NFC konferenciadöntő beharangozó – Vikings at Eagles

Philadelphia Eagles – Minnesota Vikings

Ez a konferenciadöntőt megírták a Nagykönyvben. Az első helyen kiemelt a másodikkal, a liga két legjobb védelme, és az Év Edzője Díj két fő várományosa játszik egymás ellen. Csak az irányítók miatt meglepetés, hogy találkoznak? Az elmúlt két évtizedben nemcsak a ligába berobbanó fiatal irányítók játszhattak döntőt, de szép számmal akadnak olyanok is, akik mindenki – még talán saját maguk – meglepetésére kerültek oda. És mind gyakrabban fordul elő ilyen szituáció. Nemes egyszerűséggel ráfoghatjuk a fizetési sapkára, és nem is tévednénk túl nagyot. A beharangozó szempontjából ez kissé megnehezíti a helyzetet, ugyanis nem hinném, hogy bármelyik edző átrajzolja vasárnap estére a támadójátékát, a már meglévő szabásmintát kell alkalmazni. Azt fogjuk kapni, amit eddig is láttunk, és az fog nyerni, aki a saját játékát jobban, pontosabban, erősebben tudja játszani. (Egy érdekesség a sportfogadók figyelmébe: https://twitter.com/NBCSPhilly/status/953748015310876672/photo/1

Amikor a Vikings támad…

A Saints védelem mintha nem is önmaga lett volna a múlt héten, mégis többet adták Case Keenum kezébe a labdát, mint azt eredetileg szerették volna. Az első félidőben nem tudtak nyomást helyezni rá, így nem jelentett kockázatot, cserébe megfogták a futójátékot, így nem is nagyon volt más választása Keenumnak. A második félidő már nem volt ilyen egyszerű és most sem számíthatunk másra, megpróbálják minél többször Latavius Murray kezébe adni a labdát, vagy a szokásos célpontjai felé rövid passzokkal lejjebb húzni a védőket és kihasználni a linebackerek mögött megnyíló területeket. Keenum passzainak kevesebb, mint harmada volt 10 yardnál, és alig 10 százaléka 20 yardnál hosszabb, de ne legyenek kétségeink: azért ennyi, mert nem tudtak ráülni az eredményre, és a mérkőzés vége torzította a statisztikát. Nagyon fontos adat, amitől a Vikings drukkerek is jól érezhetik magukat: Keenum 11 passzt engedett el, amiből öt volt sikeres. A PFF ezt „contested”, azaz küzdelmes minősítéssel illeti, azaz a védők folyamatosan az elkapók nyakában lógtak. Ez kiváló eredmény számít, az ilyen átadásokban a Vikings vezeti a ligát. És most egy olyan adat, amitől hidegrázást kapnak. A támadófal teljesítményét alaposabban ki lehetne vesézni, tömören szólva harmatgyenge. Bár nyomás alatt egészen jók a statisztikák, de ez inkább Stefon Diggs és Adam Thielen játékának köszönhető. A Saints ellen nyomás alatt Keenum irányító mutatója 5.1 volt, ami minősíthetetlen. És lássuk be a Saints a passz siettetés sehol nincs ahhoz, ami most rájuk vár.

Lévén az Eagles védőfala jelen formájában a legjobb és a legmélyebb a ligában. Igen, tisztelt Vikings szurkolók, a legjobb. Motorja a szinte megállíthatatlan Fletcher Cox, de nincs olyan kezdő, aki ne férne be bárhova. Ha mögöttük Anthony Barr és Harrison Smith játszana… ez talán sértésnek tűnik Malcolm Jenkins és Mychal Kendricks idei produkcióját nézve, és ha ez a duó képes kihozni magából az elvárhatót, megállítva a Vikings rövid passzos játékát, nem engednek 2 yardos slant passzból 15 yardos játékot, akkor hosszú nap elé néz a Vikings támadóegysége. Vikings támadófal és Eagles védőfal, ennél nagyobb missmatch talán nem is volt a rájátszásban. Rashod Hill kezd Brandon Graham ellen? Ha ők nem teljesítenek, akkor a lényegesen gyengébb képességű secondary képtelen lesznek megállítani ezt az elkapósort.

Amikor az Eagles támad…

A hazai csapat taktikája sem lesz eltérő a megszokottól. A különbség annyi, hogy támadófaluk a liga legjobbjai közé tartozik. Rengeteg csapdázással őrölik fel az ellenfeleket, a múlt héten a jó erőkből álló atlantai védőfal sem volt képes egyenrangúvá kinőni magát velük szemben. A hazai irányító, Nick Foles megkapja a lehetőséget a futó vagy passzjáték megválasztásra (RPO: run-pass option), attól függően, hogy a snap előtt mit lát a védelemtől. Jason Peters sérülése óta kezdő vakoldali tackle (Halapoulivaati Vaitai) kivételével minden poszton jó erőkből álló támadófal nem elég egy hatékony futójátékhoz, viszont mint a kilenc játékosukkal jól blokkolnak, nemcsak a tight endek, hanem az elkapók is. Hosszú és lassú támadásokat vezetnek, és ha Foles nincs nyomás alatt, akkor képes olyan teljesítményre, ami elégséges a győzelemhez. Ha nyomás alá kerül, akkor teljesen szétesik a játéka. A Falcons ellen 106.3 QBR a 23.8 QBR szemben. Nem újdonság ez senkinek, de elit irányító hiányában, a támadófal teljesítménye sokkal többet nyom a latba. Kíváncsi vagyok, hogy a közepes szezont futó Torrey Smith, vagy a rengeteg mélységi passzt elkapó Nelson Agholor mekkora szerepet kap majd. Szükség lesz a pálya széthúzására, nem engedhetik a vendégek agresszív blitz-ceit. Véleményem szerint Alshon Jeffery és Zach Ertz képes megnyerni a párharcait, lévén jól ismerik a Vikings védelmét.

A Vikings kiválóan blokkolta a Saints robbanékony futójátékát, de az ilyen gyors védelem a legrosszabb párosítás volt nekik. Az Eagles teljesen más vonalat képvisel. Egyszerű a recept: nyomás alá kell helyezni az irányítót. Első és legfontosabb tényező: Everson Griffen játéka. Ha képes átvenni az irányítást, és folyamatosan extra blokkolót kell bevonni a passzjátékoknál, az jobban beszűkítheti az Eagles lehetőségeit. De ne egyszerűsítsük le ennyire a dolgot: a snap előtti megtévesztő felállásaikkal és a jól időzített blitzekkel képesek kihúzni az RPO méregfogát. A slot elkapókra viszont nincs egyelőre válaszuk. Ezt Michael Thomas kiválóan csinálta a múlt héten, bár neki Drew Brees dobta a labdát. Összefoglalva, Foles ellen kevés gyenge pontja van a vendégvédelemnek.

Bár a Kansas City Chiefs összeomlása továbbra is letörölhetetlen szégyenfolt az egyébként sem makulátlan rezümémen, a Jacksonville Jaguars és a vendégek győzelmét sikerült megtippelnem. Nyilván utóbbi egy hajszálon múlott. És miután agyba-főbe dicsértem őket, mégis állítom, hogy a hazai gárda lesz a befutó. A védelmük szinte sebezhetetlen a Lincoln Financial Fielden, támadófaluk pedig képes eltüntetni a két irányító közti amúgy sem nagy különbséget.

Tamás Mihály

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS