„Nincs vége, amíg nincs vége!” – NFL 2015 Week 9

Újabb játékhét múlt el, szerencsére nem nyomtalanul. Peyton bicskája beletört a rekordöntésbe, Super Cam megállíthatatlan, a pontparádét a Kohászok húzták be. Bostonban lelassult az élet, a ’Week of Change’ pedig meghozta a várva-várt W-t Mariota, Luck és Gabbert számára… De nézzük, mi is történt valójában…

Pihenőhét: Arizona Cardinals (6-2), Baltimore Ravens (2-6), Detroit Lions (1-7), Houston Texans (3-5), Kansas City Chiefs (3-5), Seattle Seahawks (4-4)

TNF Cleveland Browns (2-7) – Cincinnati Bengals (8-0) 10-31

Tovább robog a Bengals az AFC északi csoportjában. Ahogy azt várhattuk, a földön dominálta a meccset a Cincinnati, bezzeg a hatpontosokat levegőben szerezték Andy Daltonék. Tyler Eifert 53 yarddal és három TD elkapással zárt. A szünetig remekül tartották magukat a Barnák, Johnny Football (168 yard, 1 TD) is ügyesen szorgoskodott, de a második félidőre dekoncentrálttá váltak a célpontjai, többször is fontos pillanatban droppoltak. A hazaiak kihasználták a megingást és 17 megválaszolatlan ponttal sima győzelmet húztak be. A meccs leglátványosabb jelenete Mohamed Sanu 25 yardos pontszerző futása volt. A Browns tehát képtelen volt borítani a papírformát, Manziel viszont bíztatóan játszott a jövőre nézvést. A Cincinnati Bengals a franchise történetének talán legjobb időszakát éli…

St. Louis Rams (4-4) – Minnesota Vikings (6-2) 18-21 h.u.

A két csapat annak tudatában feszült egymásnak, hogy a győztes újabb lépést tehet az NFC Wild Card megszerzése felé, méghozzá a vesztes kárára. Ennek szellemében is kezdtek a hazaiak, első két támadásuk után 10-0-ra vezettek Adrian Petersonék (125 yard, 1 TD). A Kosok azonban még időben észbe kaptak és Todd Gurley révén egy yardról szépítettek, majd a szünetig hátra levő időben háromszor is mezőnygól távolságba értek, köszönhetően a feljavuló védelmüknek. Rúgójuk Greg Zuerlein pedig nem hibázott, így 15-10-es vendégvezetéssel mentek szünetre a csapatok. A második félidő Teddy Bridgewater labdaeladásával indult, de ezt nem tudta kihasználni Jeff Fisher gárdája, Teddy barátunk pedig nem zavarodott meg ettől a kis hibától, még a harmadik negyedben fordított, egy 6 yardos TD futással. A zárónegyedben punt puntot követett, Zuerlein azonban így is kétszer rúghatott a döntetlenért. Elsőnek rontott 48 yardról, de 53-ról már tökéletesen célzott, így jöhetett a hosszabbítás. Először a Rams kapott esélyt, de még egy first down-t sem sikerült összehozniuk, a punt után pedig éltek az eséllyel a Vikingek: ’AP’ futásaival kiváló mezőnypozícióig jutottak és Blair Walsh 40-ről lezárta a mérkőzést. A Vikings már 6-2-vel áll csoportja élén (!), de üröm az örömben, hogy Bridgewater egy menekülés közben ütközött Lamarcus Joynerrel, aminek agyrázkódás lett a vége, talán nem kell kihagynia emiatt. A St. Louis 4-4-gyel áll, minden esélyük megvan a rájátszásra, de sok hiba már nem fér bele.

Green Bay Packers (6-2) – Carolina Panthers (8-0) 29-37

Egyre gyakrabban lehet olvasni és hallani egy azon szövegkörnyezetben a Cam Newton és MVP szavakat, és lássuk be, nem minden alap nélkül. „SuperCam” igazi vezére a veretlen Panthers-nek és most is bizonyított a Packers nagy bánatára. A mérkőzés Graham Gano mezőnygóljával indult, amire egy Aaron Rodgers – Richard Rodgers 1 yardos hatpontossal válaszoltak a Sajtfejűek. Nem sokáig tartott az előnyük, Newton futásával újra a hazaiak vették át a vezetést. Ezt követően pedig felpörgött a Charlotte-i motor és a szünetig Newton még kiosztott két hatpontos passzt, melynek Greg Olsen és Corey Brown volt a lelkes címzettje. Két pontszerzés között Gano „pukkantotta be” a disznóbőrt 49 yardról így lett 20 pontos előny a táblán a szünetben. Randall Cobb 53 yardos pontszerzése nyitotta a második félidőt, majd Gano újabb góljától eltekintve semmi nem történt. A hajrára viszont felpörögtek a fiúk: Devin Funchess 14 yardos elkapásánál már úgy nézett ki, hogy eldőlt a csata, de A-Rod két hatpontos támadást is végig vitt kevesebb, mint 6 perc alatt, feljöttek hát a vendégek 8 pontra… Newton első hibája labdavesztéssel zárult, így az egálért támadhatott a Packers, de a Párducok védelme ekkor előhúzta a „nagy játékot” és Thomas Davis pick-jével véget ért az összecsapás. Cam „MVP?” Newton 297 passzolt yarddal, 3 TD átadással, 57 futott yarddal és egy futott TD-vel zárt, ami valljuk be, „tökös” produkció, még Rodgers 4 TD passzát is elhomályosítja. A Carolina robog tovább az NFC csúcsa felé, a Green Bay-nek viszont egymás után másodszor jelentett gondot egy top csapat, ez pedig az NFC North első helyébe került.

Washington Redskins (3-5) – New England Patriots (8-0) 10-27

Bill Belichick ezúttal a futójátékra tette le a voksát, melynek eredményeként LeGarrette Blount 129 yarddal és egy TD-vel vezette győzelemre csapatát. Az első két támadás után már 14-0-ra ment a Pats, aztán gyorsan behúzták a kéziféket. Okosan pörgették az órát és ezzel újabb magabiztos győzelmet arattak. Tom Brady kissé visszafogottabb volt, mint szokott volt, de így 299 yard és 2 TD passz jött össze neki, egyedül a labdaeladása árnyalja a képet. A Redskins, ahogy az várható volt, nem tudta megnehezíteni a bajnok dolgát, viszont a tisztes helytállás sikerült nekik.

Tennessee Titans (2-6) – New Orleans Saints (4-5) 24-28 h.u.

Marcus Mariota visszatért, és, ha már vállalta a játékot, 371 yarddal és 4 TD átadással vezette győzelemre az övéit Louisianában. Végig a hazaiak vezettek a találkozón, de a szívós Titánokat nem voltak képesek megtörni, 14-3 és 21-10 után is volt visszaút a vendégek számára. Mariota visszatérésének Delanie Walker is nagyon örülhet, a vendégek összekötője 95 yarddal, 2 TD-vel és egy sikeres 2 pontos kísérlettel zárt. Justin Hunter utolsó negyedes egalizálása után volt esélyük a Szenteknek behúzni a W-t, de Kai Forbath 46 yardos mezőnygól kísérletét sikeresen blokkolták a vendégek. Jöhetett hát a hosszabbítás, ahol az extázisban futballozó Titans-nek már nem volt ellenfele, Mariota egy 9 játékból álló, 80 yardos TD drive-ot vezetett, amivel lezárta csapata hatmeccses vereségsorozatát, egyben a Saints hármas győzelmi szériáját. Az AFC South harmatgyengesége miatt még a Tennessee-nek is van esélye a rájátszásra, bár ehhez sok győzelem mellett még kell a csillagok együttállása is. A Saints nagyon nagy esélyt szalasztott el a Wild Card-ért folytatott küzdelemben.

Miami Dolphins (3-5) – Buffalo Bills (4-4) 17-33

A Bölények 36 futáskísérletből 266 yarddal terhelték meg a Delfinek védelmét, akiknek egy pillanatig nem volt esélyük Rex Ryan fiai ellen. Ilyen „talajoffenzíva” mellett Tyrod Taylor csak néha passzolt, akkor viszont pontosan (11/12, 181 yard, 1 TD), így is demoralizáló verést mért a vendégekre. A 11 sikeres passzból Sammy Watkins 8 elkapással, 168 yarddal és egy TD-vel zárt. Az futó-tandem tagjai egyaránt 100 yard fölé jutottak, LeSean McCoy 112 yard, 1 TD eredménnyel zárt, Karlos Williams pedig 110 yardot és 2 hatpontost termelt, amivel az utolsó 18 év első olyan Bills újonca lett, aki két futott hatpontost csinál meg egy mérkőzésen. A Dolphins fellángolása tiszavirág életűnek bizonyult, ilyen védekezés mellett nehéz eredményt produkálni, még úgy is, hogy van egy Lamar Miller, aki ezúttal 141 yarddal és 2 TD-vel zárta a találkozót. A Bills bejelentkezett a Raiders-Jets-Steelers trió mellé egy Wild Card helyre, a Dolphins pedig „megy a levesbe”, ahogy azt már megszokhattuk…

Jacksonville Jaguars (2-6) – New York Jets (5-3) 23-28

Hiába termeltek majd 150 totál yarddal többet a Jaguárok, a négy labdavesztést nem tudták ezzel kompenzálni. Az önmagában bravúros, hogy mindezek ellenére a mérkőzés legvégén a saját nyolcasukról támadhattak a győzelemért támadhattak, más kérdés, hogy az összecsapás végét Blake Bortles második labdaeladása jelentette. Ryan Fitzpatrick ujjsérülése ellenére is remekül játszott, 272 yardot passzolt és mindkét kedvencét (Eric Decker, Brandon Marshall) kiszolgálta egy-egy hatpontossal. Chris Ivory 23 kísérletből 26 yardot szorgoskodott össze, ami valljuk be, már-már Alfred Morris-i mélységet jelent, de két goal line TD-je sokat kozmetikáz az 1.1 yard/carry mutatón. Bortles mindkét Allen-célpontját (Allen Hurns, Allen Robinson) 100 yard fölé juttatta, alátámasztva azon elméletem, miszerint érdemes Jags-támadót állítani a fantasy csapatainkba. Újabb vereségük ellenére továbbra szimpatikus csapat a floridai, a New York Jets pedig „hála Fitzmagic-nek”, továbbra is AFC Wild Card várományos.

Oakland Raiders (4-4) – Pittsburgh Steelers (5-4) 35-38

1037 totál yard, utolsó másodperces mezőnygól, 6 labdaeladás, 73 pont, mi kell még? Egy végletekig feszített, remek csatát nyert meg a Steelers, köszönhetően Antonio Brown és DeAngelo Williams egyszerre intelligens és bravúros játékának. Brown franchise-rekordot jelentő 17 elkapást jegyzett, ezekből 284 yardot szorgoskodott össze, melyhez még odacsapott 22 futott yardot is. Williams 225 totál yarddal és 2 TD-vel bizonyította, hogy van élet Le’Veon Bell kiválása után is. Az pedig, hogy a mérkőzés mégis végig „meleg” volt, Derek Carr és elkapói (Amari Cooper, Michael Crabtree) dicsérete, Lévén négy labdavesztésük ellenére végig „pariban” voltak. Carr 301 yarddal és 4 TD átadással folytatta a pihenőhét után megkezdett remeklését, de ez most nem párosult W-vel. A Raiders egyszemélyes futószekciója, Latavius Murray egy kőkemény ütközés után a saját lábán sétált az öltözőbe, de – agyrázkódása miatt – már nem tudott visszatérni. Pótlása gondot jelenthet Oakland-ben. A Steelers-re is rájár a rúd, Ben Roethlisbergert, Aldon Smith „belépője” után, kiskocsival vitték az öltözőbe, ahol kiderült, hogy súlyos lábfej sérülést szenvedett. Alighogy visszatért, pár hétre ismét nélkülözni kénytelen Mike Tomlin. Ahogy múlt héten Bell, most Big Ben sérülése zavarta meg a fejeket, a Fosztogatók 14 pontos hátrányt dolgoztak le a zárónegyedben, az utolsó szó azonban a hazaiaké volt. Ötvenöt másodperc volt hátra, mikor Brown egy rövid elkapás után 57 yardot cipelte a labdát és ahelyett, hogy a célterületre futott volna, nagyon okosan kilépett a pályáról. Williams pár játékkal később ugyanezt tette a gólvonalon, így Chris Boswell-len állt vagy bukott a „buli”, de a vendégek már nem kaphatták vissza a labdát. Boswell 18 yardról könnyedén „gólozott”, egy nagyon értékes győzelmet szerezve ezzel a Kohászoknak.

Denver Broncos (7-1) – Indianapolis Colts (4-5) 24-27

A Seriff visszatért és vereséget szenvedett. Valójában egy pillanatra sem tűnt úgy, hogy nyerhetnek a Vadlovak, mégis sokan bíztak abban, hogy a védelmük „egalizálja” a támadósor középszerűségét. Már 17-0-ra vezettek a hazaiak (Frank Gore és Jack Doyle hatpontosait Adam Vinatieri toldotta meg egy mezőnygóllal), amikor egy punt visszahordott hatpontossal (made by Omar Bolden) megcsillant a remény Peyton Manning szemében. Gyorsan passzolt is két hatpontost Emmanuel Sanders, majd Owen Daniels kezébe, a kettő között azonban Andrew Luck is megtalálta Ahmad Bradshaw-t, aki vénségét cáfolva szaltózott a gólvonal mögé a labdával. Így álltak döntetlen a fiúk a zárónegyedben, majd következett a fogcsikorgatás. Manning túl két labdaeladáson képtelen volt mezőnygól távolsagig juttatni csapatát, Vinatieri bezzeg 55 yardról „bebikázta a fölsőbe” és a három pont elegendőnek bizonyult a győzelemhez. A denveri védelem kidőlt a végére (fizikálisan DeMarcus Ware nem bírta, agyban Aqib Talib fáradt el – amiért egy mérkőzésre fel is függesztette a liga), a Colts D# Szerencsétlensége Mike Adams és Henry Anderson elvesztése. Luck és elkapói újra magukra találni látszanak, legközelebb két hét múlva mennek Atlantába, míg a Denver otthon fogadja a Kansas-t, ahol köszörülhetnek a csorbán, bár a makulátlan idényüknek immáron lőttek.

Atlanta Falcons (6-3) – San Francisco 49ers (3-6) 16-17

A Week of Change a Titans és a Colts után Friscóban is meghozta az eredményét, Colin Kaepernick „padoztatása” győzelmet hozott az Aranyásóknak a szebb heteket megért Atlanta ellenében. Blaine Gabbert két hatpontost adott Garrett Celek kezébe, amivel szinte az első félidőben eldőlt a meccs. Két labdaleadást is produkált a két év múltán újra kezdő irányítóvá előlépő Gabbert, azonban Matt Ryan már-már mániákussá váló Julio Jones keresése ezúttal nem vezetett sikerre. Devonta Freeman 12 yardos futásmennyisége pedig a 49ers védelmét dicséri, NaVorro Bowmanék lassan, de biztosan kovácsolják egységbe a csapatot. Igaz, ezzel már elkéstek ebben az alapszakaszban, de jól lehet, nem is az idénre gyúrnak. És ami a kevés izgalmat tartogató (majdhogynem unalmas) mérkőzés mellé idekívánkozik, Dan Quinn óriásit hibázott, hogy a zárónegyedben Vic Beasley labdahalászása után nem vállalta be a negyedik kísérletet 3 yardról. Lévén TD-vel megnyerik a mérkőzést, ha nem sikerül, akkor 3 yardról jönnek az Aranyásók, amit pillanatok alatt megállíthat a Falcons védelme. Mezőnygólt választottak, kikaptak. Nem utoljára az idényben, mert a „leolvadás” jelei látszanak, bezzeg a 49ers még okozhat kellemetlen meglepetést nagymellényű ellenfeleinek.

Tampa Bay Buccaneers (3-5) – New York Giants (5-4) 18-32

„Sima liba”, mondja erre az utca embere (Istenem, bár egyszer találkozhatnék Vele!), pedig egy nagy rúgócsatának lehetett részese a nagyérdemű. Connor Barth és Josh Brown egymással vetélkedve sorra termelte a mezőnygólokat, ezek sorát két hatpontos szakította meg, mindkettő Eli Manning kezéből indult, címzettje Rueben Randle és Shane Vereen voltak. Eli azért egy kis színest is vitt a légiharcba, 100 yard fölé emelte Odell Beckham Jr.-t és kétszer is eladta a labdát, Sterling Moore és Alterraun Verner nyugtázott a Kalózoknál. Jameis Winston több yardot dobált kollégájánál, azonban Mike Evans (a két futóval Charles Sims-szel és Doug Martinnal együtt) három fumblit is összehozott átadásaiból. Winston ekkor, látva a tehetetlenséget, saját maga futott a célterületre, így már csak két pont volt közte. Több sem kellett Brown-nak, két mezőnygóllal folytatta és a végén Trevin Wade szedte föl a kiejtett lasztit, hat pontért cserébe. Az Óriások átmentek pozitívba és büszke csoportelsők, a Kalózok pedig reménykedve várhatják a Romo-mentes ’Boys egységet.

SNF Philadelphia Eagles (4-4) – Dallas Cowboys (2-6) 33-27 h.u.

Tavaly biztos kipeckeltem volna a szemhéjamat a fennmaradáshoz, idén nem hoztam meg ezt az áldozatot. A csoporton belüli derby mégis sokpontos csatát eredményezett, ráadásul Chip Kelly legénységének sikerült visszavágni az otthon elszenvedett vereségért. Pedig jól indult a mérkőzés a hazaiaknak: Matt Cassel (299 yards, 3 TD, 1 INT) megkínálta Cole Beasley-t egy labdával és csak a második negyedben jött erre az ex-Cowboy válasza, DeMarco Murray 1 yardos TD futása. A szünet után felpörögtek az események, Sam Bradford (295 yards, 1 TD) most Ryan Mathews-t választotta játszótársnak egy 6 yardos hatpontos erejéig, amit újabb Beasley pontszerzés követett Cassel átadása után. A zárónegyedben Jordan Hicks labdahalászata bizonyult sikeresnek, lévén az „elkapást” 67 yardos TD return követte, majd Dez Bryant villant és megszerezte az első TD-jét a szezonban. A zárásig még két-két mezőnygóllal gyakorolt a ráadásra a két rúgó, Caleb Sturgis és Dan Bailey is egyaránt sikerrel járt. A hosszabbításnak Bradfordék gyürkőztek neki jobban és miután negyedik és egy yard kísérletre Mathews átnyomorgatta magát a dallasi védelmen, következhetett az irányító 41 yardos TD-átadása, amivel a „két tés” Jordan Matthews roboghatott a győzelembe. A Cowboys Romo hiányában eddig 6 vereséggel áll, a szezonjuk elúszott, az Eagles még reménykedhet egy sikeres „második félidőben”.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS