Offseason értékelő: Oakland Raiders / Linebackers

Oakland-i csapat ismertetőnk következő állomásaként a védelem egyik kulcs poziciója következik.

LB poszt:

Évek óta gyenge a csapat LB sora is sajnos, annak ellenére, hogy a GM, a HC és a DC is ex-NFL LB volt. Reggie McKenzie jól láthatóan nem értékeli komoly prioritásként a posztot, mert érkezése óta rendszeresen gyenge-közepes szabadügynökökkel és késői körös draft pickekkel próbálja megoldani a kérdést.

Paul Guenther megérkezését követően elég hamar lenyilatkozta, hogy a Bengals-nál is szerettek a késői körökben és draft után LB-t keresni, hozni, akiket aztán szépen fejlesztgettek. Lehet ezen lesz a hangsúly majd…már mint a fejlesztésen…meglássuk.

A sémaváltás eredményeképpen az alapfelállásunk során valóban 3 LB-vel fogunk dolgozni, megszűnik a korábbi Bruce Irvin által játszott SLB/Edge szerep. Az SLB-MLB-WLB triónak hagyományos 4-3 LB feladatai lesznek. A fiatal játékosoknak nem igazán látszik még sok esetben a pontos posztja, most megpróbálom mégis őket besorolni majd.

MLB poszt:
Derrick Johnson:

Johnson a Chiefs emblematikus figurája volt hosszú éveken át és bár már 35 éves, várhatóan hozhat javulást nálunk a védelem közepén, elsősorban cover feladatok terén.Tavaly 86-os értéket szerzett és a liga 7. legjobb cover LB-je volt a PFF-nél. A 39.9-es futás elleni mutatójával már nem büszkélkedhet, de ha a fal megfelelően dolgozik előtte működhet a dolog.

A komoly rutinja nagy segítség lehet a snap előtti elrendeződés és kommunikáció terén, ebben pedig fontos lenne egy nagyot előre lépnünk.

Marquel Lee:
Lee tavaly kései körös rookie-hoz képest szerintem egész jól teljesített. 70,5-ös overall grade-et kapott, amit felfelé húzott a futás ellen szerzett 75,3-as érték. Nem túl nagy még a merítés, de úgy fest legalább futás ellen használható játékost sikerült találni személyében. Valamelyik edzőnk OTA-k kapcsán kiemelte Lee-t, mint kellemes meglepetést, de ettől azért ne essünk hasra. Remélhetőleg jó sok lehetőséghez jut DJ helyén a pre season meccseken és bíztató produkciót láthatunk. Ideális esetben jövőre akár át is vehetne DJ-től az MLB posztot, de addig azért még sok mindennek kell történnie.

James Cowser:
Igen Cowser a korábbi években Mack és Irvin mögött dolgozott a szélen, de úgy fest az új stáb inkább MLB poszton nézegeti. Mérete, motorja és a hírek szerint az IQ-ja megvan a dologhoz, de azért a long shot kategória sztem a megragadása. ST poszton nagyot kellene szerintem alkotnia a roster helyhez.

SLB:
Tahir Whitehead:

Tahir a Lions színeiben dolgozott minden LB poszton, de legsikeresebben a szélen működött. Tavaly futás ellen impresszív 87,6-os értéket kapott, aminek segítségével összességében majdnem 80-as totál értékkel látta el a PFF csapata. Futás ellen jól dolgozik, köszönhetően annak, hogy a blokkokat ügyesen kezeli és biztos szerelő. Cover területen akadhatnak gondjai, de összességében átlagos NFL kezdő szintet lehet tőle várni szerintem. Szerződése alapján szinte biztosan day 1 starter lesz, de Reggie szokásához híven olyan szerződést adott neki, amiből már 2019 elején könnyen kiléphet a gárda, ha esetleg nem teljesít megfelelően és/vagy egyik fiatal játékos szépen működik.

Victor Azeem:
Azeem remekül beleillik az idei problémás, de van jó upside-ja draft stratégiánkba. Komoly karakter problémák merültek fel vele kapcsolatban, de a 2016-os egyetemi videója viszont igen erős volt. Meg látjuk melyik játékost sikerült megszerezni, mert ennek függvényében lesz bust vagy akár boom az igazolás…
Alapvetően megfelelő mérete és atletikussága van az NFL-hez, jó érzékkel focizik és komolyat tud ütközni. Megfelelő SLB matéria PG számára.

Jason Cabinda:
Cabinda az egyik top UDFA LB volt és az ügynöke jól javasolta a gyenge Raiders LB egységet számára lehetőségként. Jelenleg SLB posztra sorolom, mert neki se a cover az erőssége, hanem inkább az erőfoci futás ellen. Kérdések merülnek fel a sebessége és a cover képessége kapcsán, egyáltalán nem biztos, hogy megéri a végső rostert, de egy PS hely szerintem kinéz neki.

Kyle Wilber:
Kyle egy ST only játékos a szememben, de mivel az ST edző kifejezett kérésére érkezett és jól ismeri az ST sémákat komoly esélye van a végső keretre felkerülni szerintem.

WLB:
Emmanuel Lamur:

Lamur jól ismeri PG rendszerét, mert játszott alatt, illetve Zimmer alatt is, akivel ugye komoly hasonlóságot mutat várhatóan PG rendszere. Lamur stabil kezdőnek nem tudott eddig sehol megragadni, szóval inkább biztonsági, stop gap szerepet látok nálunk is neki. Jelenleg még Ő dolgozott az első csapattal, de szerintem a TC végére ez könnyen megváltozhat.

Nicholas Morrow:
Morrow lehet a legesélyesebb arra, hogy beelőzve Lamur-t a szezon kezdetére. Tavaly a semmiből érkezett és játszott 553 snapet WLB poszton. Sikere mérsékelt volt ugyan, de neki azért baromi nagy ugrás volt eleve az NFL szint és bőven idő előtt lett bedobva. Bár a PFF csak 48-as értéket adott neki, de voltak igen szép megmozdulásai, bíztató meccsei szerintem. Mérete, sebessége alapján ideális emberke lehet erre a cover LB szerepre.

Összességében elmondható, hogy logikus építkezés látható ezen a poszton is, bár a minőségi előrelépés még nem garantálható. Mindhárom posztra érkezett veterán játékos és mindegyikőjük mögött van fiatal prospect. Az ST szerep miatt 7db LB gond nélkül rosterre kerülhet a végén.

Tippem:
SLB: Tahir Whitehead, Victor Azeem, Kyle Wilber
MLB: Derrick Johnson, Marquel Lee
WLB: Emmanuel Lamur, Nicholas Morrow
PS: Jason Cabinda

Csögely Roland (Rolni)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS