MNF – Új seprű, jól seper..?

Chicago Bears – Minnesota Vikings 17-20

Az elmúlt négy katasztrofális szezon és az 1-3-as kezdés ellenére rég nem látott, felfokozott hangulatú teltház fogadta Chicagóban a Soldier Fieldre érkező Minnesota Vikings csapatát. Az ok Mitchell Trubisky, élete első profiligás mérkőzésére készülő újonc irányító volt.  Az idei draft második kiválasztottja a legpesszimistább elképzeléseket is alulteljesítő, bármilyen profi megmozdulásra képtelen Mike Glennontól vette át a stafétát. A vendégoldalon is irányítócsere történt: Sam Bradford visszatért térdsérüléséből.

Nem állíthatjuk, hogy a színvonal az egekben röpdösött volna, az első négy támadásában a Chicago Bears ugyan átjutott a vendégek térfelére, de a mágikus 40 yardos vonalat képtelen voltak átlépni. Ennek oka a büntetésekben keresendő elsősorban, amivel harmadik kísérletre 10+ yardos szituációkba kényszerítették őket, könnyű feladat elé állítva a Vikings védelmét. A túloldalon nem kellett attól tartani, hogy valamelyik derék fiatalember lába görcsbe rándul, a vendégek támadói pár hatékonyságot nélkülöző játék után üzembiztosan lekocogtak a pályáról. Az egyik ilyen szituáció azonban nem punttal, hanem safetyvel végződött: Sam Bradford talán a Haley-üstökös következő visszatértét szerette volna megvárni kezében a labdával, pechére ezt a saját célterületén álldogálva tette, így a támadófalat körbeautózó Leonard Floyd előnyhöz juttatta a hazaiakat. A safety utáni hazai támadásban Jordan Howard révén 42 yardos hatpontost ért el a Bears, de ezt Markus Wheaton szabálytalansága miatt érvénytelenítették a játékvezetők. (A visszajátszás alapján erősen megkérdőjelezhető az ítélet, ami komolyan befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.) A szünet előtt Everson Griffen süvített el üstökösként Charles Leno Jr. támadófal játékos mellett, kiütötte Mitchell Trubisky kezéből a labdát, ezzel remek helyzetbe hozva a Vikingeket. A Bears védelme tette a dolgát, munkáját nagyban könnyítette, hogy Bradford láthatóan nem épült fel sérüléséből.  A Medvék védelme sokat gyakorolhatta hogyan kell álló célpontot támadni, lévén a Vikings irányító Mike Glennont meghazudtoló „mozgékonysággal” játszotta a szobor szerepét. Kai Forbath 26 yardos mezőnygóljával 3-2-re elhúzott a vendégcsapat, jöhetett a nagyszünet.

A második játékrészre Mike Zimmer vezetőedző az elmúlt három hétben játszó Case Keenumot küldte fel Bradford helyett irányítónak. A csere indokoltságát mi sem mutatta jobban, minthogy egy impresszív, hétperces támadás végén Keenum megtalálta az őrzőjétől elváló Kyle Rudolph-ot és rögtön 8 pontosra hízott az előnyük. A Bears rögtön sikeresen válaszolt, még ha nem is a leghagyományosabb módon. Támadásuk a szokásos 40 yardnál megfeneklett, ám a punter Pat O’Donnell egy trükkös játékkal Benny Cunninghamhez passzolt, aki – miután elfektette a menteni igyekvő Marcus Sherelst – kiterített vörös szőnyegen kocogott a célterületre. A momentum ekkor a hazaiaknál volt, de hamar visszaadták, miután Jerrick McKinnon 58 yardos futott TD-vel válaszolt a Bears védelem lassú felállására. A legtöbben Latavius Murray előrelépését várták Cook sérülése után, ehelyett a megbízható, de nem kiemelkedő McKinnon szállította a yardokat. A második félidőben egy teljesen más Minnesota támadósort láthattunk Keeneum vezetésével. Sok extrát nem vállaltak, de a Macik megtépázott linebacker sorát kiválóan támadták. Az első félidő pontaszálya után valóságos tűzijáték szemtanúi lehettünk: a következő támadásnál a vendégek védelme két harmadik lehetőségnél is továbbengedte Trubisky gárdáját, hogy aztán 12 perccel a mérkőzés vége előtt egalizálódjon a pontok száma. Előbb egy 20 yardos TD átadással találta meg Zach Millert Trubisky a célterületen belül, főleg, hogy Andrew Sendejo safety labdaszerzés helyett inkább a levegőbe ütötte a labdát, amit Miller köszönt is szépen. Jöhetett a két pontos kísérlet és egy kis egyetemi foci. A Trubisky-Howard-Miller-Trubisky tiki-taka után felrobbant a sokat látott Soldier Field. Két és fél perccel a vége előtt egy rizikós passzt indított el az újonc irányító, de a passzsávba jó ütemmel belépő Harrison Smith lehalászta az átadást. A Bears ugyan kivédekezte az ellentámadást, de a játék megkezdésekor Floyd kissé megrángatta Rudolph mezét, és a holding büntetéssel tovább mehettek a vendégek. Erősen vitatható fújás volt ez is. Végül Forbath 26 yardról nem hibázott és a vendég Minnesota fontos csoportmeccs győzelmet ünnepelhetett.

Összességében egy roppant érdekes összecsapást láthattunk. Az első játékrészben a Vikings tálcán kínálta fel a vezetést a Bearsnek, mivel Bradford nem volt harcra kész állapotban. A hazai támadók azonban inkább lábon lőtték magukat az elejtett labdákkal, büntetésekkel és katasztrofális time managementtel. A vendégcsapat pedig van annyira profi, hogy kihasználja a hibákat. A második félidőben kijött az edzői stábok közti különbség, Keenum megfelelően mozgatta támadósorát, a védelem pedig felzabálta Trubiskyt. Hiába kezdett jól az újonc irányító, a társak sokszor hozták nehéz helyzetbe, amiből képtelen volt kikecmeregni. A végén történt csúnya labdavesztésen elment a mérkőzés, de Trubisky megmutatta a potenciálját, hogy van miért bizakodónak lenni vele kapcsolatban. Nem könnyíti meg a helyzetét a gyenge elkapó állomány, és a liga talán leggyengébb edzői stábja sem. A Vikings sem teszi a dicsőségfalra a győzelmet, de a múlt heti vereség után ez valószínűleg senkit nem érdekel Minneapolisban. Kérdés, miért erőltették Bradford játékát és mikor lesz újra hadra fogható. Keenum képes elmenedzselni a csapatot, azonban kérdéses mire elég ez a vasárnap bombaformába lendült Aaron Rodgers ellen. A Packers egymérkőzésnyi előnyben van, Minnesotában azonban képesek lehetnek megállítani a Green Bay-t. A Bears Baltimore-ba látogat, ahol újra kemény védelemmel kell farkasszemet nézni az újoncnak. Hivatalosan is elkezdődött a Trubisky-éra Chicagóban, bár vereséggel és sorsdöntő labdaeladással, de reménnyel…

Tüske Adrián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS