Offseason értékelő: Oakland Raiders / Secondary-Speciális egység

Folytassuk a sorozatot a védelem hátsó, de egyben legfontsoabb szekciójával, és persze a speciális egység három kiemelt posztja sem maradhat el.

Secondary:
Évek óta küzdünk a hátsó egységgel is sajnos. Sir Charles Woodson volt az utóbbi évekből az egyedüli, aki magas színvonalon tudott huzamos ideig játszani. Előtte pedig Nnamdi Asomugha…
A 2016-os és 2017-es drafton és azt megelőzően FA piacról Reggie nekifutott rendezni a secondary-t, de ezidáig nem érett még be a gyümölcs. A mostani offseasonban is invesztáltunk a hátsó csapategységbe, leginkább veteránok formájában, akik vagy ismerik a sémánkat vagy az edzők szerint jól passzolnak bele.  Nekem tetszik, amit a papíron látok, de természetesen ezek a posztok is csak kérdőjelek a szezon előtt.

CB poszt:
Gareon Conley:

Conley a 2017-es drafton érkezett az első körben a 24. helyen, egy csúszást követően. A csúszás egy draft előtt felröppenő erőszakos nemi közösülési vád miatt jött létre. Azóta kiderült, hogy a vád koholmány volt és per pillanat éppen Conley pereli be a nőt a rágalmazás miatt. Conley TOP 15-ös prospect volt és így a felmentés (nem pontos a szó, mert nem volt ügye végül, de jobb nem jut eszembe…a jogászaink remélem segítenek ) után azt lehet mondani, hogy jól jártunk vele elvileg. Ami miatt ezt most nem tudjuk még egyértelműen kijelenteni az a rookie éve, ami sajnos sérülés miatt szinte teljesen kiesett. Abban lehet bizakodni, hogy amikor pályára tudott lépni, akkor jól mozgott és Gruden, valamint PG is elismerően nyilatkozott róla az utóbbi időben. 0,63 yardot engedett cover snap-enként, ami a 7. legjobb eredmény volt tavaly az 50+ snapet letudó CB között. Persze kevés a minta, mert csak 56 snapje volt összesen, de az legalább jó :), mint a bemutatkozó meccse a Jets ellen:

Conley skill set-je alapján abszolút passzol a PG által futtatott emberező sémába, amennyiben sikerül fejleszteniük a jam-elésén (ez volt a draft körül a legnagyobb hiányossága sztem), akkor nagyon jó kezdő CB lehet belőle.

Rashaan Melvin:
Melvin szabadügynökként érkezett egy 1 éves kvázi prove it deal keretében. Igen jó évet futott tavaly a Colts színeiben, de sérülés miatt nem tudta végig játszani a szezont. 55 alkalommal dobtak az emberére, de ebből csak 29 elkapást engedélyezett és a 60,3-as passer rating, amit ellene hoztak a 8. legjobb volt tavaly. Összességében 85,7-es PFF gradet kapott, ami kimondottan jónak számít és playmaker indexe is igen jó lett.

Mérete és tavalyi játéka alapján remekül illik a sémánkba, de Őt sem lehet egyenlőre biztos pontnak bejelölni, mert igen furcsa karrier áll eddig mögötte. Sok állomás, kevés lehetőség, kevés produktum…érdekes, hogy a Colts például nem kapálózott annyira érte ez a szép szezon után sem. Meglássuk mire lesz képes, de egyenlőre abszolút, mint kezdő szélső CB számol vele mindenki.

Daryl Worley:
Worley kapcsán felmerülnek karakterrel kapcsolatos kérdések és egyébként a scheme fit kérdés is felmerülhet, viszont jó méretű, tehetséges, fiatal és olcsón érkezett, így mindenképpen megér egy próbát. Ha fejben rendben lesz, akkor „csak” a helyét kell megtalálni, mert eddig inkább zóna védekezésben dolgozott és kérdéses, hogy elég gyors-e a szélen nekünk emberezéshez. Elképzelhető, hogy slot-ban tesznek vele próbát, bár ott eddig szinte alig dolgozott. Tavaly nem futott remek évet, így vélhetően jól is jön neki a sémaváltás.

Leon Hall:
Hall nagyon rutinos játékos és nagyon jól ismeri PG-t és rendszerét. Erős, technikás játékos, de tavaly már inkább S poszton jutott szóhoz, érdekes lesz látni, hogy megvan-e még a sebessége a slot poszthoz. Lehetséges, hogy stop gap-nek megragad, de nem lepődnék meg azon se, ha a TC végeztével megköszönnék, amit tett a fiatalok fejlesztése és a kommunikáció javítása terén, majd elengednék.

Nick Nelson:
Tehetséges fiatal, akit egyedül sérülése miatt tudtunk a 4. körben elhozni a draftról. Tavaly 34,2%-os incompletion rate-et tett le az asztalra, amivel a 2. volt a draft-eligible CB-k között. Papíron fekszik neki az emberezős séma, idővel szerintem abszolút odaérhet a nickel CB posztunkra, de egyenlőre még kétséges, hogy mennyit tud edzeni a TC során, mennyire lesz játékra alkalmas a szezon elején. Nelson nyilatkozata alapján TC-re rendben lesz, de azért majd a stábon múlik mennyire dobják be teljes értékűen az edzésekbe, illetve komoly gond lehet, hogy kimaradt neki az offseason kondícionáló része is.

Shareece Wright:
Wright is rutinos veterán, aki a slot CB posztért szállhat harcba. Hall és Worley mellett amúgy Gilchrist ronthatja leginkább a rosterre jutási esélyeit, ugyani MG tud slot CB-t is játszani S mellett, ezzel pedig lehet, hogy Wright helyett olyan fiatal kap roster helyet, akiben több potenciál van hosszabb távon.

Dexter McDonald, Antonio Hamilton, Shaquille Richardson, Tevin Mitchell:
Ez a négy fiatal srác maximum egy darab roster helyért lehet harcba szerintem és az is, előfordulhat, hogy senki nem kerül közülük keretre a végén.

S poszt:
S poszt kapcsán a fontos információ az, hogy a két safety nem free és strong, hanem jobb és bal oldali megjelöléssel fog dolgozni. Ami itt igazából fontos, hogy nem lesz annyi utazás a S poszton a támadó oldal felállásának függvényében, hanem alapvetően mindenki a saját oldaláért felel majd. Ettől függetlenül biztos fognak reagálni bizonyos mismatch-ekre, de a kommunikáció szempontjából segíthet ha többnyire ugyanaz a CB-S kell például, hogy megértse egymást. Ezt amúgy tavaly is láthattuk már a cover 1 és cover 3 fokozatos elhagyásával. PG nyilatkozatából az is kiderül azért, hogy megfelelő csomagokkal készülnek majd adott formációk ellen és ez hozhatja magával azt is, hogy sűrűbben lesz rotáció a játékosok között.


Karl Joseph:
Karl korábbi elsőkörös pick, aki az előző rezsim alatt nem hozta azt a szintet, amiért olyan korán kiválasztotta Reggie. Remélni lehet csak, hogy az új stáb alatt beindul a karrierje végre.
Mutatott eddig is bíztató dolgokat, de folyamatosan magas szinten nem tudott teljesíteni. Futás ellen jól dolgozik (29 defensive stop-ja a 6. legtöbb S posztról), remekül használható blitz csomagokban (legmagasabb pass rush gradet kapta S-k között) és elég nagy területet képes bejátszani. Eddig cover területen voltak azért gondjai és nem csak a nagy TE-k ellen. Ha jól emlékszem PG nyilatkozta, hogy dolgoznak a play felismerésén, ami hozhat komoly előrelépést. Várhatóan kezdő poszt és sok snap jut majd neki, de ez make or break év lesz számára szerintem.

Reggie Nelson:
Reggie tavaly igen feledhetően játszott, de PG kezei alatt futotta legjobb éveit, jól ismeri a rendszert, így visszahozták még egy szezonra. Tavaly úgy látszott, hogy a passz szituációkban sokszor elkésett, idén kiderül, hogy valóban Ő volt rossz helyen, Ő maradt le vagy a társak, esetleg a playcall volt használhatatlan. Futás ellen tavaly is szépen dolgozott, mindössze 4 rontott szerelése volt 51 próbálkozás alatt. Várhatóan főleg a szezon elején komolyan szóhoz is jut majd. Meglássuk, hogy a tavaly szabad szemmel is érzékelhető lassulása mennyire folytatódik, illetve mennyire tudja a séma elfedni.

Marcus Gilchrist:
Marcus szabadügynökként érkezett és S valamint NCB poszton is hoz rutint. Pont ez a sokoldalúság miatt lehet alapembere a védelmünknek idén. Eddigi karrierje során átlagos, megbízható emberke volt, ha ezt tudja hozni már megérte leigazolni.

Obi Melifonwu:
2017-es 2. körös pickünk, aki tavaly szinte semmit nem mutatott sérülések miatt és idén elég hamar megkapta a felszólítást Gruden-től. Már tavaly is felmerült, hogy túl kényelmesen elvan a tréning szobában a rehabilitációval és valószínűleg ezt próbálta folytatni, de neki is hamar szembesülnie kellett azzal, hogy új szelek fújnak a városban. Gruden és PG nem fogja ezt elnézni neki, nem fogják babusgatni.

Obi amúgy szerintem továbbra is fontos láncszeme lehet ennek a keretnek, mert rajta kívül nem igazán látom a TE örzőt senkiben. Neki megvan a mérete, sebessége ahhoz, hogy ebben sikeres legyen, reméljük a stáb ezt elő is hozza belőle.

Erik Harris:
Harris korábban igazából ST only játékos volt, de ha hinni lehet a híreknek eddig nagyot megy az offseason során. Külön kiemelte PG vagy Gruden a nevét, mint meglepetés játékos. Mérete amúgy neki is meglenne a TE harchoz, szóval Ő lehet esetleg Obi mellett/helyett megoldás, de egyenlőre én azért óvatos vagyok, lássuk meg, hogy akár csak pre season meccsekre át tudja-e ültetni a remeklését.

Shalom Luani:
2017-es 7. körös választott, aki tavaly egészen 187 snapig jutott, ami Erik Harris 3 db def snapjéhez képest például erősnek mondható. Amíg nem jött ez a nyílvános Harris dicséret, addig azt gondoltam Luani lehet a kereten az 5. safety, de mivel Harris alap ST ember is, lehet Luani mégse tud rosterre keveredni majd.

Dallin Leavitt:
UDFA rookie, aki leginkább a PS-re gyúrhat szerintem.

Összességében erősödést várok a korábbi évekhez képest a secondary-ben. Conley szerintem évekre meghatározó #1 CB lehet, Aso óta az első. A Melvin, Worley, Hall, Gilchrist 4-es adhat megfelelő veterán rutint a CB egységnek és Nick Nelsonnak megfelelő mennyiségű időt arra, hogy megszokja a tempót, közeget és egészségileg is teljesen egyenesbe kerüljön.
Safety poszton sok a kérdés, de egy stabil, nagyokat nem bakizó gárdát jó eséllyel pályára tudunk majd engedni.
Ha Conley, Joseph és Obi megindulna, akkor pedig év végére még bíztatóvá is válhatna a secondary helyzete.
Tipp az 53-ra:
CB: Gareon Conley, Rashaan Melvin, Daryl Worley, Leon Hall, Nick Nelson
S: Karl Joseph, Reggie Nelson, Marcus Gilchrist, Obi Melifonwu, Erik Harris

Aki elég szorgos volt és összeadogatta, az láthatja, hogy jelenleg 51 főnél tartok és még hátravan a K,P,LS trió, így egyenlőre 54 fős lenne a keretem, ami ugye sok…Jelenleg valószínű az OL-hez mennék vissza és onnan vennék le még egy főt, hogy a secondary-ban maradhasson a 10 fő. Természetesen az is benne van a pakliban, hogy nem kell az 5db Ssafety special team szempontból sem és elég lesz csak 4 db belőlük keretre, ami megengedheti az OL “túltöltését” akár.

Ha már ST akkor gyorsan nézzük miből főzünk:

LS poszt:
Andrew DePaola:

Andrew személyében egy rutinos, megbízható LS-e van a csapatnak, ami azt is jelentheti, hogy Jon Condo kiesését nem fogjuk megérezni. Az LS tipikusan az a poszt, ami csak akkor tűnik fel, ha baki/hiba van…

Drew Scott:
Camp “arm” only…


K:
Giorgio Tavecchio:

Giorgio évekig türelmesen várt, míg végül tavaly Jano sérülése kapcsán lehetősége lett keretre kerülni. A lehetőséget megragadta és az egész szezont lehozta, mint a csapat rúgója. A szezont követően Jano egy szép köszönetet kapott a karrierjét lezárandó, míg Giorgio egy ERFA tendert. GT a 7. héten hibázott először élesben, de akkor rögtön kétszer is, majd a 15. és 16. heti meccseken is rontott egyet-egyet. A végső 21/16-os mutatója elég volt az ERFA tenderhez, de nem volt elég ahhoz, hogy ne hozzanak egy priority UDFA igazolást neki versenytársnak. Eddigi hírek alapján Gio van rosszabb helyzetben, de messze még a keretszűkítés…

Eddy Pineiro:
Eddy kimondottan pontos rúgó, tavaly Ő lett 94,4-es pontossági mutatóval a legpontosabb egyetemi K. Emellett erős lába is van, 50+ yardról mind az 5 próbálkozását bevágta és twitter videón 81 yardos FG-t is bevágott már :)
Mindössze 2 évnyi foci van a lábában, így még minden bizonnyal lehet a technikáját javítani, ami összességében pozitív hatással lesz a teljesítményére. Eddig is elég jó hírek jönnek róla az edzésekről, egyenlőre Ő a favorit a végső posztért.

P:
Johnny Townsend

Az 5. körben draftoltuk, szóval elég nagy a bizalom felé. Gruden elég hamar kipenderítette a King-et a keretből, de JT személyében hamar meg is lett az utódja. Kisebb egó, kevesebb őrület, de remélhetőleg megbízható produktum lesz a “csere” vége. Johnny jól seggbe tudja rúgni a tojást, ha kell, de irányított rúgásokban is otthon van. Tavaly 47,5-ös átlaggal dolgozott és 27szer lőtt a 20-ason belülre. King összehasonlításképpen 47,4-es átlaggal dolgozott tavaly és 28-at nyomott 20-on belülre. Persze egyik NFL, másik egyetem, de első blikkre nem kell visszaesésre számítanunk P poszton. JT gyorsan rúgja el a labdákat, emiatt nehéz blokkolni a rúgásait, ez fontos lehet az NFL váltás kapcsán. Ő lesz a holder rúgásoknál, ami amúgy tovább erősíti Eddy helyzetét, ugyanis az egyetemen is együtt dolgoztak az elmúlt 2 évben.

KR/PR:
Nincs még pontos információnk a visszahordók kapcsán, de azért tippelni lehet arra, hogy kik lesznek benne a versenyben.
Jalen Richard várhatóan kap esélyt, bár tavaly többször megégett.
Dwayne Harris eddigi karrierje alapján inkább returner, mint WR…hozzánk is annak érkezett, meglátjuk keretre kerül-e.
Griff Whalen szintén inkább returner, mint WR, ők ketten komoly harcban lesznek a rosterre kerülésért várhatóan.
Ryan Switzer inkább WR, de szerintem returner poszton is juthat neki szerep idén.

A korábbi tippjeimnek megfelelően a Richard, Whalen, Switzer trió lehet majd a csapat visszahordó egysége 2018 során.

Csögley Roland (Rolni)

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS