Mi folyik itt Jacksonville-ben?

Van-e kiút az 1/1 és 1/5 közötti tartományból 2011 után újra?  Lesz-e arra utaló jel 2007 után, hogy végre 1/10 utáni pickje legyen a Jaguarsnak?

A front-office és az edzők: Tavaly végre megszabadultak Gus Bradley-től, vele együtt távozott az támadó és védőedzők nagy része is, de Nathaniel Hackett mint támadó és Todd Walsh mint védőkoordinátor maradtak. Hackett maradása azért is nagyon fontos, mivel így Blake Bortlesnek nem lesz 4 edzője 4 év alatt. Ennek örömére jött Doug Marrone mint vezetőedző (Bradleyt is azért rúgták ki szezon közben, hogy őt el ne vigye más csapat), és Tom Coughlin, akiről nem tudni pontosan mi a célja és feladata, mivel nem edzőnek érkezett, de biztos lesz beleszólása, a vezérigazgató ugyanúgy Dave Caldwell maradt. Nem lenne meglepő, ha a szezon után megköszönnék az eddigi munkáját, és Coughlint neveznék ki a helyére.

A támadók: Várhatóan már az első meccsen eldől, hogy a tavalyi katasztrófa után, idén van-e javulás, mivel az első ellenfél a Houston lesz, és J.J. Wattnak eddig mindig nagyon ment a Jags ellen. Watton felül, Leonard Fournette-nek is ez lesz a debütálása, akinek ha menni fog a játék, akkor az reménykedésre adhat okot (már csak azért is hogy egy ilyen mély futófelhozatalban, megérte-e a negyedik picket), illetve Blake Bortles is megmutathatja hogy a tavalyi vagy a tavalyelőtti formáját veszi elő.

Irányító: Blake Bortles. Minden ezen az emberen fog múlni ebben a szezonban és ez jelenleg nem sok jót sejtet. A tavalyi katasztrofális év után legalább valami elfogadható teljesítményt kéne virítania, de a jelek eddig nem erre utalnak. Tavasszal lehívták az ötödik éves opcióját, ami bár 19 millió, de csak sérülés esetén lesz garantált. Mögötte csak Chad Henne van miután Brandon Allen szolgálataira nem tartottak igényt.

Elkapók: Ez az a csapategység az, amin nem fog múlni a szezon. Az Allen Robinson-Marqise Lee-Allen Hurns hármast csak a sérülések hátráltathatják, ráadásul Robinson és Lee contract year-ben van, szóval kaparhatnak egy zsíros szerződésért. Rajtuk kívül az idei draftolatlan újonc Keelan Cole és a tavalyi chicagói hős Arrelios Benn az, akikre lehet számítani. Sajnos az idei negyedik körös Dede Westbrook, aki az előszezonban remekelt, sérültlistára került hasizom sérüléssel, de még visszatérhet a szezon második felében.

Tight end: Kezdésnek elcserélték Julius Thomast, aki a tavalyi év egyik nagy kerékkötője volt, Miamiba egy hetedik körös pickért. Szabadügynökként Mychal Rivera érkezett a Raiderstől de ő is a maródi listára került. Marcedes Lewis öreg róka, de az elkapások már nem igazán a kenyere, mögötte pedig csak Ben Koyack és a James O’Shaughnessy (aki nem élte meg a keresztszűkítést a Patriots-nál) vannak, ami nagyon nem bizalomgerjesztő.

Futók: Próbáltak húzni egy Dallast tavalyról, ezért negyedikként elhozták Leonard Fournette-et, aki eddig nem sokat mutatott magából, mivel csak az első előszezon meccsen lépett pályára. A tavalyiak közül maradt T. J. Yeldon és Chris Ivory, akik nem váltották meg a világot. Ezen felül Corey Grant az ügyeletes kick returner és egy fullback Tommy Bohanon, ami jelzi, hogy azért kell majd az extra blokkoló a szezonban.

Támadófal: A Jacksonville is beszállt az idén méltán népszerű, „ex-elsőkörös támadófal ember” keringőbe. Megköszönték Luke Joeckelnek az eddigi munkáját, majd márciusban trade-eltek Brandon Albertért, aki külön jót tett a csapatnak. Holdoutolt nagyobb szerződésért, majd visszavonult, aztán inkább mégse vonult vissza hogy több pénzt kapjon. Igazi Hollywood-i sztori. Ennek fényében a második körben draftolták Cam Robinsont, akié az baloldali tackle poszt jelenleg. Elcserélték Luke Bowankot szeptember másodikán Baltimore-ba, hogy ne igazán maradjon pályát látott csere támadófalban (Tyler Shatley az egyetlen ilyen). A kezdő jelenleg Cam Robinson – Patrick Omameh – Brandon Linder – A. J. Cann – Jeremy Parnell, ha már a tavalyi Cowboyst próbálták másolni a Fournette drafttal, hát ez a fal és a tavalyi dallasi ég és föld…

A védelem: A defense volt az, ami meccsben tartotta többnyire a csapatot, de a nyomás és a labdaszerzések hiányát remélhetőleg sikerül orvosolni. Papíron még jobb lett az idei védelem, mint a tavaly látott, a kérdés az, hogy idén is sikerült-e valakit igazolni, aki csak azért jött Jacksonville-be, hogy sok pénzért napozzon.

Védőfal: Jared Odrickot, aki csak nyaralni jött, Calais Campbellre cserélték, kitették Roy Millert és Sen’Derrick Marksot, majd megpróbálták Dontari Poet is megszerezni, ami nem jött össze, ezért a harmadik körben elhozták Dawuane Smootot. A tavalyi „végleges” kezdő így csak egy helyen változott (Yannick Ngakoue – Malik Jackson – Abry Jones – Calais Campbell), remélhetőleg lesz fejlődés is. Ebben az élen járhat a cserék közül Dante Fowler, aki eddig nem látszik beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Linebacker: A kezdősor (Telvin Smith – Paul Posluszny – Myles Jack)  elég pofásan néz ki, itt azért várható fejlődés, főleg Jack részéről. A cserék már annál kevésbé szívderítőek. Lerentee McCray az egyetlen, aki már élesben is látott pályát, rajta kívül az idei ötödik körös Blair Brown van, illetve Donald Payne, akiért kitették Hayes Pullardot.

Hátsó védelmi egység: A kezdők közül kettő cserélődött, Prince Amukamara helyett jött A.J. Bouye, illetve Johnathan Cyprien helyett Barry Church. A szezonban kiderül mennyire érte meg ez két csere. Remélhetőleg idén Aaron Colvin is egészséges tud majd maradni. Szeptember nyolcadikán claimelték még az egykori első körös safetyt Calvin Pryort, akire a Browns nem tartott igényt egy verekedés után.

Special team: Nagy változás nincs, miután az eddigi long snapper augusztusban ACL-szakadást szenvedett, így a helyére leigazolták Matt Overtont.
Mit várok a Jagstől? Az első két héten minden el fog dőlni. A Houston Texans és a Tennessee Titans az a két csoport ellenfél, akiktől tartani kell. Ha az egyiket sikerül megverni, akkor látok esélyt 8-8-as szezonra, ha mind a két meccs csúfos vereség, akkor beszállnak a Jets és a Bills mellé a tankolási versenybe, aminek a szempontjából elég érdekes lesz majd a negyedik heti Jaguars-Jets mérkőzés.

Harsányi Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS