Hol a vége, Aaron Rodgers?

Ha az egyszerű szurkoló a Green Bay Packerst szeretné jellemezni, az egyik első szó, ami eszébe juthat, az az állandóság. Ted Thompsonék évről évre ugyan azt a sémát követték a csapatépítés során, és ennek eredményeképpen egy stabil rájátszás alakulatot építettek. Elsősorban a draftról építkezve, és csak nagyon kis mértékben a szabad ügynök piacról merítve állították össze a játékoskeretet. Tavaly közel kerültek a Super Bowlba jutáshoz, ám az Atlanta Falcons túl nagy falatnak bizonyult az NFC Konferencia döntőjében.  Ezek után mindenki úgy gondolta, hogy apróbb változtatásokkal, és egy jó drafttal majd idén is hasonló kaliberű csapatot láthat a közönség Wisconsinban, de most újabb szelek fújnak.

Támadóoldalon Aaron Rodgers megingathatatlan vezér, és tavaly a liga egyik legjobb támadó falát is magának tudhatta a sajtfejű alakulat. Meglepetésre azonban a vezetőség úgy döntött, hogy hagyja elmenni a liga egyik legjobb guardját T. J. Langet, és a helyére a már nem túl fiatal Jahri Evanst szerződtették. Mellette a támadó fal mindenese, Don Barclay lehet még beugró ezen a poszton, de mindenképpen gyengült ez a csapatrész. A fal másik négy kezdője mind harcra kész, és a draftról érkező Kofi Amichia is segíthet, hogy a belső posztokon megmaradjon a stabilitás. Elkapó fronton is kiváló játékosok segíthetik majd Rodgers munkáját. A tavaly, egy éves kihagyás után visszatérő Jordy Nelson remek teljesítménynél tért vissza, aki mellé Davante Adams is felnőtt, és az egész szezonban sérüléssel bajlódó, ám a rájátszásra ismét magára találó Randall Cobb is újfent egészséges, de a tavaly meglepetésként berobbanó Geronimo Allison is rendelkezésre áll. Ha bármelyik játékos lesérülne, DeAngelo Yancey és Malachi Dupre személyében két fiatal, játékos vár bizonyítási lehetőségre. A kezdő posztokat nézve, a legnagyobb változás tight endeknél történt. A tavalyi kezdő Jared Cook Oaklandbe távozott, helyét pedig a Patriotstól érkező Martellus Bennett veszi majd át. De, hogy a mélység is meglegyen, Lance Kendricks is a sajtfejűeket erősíti majd a következő szezonban, kiegészülve Richard Rodgersel. A legnagyobb kérdőjel most már szezonok óta a futójáték volt. Ugyan passzokkal is eredményes tudott lenni a Packers, de egy stabil futójáték, sok hasznot hozhatna. Tavaly az elkapóból átképzett Ty Montgomeryvel próbálkoztak, aki váratlanul jól teljesített, és szezon végére már komoly hatása volt a támadójátékra, de megnyugtató megoldásnak még nem lehet nevezni őt sem. Eddie Lacy elhagyta Wisconsint, de a helyére fiatal, tehetséges futók érkeztek. A vezetés elégedetlenségén látszik, hogy a drafton három futót is választottak. Közülük a 4. körös Jamaal Williams jelentheti a legnagyobb erősítést, de Aaron Jones és Devante Mays is szerepet kaphat a hosszú szezon során.

A védelem utoljára talán a Super Bowl győzelem évében volt igazán jó. Az azóta eltelt 5 évben egyre gyengült az egység, és tulajdonképpen a komoly eredmények kerékkötőjévé vált. A védőfalban hiába van ott Mike Daniels, mellé eddig nem sikerült hasonló kaliberű játékosokat hozni, pedig volt rá kísérlet. Most kezd fény derengeni az alagút végén. A tavaly első körben választott Kenny Clark ígéretes játékkal mutatkozott be, és Dean Lowry személyében a negyedik körben is remek játékost talált a Packers. Ők hárman adhatják meg azt a stabilitást, amire építkezhet majd a rutinos Clay Matthews vezette linebacker sor. Julius Peppers ugyan hazaigazolt Carolinába, de az ő távozása nem tűnik nagy érvágásnak, főleg az után, hogy Nick Perry nem várt remek játékot nyújtva 11 sacket ért el tavaly. A két szélen tehát rutinos játékosok kezdenek majd, ám az utánpótlás is adott lehet. Kyler Fackrell második évére már sokat segíthet, és a negyedik körös Vince Biegel is megfelelő támogatást nyújthat majd, amint felépült sérüléséből. A linebacker sor közepén három nagyon fiatal, nagyon tehetséges, ám inkonzisztens játékos található. Jake Ryan, Blake Martinez és Joe Thomas várhatóan rotációban fognak majd játszani, és ha csak picit is fejlődtek a passzjátékok levédekezésében, akkor az már hatalmas előrelépést jelenthet.

A legtöbb probléma az elmúlt szezonban a hátsó védelmi alakzat játékával volt. Morgan Burnett és Ha Ha Clinton-Dix remekül játszottak, de a fiatal cornerback sor nem volt képes megfelelően levédekezni az ellenfelek elkapóit. Quinten Rollins és Damarious Randall is harmadik szezonjukra készülnek, és bizony össze kell kapniuk magukat, ha a kezdő csapatban szeretnének helyet kapni, mert a Jaguarstól visszatérő Davon House mellett, a draft második körében két játékos is érkezett konkurenciának. Kevin White és Josh Jones remek méretekkel rendelkező, rendkívül atletikus védő, akiknek reális esélyük lehet akár a kezdő csapatba kerülésre is, és várhatóan javíthatnak majd a Packers passz védekezésén.

A speciális egységben rúgóposzton Mason Crosby már tizedik éve szolgálja a sajtfejűeket, igaz a tavalyi éve nem sikerült igazán jól. 30 mezőnygól-kísérletből 26-ot értékesített, ami nem rossz, de 3 extra pontot is kihagyott mellette, ami már sokat ront az összképen. Punter poszton Jake Schum elnyerte Tim Masthaytól a roster helyet, de gyenge, 42,2 yardos átlaga, és kevés 20 yardon belüli rúgása miatt, csak a liga rosszabb rúgói közé fért be. Ráadásként meg is sérült, így a holtszezonban megváltak tőle. Jelenleg a legesélyesebb a posztra az újonc Justin Vogel, aki a Miami egyetemről érkezik a ligába. Szerencsére visszahordó posztokon nincs probléma, Trevor Davis, Jeff Janis és Randall Cobb is átlagon felüli ebben a kategóriában.

Mike McCarthy vezetőedző 2006 óta irányítja a csapatot, ezen időszak alatt hatszor nyerték meg saját divíziójukat, és egyszer Super Bowl győzelmet is ünnepelhettek. A sikerek ellenére azonban egyre erősödnek azok a vélemények, miszerint a Packersnek meg kellene válnia vezetőedzőjétől, mert egy új szemléletű szakemberrel akár sikeresebb is lehetne. A vezetőség egyelőre teljes mellszélességgel támogatja McCarthyt és stábját, ahol szintén az állandóság a jellemző. A holtszezonban nem volt mozgás az edzők között.

Kemény csoportban van a Green Bay, a Minnesota Vikings és a Detroit Lions is komoly ellenfél lehet, a csoportgyőzelemért vívott harcban, míg az újjáépülő Chicago Bears szintén okozhat kellemetlen meglepetéseket. A menetrend rendkívül erős, de úgy gondolom egy 10-6-os szezon és a rájátszásba jutás reális lehet. Amennyiben a védelem a vártnál jobban teljesítene, akkor pedig a komolyabb eredményt sem tartom kizártnak.

Temesvári Zsolt

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS