Offseason értékelő: Oakland Raiders / Elkapók

Az elmúlt években folyamatosan problémája volt a csapatnak az elejtett labdákkal, illetve a megbízható elkapói teljesítménnyel. Amari Cooper és Michael Crabtree párosa a korábbi sötét évekhez képest komoly előre lépést hozott, de tavaly év végére ez a duo is megfáradt, meglassult.

Gruden számára jól láthatóan kulcs kérdés volt az elkapó egység felrázása, megerősítése. Az is jól látszik, hogy biztos kezű elkapókat keresett Carr számára. A jelenlegi egységben nagyon sok kérdőjel, de komoly potenciál is van.

Amari Cooper:
A 2017-es éve igen gyengére sikerült Cooper-nek, de továbbra is vele kell kezdeni a felsorolást, hiszen Ő a csapat első számú fegyvere elvileg. Az első és másod évében bemutatta, hogy mire lehet képes, hiszen droppok és erős Nr.2 opció mellett is rendre 1000 yard fölé jutott. Bizonyos szempontból mindkét éve csalódással záródott, mert rendre nagyon erős kezdés után beleszürkült a szezonba. Újonc évében azt gondoltuk, hogy a “rookie wall” a felelős a gyengébb zárásért, míg másod évében sérülések lettek a „felelősök”. 2017-ben pedig szinte semmi nem jött össze a parádés Chiefs elleni meccset leszámítva.
Első és harmadik évében komoly gondot jelentettek az elejtett labdák, amik egyetemi karrierjét elnézve meglepőnek mondható. Ebben kellene komolyat előre lépnie, illetve az egészség terén kellene némi szerencsét szereznie végre, ugyanis a 2. és 3. éveiben rendre sérülten játszott. Több mérkőzésen láthattuk, hogy mennyire veszélyes tud lenni, remek route runner és megvan a megfelelő sebessége ahhoz, hogy bárhonnan TD veszéllyel induljon meg.

A sok drop miatt a kezeit egyenlőre kénytelen vagyok a negatív oldalra feljegyezni, ahol a jam-elés kezelése már szerepel. Nemrég olvastam egy cikket miszerint Cooper nehezen kezeli, amikor aggresszíven megtámadja a CB a LOS-nál és ilyenkor kiesik a ritmusából és az egész route szétesik. Amennyiben ez igaz, akkor erre egész biztosan készülnek a DC-k is Cooper ellen, így nagyon fontos lenne erre tudatosan készülnie neki is a stábbal.

Azt gondolom, hogy Cooper számára jót fog tenni az, hogy Gruden rendszere sok motionnel és shifttel dolgozik snap előtt, így a CB-k nem fogják tudni szépen fix pozícióból kezdeni ellene se mindig a játékot, ami előny lesz a jammelés kikerülésekor.

Arról is több helyen lehetett már olvasni, hogy várhatóan rendszeresen fog Cooper slot pozícióba is behúzódni, ami nagyon komoly előny lehet. Elég csak megnézni az alábbi képet:

A komoly sikeresség ellenére az elmúlt 3 évben indokolatlanul keveset rakták be slotba az OC-ink, ami remélhetőleg változni fog Gruden és Olson alatt.

Változhat többek között azért is, mert van Jordy Nelson és Martavius Bryant személyében két olyan elkapónk, akik tudnak a szélen dolgozni, amíg Cooper belül van.

Jordy Nelson:
Nelson valóban 33 éves és valóban egy 482 yardos évet követően került Oaklandba, de ezzel együtt szerintem komoly segítség lehet. Érdemes megemlíteni, hogy 2016-ban volt év visszatérője 1257 yarddal, valamint 14 TD-vel és a 2017-es éve se indult rosszul. Aaron Rodgers kiesését követően valóban „eltűnt” és egyértelműen nem az a domináns #1 elkapó, aki korábban volt, de kár lenne egy legyintéssel elintézni.

Nelson továbbra is komoly méretű elkapó, ami párosítva a jó route runneri mivoltával és a biztos kezeivel igen potens RZ célponttá teszi. A szélen és a slotban is jól használható játékosról beszélünk és így Cooper-rel együtt komoly sakkozási lehetőséget biztosítanak Gruden számára.

Azt gondolom, hogy hamar megfogja találni az összehangot Carr-al, mint anno James Jones is tette ezt és biztos pontja lesz a támadó egységnek.

Martavius Bryant:
Egy meglepő csere útján került a Raiders-hez Bryant és jelenleg se vagyok abban biztos, hogy hosszútávon jó húzás volt-e a megszerzése, de az biztos, hogy egy teljesen új dimenziót hoz Carr számára. Ekkora, ilyen gyors és jó kezű elkapóje szerintem sose volt még Derek-nek és ez komoly előrelépést hozhat a mélyebb passzok kapcsán majd.

Bryant kapcsán a kérdés idénre leginkább az, hogy érkezik-e bármilyen eltiltás, de egyenlőre úgy tűnik csak kacsa volt a pár nappal korábban felrepült hír, miszerint emiatt aggódik a csapat. Legfrissebb információk szerint minden kötelező szűrésen megjelent az utóbbi időben, minden ellenőrzést sikeresen abszolvált és nincs kilátásban egyenlőre eltiltás.

Azt lehet olvasni vele kapcsolatban, hogy nagyon élvezi az új környezetet és remek munkát végez az edzéseken, így egyenlőre, ha csak óvatosan is lehet kicsit bizakodni.

Ha valóban pályán lesz az idény jelentős részében akkor kulcs szerep juthat neki a szélen a sebességével és méretével. Végre lesz a csapatnál egy igazi deep threat, aki jó eséllyel komoly figyelmet vonhat el Cooper felől és széthúzhatja a védelmeket.

Ez a Cooper, Nelson, Bryant trió papíron szerintem egy igen veszélyes egység lehet és hacsak nincs sérülés vagy eltiltás a WR snappek és elkapások túlnyomó százaléka hozzájuk kerülhet Carr legnagyobb örömére.

Seth Roberts:
Roberts igen jó eséllyel nem éli meg a végső rostert, annak ellenére, hogy már garantálttá vált a fizetésének egyik része. Seth remek UDFA story volt, de nem sikerült levetkőznie a droppokat és mostanra úgy fest a remek blokkolási képessége és az egy-egy nagy elkapása kevés a #3 szerepre, viszont a fizetése meg sok a cserepadra. Ha marad, akkor valószínűleg főleg ST és blokkolási szerep jut majd neki.

Johnny Holton:
Holton is egy remek story, komoly sebességgel, de megbízhatatlan kezekkel. Megcsíphet egy roster helyet, de komoly szerep várhatóan nem jut neki majd.

Ryan Switzer:
Ryan egy igen érdekes kis

játékos. Egyetemi évei alapján egy igen potens slot elkapó válhat belőle, de a Cowboys-nál Beasley mögött nem jutott szóhoz. Nálunk azt gondolom van esélye a keretre jutni, annak ellenére, hogy Cooper és Nelson is bevethető a slotban. Fürge, jól futja a belső utakat és igen megbízható kezei vannak. Per pillanat azt gondolom, hogy a „kezdő” hármas mögött Ő a legveszélyesebb elkapónk és jól passzol Gruden precíziós rendszerébe.

Marcell Ateman:
Drafton hoztuk, komoly méretekkel rendelkezik és jó keze van, jó labdaérzékkel. Nem egy speedster, de megfelelő route runner és összességében potens RZ célpont lehet belőle. A nagy kérdés szerintem az lesz, hogy mennyire tudja megugrani az NFL szintet. Az alábbi képen is az látszik, hogy lehet belőle hasznos back up akár már első évében is, mert többféle utat tud hatékonyan futni:

Keon Hatcher, Isaac Whitney és Saeed Balcknall:
Hatcher és Whitney már tavaly is próbálkoztak TC-ben, míg Saeed UDFA-ként idén próbálkozik először majd. Jó méretű elkapók, akiknek igen komoly „hegyet” kell megmászni a rosterre kerülésért.

Griff Whalen és Dwayne Harris:
Két veterán ST játékos, akik elsősorban visszahordóként szerezhetnek roster helyet maguknak. Valószínűleg egymás legnagyobb ellenfelei lesznek, de mivel TJ Carrie távozott és Jalen Richard tavaly igen rosszul teljesített visszahordások során jó esélye van egyiküknek rosterre kerülni.

Jelenleg, ha tippelnem kéne akkor 6 db WR-t tennék a végső keretbe, akik közül az utolsó visszahordó és ST lenne igazából nem is elkapó. A névsor pedig így nézne ki: Amari Cooper, Jordy Nelson, Martavius Bryant, Ryan Switzer, Marcell Ateman, Griff Whalen. PS-be meg mehetne Keon Hatcher, Isaac Whitney és Saeed Balcknall.
Azt gondolom, hogy egy erős, jól variálható WR egységünk van, ami komoly szabadságot ad Grudennek és nagy segítség lesz Carr számára.

TE poszt:
A TE posztot is szokás a QB jó barátjának nevezni, nézzük mennyire barátságos az idei egység Carr szempontjából.

Jared Cook:
Cook alapvetően elkapó TE és az egyik első játékos volt, aki lenyilatkozta mennyire „megvette” Gruden rendszerét. Tavaly Downing rendszerében is tudott egy karrier #2 évet hozni 688 yarddal, így kijelenthető szerintem, hogy Carr-al értik egymást.

Ha számszakilag nem is lesz erősebb éve az erősödő WR számok miatt, jövőre is fontos tagja lesz az elkapó egységnek. A széleken meghúzott pálya és a potens slot opció kvázi Cook-ról is levesz majd figyelmet. Máshonnan megközelítve pedig azt is mondhatjuk, hogy Cook-kal kiegészülve olyan elkapói négyest tudunk majd a pályára küldeni, ami ellen igen kevés védelemnek lesz cover válasza.

Cook is olyan mismatch a méretével és sebességével, hogy igazán biztosan egy LB-S párossal lehet őrizni középen, viszont, ha megkapja ezt a figyelmet, akkor már csak 1 S jut a WR-ek ellen besegíteni. Ott pedig lehet szépen dönteni majd, hogy melyik CB-t melyik WR ellen hagyják 1-1-ben. Cooper, Nelson, Bryant, illetve Carr bármikor szívesen elfogadja az 1-1-es lehetőségeket. Visszafordítva pedig egy olyan védelem ellen, akik a szélső CB-ket támogatják deep S segítséggel komoly tere lehet Cook-nak (és a slot WR-nek).

Lee Smith:
Smith lesz a blokkoló TE, aki támogatja elsősorban a futójátékot majd. Láttuk a korábbi években, hogy azért meg tudja büntetni ha megfeledkeznek róla passz szituációban, szóval a több TE-es felállások során is hasznos lehet majd.

Derek Carrier:
Ex-WR, aki utóbbi időben inkább blokkolással és ST játékkal kereste a kenyerét. Azt gondolom, hogy kis szerencsével több TE-s felállások során lehet belőle jó sakk figura Gruden keze alatt.

Pharaoh Brown, Paul Butler és Marcus Baugh:
A három fiatal igazából Carrier helyére pályázhat és jó eséllyel majd PS-en kötnek ki, ahonnan sérülés esetén lehetnek megszólítva majd.

Azt gondolom, hogy a rutinos Cook-Lee páros megfelelő segítség lesz Carr számára és ha a fiatalok közül valakinek sikerül extrát nyújtani akkor kimondottan megnyugtató lehet ez az egység is. Ahogy mindegyik skill pozíciónk esetében úgy itt is azt várom igazán, hogy a megfelelő coaching hatására az átlagos néző számára meglepően jók leszünk majd és összességében a liga legerősebb támadó egységei közé kerülünk. Ha ez nem következik be, akkor komoly gondba kerülhet a gárda és nem csak rövidtávon. A siker szempontjából kritikus lesz még az OL munkája, amire a következő posztban térek majd ki…

Csögley Roland (Rolni)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS