szerződünk vele, akkor ez az összeg mindenképp jelentkezik a kiadásaink között. Miért probléma ez?

A fizetési sapka miatt! A csapatnak idén 42 millió dollárnyi helye van, ebbe kellene úgy beleférni, hogy az idei draftoltak és év közbeni mozgásokra nagyjából elmegy 10 millió. Tehát nagyjából 32 millióból tudunk gazdálkodni. Ha megnézzük ezt az összeget, akkor látjuk, hogy ez egy valamirevaló franchise QB fizetése. Viszont nekünk Tom Brady mellett több kulcsjátékossal is dűlőre kellene jutni.

A csapat jelenlegi rostere és a fizetések itt érhetőek el

Az alábbi játékosok lesznek szabadügynökök:

Joe Thuney: a támadófalunk legbiztosabb pontja, gyakorlatilag a draftolása óta a pályán van. Idén a legjobb szezonját hozta a PFF értékelések alapján. Élete első komoly szerződését írhatja alá, kétszeres bajnok, háromszoros SB résztvevő. Semmi nem indokolja, hogy kedvezményt adjon a csapatnak. A piacon 11-15 millió/év közötti összeget is megkaphat, attól függően mekkora harc lesz érte.

Kyle Van Noy: Szintén meghatározó emberünk, a PFF statok alapján ő is élete legjobb szezonján van túl. Kijelentette, hogy szeretne végre egy komoly szerződést. Kijár neki és meg is fogja kapni. De vélhetően nem nálunk. 11-15 millió/év között kaphat ő is a piacon.

Devin McCourty: A csapat egyik vezére és nem csak a pályán, hanem az öltözőben is. Kifejezetten nehéz lenne neki adni a nagy pénzt, és ha máshol megfizetik még utoljára, akkor elképzelhető, hogy odébb áll. Egy Dolphins vagy egy Lions esetében ismerős vezető edző kezei alá kerülne és mentorálhatná fiatalokat. 6 -10 millió között kap majd, ha nem vonul vissza. Mert nála azért ez is benne lehet a pakliban, bár kijelentette, hogy még játszani szeretne. Piaca lesz, ez nem kétséges.

Jamie Collins: Nagyon jól játszott idén, főleg a szezon elején. Ezzel még egy életképes szerződést ki tud sajtolni magának. 5-8 millió körüli összeg kinéz neki és nem látom azt, hogy nálunk ennyi beleférne.

Ted Karras: A beugró center az év vége felé már stabilabb játékot tudott hozni. De azért messze nem egy Andrews szint. Viszont az idei teljesítményével elérte, hogy 4-5 millió/év körül megkínálják. Nálunk David Andrews visszatérése a kérdés, ha ő jön, akkor egy backupnak nem lehet ennyit adni. Ha viszont Andrews nem jön, lehet, inkább másik centert kellene megfizetni. Nálam Karras benne volt az offense gyengélkedésben alaposan. Nem játszott rosszul, ő ennyit tud. És erre nem építenék, pláne egy kevésbé mobilis QB-val a fal mögött, aki a középső nyomásra rosszul reagál.

Danny Shelton: A futójáték megállítása volt a fő feladata és igen fontos szerepet játszott a szezon során a védőfal közepén. Egy közösségi médiában megjelent posztjában gyakorlatilag elköszönt, ami nem is meglepő. Aligha tudunk 4-5 millió rászánni évente a jelenlegi szűkös helyzetünkben.

Elandon Roberts: Szintén egy olyan játékos, aki rotációs szerepben használható és speciális feladatokkal. Na, nem a fullback alakításaira gondolok, azok csak jól jelzik a csapat idei szezonját, hogy őt kellett bevetnünk ezen a poszton. Nem tudom mennyit érhet, de nekünk nem sokat. Máshol pedig biztosan többet adnának neki.

Adam Butler: Vele kicsit speciális helyzetben vagyunk, hiszen RFA lesz. Így tendert rakhatunk rá, ami fix fizetéssel jár. És ha valaki vinné, akkor a tender fajtájától függően, első vagy második vagy eredeti draftolt kört kell érte adni. Mivel Butler UDFA volt, így ez utóbbi annyira nem nyerő. Viszont a 2.körös tender az meg 3,1 milliós fizetést jelent. Mozgásterünk vele van, ha eredeti körös tendert kap, akkor 2 millióba fog kerülni. Viszont így nagy eséllyel elvinnék. Meglátjuk a mester, mennyire akarja megtartani. Én nagyon szeretném, hogy maradjon.

James Ferentz: Ha Karras megy, akkor őt muszáj marasztalni. Ugyanazzal a feladatkörrel, amit Karras betöltött. Tud guardot és centert is játszani, szerintem nem nagyon tudnánk olcsóbb és jobb játékost erre a feladatkörre.

Nick Folk: Megbízhatóan rugdalt, nem látom okát, hogy ne bízhatnánk benne. Gostkowski nagyon-nagyon drága lenne a helyzetünkben, így Folk ideális megoldás lenne olcsóbban.

Van 3 speciális egységben nélkülözhetetlenül fontos játékosunk:

Matthew Slater: Az egyik leader az öltözőben. Igazi vezére a csapatnak, személyiségét jól tükrözi hogy spec.teamerként is a legmeghatározóbb hang az öltözőben. Nem fiatal, de DMC megy, akkor őt én mindenképpen megtartanám. Talán már nem kérne sokat és fontos neki, hogy nálunk fejezze be. 2 millió körül már ajándék lenne. Kifejezetten erős szezonja is volt

Justin Bethel: Igazi Slater pótlás, nagyon jó lenne hosszabb távra lekötni, de kérdés ezért mennyit kellene fizetni? Lehet az ő maradása Slater távozását jelenti, pláne hogy King is felépült.

Nate Ebner: Abszolút BB kedvelt játékosainak egyike, Bethel nála is lezárhatja a Pats korszakot és King is képben a hosszabbításnál. Nagy kérdés mennyiért szeretne maradni, mert legutóbb alaposan megfizettük.

Rajtuk kívül van még Dorsett, Newhouse és Calhoun akiknek lejár a szerződése. Közülük nagyon max Calhount tartanám meg olcsón, csak azért, hogy a Van Noy, Collins távozó duó mögött legyen valaki, aki ismeri a védelmi rendszert. Főleg, mert nálam azért Hightower sem feltétlenül élné túl a nyarat.

Na most ezek fényében jól látható, hogy a rendelkezésre álló pénzünkből nem nagyon tudunk megtartani tömegével játékosokat. Butler, a 2 SpecTeam játékos és Folk valamint Ferentz az nagyjából 11 millió lesz. Ha ezt kivonjuk a 32 millióból, amit az elején írtam, akkor most marad 21. És ebbe 21-be kellene beletuszkolni Tomot és hozni embereket a távozók helyére.

Elsőre lehetetlennek tűnik, de azért van némi remény. A csapat ugyanis kivághat olyan játékosokat, akiknek 2020-ra van szerződése, de a cut az esetükben csökkentené a cap hitet. Az első ilyen emberke Sanu. Neki 6,5 milliós fizetése jelentős helyet foglal el a fizetési sapka alatt, azonban ingyen kivágható. Ami azt jelenti, máris nyertünk 6,5 milliót Tomra és a pótlásokra. Viszont Sanu egy 2.körbe került tavaly és egy 2.kört nem szokás fél éven belül elmeszelni. Főleg úgy, hogy kb sérülten tolta végig ezt a fél szezont, mert a Dallas elleni visszahordáskor megsérült. Vagy az igazolása, vagy a kivágása lenne kapkodás, mert egy 2.körös pick fél évre az elég nagy luxus. Nem véletlen hogy Cyrus Jones a 2/30-as választottunk is több évet élt meg a csapatnál, mint a teljesítménye indokolta. Így én ezt a cutot nem mondom túl biztosra.

Ki jöhet még szóba?

Elsőként Jason McCourty, aki ha megy a tesó is, akkor vélhetően ő is. 1,75 milliót kellene benyelni utána és spórolnánk majdnem 4 milliót. Joejuan Williams tavalyi draftolása most értelmet nyerhet ez esetben. De a Gilmore, JCJ, JoJo trióval amúgy sem állunk rosszul a cornerback poszton. Ezt én inkább látom bekövetkezni, mint a Sanu kivágást. Mindenesetre a kettő cut már 10 millió feletti spórolást eredményezne. Márpedig ebből az egyik nagy távozó megtarthatónak tűnik, vagyis Kyle Van Noy vagy Thuney egy nagy garantált tartalommal, talán megelőzhetővé tenné, hogy kikívánkozzanak a piacra. Mindkettőre nem látok esélyt, ha Tom Bradyt is akarjuk.

A következő áldozat a sorban Gostkowski lehetne, aki 4,9 milliót keresne és a kivágásával 3,5 milliót lehetne spórolni. Mivel a helyére érkezőt meg kell fizetni, ennek a lépésnek csakis akkor van értelme, ha ebbe a 3,5 millióba úgy fér bele az új kicker, hogy érdemből marad is belőle. Ezért Folk 1,5-2 milliónál többet nem kaphatna.

A két safety sem lehet biztonságban, mert Chung 2 millió spórolás lehetne, igaz ennyiért kivel tudnánk őt pótolni? Míg Harmon 4,3 millió megtakarítást hozna, ha kiraknánk idő előtt. Sok Pats szurkolóval ellentétben én nem szeretem az ő játékát, rengeteg nagy játékot nyelünk be rajta, rossz szögben érkezik számtalanszor ha szerelni kell, igaz fényévekkel jobb mint egy Richards, és az is mellette szól, ha DMC távozik nem marad free safetyként használható emberünk hátul. De én azért az ő pótlását könnyebbnek vélem, mint Chungét, akinek az örökét Brooks vehetné át, de nekem ő sem volt meggyőző és 1,5 milliót lehetne spórolni a cuttal. Ha választani kell, hogy Chung 2millió vagy Brooks 1,5, akkor nálam nem kérdés, hogy bár így 500 ezerrel kevesebbet nyerünk, de Chungnak kell maradni. Brooks a Titans ellen is benyelte simán a két tight end passzt. Ráadásul a Harmon, Brooks safety páros az nálam nem lehet elit védelem oszlopa hátul. Sőt..az egy liga alsó fele páros szerintem.

John Simon kivágása 2 milliót szabadítana fel, míg Hightower esetében ez a szám majdnem 9 millió. Ráadásul az ő szerződése lejáró fázisban van, ami ad némi mozgásteret nekünk. Lehetne hosszabbítani vele és így az idei cap hitje csökkenne a mostani 11,3 millióról. A kérdés, hogy akarunk-e az idei év miatt görgetni magunk előtt olyan szerződéseket, amik jelentős dead moneyt okoznak a jövőben és gátolják az érdemi építkezést. Látható, hogy Brady 13,5 milliós halott pénze, ami szintén ugyanilyen görgetésből jött össze, jelentősen befolyásolja egy erős csapat egybetartását. HT sem lesz fiatalabb, lehet, inkább kiszállni kellene belőle, mint bebetonozni nagyobb pénzért. Ugyanis nem biztos, hogy ő is szeretne az emelkedő fizetések piacán kevesebbet szakítani a karrierje befejező részére. Ez a játékosoknak is biznisz. Gilmore a másik, akinek a fizetésével lehetne játszani. A nagy eséllyel az év védőjátékosának megválasztott cornerback idén 18,7 milliót visz el a közösből és jövőre 19 feletti lesz ez az összeg. Vele is lehetne hosszabbítani, odaadni előre a garit és kitolni a szerződést. Viszont így újabb játékos hatalmas pénzét kezdenénk görgetni és ő a pályája csúcsán van most, tehát a legjobb CB-nek járó fizetést nyilván jogosan kérhetné el. Vele sem leszünk egyszerű helyzetben, de azt mondom, ha kell, akkor tömjük ki előre 5 évre is akár. Vele teljesen más szint ez a védelem és nagyrészt miatta vagyunk az elit kategóriában a rendszer mellett.

Marcus Cannon-t kell még megemlíteni, akit 6 millió spórolás mellett tudunk kirakni. Illetve az ő szerződésén is lehet változtatni, ami enyhítene idén. De ha Cajuste átveheti a helyét a stáb szerint, akkor köszi Marcus, de kell a pénz..Más kérdés, hogy Andrews bizonytalan, Karras elmegy, Thuney-t nem tudjuk megfizetni, akkor miféle falunk lesz jövőre? Scar falainál az összeszokottság a nagy erény, márpedig egy Wynn, Froholdt, Ferentz, Mason, Cajuste ötös az jó indulattal sem az. Igaz, van jövőkép benne. Főleg, ha hozunk egy centert draftról, FA piacról vagy ahogy Andrewst UDFA-ként. Meg egy swing tackle kell, akkor ez sem festene rosszul, azzal hogy Ferentz bárhova be tud segíteni belül. És ez így egy olcsó fal lenne. De ez nagyon merész lépésnek tűnik.

Akkor ki az, aki biztosan megy?

Az első egy fájó lépés lehet. Rex Burkhead kivágása majdnem 3 milliót jelentene, Márpedig White alapember, Michel szerződésében nagyobb a dead money mint a fizetése, így ő mozdíthatatlan ebből a szempontból. -2,3 milliót jelentene egy Michel távozás. Ezt pedig nem engedhetjük meg a jelek szerint. Harris pedig tavaly a 3.körben jött és jövőre biztosan be lesz vonva, mert lesz távozó ebből az egységből. Így volt ez mindig is. Amikor Vereent és Ridleyt draftoltuk, vagy amikor White jött. Ők sem játszottak első évükben az elődeik miatt. White pont a Super Bowl menő Vereen miatt. Aztán mikor elmentek előlük, kiléptek az árnyékból. Ahogy tette ezt Edelman is Welker esetében. Így Burkhead is menni fog szerintem, amit sajnálni fogok, de nem nagyon látom ki másra jönne ki a lépés? White 3,5 millió spórolás lenne, de akkor inkább ugye Burkhead menjen, aki sérülékeny is. A másik távozó a futóktól Bolden lehet, ő is 1,4 milliót adna a többiek javára. De az ST értéke miatt pótolhat onnan távozókat.

Matt LaCosse jövőjét se látom a csapatnál. Blokkolásban súlytalan, teljesen egydimenziós. Akkor nekünk jobb egy csak blokkoló tight end és ez segítene 1,4 millióval. Igaz, aki a helyére jönne, az biztosan drágább is. De LaCosse hozzáadott értéke kvázi nulla ehhez a támadósorhoz, sajnos.

Cody Kessler és Kory Cunningham is vélhetően odébbállhat. Ők ketten újabb 1,5 milliót jelentenek a sapka alatt.

Nos, ezek után, akkor térjünk vissza Tomra:

Ott tartottunk, hogy van 21 milliónk. Nyilván a távozókat is pótolni kell és azokra is kell pénz, tehát ez a 21 mégse 21, de ebbe most ne menjünk bele még. Ha Tom Brady hajlandó lenne 1 évre 21 millióért játszani, az azt jelentené, hogy nagyon olcsón, piaci ár alatt ír alá. És ezzel 21+13,5 vagyis összesen 34,5 millióba lenne a könyvelés szerint. Ha viszont ennyiért nem ír alá Brady, akkor nagyjából esély sincs arra, hogy nálunk fejezze be a karrierjét. Ugyanis egy évre nagyjából ez az összeg lenne a határszám. Valójában kevesebb, mert azzal nem leszünk beljebb, hogy TB marad. Kellene mellé megfelelő kisegítő személyzet is. Szükség van elkapóra. Egy veterán + egy draftolt újonc. Egy, de inkább kettő használható tight end. Az elit kategória 10 millió körül lehet idén a piacon. Szóval akik Hooperben gondolkoznak, valakiket még a távozókon kívül is ki kell rakni, hogy legyen rá hely a sapka alatt. Kellene safety és linebacker is, a távozók fényében nyilván.

Szóval ott tartunk, ha Tom minőségi javulást szeretne a támadóoldalon és azt, hogy nagyon ne essünk vissza a védelemben sem, akkor jelentősen 21 alatt kellene odafirkálnia a nevét a laposka szerződésre. Elképzelhető, hogy annyira nagyon olcsón, ha csak egy évre szólna az új deal, hogy az egy csere QB fizetését jelentené. Mondjuk úgy 7-10 millió körül csupán. Ez esetben is 20-23,5 milliót vinne el a sapkából, az előretologatás miatt. Látható mennyire szörnyen érinti a csapatot idén ez a 13,5 milliós dead money. Ezért nem tartom jónak Gilmore és HT esetében is hátrafelé tologatni ezt további évekre megvétózva az értelmes építkezést.

A másik fontos kérdés, miért alakult ez így, ha ennyire rossz a csapatnak?

A válasz kicsit kiábrándító lesz, szólok előre. Tom Brady ugyanis kikötötte, miután nem kapott 3 éves hosszabbítást, amit szeretett volna, hogy nem rakhat rá a csapat franchise taget és nem kötheti magához. Lényegében felvette a pénzét előre a szerződése átalakításával az elmúlt szezonban és szabadügynökké válik. A csapathoz közeli beat writerek egybehangzó állításai szerint, TB megsértődött a Pats vezérkarra és Tomhoz közelálló forrásokból úgy értesültek, kijelentette, hogy nem hajlandó hometown discountot adni a továbbiakban a Patsnek. Vagyis nem fog piaci ár alatt aláírni. Mondhatjuk, hogy ez lári-fári ködösítés és csak szenzációhajhászás. Azonban ezek az emberek egész nap a csapattal vannak, beszélnek a játékosokkal, a családtagjaikkal, a haverjaikkal, a szertárosokkal, a jegyszedőkkel, mindenkivel, akinek köze van a csapathoz és a játékosokhoz. Nagyon könnyen kapnak olyan infókat, amik lenyomozhatatlanok ugyan, de mégis bőven van valóság alapja. Én nem látom azt, hogy Tom nagyon olcsón akarna maradni, akkor már értesült volna erről Belichick is és Kraft is. Ráadásul utóbbi lenyilatkozta, hogy reméli visszavonul, ha nem nálunk folytatja. Ez is utalhat arra, Tom várja a jó ajánlatot tőlünk, de mi azt nem tudjuk megtenni. Mert vagy nem tudunk annyit adni, vagy nem akarunk. Hiszen egy esetleges jó évért cserébe 3-5 évre elmeszelhetnénk magunkat. Márpedig a Pats pont előre gondolkozik. És lehet az idei volt az az év, amikor szerettük volna kimaxolni Tomnak a szezont. Hoztuk AB-t, előtte D.Thomas-t, megtartottuk Gordont, draftoltuk az első körben Harry-t, elit D épült. Minden adva volt egy hatalmas meneteléshez. A szezon elején a veretlen szezon is felrémlett többeknek, nem láttuk ki állíthatná meg ezt a támadóegységet. A bajnoki cím alatt látott futójáték és védelem, megspékelve a Gordon,AB,Thomas,Harry négyessel. Még Gronk nélkül is álom kategória. Most az, hogy ez totálisan összedőlt, kezdve az Andrews kieséssel, majd a Wynn sérüléssel és a „balhés” elkapók elvesztésével, a 2.körös Sanu ide hozatallal, az egy másik cikk lesz. De lehet ezért vállalták be BB-ék a 13,5 halott pénzt, mert bízott mindenki az utolsó nagy rohamban.

Ehhez képest, most ott vagyunk, hogy 1 évre csak szotyiért tud leszerződni Tom, ha azt szeretné, hogy életképes offense és jó védelem maradjon körülötte. Erre viszont a jelek szerint nem fűlik a foga. És valljuk be, ő a GOAT, hogy nézne az ki, ha ligaalja fizuja lenne, miközben „mihaszna jószágok” is 20 felett keresnek alsóhangon. Ebben a sportban a fizetés az elismerés jele is, nem feltétlenül a megélhetésről szól. Náluk meg aztán tudjuk, hogy nem. A tavalyi 30millió se hiányzott neki, amivel ebbe a helyzetbe kerültünk. Ennek fényében gondolkozzunk, amikor azt várjuk, majd olcsón aláír. Persze én is reménykedem ebben, de a jelek nem erre mutatnak. És ez TB döntése lenne, nem a csapaté.

Van azonban még egy esélyünk. Az idei cap hitet egy több éves szerződéssel lehet enyhíteni és több éves deal esetén a garantált tartalom is eloszlik az évek száma között. Tehát egy 3 éves 30 milliós garantáltat tartalmazó hosszabbítás esetén, 3 évre eloszlana 10-10-10 millió. Mivel nem egy éves a hosszabbítás a 13,5 halott pénz is eloszlana a következő 2 idényre. Vagyis 6,75-6,75 lenne. Ez alapján a következő szezonra eltenne Tom 30 milliót, hiszen a garantáltat megkapja előre a játékos, ez ami kb a piaci pénze is lehetne 1 évre. De a könyvelésben csak 6,75+10 jelentkezne. Vagyis 17 millió körül vinne el a sapiból. Tádááááám. És még marad némi apró a többiekre is. Ha megelégedne garantálva 21-24 millióval, akkor 7-8 millió jönne évente a könyvelésbe. Vagyis akár 14-15 is lehetne csak a cap hitje a következő évre. Ezzel már jócskán adna mozgásteret BB-nek. Nyilván minél kisebb a gari, annál jobban járunk, annál több marad költekezni jó játékosokra. A kérdés mennyire megy le Tom ebben? Már persze, ha egyáltalán lemegy. Akkor, ha ennyire egyszerű, mégis mi a gond? Az, hogy ezt a csapat nem biztos, hogy felvállalja. Ugyanis, ugyanígy 1 évre szólna ez a megállapodás, hiába 3 éves. Hiszen egy évre felveszi a teljes tartalmat. Vagyis jövőre megint ugyanitt lennénk, és ha TB visszavonulna, akkor maradna 6,75+ minimum 7, maximum 10 azaz 14-17 millió halott pénz 2021-re és 2022-re is 7-10 körül. És ha megint hosszabbítani akarnánkvele, még az ideinél is rosszabb esélyekkel állnánk ott. Plusz ehhez jönne a Gilmore és HT átalakításból előre elkönyvelődő rész, azaz simán 25 millió dead moneyval állnánk olyan játékosokért, akikből egy, vagy kettő már nálunk se lenne. Miközben Gilmore 2021-ben is 19millióval a legtöbbet kereső játékosunk! Tehát nem létező játékosokra lenne értelme egy bizonytalan kimenetelű 2020-as évért, többet kifizetni, úgy hogy nem lesz(nek) a csapatnál, mint az év esetleges védőjátékosának a fizetése? Aligha.. Ráadásul ezt a manővert nagyban nehezíti az a szabály, hogy a játékos szerződés egy évben csak egyszer módosítható egy adott évben, kivételt képez, ha a pénzek előrefelé növekednek. Tehát egy ilyen többéves deal esetén, le kellene azt tudni úgy könyvelni, hogy TB kevesebbet keressen 2021-ben, mint az eredeti szerződésében lett volna. Talán az lehet egy kiskapu nekünk, hogy 2021-ben lejár a kollektív szerződés, és az újratárgyalásnál változnak a feltételek, amikben nagyobb mozgástér lesz. De erről végképp nem lehet kívülállóknak tudni bármit is, így ezt nem is veszem számításba..

Mindenesetre nagyon érdekes lesz, merre indulnak el Belichickék a nyáron. Tommal vagy nélküle, csak az egyik kérdés. Mert ha vele, akkor kik lesznek a vezéráldozatok és hány évig marad a kecske. Ha nélküle, akkor viszont kivel a kormányrúdnál? Dalton, Bridgewater, Mariota mind lehetséges jelölt a veteránok közül, akik olcsóbbak lennének és egy rendszerben elboldogulnának. És lehet Billnek a rendszer fontosabb lesz, mint Brady. Egyelőre minden elképzelés csak egy logikai menet, a valóság még március idusán sem biztos, hogy felfedi magát. Addig is marad a kérdés?

Merre tovább, melyik úton?

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS