Offseason értékelő: Oakland Raiders / Irányítók

Bár a TC még nem kezdődött el, de azért túl vagyunk már elég sok történésen a mostani offseason-ban és a roster várhatóan sokat már nem változik az első keretszűkítésekig. Emiatt azt gondolom érdemes lenne posztonként megvizsgálni miből is főz Gruden és stábja.

QB poszt:
A legfontosabb poszt az NFL-ben, így teljesen logikus innen kiindulnunk. Jelenleg 3 db irányító van a csapat keretében, miután Christian Hackenberg igen rövid idő után el lett küldve a csapattól. Derek Carr, Connor Cook és EJ Manuel a triónk csakúgy, mint tavaly és igazi csata csak a back up posztért folyik, Carr kezdő helye beton biztos.

Derek Carr:
Carr 2014 óta a csapat kezdő irányítója és a bíztató rookie, majd a javuló 2. évét követően 2016 végére a liga legjobb fiatal irányítói közé került be a legtöbb szakértő füzetében. A 2016-os playoff szereplés sajnos nem jött össze sérülés miatt Carr-nak, nélküle szétesett a remek évet futó csapat és a PO egyetlen körig és egy csúnya vereségig tartott csak.

A 2017-es évnek nagy elvárással kezdett neki a gárda, de igen hamar egyértelművé vált, hogy komoly gondok vannak a csapat körül. Edzői, öltözői problémákról egyaránt lehetett olvasni, már a szezon közben is. Carr szenvedett egy elég szerencsétlen hát sérülést, amiből érzésem szerint Jack Del Rio a szezon teljes elúszásától tartva, idő előtt visszaküldte a pályára. Carr sérülése, illetve Todd Downing (első éves OC) szenvedése összességében egy igen gyenge évet eredményezett, mind Carr, mind a csapat számára. Downing playbook-ja helyenként faék egyszerűségű és roppant kiszámítható volt, amit tovább tetőzött a rengeteg elejtett labda az elkapók részéről. A szezon végére teljesen egyértelmű volt, hogy a rendszer nem működik, szétesett a csapat és Carr is fejben.

Jon Gruden érkezett ugyebár főedzőnek és teljesen egyértelműen az lesz a döntő kérdése a sikerének, hogy Carr köré milyen támadógépezetet tud felépíteni, illetve mennyire tudja Carr karrierjét visszaállítani a 2017-es szezont megelőző pályára és azon tovább segíteni a TOP10-es státusz felé.

Gruden visszahozta Carr mellé Greg Olson-t, aki rookie évében foglalkozott már vele és remek viszonyt ápolt anno a QB-val, illetve jól is tudtak közösen dolgozni. Kapott úgy elkapókat is, akikre majd a WR szekciónál térnék ki. A lényeg, hogy úgy fest minden adott ahhoz, hogy Carr újra sikeres legyen.

Mi az amire Gruden és Olson alapozhat? Mik Carr erősségei?

Remek kar ereje van, minden dobást könnyedén képes megcsinálni és igen pontosan dolgozik. A pontosságát úgy sikerült 62 % fölé tornáznia, hogy amióta megérkezett a ligába, neki van a legtöbb elejtett labdája, mint ahogy azt az alábbi kép mutatja is:

Nagyon gyorsan engedi el a labdát és jól kezeli a blitz-eket. Ha a fala megvédi nagyon ügyesen vigyáz a labdára, amit jól mutat az alábbi PFF kép is:

2017-es évben komolyat lépett vissza az úgynevezett „big-time throws” kategóriában, de 2016-ban a sok 4. negyedes győzelem alkalmával szép számmal láthattunk Tőle ilyeneket, tehát benne van a kezében ez is.

Mi az amiben fejlődnie kell?

Carr kapcsán még a draft előtt merült fel először a megjegyzés, miszerint nem tudja kezelni a nyomást, ahogy a bátyja se tudta…ez a mondat igaz is meg nem is szerintem. Davidhez képest kimondottan jól kezeli a nyomást Derek sokszor, de az jól látszott a 2017-es szezonján is, hogy a blitz nélküli nyomással, ami középről érkezik meggyűlik a baja. Ez mondjuk nem csoda, a legtöbb irányító ellen komolyat javul a védelem esélye, ha középről csak falemberekkel tudják zavarni. A blitzet jól kezeli, olvassa Derek, de a „sima” nyomás kezelésében még fejlődnie kell. Tavaly azt is éreztem rajta kicsit, hogy amikor a csapat megindult lefele, akkor igyekezett egyre többet csinálni egyedül, egyre inkább kockáztatott, ami nyomás ellen is visszaköszönt néha. Ahelyett, hogy eldobta volna a labdát szépen a túlzott nyomás miatt, megpróbálta csak azért is megdobni, hogy hátha történik vmi jó, vmi „momentum shifter”.
Gruden rendszere, illetve az ha szépen tudnak konstans haladni a pályán fel/le, szerintem le vesz majd egy adag terhet Carr válláról és tud majd fejlődni a sima pass rush ellen is.

Még egy terület van, amiben szeretnék előrelépést látni Tőle. Ez pedig nem más, mint a deep ball. Aránylag kevés mély bombát hívtak neki korábban az OC-k, pedig megvan hozzá bőven a karja. Sokszor a mély labdákat pontatlanul dobta és az már fotel GM-ek számára nem egyértelmű, hogy azért nem hívtak több mélyet, mert túl rizikósnak ítélték vagy azért volt kissé pontatlanabb, mert nem volt megfelelő gyakorlása, lehetősége ezeket megdobni. Azt is el kell mondani, hogy kimondott deep threat nem volt eddig a csapatban. Johnny Holton volt ehhez legközelebb, neki volt is 1-2 szép mély elkapása, de Ő is inkább inkonzisztens elkapó és nem lehetett építeni rá. Martavius Bryant jelenléte hozhat változást a deep passzok terén, mert a srácot erre építették kvázi, másrészt Cooper és Nelson miatt nehéz lesz duplázni Bryanttet rendszeresen.

Miben várok komoly változást?

A legfontosabb dolog, ami nagyon hiányzott tavaly az a play action volt. Ebben Gruden egész biztosan komoly változást hoz, hiszen a WC rendszer általában épít a play action passzra és Gruden korábbi támadó gépezetei is szerették. Derek Carr szerintem kimondottan jó play action QB, így komoly lehetőséget látok ebben rövid és hosszú távon egyaránt. Derrick Johnson még csak nemrég érkezett, de már Ő is lenyilatkozta, hogy komoly hasonlóságot lát Gruden és Reid offenzív rendszerében, ami szintén sok play actionnal operál.

Gruden a hírek szerint komoly felelősséget szán Carr-nak a vonalnál snap előtt. A beat writerek szerint szinte minden play előtt van valamilyen motion vagy shift a felállásban, úgy fest ez is komoly eleme lesz Gruden rendszerének. Ebben lesz olyan elem, ami nem Carr-hoz kötődik, mert kvázi automatikusan lesz a playbe kódolva, de várhatóan Carr kap bőven lehetőséget majd a védelem felállásának megfelelően áthívni a játékot.

Connor Cook:
Eddig Cook semmit nem tett le NFL szinten az asztalra, de úgy fest idén Grudentől lehetőséget kap a back up pozícióért komolyan versenybe szállni. Tavaly amikor Downing kérésére érkezett EJ Manuel Carr mögé elég egyértelmű volt Connor sorsa, de idén úgy fest nem előre lefutott a dolog, sőt mivel Gruden anno a QB camp műsorába kimondottan kedvelte Cook-ot, van aki szerint övé a belső pálya Carr mögé.

Cook méretileg, karerő szempontjából teljesen megfelel NFL szinten és a szükséges atletikussága is megvan. A draft előtt nála a vezetői kvalitások kapcsán merült fel a legtöbb kérdés, de ettől függetlenül eddig egy pre-season vagy regular season meccsen se láttuk tőle a stabil back up szintet se olvasás, se döntés terén.

Érdekes kérdés lesz, hogy az új séma mennyire fekszik majd neki. Az sanszos, hogy ha Gruden és Olson se tud belőle egy meggyőző back up teljesítményt kipréselni, akkor kevés sikerre számíthat a jövőben. Jelenleg a riportok alapján Ő dolgozik legtöbbet a 2. csapattal és vannak szép megmozdulásai, de ezekre jutnak gyenge megoldások és INT-k is, már most is cserék ellen.

EJ Manuel:
Manuel tavaly Carr sérülésekor egész vállalható játékot produkált egy igen gyenge offensive sémában, gyenge  játékhívás mellett. Ennek megfelelően a többség örült, amikor visszatért az offseasonban, de azért a tény, hogy nem hamar igazolta vissza a csapat és másik klubbal egyáltalán nem lehetett közben még csak egy hírben sem olvasni a nevét elárulja mit gondol róla az NFL. Legjobb esetben is csak gyenge back up.

Cook személyében akad versenytársa a back up posztért és eddig úgy fest idén jobban kell dolgoznia azért, hogy ismét maga mögé utasítsa Őt, de ha idén is jobban mozog TC-ben és a pre-season meccseken nem hiszem, hogy ne lehetne övé a poszt. Eddig Gruden nem úgy fest, mint aki kiskedvenceket bebetonozna, sokkal inkább a versenyre buzdított eddig.

Összességében elmondható, hogy Carr személyében van egy fiatal és ígéretes irányítója a csapatnak. Ez a Gruden-Carr „házasság” kulcsfontosságú lesz a következő éveink sikerét tekintve. Azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy Gruden most és hozzánk tért vissza. Szerintem látja Carr-ban azt az irányítót, akire hosszú távon építhet, akivel sikereket érhet el. Úgy fest Gruden érti és látja, hogy fontos feladata Carr elé megfelelő minőségű falat tenni a siker érdekében. Ha minden téren kijön a lépés szerintem Carr kezén a liga egyik legjobb légi támadása mehet majd keresztül a következő szezon(ok)ban.

Carr mögött lesz egy jó kis verseny a # 2 posztért, de akárhogy is végződik a verseny bíznunk kell majd abban, hogy nem jut szóhoz a csere QB 2018-2019 során.

folytatás következik…

Rolni

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS