Mit ittak New Yorkban?

Olyat lépett meg a New York Giants edzői stábja, ami a teljes ligát lebénította: 2004. november. 14-e után először nem Eli Manning lesz a kezdő irányító, hanem Geno Smith. Ugyan lehetett rá számítani, hogy a szezon végéhez közeledve valamelyik csereirányító is lehetőséget kap, de egyöntetű volt a vélemény, hogy a harmadik körös újonc Davis Webb szerepeltetésének lenne értelme. Ben McAdoo-ék azonban egy újabb meglepetéssel szolgáltak a szurkolók számára…

Geno Smith beárazta már magát az NFL-ben és egyértelműen kijelenthető róla, hogy nem kezdő szintű irányító. Ugyan jó döntéseket tud hozni és néhány bravúros átadásra is képes, de bármelyik játékában benne lehet egy akkora hiba, ami mindent lerombol. A jelenség előszezonban is ez megmutatkozott, jól mozgatta a társait a pályán, de szinte minden egyes szereplésekor volt egy olyan momentuma, amely után csak vakarta a fejét az ember. Egyértelműen azért lett Giants játékos, hogy újraindítsa a karrierjét és egy nyugodtabbnak vélt környezetben egy tapasztalt csapattárstól tanulhasson, hogy aztán máshol szerencsét próbálva a kezdő pozícióért legyen harcban (mint anno David Carr). Hát most megmutathatja tudott-e javulni.

Davis Webb egyértelmű projekt játékosként érkezett. Egy feladata volt idén, hogy felvegye a profi világ ritmusát és a következő szezonhoz érve már ő legyen Manning első számú helyettese. Az elmúlt időszakban több középső körös irányító is bevált, gondoljunk csak Dak Prescottra, Russell Wilsonra vagy Kirk Cousins-ra, így elfogadhatónak tűnt ez a kockázat a Giants részéről, hiszen abban az esetben sem történne tragédia ha nem robbantana Webb.

Amire senki sem számított az az idei gyenge szereplés. A kezdeti gyenge játékot és a rossz edzői döntéseket megfejelték a sérülések is, amely után eljutott oda a franchise, hogy hosszú idő után ismét esélyük legyen az 1/1-es választási jogra. Mivel a szezon elúszott, így többekben is felmerült a kérdés, hogy érdemes lenne Webbnek is adni egy esélyt. A legnagyobb hátráltató tényező azonban Mannig sorozata volt, hiszen ahogy említettem 13 éve az ő nevével kezdődött a Big Blue felállása. 210 mérkőzésig tartott a sorozat, ebben a tekintetben a legjobb aktív irányító és megelőzte a bátyját, Peytont is. Brett Favre beérésére nem lett volna sok esély, de ez a legkevésbé sem vigasztalja a szurkolókat.

A nyilatkozatok alapján Smith és Webb is esélyt kap a bizonyításra. Előbbit kitárgyaltuk, de vajon mire képes a jelenlegi körülmények között egy harmadik körös újonc? Nincs stabil elkapó a keretben és az egyébként is gyengélkedő támadófalat sem kímélték a sérülések. Maximum annyi szólhatna mellette, hogy jobban ismerik egymást a fakóval, de Eli is hetek óta ezekkel a játékostársakkal készül, így nem valószínű, hogy sikeresebb összhangot tud létrehozni velük. A másik, hogy nagyon kevés ideje lesz a bizonyításra, ha jól teljesít akkor is a nyakára kaphat jövőre egy top tehetséget.

Ne feledjük a döntés emberi lépését sem, egy kétszeres Super Bowl győztes irányító többet érdemelne. Még akkor is, ha szinte sosem tartozott a szűk elitbe és látszik a teljesítményén, hogy ő sem lesz már fiatalabb. Ennek ellenére az idei esztendő sem rajta ment el és semmi sem indokolta a leváltását. Egy rossz szót nem hallgattunk Manningtől, egyszer sem hagyta el a süllyedő hajót. Akár a rájátszásban kellett harcolnia, akár a becsületéért, ő mindig a legjobbját próbálta nyújtani. Maximum az lehet a háttérben, hogy McAdoo (és Reese) így akarja megmenteni az állását. Azt azonban kétlem, hogy ennek a műveletnek az lenne a legjobb megoldása, hogy a padra ültetik a klub egyik legendáját. Ezzel a játékosok, a tulajdonosok és a szurkolók körében is óriási káoszt okozhatnak, amelynek komoly következményei lehetnek és a csapat totális padlóra küldését eredményezhetik. A közeljövőben több kulcsjátékos szerződése is lejár és elképzelhető, hogy az ilyen lépések miatt más együttest választanak.

Sokat lehetne elmélkedni a kialakult helyzetről, de az egyértelműen kijelenthető, hogy szégyenteljes helyzetbe hozta mind a franchise-t mind Manninget az edzői stáb és egy ilyen kaliberű játékos nem ezt érdemelte volna.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS