Offseason értékelő: Oakland Raiders / Az edzői stáb 2. rész

Védőkoordinátor: Paul Guenther

Guenther 2002-ben, 31 évesen kapott először lehetőséget az NFL-ben, mint asszisztens a Redskins színeiben.  Már a washingtoni évében is kvázi Marvin Lewis mellett dolgozott, annak ellenére, hogy alapvetően a támadó oldalra vették fel asszisztensnek és ennek köszönhetően vitte is magával Lewis a Bengalshoz 2005-ben, amikor kinevezték vezetőedzőnek.
2005-ben védelmi asszisztens, 2006-ban DB edző és ST asszisztens, 2007-től pedig LB edző és ST asszisztens volt a titulusa. Első Cincinnati-éveiben egyébként Chuch Bresnahan volt a védőkoordinátora, aki ugye korábban Chucky mellett is volt nálunk. Itt a másik Gruden-szál, a közismertebb mellett (Jay Gruden együtt dolgozott a Bengalsnál évekig Guentherrel). 2005 és 2007 között is 4-3-as védelmet futtatott Lewis és Bresnahan, de 2008-ban Mike Zimmer érkezésével átalakult a rendszer (4-3 base maradt) és ennek a változtatásnak már szerves része volt PG is.
A történetek szerint Zimmerrel együtt dolgozták át a korábbi védelmet és ennek eredménye lett az az agresszív, one gap rendszer, amit évekig lehetett a Bengalsnál látni és amit tovább vadított Zimmer a Vikings élén.

Amikor Zimmer megkapta a Vikings vezetőedzői pozícióját rögtön megindult a találgatás arról, hogy viszi-e magával DC-nek Guenthert, akivel remek viszonyban volt/van. Jay Gruden és a Redskins is képbe került pletyka szinten, de végül maradt a Bengalsnál, ahol átvette a közösen felépített hajó kormányzását. Azt gondolom, hogy ki lehet jelenteni, hogy megállta a helyét Zimmer nélkül is (második évében franchise rekordot állított be legkevesebb kapott pont tekintetében) és most itt a következő lehetőség számára, egy támadó hátterű HC alatt dolgozhat, kvázi teljesen önállóan. Persze Gruden alatt-mellett relatív fogalom lehet ez az önállóság, de szerintem mindenki érti mire gondolok.
Amikor kineveznek egy HC-t, az egyik legfontosabb dolog szerintem a sikerességéhez, az ellentétes oldali koordinátor megtalálása. Ha ez megvan, akkor lényegesen nőnek az esélyei a sikerre szerintem. Az idő fogja eldönteni, hogy Gruden megtalálta-e ezt Guenther személyében, de egyenlőre én optimista vagyok.  
Paulie igen kedvelt a játékosai körében (elég volt megnézni a váltás kapcsán a Bengals játékosok üzeneteit), pedig sokat követel meg mindenkitől. Összetett rendszert futtat, sok felállással, de remek tanár hírében áll és emiatt képes fegyelmezett, jól működő egységet a pályára tenni. Ahogy Gruden rendszere kapcsán kérdéses, úgy PG rendszere kapcsán is kérdéses mennyire tudják majd első évre a játékosok teljesen elsajátítani az egészet, de többek között ezért érkeztek rutinos veteránok minden szintjére a védelemnek.
PG rendszere alapvetően megegyezik Zimmer rendszerével, hiszen együtt hozták létre anno. Egy telefonos interjúban azt mondta, hogy 80-90%-ban azonos a két rendszer. A rendszer egy 4-3-as alapfelállásra épül, amiben rendszerint két LB egész közel a LoS-hoz áll fel a center két oldalára, ezzel nehezítve az irányítók és centerek olvasását. A snap pillanatában dől csak el, hogy lesz-e blitz, honnan jön stb. PG blitz szakinak számít, anno Zimmer alatt a blitz csomagok összeállítása volt az egyik legfontosabb feladata, de nem kell/szabad folyamatos blitz hegyekre számítani azért. Az elmúlt négy éve alatt ő hívta a legkevesebb blitz-cet a DC-k között, de gyorsan tegyük hozzá, hogy nem volt rászorulva, mert egy elég erős DL állt a rendelkezésére. Amikor mostani érkezése kapcsán feszegették a témát az újságírók azt válaszolta, hogy nagyon szeret blitz-celni, de ha 4 emberrel oda tudsz érni az a legjobb megoldás. A blitz számoknál jobban érdekli, hogy a nyomás kategóriában magas számaik legyenek. Kiemelte, hogy sokkal fontosabb feladata lesz a blitz behívás helyett az, hogy Macket egy-egyes helyzetekbe „sakkozza”.  
Visszakanyarodva a sémához, egy one gap rendszerről beszélünk, ami azt jelenti, hogy a DL tagjai, illetve futás ellen a többiek is egy adott gapet kell, hogy őrizzenek/támadjanak. Minden játékos tudja, hogy melyik a gap, ami az övé és a snap pillanatától kezdve azon dolgozik, hogy azt a lyukat betömje, illetve azon menjen át. Ez kevesebb gondolkodást, gyorsabb reakciót, gyorsabb játékot tesz lehetővé a védők számára. Ha pedig megfelelő a gapek kiosztása és mindenki rendben teszi a dolgát, akkor mind futás elleni védekezés, mind pass rush esetében hatékony tud lenni. A rendszer misdirection futásokkal szívatható rendesen, ezért a linebackerektől és főleg a safetyktől komoly fegyelem és figyelem kell.
Elmondása alapján a védelem nem kedves srácoknak való! Fizikálisan fogunk játszani, a széleken press coverage lesz, erősek leszünk a futás ellen és senki elől nem futamodunk meg.


Amikor azt mondtam, hogy elég összetett a rendszer nem vicceltem, egy cikk alapján ez várható:
„14 different D-line fronts
14 stunts and twists
15 coverages
20 blitzes out of a four-down front
26 blitzes out of double-A-gap fronts
19 blitzes out of “odd” fronts, which have either three or five men across the D-line, with one aligned directly over the center”
Ezeket még fejben most tessék elkezdeni csoportosítgatni, összeillesztgetni…vastag lesz az a playbook ugye 🙂

Érdekes lesz látni, hogy mennyire hamar rázódnak bele a srácok ebbe, mennyire hamar tudnak a fiatalok szóhoz jutni. Paul elmúlt évei alapján azt gondolom joggal várható fegyelmezett, jól felkészült védelmi játék akár már a szezon közepére.
A megérkezését követően minden játékos minden tavalyi snapjét végignézte, kijegyzetelte és például Jelly visszahozatalában már szerepe volt neki is. Gruden-hez passzolóan workaholic ő is…
A védőfal tekintetében a one gap a meghatározó elem, linebacker és defensive back szempontból a cover 4 és a cover 2. Széleken a cornerbackek embereznek agresszíven, a safetyk, LB-k és a nickelback pedig a hívásnak megfelelően zónázik többnyire. (Nem drop-in, hanem pattern match zónázás lesz, de ebbe nem mélyülnék el most.)
Nagyon észnél kell lennie az LB-knek, mert Guenther sokszor dolgozik úgy, hogy az egyik oldal cover 2-t, míg a másik cover 4-et fut adott play alatt. Safety szempontból kisebb a különbség, az esetek nagyobb részében 2 deep safety lesz fenn és inkább lesznek oldal szerint megkülönböztetve, semmint feladatkör alapján (strong és free).
Guenther személyében egy rutinos, elismert védőkoordinátora van a csapatnak évek óta először (Pagano interim DC volt csak)!

Védőfal edző: Mike Trgovac 


Ahogy kiemeltem az OL edző fontosságát a támadóknál, úgy megteszem a védőoldalon is. A DL edző nagyon komolyan hozzá tud tenni egy csapat sikeréhez szerintem, hiszen a futás elleni munka és a pass rush sikere is a falon múlik elsősorban.
Trgovac személyében a liga egyik legjobb DL edzője érkezett a csapathoz 8 évnyi Green Bay-i szolgálat után. Előtte a Panthersnél volt 5 évig (DC is!), tehát rendszerben is tud jól gondolkodni és átlátja nem csak a fal munkáját, hanem az egész gépezetet. Rendre erős DL-ek kerültek ki a kezei alól és szerintem nagy segítsége lesz Guenthernek, aki elsősorban linebacker szaki, némi DB háttérrel.

Senior defensive assistant: Jim O’Neil

O’Neil-t gondoltam még kiemelni, aki több éves DB, LB edzői és 3 éves DC tapasztalattal érkezett a csapathoz 1 év NFL kihagyás után. Azt gondolom, hogy a fiatal, NFL rutinnal nem, de jó potenciállal rendelkező Derrick Ansley DB edző mellett jó helyen lesz Jim rutinos támpontként. A DB egységünknél komoly tennivalók akadnak, rengeteg az új játékos, sok a fejlesztendő fiatal és mindenkinek egy új rendszert kell megtanítaniuk, majd még össze is kell őket hangolniuk.

Special Team edző: Rich Bisaccia

Rich személyében Gruden egy rutinos, elismert ST edzőt igazolt és egyszerre egy régi barátot is “visszaszerzett”.
Rich első NFL munkáját 2002-ben Gruden-től kapta Tampában, ahol ő lett az ST edző. 2008-ban az assistant HC és a running back edzői pozíciókat is megkapta Grudentől. Jon távozását követően még 2 évig volt a csapat ST edzője és assistant HC-ja, ami azért sokat sejtet az elismertségéről szerintem. 2011-ben és 2012-ben a Chargers ST edzője volt és második évében már ott is megkapta az assistant HC pozíciót.
2013 és 2017 között a Dallas Cowboys ST edzője valamint assistant HC-ja volt és valószínűsíthetően az lenne most is, ha Gruden nem tér vissza és nem hívja elsők között a Raidershez. A Dallas igen nagyvonalúan “kiengedte” a szerződéséből Bisacciát annak érdekében, hogy újra Grudennel dolgozhasson együtt.
A speciális egység edző szerepe nem csak azért fontos, mert ő állítja össze a kick off és cover egységeket, valamint ő dolgozik a rúgókkal. Ha jól megnézzük akkor a cover/kick off egységek miatt szinte minden posztról érkeznek játékosok a kezei alá, így sokkal több(féle) játékossal érintkezik, mint 1-1 pozíciós edző vagy akár, mint az OC/DC páros. A HC után talán ő tud leginkább egységes arculatot adni a csapatnak edzői oldalról, ő tud legtöbb játékosra hatni. Sok esetben ő dolgozik együtt a fiatal és rosterhelyért küzdő fiatalokkal a legtöbbet, akikre így kiemelt hatása lehet.
Rich csakúgy, mint a stábunk többsége remek munkabírással rendelkezik, az ő vállán is ott van a “chip” és egyszerre lesz jó tanár és intenzív motivátor a játékosok számára.
Én személy szerint azt gondolom, hogy ez a mostani a legerősebb edzői gárdánk, amióta én követem a csapatot (2007). Persze ez sajnos önmagában nem jelent sokat, de ezen túlmenve azt is ki merem jelenteni, hogy ez a stáb NFL-szintű, ott is az erősebbek közé helyezhető. Természetesen Gruden kapcsán ott van a kétely a kihagyás miatt és a késői Tampa évek kapcsán.. ez teljesen érthető és elfogadható szerintem. Ha beválik, akkor viszont Mark Davis baromi nagyot húzott a következő évekre, mert TOP edzői csapata lehet.

Csögley Roland (Rolni)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS