Miért és hogyan ment csődbe az XFL?

Nem biztos, hogy jó ötlet, de pénzügyi analfabétaként és gyakorló összeesküvés-elmélet hívőként megpróbájuk megérteni az XFL csődjét, mi különbözteti meg az AAF csődjétől, és mi köze van az egésznek a pankrációhoz.

Azon ne akadjunk fenn, hogy legjobb esetben harmad, de inkább negyed- és ötödrangú játékosokkal ligát alakítani mekkora ötlet. Stadionok vannak, hála a totál nem létező globális felmelegedésnek március-április focira tökéletesen alkalmas időt is biztosít, másrészt egy kis eső vagy hó az igazán kemény srácokat biztos nem zavarja.

Eddig monjduk mindegyik csődbe ment, de ez nem zavarta legutóbb Charlie Ebersolt, a legendás apukája farvizén evezgető 36 éves média „szakembert”. Ő meggyőzött pár tehetősebb hülyét, mint például Bill Polian, és teljesen felkészületlenül belevágtak az AAF elindításába. Már akkor arról szóltak a hírek, hogy se felszerelés, se öltöző, de erre az MB1-en edződő magyar drukkerek legfeljebb a vállukat vonták meg.

A lényeg, minden ilyen üzleti modell pénzt veszít az elején. A játékosokat/edzőket/felszerelést/bérleti díjat már fizetni kell, nézők még nincsenek, de az igazi anyagi biztonságot egy televíziós szerződés adja. Az amreikai üzleti élet is tele van olyan legendákkal, hogy melyik sikeres multi induélt egy garázsból, egy fillér nélkül, és napról napra működtek. Namost ezeket a legendákat hihette el Ebersol is. Nekik se volt pénzük, viszont hazudnia azt tudtak róla. Amikor ez kiderült, akkor bezárt a bazár, de az emberek továbbra is akarták a pénzüket, ami nem volt, hiába jött közben egy befektető Tom Dundon, akivel amúgy össze-vissza perelgették egymást.

A lényeg, hogy nem volt pénz, ezért egy úgynevezett Chapter 7 csődöt jelentettek. Lényegében eladtak mindent, ami a tulajdonukban volt, hogy valamennyit tudjanak törleszteni az adósságaikból, és végleg lehúzták a rolót.

Az XFL teljesen már alapról indult. Ott áltt mögöttük a WWE, mint finanszírozó cég, és sikeres sportmogul, Vince McMahon, aki ígért 300 millió dollárt a beindításra. Sikerült meggyőznie szakembereket (például Trestman, vagy Bob Stoops), hogy fektessenek be nemcsak pénzt, de szaktudást is. Úgy tűnt sikeresen alakítottak ki kapcsolatot az NFL-lel is, egyfajta fiókcsapatként szerettek volna működni, ami a játékosoknak is segítség lett volna.

Le is csengett 5 forduló, az embereket érdekelte is, érdekesek és interaktívabbak voltak a szabályváltozások, odafigyeltek a nézőkre. Benne volt a csőben egy televízisó szerződés is. Aztán jött a vírus, és bezártak a kapuk. Ezért az XFL egy úgynevezett Chapter 11 csődöt jelentett, ami tulajdonképpen a lejárt tartozásaik átütemezését jelenti. Megtartják a vagyontárgyaikat, és tárgyalnak a befektetőkkel, hitelezőkkel. Jelenleg 10 és 50 millió dollár közé teszik a kintlévőségeiket, és kb. 14 millió dollárral tartoznak hitelezőiknek (unsecured creditors, nemzetközi pénzügyesek előnyben).

Szóval dönthetnek úgy, hogy újra elindulnak.

Nem vagyunk oknyomozó újságírók, de annyit még mi is ki tudunk hámozni a történetből, hogy McMahon sem áldozta fel azt a 300 millió dollárt a saját pénzéből, sőt, leginkább egy vasat se, és bizony nagyon sok embert ő is átvert azzal, hogy kitáncolt a meglévő szerződéseikből.

Azért valószínűleg tud nyugodtan aludni. A felesége 18.5 millió dollárt adományozott Trump flodidai kampány alapítványának (SuperPAC). Ettől biztosan teljesen függetlenül a floridai állam a WWE-t szükséges üzletnek minősítette, ezért nem kell leállniuk, ugyanúgy közvetíthetik az élő műsoraikat, habár nézők nélkül. Trump ráadásul egy nemzeti tanácsadó testület élére is kinevezték, és ha ez nem tömény Amreika, akkor nem tudom mi az!

Szóval az XFL egyelőre tetszhalott, bőven van esély a felszámolására amíg lesznek NFL-ből kibokutt játékosok, és elég balek, aki nem tud mit kezdeni a pénzével!

Véleményedet és megjegyzéseidet szeretettel várjuk

https://forum.first-down.hu/index.php?topic=54.msg12788#new

Forrás:

https://www.wrestlinginc.com/news/2020/04/xfl-bankruptcy-reportedly-hurts-vince-mcmahon-reputation-669251/

https://www.thesun.co.uk/sport/11391852/wwe-vince-mcmahon-xfl-bankruptcy-coronavirus/

https://www.givemesport.com/1562948-vince-mcmahon-has-been-appointed-an-economic-advisor-to-donald-trump-to-help-reopen-us-economy

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS