Összejön-e hatodszorra is a Patriotsnak?

Az NFL-ben ritkán tudja megvédeni a címét a bajnok. Idén ennek ellenére a szakírók jó része már előre odaadja a Patriots-nak az újabb bajnoki gyűrűt. Sőt, újabb veretlen idényről írnak hosszasan. Vajon kellő megfontoltsággal, alapos indokok miatt gondolják így, vagy csak a már megszokott kattintásvadász túlzásokkal állunk szemben?

Prológus

Egy NFL csapat kerete három fő területen épül-szépül/amortizálódik-csúful. A szabad ügynök piacon csapásokat adnak és kapnak, az újoncok kiválasztásán (a drafton) a jövőbelátást gyakorolják, végül a sérültek/eltiltottak/visszavonulók listáján az evolúciós nyomás áldozatait találjuk.

Szabad ügynök piac (Free Agency)

Az egyszeri Pats szurkoló egy dologban biztos lehetett: Bill Belichick nem ad sztár fizetést cornerback-nek. (Malcolm Butler-nél ezt senki nem tudja jobban.) Stephon Gilmore lett a kivétel, a piac első napján írta alá 5 évre szóló 65 millió dolláros szerződését a Bills korábbi szélső hátvédje. A mindig veszélyes AFC North csapatokat is érdemes gyengíteni: a Ravens-től érkezett a védőfalba Lawrence Guy (4 év, 13,4 millió dollár), a Bengals futója, Rex Burkhead egy évre jött 3,15 millióért. Késői igazolásként a Jets-től méltatlan módon kivágott ikonjuk, David Harris „Akkor ezt kapjátok ki!” csatakiáltással szerződött az ősellenséghez két évre 5 millió dollárért a linebacker sorba.
Az időszak egyik legnagyobb sikere volt, hogy a védelem vezére, Dont’a Hightower némi nézelődés után (Steelers, Jets) áron alul (4 év, 35,5 millió dollár) maradt a Pats-nél. Hasonlóan döntött Duron Harmon safety (4 év, 17 millió dollár), a belső védőfal öregje, Alan Branch (2 év, 8,45 millió dollár) és a speciális egység oszlopos tagja, Brandon Bolden (1 év, 855 ezer dollár). A hoppon maradt Malcolm Butler a kútba esett Saints próbálkozás után fogcsikorgatva írta alá egy évre szóló tenderét.
Távoztak: Logan Ryan CB (Titans), Chris Long DE (Eagles), Jabaal Sheard DE (Colts), Martellus Bennett TE (Packers), Barkevious Mingo OLB (Colts), LeGarrette Blount RB (Eagles).

Draft

A ligában gyakran előfordul, hogy egy-két veterán játékost választási jogért szerez meg egy-egy csapat. Nyugodtan nevezhetjük szinte példátlannak viszont, amit Bill Belichick művelt idén. Draft cetlijeinek többségét még a draft előtt játékosra váltotta. Más szóval, feltette magának a kérdést: Hol van az megírva, hogy csak újoncot lehet a drafton szerezni? Sehol, na ugye! Lássuk akkor a Patriots 2017-es draft osztályát!
1/32: Brandin Cooks elkapó (WR) a Saints-től. Negyedik idényét fogja kezdeni, mivel 1. körös volt három éve, ezért még két évig él az újoncszerződése.
2/64: Kony Ealy szélső védőfaljátékos (DE) a Panthers-től. Negyedik idényét fogja kezdeni, még egy évig él az újoncszerződése.
3/83 Derek Rivers szélső védőfaljátékos (DE), újonc.
3/85 Antonio Garcia támadófaljátékos (OT), újonc.
4/131 Deatrich Wise Jr. védőfaljátékos (DE), újonc.
4/137 Dwayne Allen tight end (TE) a Colts-tól. A veterán játékosnak még három éve van a szerződéséből.
5/163 Mike Gillislee futó (RB) a Bills-től. A Bills-nek esze ágában sem volt elcserélni ligaelit futójának első számú cseréjét, de a korlátozott jogú szabad ügynök (RFA) intézményét és a Bills fizetési sapka (cap) helyzetét a Patriots stáb jobban mérte fel; a csoportrivális kénytelen-kelletlen engedte át az RB játékjogát. 2018 végéig szól a szerződése.
5/183 James O’Shaughnessy tight end (TE) a Chiefs-től. Harmadik idényét fogja kezdeni, még két évig él az újoncszerződése.
6/211 Conor McDermott támadófaljátékos (OT), újonc.

Vonal alattiak

Hivatalosan ugyan nem vonult vissza, de nehezen elképzelhető, hogy a támadófal jobb oldalának horgonya, a német óriás, a keret német nyelvtanára, Sebastian „Seabass” Vollmer sérülései után, 25-30 kilót leadva NFL játékos marad.
Ugyanakkor ténylegesen szögre akasztotta a sisakot a Patriots játékost minden porcikájában minden pillanatban megtestesítő Rob Ninkovich. Karrierjét a Saints long snappereként (a legkevesebbre tartott poszt az amerikai fociban) kezdő játékos két gyűrűvel az ujjain vonult vissza.
Az utolsó két idényét a Texans-ban játszó Vince Wilfork élete utolsó, egy napra szóló NFL szerződését írta alá idén nyáron; Patriots játékosként lovagolhat a naplementébe további sült oldalas hegyeket eltüntetni feneketlen gyomrába.
A harmadik körös újonc, Derek Rivers térdszalagja a Texans elleni gyakorlat során adta fel; az idei sérültlista (IR) első sorába iratkozott ezzel fel. Pár nappal később az előszezon legnagyobb veszteségeként Edelman ugyanilyen sérülést szenvedett. Majd a tavalyi draft 2. körös választottja, Cyrus Jones bővítette a térdszalag műtétre várók listáját. Végül szeptember elején Tony Garcia és Shea McCllelin került sérültlistára, utóbbi még visszatérhet az idényben.

A végső keret

Szeptember elején az eddigi 90 fős keretet le kell vinni 53 játékosra. A Patriots esetében nagyjából az utolsó 5-6 kiadó helyért küzd 45 játékos. Gyilkos verseny, ahol a legjobb kiesők az edző csapat (PS) tagságával vigasztalódhatnak és őrizhetik tovább NFL pályafutásukról szőtt álmaikat. Az idei szabályváltozás miatt – egy lépcsőben kell/lehet a keretszűkítést végrehajtani – a szokásosnál több, érdekesebb tranzakció volt az egész Ligában. Ezekben alaposan érintett volt a Patriots: a Bengals-tól, illetve a Lions-tól megszerezte a speciális egységben jól játszó Marquis Flowers-t és Johnson Bademosi-t. Seattle-ből érkezett a vékony DE rotációba Cassius Marsh, végül a Colts-hoz cserélték Brisett-et az elkapó Dorsett-ért. (A várható kezdő kivastagítva.)

Támadók

Irányító (QB): Tom Brady, Jimmy Garoppolo
Kisregényt lehetne írni Tommy fiúról, majd később. Minden idők legjobbja kezdő – legalább nyolc csapatban kezdhetne cserével: csillagos ötös.

Futó (RB): Mike Gillislee, Rex Burkhead, James White, Dion Lewis, Brandon Bolden, James Develin (FB)
Nincs, nem lesz dedikált kezdő. Minek is, mindegyik tud mindent – más-más hangsúlyokkal. Brady korai éveiben kapott már ligaelit futás támogatást, de ilyen sokoldalú, kiismerhetetlen futónégyest még soha. Az ötödik poszt az inkább specialista Bolden és D.J. Foster között dőlt el Bolden javára. Develin az őskövületté váló fullback poszt egyik utolsó kimagasló képviselője.

Tight end (TE): Rob Gronkowski, Dwayne Allen, Jacob Hollister
Gronk csak azért nem döntött meg eddig minden TE rekordot, mert a kelleténél sérülékenyebb. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ő nem csupán egy nagyra nőtt elkapó. Futáshoz úgy blokkol, mint egy klasszis támadófaljátékos. Allen, a Colts drop királya. Vagy elfelejti ezt a hibáját, vagy tovább szaporítja a ”Gronk mellett-mögött játszottam egy évig” játékosok névsorát. A harmadik helyért O’Shaughnessy és Jacob Hollister vívtak öldöklő küzdelmet, utóbbi kerekedett felül.

Elkapó (WR): Brandin Cooks,  Chris Hogan, Danny Amendola, Malcolm Mitchell, Philip Dorsett
Brady megkapta karrierje utolsó éveire a szinte teljesen ideális elkapó sort. Chris Hogan ugyan nem egy Randy Moss, de Cooks egy erősen felturbózott Deion Branch és Jules lassan minden idők legjobb utószezon elkapójává növi ki magát. A tervet felülírta a valóság – Edelman helyére a sérülésre hajlamos Amendola fogja pótolni. Ami önmagában nem lenne olyan vészes, csak kérdés, hogy meddig bírja Dola.

Támadófal (OL): Nate Solder- Joe Thuney-David Andrews-Shaq Mason-Marcus Cannon, Cole Croston, LaAdrian Waddle, Cameron Fleming
Egy támadófalban az összeszokottság aranyat ér. A kezdő ötös megegyezik a tavalyival, a liga egyik legnagyobb OL guruja edzi őket továbbra is; az átlagnál jelentősen jobb támadófal fogja védeni Brady-t, támogatni a futást.
A 2016-os idény egyik leghatékonyabb támadógépezete nemhogy egyben maradt, de még komoly fejlesztésre is futotta. Blount helyére a Gillislee-Burkhead duó vitathatatlan előrelépés, Cooks pedig a liga egyik legveszélyesebb elkapója volt Brees irányításával. Most majd Tom Brady dobálgat neki – vannak a sorsnak kiemelt kegyeltjei.

Védők

Védőfal (DL): Trey Flowers (DE)-Alan Branch (DT)-Malcom Brown (DT)-???, Cassius Marsh (DE), Deatrich Wise (DE), Vincent Valentine (DT), Lawrence Guy (DT), Adam Butler (DT)
Az egyetlen komoly lyuk a keretben Rivers kiesésével a DE poszt. A hagyományosan gyengébb passz siettetés így várhatóan sokat nem fog előrébb lépni. Elképzelhető, hogy Guy fog több snap-et kapni end poszton és/vagy Hightower-t látjuk többet Ninkovich hibrid LB/DE szerepében, esetleg az érkező Marsh mutat NFL szintű játékot. A fal közepe továbbra is kiválóan foghatja a futásokat.

Linebacker (LB): Dont’a Hightower- Elandon Roberts-Kyle Van Noy, David Harris, Harvey Langi, Marquis Flowers
HT mellett feladattól, helyzettől függően egy LB van fenn általában, erre kellő mélységet és variációt ad a tavalyi hármas. Harris a tökéletes tehermentesítő, ha HT-nek más dolga akad, vagy éppen sajgó testét ápolgatja. A hatodik (inkább speciális egység feladatú) helyért Freeny és a draftolatlan újonc Langi harcolt; az új fiú győzött.

Secondary (Sec) – az utolsó védvonal

Cornerback (CB): Stephone Gilmore-Malcolm Butler-Eric Rowe, Jonathan Jones, Johnson Bademosi
Safety (S): Devin McCourty-Patrick Chung-Duron Harmon, Jordan Richards
A már tavaly is kiváló egység tovább erősödött: a távozó Ryan helyére érkezett a sokkal jobb, fizikálisabb Gilmore. Jelentős terhet fognak cipelni 2017-ben, a gyenge-közepes passzsiettetést csak az ő kiváló játékuk ellensúlyozhatja. Nem lehetetlen küldetés, ennél jobb hatos fogatot kevés csapat tud pályára küldeni.
A védelem összességében nagyot erősödött Gilmore, Guy és Harris szerződtetésével. A jelentéktelennek várható irányító zargatáshoz pedig hozzászokhatott a Patriots szurkoló.

Speciális egység (ST): Stephen Gostkowski (K), Ryan Allen (P), Joe Cardona (LS), Matthew Slater, Nate Ebner, Brandon King
Belichick jelentős, akár meccsdöntő szereplőnek tartja a speciális egységet, ennek megfelelően áldoz is rá. Ha Gostkowski méltó lesz ismét régi nagy becenevéhez, akkor az elitbe fog tartozni ez az egység.
Szóval, lesz veretlen alapszezon (ismét)? Bőven elképzelhető, jelenleg minden alapszakasz mérkőzésén a Patriots az esélyes a fogadóirodák szerint. Ez a keret egyrészt bizonyítja az NFL egyik alapigazságát – lehetetlen tökéletes csapatot összerakni, másrészt van annyira kiemelkedő, hogy 16 meccsen veretlen maradjon. De ehhez egy másik alapvetést kellene cáfolniuk tizenhat alkalommal – hatvan perc alatt bármi megtörténhet. Szerintem csak tizennégyszer fog nekik sikerülni.
Boka Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS