Offseason értékelő: Oakland Raiders / Az edzői stáb 1. rész

A Raiders posztonkénti áttekintője végéhez ért, ám van itt még egy rettenetesen fontos rész amiről mindenképpen meg kell emlékezni. Ez pedig nem más mint az edzői stáb. 

HC: Jon Gruden
Gruden egy 10 éves 100 millió dolláros mega szerződéssel került vissza a csapat élére. Vissza, mert ugye 1998 és 2001 között Chucky volt már a Raiders főedzője.

Gruden 1992-ben kapta első komolyabb NFL munkáját Green Bay-ben, attól a Mike Holgrem-től, aki 1990-ben még a 49ers-nél egy évig már alkalmazta, mint asszisztenst. ’92-ben senior támadó asszisztens lett, majd ’93 és ’94 során már WR edző volt a titulusa. ’95-ben az Eagles offensive koordinátora lett, miután Ray Rhodes korábbi GB és 49ers DC megkapta Philly-ben a HC posztot. Itt kilépve Holgrem árnyékából egy védekező háttérrel rendelkező HC alatt kvázi önállóan építhette már fel a saját támadó egységét, sémáját.

1998-ban Al Davis megtette a Raiders főedzőjének mindössze 34 évesen. Rich Gannon „megtalálását” követően 2000-ben ért a csúcsra a Raiders-el, amikor is 1990 óta először megnyerte az AFC West csoportot és egészen az AFC Championship meccsig jutott, ahol a későbbi Super Bowl győztes Baltimore Ravens tudta csak megverni. 2001-ben ismét PO-ba vezette a gárdát, de a Divisional körben a híres „Tuck Rule” meccs keretében a Patriots búcsúztatta a csapatot és Gruden-t.

Al Davis elcserélte a szezont követően a Tampa Bay Buccaneers csapatához, amellyel rögtön 2002-ben Super Bowl-t nyert. Mai napig vita téma, hogy mennyire Gruden, illetve mennyire Dungy és M.Kiffin érdeme az a SB győzelem. Természetesen a védelem volt a legendásan jó abból a csapatból, de nem szabad elfelejteni, hogy Gruden irányításával és újrahúzott támadóegységével sikerült 2 egymást követő zakó után megverni az Eagles-t az NFC Championship meccsén, majd csúnyán elkalapálni a döntőben azt a Raiders-t, akik a Gruden által otthagyott playbook-ot és playcalling terminológiát használva jutottak el a döntőig.

Gruden 2008-ig volt a Bucs HC-ja, de nem sikerült a sikerét reprodukálnia a későbbiek során. Ehhez szerintem komolyan köze volt annak is, hogy az öregedő rostert a kiesett draft cetlik (érte cserélték el a ’02, ’03 első körös és a ’02, ’04 második körös pickeket) hiányában nehéz volt versenyképes állapotban tartani, illetve fő problémaként meg kell említeni, hogy sose találta meg az irányítóját Tampában.

Mike Holgrem neve alapján a kevéssé hozzáértők is egyből sejthetik, hogy Gruden alapvetően West Coast offense háttérrel rendelkezik. Al Davis többek között azért is cserélte el, mert nem játszott eléggé vertikális játékot Jon.

A West Coast filozófiának megfelelően Gruden alapvetően a horizontális passzjátékkal és a playaction-el építkezik. Gruden playbook-ja híresen komplex és igyekszik minden eshetőségre készülni, emiatt igen vaskos, ami hátrány is lehet az új CBA értelmében leszűkült gyakorlási lehetőségek mellett.

A hírek és várakozások alapján egy West Coast és Spread offense hybrid séma/playbook várható leginkább 2018-ra Gruden-től. Sokan gondolják azt, hogy a tavalyi Sean McVay támadó gépezethet lehet majd hasonlítani a felfrissített Gruden „arculatot” és ennek a megerősítését látták például a Greg Olson OC kinevezésben is. Biztos vagyok benne, hogy Gruden tanulmányozta McVay rendszerét, de azt is gondolom, hogy nem egy McVay/Rams 2.0 jár a fejében, hanem egy Gruden 2.0. Ne felejtsük azért el, hogy McVay a fiatal, Ő az egykori Gruden asszisztens és nem fordítva. Gruden már csak egóból sem fog megpróbálni egy lemásolt rendszerrel dolgozni. A Rams támadósora mellett szerintem a Chiefs és az Eagles támadó rendszereit érdemes vizsgálgatni még. Reid ugyan az a Holgrem coaching tree „gyermeke”, mint Gruden és sok tekintetben hasonlóságot várok majd a Chiefs és a Raiders játéka között. Erre amúgy utalt már Derrick Johnson is az OTA-k során.

Mi az amire nagy valószínűséggel számíthatunk tehát?
Sokféle offensive felállás és azok rendszeres keverése, megváltoztatása playek között és playen belül játékindítás előtt. Az OTA-k alatt is láthatták a beatwriterek, hogy mennyi shift és motion szerepelt a gyakorlatokban. Gruden mindig is szerette mozgatni az elkapóit, ezzel is elősegítve az indulásukat a védők ellen. Tim Brown és Jerry Rice is rengeteget mozgott a szélek és a slot poszt között, illetve snap előtt általánosságban. Számítani lehet arra is, hogy a futókat majd aktívan használja az elkapások tekintetében is és a futók, futások szerepe fontos lesz a play action passzjáték szempontjából is.

Azt hiszem ez a felsorolás zene lehet minden Raiders fan füleinek a tavalyi Downing playbook után és ami még fontosabb zene lehet a legtöbb tavaly szenvedő játékosunknak is. Amari Cooper és Jalen Richard komoly nyertesei lehetnek az új rendszernek.

Martavius Bryant érkezése amúgy szerintem a megnövekedő vertikális játékok számáról is árulkodik. Derek Carr egyetemi spread múltja, sikerei és a ligában utóbbi években látható sikeres alkalmazások miatt is várható spread ág is a playbookba.

Én abban is bízom még, hogy lesz no huddle és hurry up gazdagon, mert abban Carr igen jó volt Musgrave alatt.

Gruden eddigi nyilatkozatai alapján jól haladnak a játékosok a rendszer elsajátításával, de ettől függetlenül kérdés lesz mennyire tudják már az első évben teljesen kinyitni a playbookot. Ebben és alapvetően a rendszer sikerében a legfontosabb szerepe Gruden mellett egyértelműen Derek Carr-nak lesz. Ez a mostani Raiders a Gruden-Carr páros csapata lesz elsősorban, ha ez a páros jól működik együtt, akkor komoly sikerekre lehet számítani a továbbiakban.

OC: Greg Olson
Egy támadó háttérrel rendelkező főedző esetében nem annyira kritikus kérdés az OC személye, de láthattuk a JDR-Norton páros esetében, hogy mennyire el lehet csúszni azért az ilyen választáson is.

Greg Olson első komoly NFL állomása a Rams csapatánál volt 2006-2007 során, amikor is Scott Linehan alatt volt OC és ők együtt egy igen sikeres támadó egységet irányítottak az első évben. Olson nem hívta a playeket, ahogy Gruden alatt sem fogja, de aktív részese volt a gameplan készítés és tanítás során az egységnek.

A St. Louis-i állomás után 2008-ban Gruden Tampájához érkezett QB edzőnek és 2009-ben Gruden elküldését követően kicsit furcsa körülmények között, de OC lett az utolsó pre-season meccs előtti napon. Josh Freeman karrierje kimondottan jól indult Olson irányításával és a 2010-es év támadó oldalon a Bucs egyik legeredményesebb éve volt a történetük során. 4. legtöbb pontot szerezték, 3. legtöbb yardot termelték és a 2. legjobb 3rd down sikerességét érték el a csapat történetének. A 2012-es gyenge szezon után Ő is lapátra került aztán és OC-ként nem tudta megismételni később sikereit.

Először a Jaguars ass HC-je és QB edzője volt egy évet, majd 2013-ban és 2014-ben a Raiders OC-je volt. Második évében Ő lett Derek Carr első NFL OC-je és bár komoly sikert a rookie-val és a limitált rosterrel nem tudott elérni Carr mindig is nagy tisztelettel beszélt róla.

2015-től a 2016 októberi menesztéséig ismét a Jaguars színeiben edzősködött ezúttal, mint OC és igyekezett Blake Bortles karrierjét megfelelően sínre állítani. Csodát nem tett vele, de legsikeresebb szezonját azért alatta érte el BB eddig.

Ezt a sort zárja le a tavalyi Rams QB edzői év Sean McVay alatt.

Azt gondolom Greg és családja bízik leginkább abban, hogy végre hosszútávon megragad egy városban ezúttal. Örült nagyon Gruden felkérésének, hiszen saját elmondása szerint nagyon akart Grudennel újra együtt dolgozni, nagyon szívesen dolgozik együtt újra DC-vel és a családja 2013 óta Oakland környékén él, így most végre újra együtt lehet velük is többet. Már amennyit Gruden majd hagy neki erre.

Olson egyik legnagyobb hatású mentora az évek során éppen Gruden volt (annak ellenére, hogy Olson az idősebb 1 évvel) és mondhatjuk, hogy Olson is inkább WC felfogású OC. Sajnos a nálunk OC-ként korábban eltöltött idejéből ennek inkább az árnyoldalát láthattuk. Rövid passzos biztonsági játék, ami az elkapók elszakadási képtelensége és a gyenge OL/RB produkció miatt nagyon kiszámítható és könnyen megállítható lett. Futás belül, futás belül, rövid passz és punt…erre van is @deyell-nek egy frankó kis képe valahol.

Erősen bíz(z)unk benne, hogy ezúttal nem ezt látjuk majd Tőle és erre ugye Gruden a garancia papíron. Olson nem lesz playcaller, Gruden szerint a legfontosabb szerepe a séma megtanításában és a gameplan-ek előkészítésében lesz. Gruden azt is kiemelte egy interjúban, hogy fontos, hogy Carr számára a sok változás után legalább egy ismerős arcot/hangot visszahoztak a mostani váltás során.

Ha Gruden rendszere működni fog, akkor jó eséllyel évekre megoldódik a HC mellett az OC posztunk is, mert Olson nem valószínű, hogy HC feladatot kap valahol azok után, hogy önálló OC-ként (def minded HC alatt) többször megégett már.

OL coach: Tom Cable
Az OC mellett a legfontosabb támadó edzői poszt szerintem az OL és miután nálunk támadó HC van, lehet az OL még fontosabb is lesz, mint az OC. Na pont emiatt, illetve a Seattle-ben látott késői szenvedése miatt voltunk legtöbben megütközve a Cable kinevezés kapcsán.

Cable az Atlanta színeiben dolgozott először az NFL-ben, de egy év után robbant a Mora stáb és végül Tom a Raiders-nél kötött ki Lane Kiffin alatt mint OL edző. 2007-ben komoly előrelépést produkált a csapat futás terén, amit Cable munkájának tulajdonított mindenki. 2008-ban amikor Kiffin megkapta a papírjait Al Davistől Cable lett az interim HC és bár eredmény tekintetében nem sikerült sokat javulnia a csapatnak, a mutatott játék bizakodásra adott okot és 2009 februárjában ennek megfelelően megkapta a rendes HC posztot. Komoly előrelépést 2010-ben sikerült elérni már Hue Jacksonnal az OC poszton, aminek viszont a vége az lett, hogy 2011 januárjában nem hosszabbította meg Davis a szerződését, hanem a helyére tette Hue Jackson-t, aki egyébként nem tudott Cable nélkül előre lépni 2011-ben a 8-8-as mérlegről.

Cable jó OL edző és jó run game koordinátor hírében állt a Raiders-es évei után és korábbi feleségei, barátnői elleni bántalmazási hírek, valamint egy assistant edző megütése ellenére is hamar munkát kapott a Seahawks-nál.

Pete Carroll alatt OL edző valamint ass HC lett és Darrell Bevell OC-vel karöltve a liga egyik legerősebb futójátékát tették le az asztalra a 2011-es szezon második felében. A Cable és Marshawn Lynch vezette futójáték volt a Seattle SB győzelem talán legfontosabb eleme a támadó oldalon. A támadófal kezdett teljesen széthullani Cable keze alatt egy idő után és a végén, főleg Lynch utolsó évében és utána a futójáték is szétesett. Sok kritika érte Cable-t, aki egyetemi DL embereket akart OL emberré faragni, de ezek a projectjei rendre kudarcba fulladtak. Főleg emiatt a fiatalok fejlesztésében mutatott szenvedése miatt remeg a legtöbb fan lába az idei Kolton Miller és Brandon Parker draftok kapcsán, de ezen egyenlőre kár aggódni.

Cable alapvetően ZBS szaki, tehát az OL embereitől zóna blokkolást kér, de több cikkben lehetett olvasni arról, hogy több tekintetben eltér az eredeti ZBS filozófiától. Szeret nagyobb, erős OL embereket használni, akik kvázi PBS falban is megállnák a helyüket és velük dolgozva igyekszik a ZBS rendszert működtetni. Ez remek ötlet és jól működhet, ha sikerül olyan nagy, erős emberkéket találni, akik egyszerre jó atléták is és emiatt megfelelnek a ZBS követelményeknek a futás során. Ezt a Gallery (!) által fémjelzett Raiders fallal sikerült összehoznia, majd Seattle-ben is sikerült az elején összeraknia, de utána már nem. A nagy kérdés, hogy sikerül-e most Nálunk ismét.

Alapvetően az Osemele-Hudson-Jackson belső hármas megfelelő papíron a kívánalmaknak és OT poszton is lehet látni megfelelő embereket, illetve potenciált, de egyenlőre ez marad még kérdéses.

A támadó stáb további érdekes tagjai még Edgar Bennett és Brian Callahan. Bennett teljes edzői karrierjét a Packers színeiben töltötte el és volt már RB, valamint WR edző és OC is. Komoly rutinnal rendelkezik és főleg WR edzőként igen szép eredményei voltak Nelson és Cobb terelgetése, nevelése kapcsán. Callahan a Lions QB edzője volt az előző két évben és neki ugye van családi kötődése is Gruden-hez, a Raiders-hez apja Bill révén, aki előbb OC volt Jon alatt, majd távozása után HC volt nálunk.

Folytatás következik a védő oldalon…

Csögely Roland (Rolni)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS